10 Nisan'04
Sayı: 2004/06


  Kızıl Bayrak'tan
  Yayılan ve sertleşen kararlı halk direnişi
  Şiiler birçok kentte silahlı direnişe geçtiler!
  Irak'ta büyüyen direniş, NATO zirvesi ve devrimci görevler
  Felluce'de kitlesel katliam ve görkemli direniş!
  NATO Zirvesi yaklaşırken devlet terörü tırmandırılıyor...
  Taleplerimizle 1 Mayıs'a hazırlanıyoruz...
  Bakırköy Sümerbank işçileri özelleştirmeye karşı direniyor!
  1 Mayıs, emperyalist barbarlığa, kapitalist sömürüye son verme çağrısıdır!
  İMF programları iptal edilsin!
  Seçim oyunu bitti, sıra saldırılarda
  "Ekonomi iyiye gidiyor" balonu sönüyor
  "Modern zamanlar"da işçi sağlığı ve iş güvenliği
  Sınıf ve kitle çalışmasında kazanımlarımızı büyütecek ve geleceği kazanacağız!
  Esenyurt ve Kıraç'ta seçim çalışması...
  Arafat şahsında hedeflenen Filistin direnişidir
  Bush'un "terör danışmanı"nın ifşaatları
  3 Nisan'da 2 milyon işçi ve emekçi alanlara çıktı...
  Avrupa'da yüzbinler alanlarda!
  Avrupa'da 3 Nisan gösterileri: Sosyal saldırılara karşı kitlesel sınıf tepkisi
  Olanakları güce dönüştürmek!
  Paris'te "İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği!" gecesi
  OSB ve İMES İşçileri Derneği açıldı!
  İmralı Partisi içinde neler oluyor?
  Adana'da saldırılar protesto edildi
  Basında Irak direnişi...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Bakırköy Sümerbank işçileri
özelleştirmeye karşı direniyor!

Seçimlerin ardından AKP hükümeti saldırılarına hız veriyor. Daha önce özelleştirilmesi sürece yayılan Bakırköy Sümerbank için son teklif verme tarihi 4 Mayıs olarak belirlendi. İhaleye katılan sermaye grupları fabrikayı gezmek için şimdilerde Bakırköy Sümerbank’ın yolunu tutar oldular.

Özelleştirme karşıtı mücadelede bugüne kadar belli bir başarı sergileyen Bakırköy Sümerbank işçileri bu saldırı hamlesine de yeni bir mücadele sürecini başlatarak yanıt verdiler. 2 Nisan günü fabrika bahçesinde toplanarak hükümeti protesto eden işçiler yeni bir eylem takvimi açıkladılar. Bu eylem takvimine göre, 4 Mayıs gününe kadar her çarşamba eylemler düzenlenecek. Ayrıca işçiler fabrikayı terketmeyerek bir günlük nöbet tutacaklar. 4 Mayıs günü ise AKP Genel Merkezi ve Özelleştirme idaresi önünde olacaklar.

Sümerbank işçilerinin yaptığı eyemde konuşan TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, fabrikada bir yıldır üretim yapılmadığını, Pazartesi günü fabrikaya gelen özelleştirmecileri engellediklerini, bundan sonra da gelenlere izin vermeyeceklerini belirtti.

Eylem sırasında sık sık, “Yalancı Tayyip, talancı AKP!”, “İMF’nin itleri, sattırmayız KİT’leri!”, “Fabrikalar kalemiz, hırsızlara vermeyiz!” sloganları atıldı.



Bursa Grammer’de sendikalaşan işçilere
Türk Metal ve jandarma destekli saldırılar!

Bursa’da kurulu bir Alman şirketi olan Grammer Koltuk AŞ. Fabrikası’nda çalışan işçilerin Birleşik Metal-İş’e üye olmalarının ardından işverenin baskıları yoğunlaştı. İşçileri BMİS’ten istifa ettirerek Türk Metal’i fabrikaya sokmak isteyen patron son olarak 58 işçiyi işten attı.

İşçiler bu saldırıya direnişle yanıt verdiler. Fabrika önünde basın açıklamaları ve iş bırakma biçiminde süren direnişin bastırılması için şu an Türk Metal, jandarma ve işveren birlikte davranıyorlar. Türk Metal çetelerini fabrikanın önüne yığarak, işçilere pusu kurup saldırıyorlar. Türk Metal çetelerinin yetmemesi üzerine bu kez devreye jandarma girdi.

Fabrika önünde oturma eylemi yapan işçilerin eylemi karşısında yığınak yapan jandarma, eylemin bitiminde BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş’ın gözaltına aldı. Bunun üzerine işçiler Bursa-İstanbul yolunu kapatarak jandarma karakoluna doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında “Direne direne kazanacağız!” ve “Atılan işçiler onurumuzdur!” sloganlarını atan işçiler, sendika yöneticisi şahsında sendikalarına sahip çıktıklarını göstermiş oldular. İşçilerin bu eyleminin ardından sendika yöneticisi serbest bırakıldı.

Bu arada Alman IG Metal sendikasının devreye girmesiyle işverenle atılan işçilerin geri alınması yönünde bir protokol imzalandı. Ancak işveren bu protokole uymadığı gibi, 6 işçinin daha işine son verdi.

Grammer’de son sözü işçilerin mücadele ve örgütlenme kararlılığı söyleyecek.