06 Ağustos 2005
Sayı: 2005/31 (31)


  Kızıl Bayrak'tan
  Seydişehir direnişinin
anlamı ve önemi
  Seydişehir’de yağmacılara karşı militan
direniş!
   Avrupa Birliği’nin TEKEL’i ve tütüncülüğü bitirme dayatması
  TMY’de değişiklikler gündemde... Devlet terörde sınır tanımayacak
  ÖSS’de biçimsel değişiklikler
Coca Cola işçilerinin çadırına polis saldırdı
Sendikalaşmanın önündeki en büyük
engel sendika ağalarıdır!
  Adalet Ağaoğlu’nun İHD üyeliğinden istifası... “Aydın” olmanın
dayanılmaz hafifliği!
  Anayasa Mahkemesi kadın başkanla “taç”landı!
  Gelin canlar bir olalım, Hızır Paşalar’ın
kanlı iktidarını yıkalım!
  Munzur Festivali fiili
olarak gerçekleşti!
  Mersin Limanı işçilerinin eylemi sürüyor
  Bu UMUDU öldürmeye
gücünüz yetmez!
  Sınıf hareketinin güncel görünümü ve işçi
kurultayı çalışmaları (Orta sayfa)
  Tasfiyeciliği örtme ve teorileştirme aracı:
Demokratik konfederalizm!
  Şimdi de Gazze’ye ırkçı duvar

  ABD askerleri arasında depresyon
yaygınlaşıyor.

  İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (İRA) silahlı mücadeleye son verdi
  Özbekistan, topraklarındaki ABD
üssünün boşaltılmasını istiyor
  Düzen mumdan gemiyle ateşten denizi geçmeye çalışıyor
  Yarım kalan hayatlar
  Ekim Gençliği’nden
  Mamak 2. Kültür-Sanat Festivali
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Vali festivali yasakladı, halk sahiplendi...

Munzur Festivali fiili olarak gerçekleşti!

Bu yıl 28-31 Temmuz tarihleri arasında altıncısı gerçekleşen Dersim Doğa ve Kültür Festivali Tunceli Valisi tarafından festivale 3 gün kala yasaklandı. Ancak Dersim halkının kararlılığı sonucu 28 Temmuz tarihinde yasağa rağmen fiili olarak festival başladı.

Festival Tertip Komitesi, bu yıl gerçekleştirilecek festivale “Munzur barış ve özgürlüğün simgesidir, barajlarla ve siyanürle yokedilemez!” adını vermiş ve ana temasını ise doğa ve kültüre sahip çıkma, barajlara karşı çıkma ve son dönemde artan çatışmalara karşı hassasiyet gösterme olarak belirlemişti.

Ancak Valilik festivali “Kongra-Gel, DHKP-C ve MKP'nin propaganda yapacağı” gerekçesiyle 45 gün süreyle erteleme kararı aldı. Bu karar erteleme değil, net bir şekilde festivali yasaklamak anlamına geliyordu.

Bu yasaklama kararını tanımayan Dersim halkı, sokaklara dökülerek tepkisini gösterdi. 26 Temmuz günü gerçekleşen eyleme katılan yüzlerce kişi festivali sahiplendiklerini Vali'yi istifaya çağıran, yasağı protesto eden sloganlarıyla gösterdiler. “Baskılar bizi yıldıramaz!” pankartının açıldığı eylemde sözalan Tunceli Emek ve Demokrasi Platformu sözcüsü Hüseyin Der, yasaklama tutumunun Kürt halkının demokratik haklarına karşı sürdürülen inkar, imha ve şiddet politikalarının bir parçası olduğunu vurguladı. Eylemde Tunceli Belediye Başkanı Songül Abdil ise Festival Komitesi'nin festivali fiili olarak yapma kararını ilan etti.

Festival 28 Temmuz günü gerçekleşen basın açıklaması ile başladı. Bini aşkın kişinin katıldığı basın açıklamasında sıklıkla “Vali istifa!”, “Festival halkındır, yasaklanamaz!” sloganları atıldı.

Çeşitli illerden festival için Dersim'e gelenlerin Elazığ-Tunceli arasında feribot istasyonunda bekletilmesi ve şehre alınmaması karşısında binlerce kişi oturma eylemi gerçekleştirdi. Şehre giremeyen 200 kişinin kararlılığı Dersim halkının kararlılığıyla birleşince akşam saatlerinde şehir dışından gelenler Dersim'e alındı.

Festivalin ikinci günü ise, Munzur nehrine yürüyüş gerçekleştirildi. “Dersim'de barajlara ve siyanürlü altın aramaya hayır!” pankartının açıldığı yürüyüşe 500 kişi katıldı. Burada yapılan konuşmalarda Munzur'da doğanın ve kültürün yokedilmesine izin vermeyecekleri ve bunun için kampanya yürütüleceği açıklandı. Bu yürüyüşte sıklıkla “Munzur özgür akacak!”, “Munzur onurdur, onuruna sahip çık!” sloganları atıldı.

Ayrıca 28 Temmuz günü Tunceli Kadınevi'nin açılışı gerçekleşti. Tunceli Belediye başkanları ve çeşitli kitle örgütleri temsilcilerinin de katıldığı açılışta, Grup Yorum, Grup Munzur ve Cevdet Bağca müzik dinletisi verdi. TUYAB'lı bir ana, cezaevlerindeki tecrit sorununa işaret eden bir konuşma yaptı, Grup Munzur ise son süreçte yaşanan katliamlara işaret etti. Sıklıkla “Mercan şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Festivalde Ferhat Tunç, Metin Kahraman, Suavi, Grup Yorum ve Grup Munzur'un içinde yeraldığı bir dizi sanatçının gerçekleştirdiği konser ve dinletilerin yanısıra çeşitli konularda gerçekleşen paneller yeraldı.

Festival, Dersim halkının kararlılığıyla kazanıldı!

Festivalin yasaklanması kararı salt Vali'nin inisiyatifi sonucu değil, bizzat devlet politikasının bir ürünüdür. Bir süredir başta Mercan katliamı olmak üzere devletin gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlara karşı Dersim halkının kararlılığı ve direngen tutumuna karşı verilmiş bir yanıttır. Son süreçte Dersim'de yaşanan hareketliliği ve devlete yönelen tepkileri sindirmeye yönelik bir karardır. Hatırlanacağı üzere kısa süre önce Dersim halkı Mercan şehitlerine sahip çıkmış, cenazelerine binlerce kişi katılmıştı. Yasaklama kararı da halkı sindirmek, Dersim halkının hak ve özgürlüklerine el koymak amacı taşınmaktadır.

Bu yasağa karşı Festival Komitesi fiili olarak gerçekleştirme kararı almış, ancak fiili olarak gerçekleştirme gücünü halkın kararlılığından ve yasağa duyduğu tepki ve öfkeden almıştır. Tüm festival boyunca devletin estirdiği terör, engelleme ve yasaklamalar da halkın kitlesel bir şekilde ortaya koyduğu irade ile aşılmıştır.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dersim'de protesto...

“Dersim'de barajlara ve siyanürlü altın aramaya hayır!”

Dersim'de yüzlerce kişi Munzur nehrine yürüyerek, Munzur nehri üzerinde kurulacak olan barajları ve kentte siyanürlü altın aranmasını protesto etti.

Tunceli Belediyesi Yeraltı Çarşısı'nın üstünde biraraya gelen yüzlerce Dersimli, “Dersim'de barajlara ve siyanürlü altın aramaya hayır!” pankartı eşliğinde Munzur kenarındaki Dikilitaş'a kadar yürüdü.

“Munzur özgür akacak!”, “Munzur onurdur onuruna sahip çık!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte polisin yaptığı yığınak dikkat çekti. Nehir kenarında bir açıklama yapan Hasan Şen, “‘Munzur'da barajlara ve siyanürlü maden aramaya karşı 1 milyon imza' kampanyasını başlattık. Halkımız doğasına sahip çıkacaktır ve barajları engelleyecektir” dedi.

Daha sonra konuşan Bergama Köylüleri Sözcüsü Oktay Konyar, kendi topraklarına ve kültürlerine sahip çıktıkları için insanların hain ilan edildiğini belirterek, “Varsın biz bu toprakları ve kültürümüzü koruduğumuz için hain olalım ve onlar da vatansever. Biz toplumsal muhalefet çıtasını yükseltelim. Sizlerin bu bilinci var” dedi. Akın Birdal ise, Dersimliler'de bu bilinç olduktan sonra Munzur'da barajların yapılamayacağını vurguladı.