22EKİM 2005 Sayı: 2005/42 (42)

  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı sermayeye düşman!
  Saldırı ve ihanet yine kolkola!
  Sosyal yıkıma karşı mücadeleyi yükseltelim!
  Kuş gribi ya da Türkiye'nin ikinci Çernobil'i
  DGM'de bu kez bir rektör var!
Özel Öğretim Kurumları Yasa taslağı hazır; Eğitim hakkının gaspına karşı mücadeleye!
TMY tasarısı; Demokratik hak ve özgürlüklerimiz için mücadeleyi yükseltelim!
  Ülkeyi pazarlamakla mükellef Başbakan
  Ekim Gençliği; 9 Kasım'da Beyazıt'tayız!
  Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmalarından...
  Kurultay hazırlık faaliyetlerinden...
  TİP'in DİSK'inden DİSK'in nesine/Y. Akkaya
  Yerel İşçi Kurultayı çalışmasının bazı sorunları / Orta sayfa
  İzmir üye toplantısı; KESK MYK'sı günah çıkartıyor
  Savaş çetesi İran'ın etrafındaki çemberi daraltmaya çalışıyor
  Anayasa referandumu gerçekleşti; Irak'ta değişen bir şey yok!
  İngiltere'de gözaltı süresi 90 güne çıkarılıyor
  Asya depremi üzerine ; Emperyalistlerin kulakları acı çekenlerin çığlıklarına kapalıdır
  Ulus ve sınıflar ilişkisine giriş /M. C. Yüce
  Dünya Gıda Günü; Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!
  Ekstrametal'de işçi kıyımı
  İÜ geleneksel açılış şenliği; Devrimci gelenek bu yıl da bozulmadı!
  Liselilerin Sesi çıktı!
  Bültenlerden / OSB-İMES İşçi Bülteni
  Mamak/Eski çöplük halkı yıkıma karşı mücadele ediyor!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmaları derinleşerek ileriyor!

Genelde olduğu gibi bölgemizde de işçiler fazlasıyla dağınık ve örgütsüz. Bu dağınıklığı bir parça da olsa giderebilmek, sermayenin her geçen gün yoğunlaşan saldırılarına karşı işçi sınıfının örgütlü mücadelesini büyütebilmek için gündeme gelen Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmaları yoğun bir tempoda devam ediyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, bu hedefi hayata geçirmenin en önemli koşulunu fabrikalar temelinde açığa çıkartılacak olan taban inisiyatifleri oluşturuyor. Yerel kurultay çalışmaları da ağırlıklı olarak bu çerçevede şekilleniyor.

Yapılan genel toplantı ve etkinliklerin ardından kurultay çalışması alan ve sektörler temelinde alt ayaklarını oluşturdu. Oluşturulan Metal ve İMES İşçileri Kurultay Hazırlık Komiteleri kendi alanlarında çalışmalarını her geçen gün derinleştirerek ilerliyorlar.

9 Ekim günü Metal İşçileri Hazırlık Komitesi'nin düzenlediği toplantıda metal işçilerinin örgütlenme sorunları belli ölçülerde tartışıldı. Bu tartışmaları fabrikalar temelinde derinleştirme ve kurultaya taşıma kararı alındı. Bu çerçevede çeşitli fabrikalara seslenen özgün bildiriler ve tek tek fabrikalardaki öncü işçilerle gerçekleştirilecek toplantıların önemine vurgu yapıldı. Fabrikalar temelinde işçi sınıfının örgütlenmesi temel hedefi ile planlanan bu toplantılar için ilk adımlar atıldı, toplantı planlamaları da hayata geçirilmeye başladı.

Kendine özgü koşulları ve sorunları bulunan İMES'e yönelik çalışmalar ise alanın en yakıcı sorunu olan sigorta sorunu üzerinden devam ediyor. 15 Ekim günü yapılan toplantının ardından bu alanda da anket, afiş vb. araçları da kullanılarak sigorta hakkının elde edilmesine yönelik bir çalışma yürütülüyor.

Halen kendilerini bir komite olarak ifade edecek bir düzeye ulaşamamış olsalar da, tekstil sektörüne ve kadın işçilere yönelik çalışmalar kurultay ön hazırlık çalışmalarının bir ayağını oluşturuyor. Bu alanlarda da özgün sorunlar üzerinden yürütülen çalışmalar, örgütlenme önündeki engelleri tanımlama ve çözüm yolları üretme perspektifi ile devam ediyor.

Kurultay Hazırlık Komitesi'nin kurultay çağrısının yanı sıra tek tek çalışma alanlarına ve ayrıca sendikalı işçilere çağrıları içeren bildirilerin dağıtımı da yoğun bir tempo ile devam ediyor. İMES'in iki kapısının yanısıra OSB'deki birçok işletmeye bu bildiriler ulaştırılmış bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bu alanı daha da genişleterek bölgedeki işçileri kurultay çalışmalarına aktif olarak katılmaları için çağrımızı yükseltmeye devam edeceğiz.

Kurultay çalışmamız tek tek alanların özgün sorunları temelinde yoğunlaşarak devam ediyor. Bu yoğunlaşmayı önümüzdeki günlerde daha da arttırarak bölgemizde işçi sınıfının örgütlü gücünü açığa çıkarmayı, kurultayla birlikte oluşturulacak mücadele programı ile de bu gücü aktif bir şekilde sermaye sınıfına yöneltmeyi hedefliyoruz.

Ümraniye'den sınıf devrimcileri

------------------------------------------------------------------------------------------

Tüm İMES işçilerine çağrımızdır...

Gücümüzü birleştirelim! Ümraniye İşçi Kurultayı'na omuz verelim!

İMES'in yüzlerce atölyesinde birbirine benzer onlarca sorun yaşıyoruz. Bırakalım bu sorunlara karşı mücadele edecek güç ve irade göstermeyi, çoğu zaman patronların saldırıları karşısında susup boyun eğmekten başka hiçbir şey yapamıyoruz.

Bölgemizde sınıfımızın bu kötü gidişine “dur!” diyebilmek için ortaya çıkan Ümraniye İşçi Kurultayı fikrine biz İMES işçileri de kendi alanımızdan bir yanıt verdik. İMES'te çalışan bir grup duyarlı işçi olarak İMES İşçileri Hazırlık Komitesi oluşturarak çalışmalarımıza bugünden başladık. Yürüteceğimiz çalışmalarla hem İMES işçilerinin sesini kurultay kürsüsüne taşımayı hem de sorunlarımız karşısında bir mücadele programı oluşturmayı hedefliyoruz. İMES'te yaşadığımız en ciddi sorunumuz olan sigorta hakkını kazanmak için çalışmalarımızı bugünden başlattık. Yaptığımız anketlerle sigortasız işçi çalıştıran atölyeleri tespit ediyoruz. Kurultayla birlikte bu çalışmaya destek olacak tüm işçi arkadaşlarla birlikte sigortasız çalıştırmaya karşı bir şeyler yapmayı düşünüyoruz.

Bizler artık İMES'te sigortasız işçi çalıştırılmasına izin vermek istemiyoruz. Bizler artık atölyelerimizde baskı ve hakaretlere, genç sınıf kardeşlerimizin ustalar ve patronlar tarafından dövülmesine seyirci kalmak istemiyoruz. Bizler artık sefalet ücretimizi dahi vermek istemeyen İMES patronlarının karşısına hep birlikte çıkmak, hakkımızı tüm İMES işçileri olarak hep birlikte aramak istiyoruz. Çünkü elele verip biraraya geldiğimizde bu kötü gidişi durdurabileceğimizi, insanca çalışma koşullarına kavuşabileceğimizi biliyoruz. İMES cehenneminde birer köle olarak çalışmaktan kurtulmanın tek yolu budur. Bizler biraraya geldiğimizde önümüzde hiçbir gücün duramayacağını bilmeliyiz. Ve işte bu nedenle tüm İMES işçilerini biraraya gelmeye, Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmalarına katılmaya çağırıyoruz.

Ümraniye İşçi Kurultayı

İMES İşçileri Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tüm metal işçilerine çağrımızdır...

Fabrikaların temsiliyetine dayalı bir İşçi Kurultayı için görev başına!

Metal fabrikalarında çalışan işçi arkadaş;

Hepimiz benzer çalışma koşullarının altında eziliyor, aynı sömürüyle karşı karşıya kalıyoruz. Sorunlarımıza karşı şu veya bu ölçüde mücadele ediyoruz. En ciddi eksikliğimiz ise bizlere bir bütün olarak saldıran patronlara karşı ortak bir mücadele hattımızın olmayışı. İşte Ümraniye İşçi Kurultayı ile bu eksikliğimizi gidermeye çalışacak, bugüne kadar sürekli yakındığımız sorunlarımıza karşı ortak çözüm önerilerimizi geliştireceğiz. Kurultayla birlikte bugüne kadar elde ettiğimiz mevzilerimizi perçinleyecek, bu mevzilere yenilerini ekleyecek, bizi geleceksizliğe mahkum edenlere işçi sınıfının örgütlü gücünü göstereceğiz.

Metal işçisi arkadaş;

Tüm bu hedeflere ulaşabilmek ise kurultay çalışmasında elde edeceğimiz kazanımlara bağlı. Kurultay çalışmasında kendi fabrikalarımızı temsilen yeralmak, kendi sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi oraya taşımak atacağımız ilk ve en önemli adım olacaktır. İşte bu ilk adımı güçlü bir şekilde atabilmek, yani hem kendi fabrikalarımızı temsil edebilmek, hem de bu çalışmayı bölgedeki tüm fabrikalara yayabilmek için bir grup metal işçisi olarak “Metal İşçileri Hazırlık Komitesi”ni oluşturduk. Hedefimiz ise bölgede ulaşılmadık tek bir metal fabrikasının kalmaması, onlarca fabrikanın örgütlenmeye başlaması ve kurultayda temsil edilmesidir.

Bu çalışmanın en önemli hedefi fabrikalarda örgütlenme çalışmalarının temellerini atmaktır. Kurultay çalışmaları kapsamında yapacağımız fabrika toplantıları ise bunun en önemli ayağı olacaktır. Attığımız bu mütevazi adımlar aslında yolun başında olduğumuzun göstergesi, bu mütevazi adımlarla katettiğimiz mesafe ise elde edeceğimiz başarının güvencesidir.

Metal işçisi kardeşler;

Gelin, bu çalışmayı hep birlikte örelim. Umutsuzluğa kapılıp, “bu işyerinde bu işçilerle bir şey olmaz!” demekten vazgeçelim, elimizden ne geliyorsa çabalarımızı ortaklaştıralım. Emin olalım, her birimizin bu çalışmaya katabileceği birçok şey olacaktır. Metal İşçileri Hazırlık Komitesi'nde birleşelim, Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmalarına güç verelim. Kan emici patronlara karşı işçi sınıfının örgütlü gücünü haykıralım!

Ümraniye İşçi Kurultayı

Metal İşçileri Hazırlık Komitesi