19Kasım 2005 Sayı: 2005/45 (45)

  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmanan kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Haklı ve meşru talepleri için direnen Kürt halkının yanındayız/BDSP
  Şemdinli protesto ve destek eylemlerinden
  Şemdinli ve devrimci görevler
  Asgari ücret gündemi ve yerel işçi kurultayları
Sefalet ücretine karşı çıkalım/ Kurultay Hazırlık Komiteleri
2006 Bütçesi; Sermayeye kaynak emekçiye sefalet!
  Türban kutuplaşması uşak kucaklaşması
  Kadına yönelik şiddet tartışması; Şiddeti besleyen kapitalizmin kendisidir!
  TC ve özel savaş / M. Can Yüce
  Boğaza değil Zap Suyu'na köprü
  Ekim Devrimi ve Parti etkinliklerinden...
  6 Kasım eylemlerinin ardından... Kendi gücüne güvenen hedefli bir kitle faaliyeti! / Orta sayfa
  6 Kasım eylemleri
  Parti etkinliğine gelen mesajlardan...
  İsviçre'de parti kuruluş yıldönümü etkinliği...
  Suriye'yi tecrit etme saldırısına Amerikan uşakları da katıldı
  Fransa'da isyan dinamikleri yerli yerinde duruyor
  Almanya'da koalisyon görüşmeleri tamamlandı; Her şey tekellere hizmet için!
  Almanya'dan başarılı bir işçi direnişi eylemi
  Felluce'nin napalm bombalarıyla yakıldığı kesinlik kazandı
  Sermaye devletinin "gizli" ama gerçek anayasası; İşte siyaset belgesi!
  Mamak İşçi Kültür Evi 4. mücadele yılında!
  Basından/ Şemdinli beceriksizliği!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İzmir'de YÖK karşıtı çalışmalar ve birleşik, coşkulu 6 Kasım eylemi

İzmir'de birkaç hafta öncesinde başlayan 6 Kasım çalışmaları bayram tatili öncesi oldukça coşkulu geçti. Tatilin öncesi yapılan etkinlikle YÖK karşıtı bir atmosfer yaratmak hedeflendi. Tatil dönüşünde ise Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinde ayrı ayrı çağrı eylemleri planlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde bir takım aksaklıklardan dolayı eylem iptal edildi ancak 12 Kasım'daki merkezi eyleme çağrı niteliği taşıyan ve YÖK'ü anlatan materyal çalışmaları yapıldı. Ege Üniversitesi'nde ise materyal çalışmalarının yanısıra 10 Kasım günü bir çağrı eylemi gerçekleştirildi. “Eşit, parasız bilimsel, anadilde eğitim!/Üniversite Öğrencileri”pankartının açıldığı eyleme 65 kişi katıldı. Yurt önünden yürüyüş ile başlayan eylemde 12 Kasım günü gerçekleştirilecek YÖK karşıtı eylemin duyurusu yapıldı ve ayrıca Kızılay eylemine yapılan polis saldırı teşhir edildi. Yürüyüş sloganlarla ve alkışlarla Hazırlık bölümlerinde ve Ziraat Fakültesi'nde yapılan konuşmalarla sürdü ve Edebiyat Fakültesi önünde çekilen halaylarla son buldu.

İzmir'de 6 Kasım eylemi son yıllardaki parçalı tablonun tersine ön çalışması ve eylem anındaki birleşik tarzıyla hayat buldu. Ekim Gençliği, İzmir Gençlik Derneği, Yeni Demokrat Gençlik, Demokratik Gençlik Derneği, Devrimci Hareket, İşçi Mücadelesi, Öğrenci Koordinasyonu, Öğrenci Muhalefeti, Demokratik Gençlik Hareketi ve Kurtuluş Partisi Gençliği tarafından ortak örgütlendi.

Konak Pier önünde “Ne AKP, ne YÖK, üniversiteler bizimdir!/Üniversite Öğrencileri” pankartı arkasında toplanan yaklaşık 200 kişi YÖK karşıtı sloganlar, ıslıklar, alkışlar eşliğinde Konak Eski Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçti. Her sloganın ardından alkışlarla ve ıslıklarla “YÖK'e hayır!” sloganını tüm coşkusuyla haykıran üniversite öğrencileri Beyazıt'ta katledilen 16 öğrencinin mücadelesini adeta yeniden dirilttiler. Kitlenin coşkusu her slogana yansıyordu. Bir yandan ajitasyon konuşmaları yapılırken diğer bir yandan sık sık YÖK ve paralı eğitim karşıtı sloganlar atıldı. Kemerin üzerine gelindiğinde ise hep bir ağızdan Gündoğdu ve Beyazıt marşları okundu. Basın açıklamasının yapılacağı yere doğru yaklaşan kitlenin haykırdığı “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı tüm Konak Meydanı'nı inletti. Saldırılara karşı tek yürek ve tek yumruk olunduğu bir kez daha dosta-düşmana gösterdi.

Ortak pankartın etrafında çember olan kitle tüm coşkusuyla sloganlarını haykırmaya devam etti. Ardından basın açıklaması okundu. Daha sonra düzenin üniversiteler üzerine oynadığı oyunları temsil eden YÖK kuklası ıslıklar ve alkışlar eşliğinde ateşe verildi. Bu sırada son dönemde azgınlaşan faşist saldırılar, Kızılay'da YÖK'ü protesto eylemi yapmak isteyen öğrencilere yapılan saldırı ve Şemdinli'deki devlet terörü teşhir edildi.

Eylem YÖK'e, ticari eğitime, soruşturmalara, tutuklamalara, baskılara, faşist ve şovenist saldırılara karşı omuz omuza çekilen halayların ardından yapılan mücadele çağrısıyla sona erdi.

İzmir Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

Antep'te YÖK protestosu…

Üniversitelerimizi YÖK'e, eğitimin ticarileştirilmesine ve faşist çetelere karşı savunacağız!

Üniversitelerde faşist saldırılar ve provokasyonlar hız kazandı. Ekim Gençliği olarak bu saldırılara yanıt verebilmek amacıyla 6 Kasım tartışmalarını üç hafta öncesinde başlatmaya çalıştık. Tüm ilerici, demokrat ve devrimci gruplara çağrı yaptık. Yapılan görüşmeler sonucunda Ekim Gençliği ve Dayanışma Gençliği dışındaki siyasetler farklı gerekçelerle ortak bir eylem önerisine sıcak bakmadılar. Eylem tarihini, bir takım yerel sorunlar nedeniyle 13 Kasım tarihi olarak belirledik.

Eyleme hazırlık sürecinde şehir merkezinde ve üniversite kampüsünde dağıttığımız yaklaşık 1300 bildiri ile öğrencilere, işçi ve emekçilere ulaştık. Şehir merkezinde eylemin yerini ve zamanını belirten ortak afişler kullanıldı.

13 Kasım günü Öğretmen Evi'nin önünden “Sermaye-polis defol, üniversiteler bizimdir!/Ekim Gençliği-Dayanışma Gençliği” imzalı pankart ile Adliye önüne yürüdük. Yürüyüş boyunca YÖK ve paralı eğitim karşıtı sloganları atıldı. Basın açıklamasında YÖK teşhir edildi ve kirli tarihi anlatıldı.

Yaklaşık 35 kişinin katıldığı eylemde “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara karşı savunacağız!”, “YÖK'e hayır!”, “Sermaye-polis defol üniversiteler bizimdir!” şiarlı dövizler taşındı.

Ekim Gençliği/Antep

-------------------------------------------------------------------------------------------

Trabzon'da YÖK protestosu...

Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!

Bu yıl üniversitemizde bazı sorunlar nedeniyle14 Kasım günü YÖK protestosunu gerçekleştirdik.

Yaklaşık üç hafta önce ramazanda oruç tutmadığı için eli silahlı faşistler tarafından bir arkadaşımız yüzlerce kişi önünde dövülmüştü. Arkadaşımızı yalnız bırakmamak için çalışmamızı bu konuya yönelttik. Üniversitemizde ikinci kez gerçekleşen silahlı saldırıya karşı bir tepki oluşturmaya çalıştık.

Üniversitedeki demokrat ve devrimci öğrencilerle birleşerek DKÖ'lerle birlikte İHD'de basın açıklaması yapmayı düşündük. Fakat DKÖ'lerden olumlu bir cevap alamadık. İHD bile “mekanımızda basın açıklaması yaparsınız ama ismimizi kullanamazsınız” diyebildi! Biz de KTÜ öğrencileri olarak yaklaşık 40 kişi İHD'de faşist saldırıya karşı basın açıklaması yaptık. Basın açıklamasına Ekim Gençliği, DÖS–G, Gençlik Derneği, SDG, Öğrenci Koordinasyonu katıldı.

YÖK ile ilgili basın açıklamasını 9 Kasım günü yapmaya karar vermiştik. Fakat öncesinin bayram tatiline, arkasının sınav haftasına denk gelmesinden dolayı ön çalışmanın zayıf kalacağını düşündük. Böylece eylemi 14 Kasım gününe erteledik.

Bütün siyasetler çalışmalarını ayrı ayrı yaptılar. Bizler Ekim Gençliği olarak duyuru, kuş, pano yazıları gibi çalışmalar yaptık. Ancak sınav haftası olması ve faşist baskıdan kaynaklı çalışmalarımız zayıf kaldı. Ekim Gençliği, DÖS–G, Gençlik Derneği, SDG, Öğrenci Koordinasyonu'nun düzenlediği basın açıklamasına Yurtsever Gençlik de destek verdi.

Makine kantini önünde saat 12:15'te yaklaşık 50 kişinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleşti. Faşistin biri basın metni okuyan arkadaşımıza sözlü sataşmada bulundu, fakat amacına ulaşamadı. Metinde faşist saldırılar, paralı eğitim ve Manisa'da Özkan'ın intihra sürüklenmesi teşhir edildi. “YÖK'e hayır!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Özkan'ın katılı YÖK düzeni!”, “Yaşasın parasız, bilimsel, demokratik eğitim!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Trabzon

-------------------------------------------------------------------------------------------

Antakya'da YÖK protestosu

Antakya'da YÖK protestosu bu yıl gecikmeli olarak gerçekleştirildi. Üniversite dışından gelenlerle birlikte 11 Kasım günü saat 12.30'da Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi ön kapısında biraraya gelen yaklaşık 100 kişi Rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. “Ne AKP ne YÖK -Özerk demokratik üniversite!” ile “YÖK'e, yasasına, soruşturmaya özelleştirmeye, tecrite geçit yok!” yazılı ve MKÜ-ÖĞDER imzalı iki ayrı pankart taşındı. Eylemde sık sık “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “YÖK, AKP, sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “Müşteri değil, öğrenciyiz!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Antakya