19Kasım 2005 Sayı: 2005/45 (45)

  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmanan kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Haklı ve meşru talepleri için direnen Kürt halkının yanındayız/BDSP
  Şemdinli protesto ve destek eylemlerinden
  Şemdinli ve devrimci görevler
  Asgari ücret gündemi ve yerel işçi kurultayları
Sefalet ücretine karşı çıkalım/ Kurultay Hazırlık Komiteleri
2006 Bütçesi; Sermayeye kaynak emekçiye sefalet!
  Türban kutuplaşması uşak kucaklaşması
  Kadına yönelik şiddet tartışması; Şiddeti besleyen kapitalizmin kendisidir!
  TC ve özel savaş / M. Can Yüce
  Boğaza değil Zap Suyu'na köprü
  Ekim Devrimi ve Parti etkinliklerinden...
  6 Kasım eylemlerinin ardından... Kendi gücüne güvenen hedefli bir kitle faaliyeti! / Orta sayfa
  6 Kasım eylemleri
  Parti etkinliğine gelen mesajlardan...
  İsviçre'de parti kuruluş yıldönümü etkinliği...
  Suriye'yi tecrit etme saldırısına Amerikan uşakları da katıldı
  Fransa'da isyan dinamikleri yerli yerinde duruyor
  Almanya'da koalisyon görüşmeleri tamamlandı; Her şey tekellere hizmet için!
  Almanya'dan başarılı bir işçi direnişi eylemi
  Felluce'nin napalm bombalarıyla yakıldığı kesinlik kazandı
  Sermaye devletinin "gizli" ama gerçek anayasası; İşte siyaset belgesi!
  Mamak İşçi Kültür Evi 4. mücadele yılında!
  Basından/ Şemdinli beceriksizliği!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İsviçre'de partimizin 7. kuruluş yıldönümü etkinliğine 400'ü aşkın emekçi katıldı...

Özgüvenin, devrimci politika ve çalışmanın ürünü başarılı bir devrimci etkinlik

Partimiz'in 7. kuruluş yıldönümünü kutlamak amacıyla İsviçre'nin Basel kentinde düzenlediğimiz geceye dörtyüzü aşkın kitle katıldı. “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” şiarıyla düzenlediğimiz kutlama etkinliğimiz görselliği, organizasyonu, programı ve devrimci içeriğiyle önemli bir düzeyi yakalamanın ifadesi oldu ve onurlanacağımız bir ilgi gördü.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Partimiz'in 7. kuruluş yıldönümünü devrimci bir kültür şenliği biçiminde kutlamak istiyorduk. Fakat niteliği ve katılımıyla önceki yılı aşan bir etkinlik hedefliyorduk. Bu öncelikle bir plan ve çalışma tarzı sorunuydu ve etkili bir politik çalışmayı gerektiriyordu. Programımızın “popüler zayıflığı” düşünüldüğünde (tüm öteki sol çevrelerden farklı olarak gecelerimize paralı sanatçı çağırmıyoruz!) gecenin başarısını güvencelemenin bundan başka bir yolu yoktu. Avantajlarımız kadar dezavantajlarla da yüzyüzeydik. Fakat avantajlarımıza yaslanarak dezavantajlarımızı yenebileceğimize inanıyorduk.

Herşeyden önce genel olarak Partimiz'in birikim ve itibarına sahiptik. Bunu bölgemizde Parti'nin yılları bulan çalışmasının yarattığı olanak ve birikim tamamlıyordu. Bunlara yaslanarak özgüvene ve cesarete dayalı başarılı bir politik çalışma bize anlamlı bir başarı yakalama imkanı sunacaktı. Kısacası büyük bir emek harcayarak ve yaygın bir kitle çalışması yürüterek, asgari düzeyde de olsa emekçilere şenliğimizin toplamı üzerinde farklılığımızı ve düzeyimizi gösterebilecek bir etkinlik gerçekleştirmek zorundaydık. Devrimci çalışmanın son derece zayıfladığı, devrimci grupların daraldığı, apolitizmin derinleştiği vb. koşullarda tümüyle kendi emeğimizin ürünü bir programla gece yapmanın güçlüklerini biliyorduk. Fakat tüm bu olumsuzlukların bizi zerre kadar ilgilendirmemesi gerektiğini de biliyorduk, çünkü biz farklıydık ve farklılığımızı böyle zor dönemlerde göstermek gibi bir sorumluluk taşıyorduk. Hazırlıklarımıza ve çalışmalarımıza bu bakışaçısı yön verdi.

Dar ve geniş katılımlı toplantılar yaparak çalışmalarımızı planladık, gruplar oluşturarak nasıl bir çalışma örgütlememiz gerektiğini somutladık. Biletlerimizi, afişlerimizi ve çağrı bildirilerimizi en yaygın bir şekilde kullanmanın ve en geniş kitlelere ulaşmanın yöntemlerini yaratmada açıklığa ulaştık. Özellikle de gecenin yapılacaği kentte başarılı bir çalışma örgütlemek gecenin kaderi bakımında özel bir önem taşıyordu. Bunun için sözkonusu kentte sık aralıklarla toplanarak çalışmayı değerlendiriyor, eksiklikleri giderecek müdahaleler yapılıyordu.

Her yoldaş ilişki ve çevresinin listelerini çıkardı. Listeler ortaklaştırıldı, çalışma grupları kuruldu, görev dağılımı yapıldı ve çalışmaya başlanıldı. Yaygın ev ziyaretleri yapıldı, düğün ve politik etkinlikler degerlendirildi, yüzlerce afiş yapılıp binlerce bildiri posta kutularına dağıtıldı. Basel ve çevresinde girilmedik kahve ve işyeri bırakılmadı. Kahvelerde ve düğünlerde bildiriler dağıtıldı, bilet satışı yapıldı.

Fakat afiş ve bildiri gibi yazılı meteryallerin yaygın kullanımı, kahve ve işyerlerinin dolaşımı vb. yöntemlerin genel propaganda bakımında anlam ifade etmekle birlikte bunlarla geceye anlamlı bir katılımın sağlanamayacağını biliyorduk. Bunun için ev ziyaretleri ve bire bir propagandanın belirleyici özelliği tartışmasızdı. Bu bakımda genel seslenme ve genel propaganda üzerinden Parti'yi geniş kitlelerle yüzleştirmek gibi bir hedefin yanısıra geniş aile ziyaretleri yaparak geceye katılımı güvenceye almak gibi bir hedef kitle üzerinde çalıştık. Nitekim geceye taşıyacağımız kitlenin ana gövdesini ziyaret edeceğimiz aileler üzerinde sağlayacaktık. Bu anlamda çalışmamızın eksenini ve hedef kitlesini ev ve aile ziyaretleri oluşturdu.

Sonuç olarak anlamlı sayılabilecek bir ön çalışma yürüttügümüz inancındayız. Geceye taşıdığımız kitle bunun göstergesidir. Ama malesef emeğimizin karşılığı bu değildir, daha fazlasını gerçekten hakkeden bir çalışma yürütmüş durumdayız. Yine de, İsviçre'de artık en popüler sanatçılarla yapılan (ve tam bir konser havasında geçen) gecelere bile (ve üstelik en abartılı rakamlarla) 500-600'ü aşan katılımların olmadığı düşünülürse, yine de açılışından kapanışına parti, devrim ve sosyalizm eksenli bir politik-kültürel etkinliğe bizim 400'ü aşkın emekçiyi taşımış olmamız önemlidir, günden güne artan politik etkimizin dolaysız bir göstergesidir.

Herşeye rağmen çalışmada zayıflıklarımızın olduğunu da görmek durumundayız. Daha geniş kesimlere ulaşmanın farklı araçlarını kullanabilir, sınırlı sayıda yaptığımız çat kapı ev ziyaretlerini daha geniş tutabilirdik vb. Belirtilen bu zayıflığın yanında önemli bir kazanımı da belirtmek durumundayız. Bu, her yoldaşın, özellikle de eleştirilere konu olan bazı yoldaşların, enerji ve çabalarını eskiyle kıyaslanamayacak oranda ortaya koymaları ve daha da sorumlu davranmaları gerçeği idi.

Bir başka önemli kazanım ise programımızın ağırlığını İsviçre'deki kendi çalışmamızın/hazırlığımızın oluşturmasıydı.

Doğru bir politik bakış, isabetli bir planlama, özgücüne güven ve enerjik bir politik çalışma olduktan sonra başarmamak için bir neden kalmıyor. Bu döne döne kanıtlanan bir gerçektir. Öteki bir gerçek ise sınırlı güçlerle de olsa onların doğru konumlanması, sorumluluk duygusuyla davranılması, cesaretli ve planlı bir çalışma yürütülmesi durumunda başarının mümkün olduğudur.

Abartılmaması gereken başarılı bir ön çalışmayı gece günü nitelikli bir programla ve iyi bir organizasyonla birleştirdik. Salonu Partimiz'in kimliğini yansıtacak şekilde düzenledik. Özellikle de sahne devrimci militan bir görsellikle düzenlendi.

‘71 devrimci önderlerini ve dönemin kitle hareketlerini yansıtan kısa bir dia gösterimi ile gecemizi başlattık. Enternasyonal eşliğinde saygı duruşu ve ardından çocukların folklor gösterimiyle program devam etti. Bunu büyük emek verilerek hazırlanan Gökkuşağı Derneği kadın korosunun devrimci marşları izledi. Gecenin konuşması ilgiyle dinlendi. Gökkuşağı derneğinin şiir grubunun başarıyla hazırlanmış dia eşliğindeki şiir dinletisi ilgi ve coşkuyla izlendi.

Kapitalizmin gerçeğini ve emperyalist savaşı anlatan bunun karşısında işçi direnişlerini, emekçi kitle hareketini ve halk isyanlarını sunan sinevizyon gösterimi beğeniyle izlendi.

Salkım Sögüt her zamanki gibi büyük bir beğeni topladı. Grup Su devrimci marşları ve halay türküleriyle coşku yarattı. Grup Su'nun türküleri eşliğinde çekilen halaylarla gecemiz son buldu. Bazı devrimci parti ve örgütler standlarıyla, TKP/ML, MLKP ve Kürdistan Devrimci Sosyalistleri gibi parti ve örgütler de mesajlarıyla gecemize devrimci dostluk ve desteklerini sundu. Gerek devrimci dostlarımızın, gerekse de katılımcıların gecemizle ilgili yaptıkları değerlendirmeler, dile getirilen olumlu duygu ve düşünceler abartmaksızın bizi fazlasıyla onurlandırıp sevindirdi.

Tümüyle kendi emek ürünümüz olan bir programla ve kendi öz emeğimiz olan devrimci bir politik çalışmayla her bakımda asgari bir başarının ürünü olan devrimci bir politik kültür etkinliği gerçekleştirdik. Bu başarıyı belli noktalar üzerinde daha da ileriye taşımak ve parti çalışmasını alanımızda güçlendirmek gibi bir sorumluluk duruyor önümüzde. Bunun gerektirdiği bir çalışma temposu içinde olmak sorumluluğuyla yüzyüzeyiz.

Yaşasın Türkiye Komünist İşçi Partisi!

Yaşasın proletarya devrimi ve sosyalizm!

TKİP İsviçre Örgütü