09 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/39

  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist haydutlara karşı
militan çıkış ve anlamı
 Emperyalist haydutlara duyulan öfkeyi hiçbir şey dindiremeyecektir!
Sefaleti yaratanlar, sefaleti anlattı
Erdoğan’ın yalana dayalı
sahte açılımları
İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden.
  Sınıf devrimcilerinin İMF-DB karşıtı faaliyet ve eylemlerinden
  Antiemperyalist gençler alanlardaydı
  “Açılım” gölgesinde DTP kongresi
  Dokunulmazlık DTP vekillerine işlemiyor
  “Demokrasinin sınırlarını genişletme” programı
  Metal İşçileri Kurultayı’na çok yönlü bir hazırlıkla yürüyoruz!
  Sınıf hareketinden
  Cesur Ambalaj işçisi üretimi
durdurdu!
  Çin yönetimi, devrimin 60. yıldönümünde güç gösterisi yaptı.
  Yunanistan’da erken genel seçimler
  “Savaş suçlusu” İsrail’i
koruyan ABD’ye Mahmud Abbas yönetiminden destek
  Afganistan bataklığına
1700 Türk askeri gönderiliyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden.
  Güney tezkeresi - M. Can Yüce
  Devlet katillerini koruyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Devlet terörü sökmedi, antiemperyalistler alanlardaydı!

İMF ve Dünya Bankası Zirvesi’ne militan yanıt!

İstanbul’da 6 Ekim sabahı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan İMF-Dünya Bankası toplantıları ilerici, devrimci kurumlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından protestolarla karşılandı.

İMF-DB protestolarını azgın polis terörüyle bastırmaya çalışan sermaye devleti ve kolluk güçleri Taksim’den Harbiye’deki Kongre Vadisi’ne yürümek isteyen antiemperyalistlere gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı.

Taksim’de sabah saat 10.30’dan itibaren KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenen mitingin apar topar bitirilmesinin ardından başlayan polis saldırısı yaklaşık 3 saat süren çatışmalarla devam etti.

İlerici ve devrimciler Tarlabaşı, Talimhane, Sıraselviler, Gümüşsuyu, Cihangir ve İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında çevik kuvvetle çatıştılar.

 

Emperyalizmin simgeleri antiemperyalistlerin hedefi oldu

Antiemperyalistler, polis terörüne sapanlarla, molotoflarla, barikatlarla ve taşlarla karşılık verdiler. Azgın polis terörüne maruz kalan eylemciler her yeri eylem alanına çevirirken protestolar sırasında 90’ı aşkın antiemperyalist gözaltına alındı. Yine polisin yoğun gaz bombası kullandığı saldırılar nedeniyle onlarca kişi gazdan ve polis şiddetinden etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Polis saldırısından nasibini alan İshak Kavlo isimli kişi geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Taksim Meydanı’nda saat 10.30’da toplanmaya başladı. İlerici, devrimci güçlerin oluşturduğu İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik bileşenleri ve diğer kurumlar ise Taksim Metro çıkışındaki yerini aldılar.

Taksim Meydanı’nda toplanan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Antikapitalist, DİP Girişimi, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Halkın Kurtuluş Partisi, feministler ve Otonom’un da yer aldığı bileşenlerin sloganlar eşliğindeki bekleyişi devam etti.

Haftalardır İMF-DB karşıtı birçok eylem ve etkinlik gerçekleştiren İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik bileşenleri de ortak pankart arkasında flamalarıyla yerlerini aldılar.

 

Polis azgınca saldırdı

Taksim Meydanı’nda “İMF-DB defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6 Filo’yu unutmayın!”, “İMF-DB defol bu dünya bizim!” sloganları eşliğinde Taksim Meydanı’ndaki miting için bekleyen kitle, KESK Genel Başkanı Sami Evren tarafından yapılan kısa açıklamanın hemen ardından polisin saldırısına uğradı.

Polis saldırısının ardından ilerici ve devrimci güçler Taksim ve civarını eylem alanına çevirdiler.

Antiemperyalistlerin polis saldırısına karşı direndiği her bölgede yoğun çatışmalar yaşandı. İlerici ve devrimciler sapanlar, molotoflar, taşlar ve barikatlarla polis terörüne karşılık verdiler.

Ağırlıklı olarak İstiklal Caddesi ve tüm ara sokaklarda, Tarlabaşı, Cihangir, Sıraselviler, Elmadağ’da eylemciler tarafından militan karşı koyuşlar sergilendi.

 

İstiklal Caddesi üzerinde militan çatışmalar

İstiklal Caddesi üzeri ve caddeye sağlı sollu açılan tüm sokaklar ilerici ve devrimciler tarafından eylem alanı haline getirildi.

İstiklal Caddesi üzerinde yer alan birçok banka şubesi ve ATM antiemperyalistlerin hedefi olurken emperyalizmin simgesi haline gelmiş restaurant ve mağazalar da tahrip edildi. Eylemciler geçtikleri sokaklara İMF-DB karşıtı yazılamalar yaptılar.

Azgın polis saldırısına rağmen İstiklal Caddesi üzerinde defalarca farklı noktalarda toplanan eylemciler polis panzerlerine ve çevik kuvvete taşlarla direndiler. Birçok noktada çöp konteynırları ve polis kabinleri antiemperyalistler tarafından barikat olarak kullanıldı ve ateşe verildi. Ara sokaklar molotoflarla kesildi.

Galatasaray Lisesi civarı da İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen eylemlerin merkezi noktalarından biriydi. Burada da belli aralıklarla toplanan eylemciler protestolara devam ettiler. İstiklal Caddesi üzerinde sivil faşistler de işbaşındaydı.

 

Cihangir ve Sıraselviler’de çatışmalar

Cihangir’de bulunan eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale eden kolluk güçleri, onlarca eylemciyi gözaltına aldı. Sıraselviler ve Cihangir’de barikatlar kuran eylemciler polise sapan ve taşlarla karşılık verdiler. Burada da militan sokak çatışmaları yaşandı.

 

Tarlabaşı’nda barikatlar kuruldu

Tarlabaşı da polis saldırısına karşı militan karşı koyuşların sergilendiği bölgelerden biriydi. Tarlabaşı Bulvarı’nda kurulan barikatlarla yol uzun süre trafiğe kapanırken eylemcilerle polis arasında sürekli çatışmalar yaşandı. Eylemciler polise taşlarla karşılık verdiler. Kolluk güçleri, Tarlabaşı’nın ara sokaklarında da yoğun gaz kullanarak antiemperyalistlere saldırdılar.

 

Protestolar Elmadağ’a da yayıldı       

Taksim’de gerçekleştirilen mitingin ardından polis barikatını aşan bir grup Kongre Vadisi’ne yakın olan Elmadağ bölgesine doğru yöneldi. Buradaki 20-25 kişilik kitle içinden ilk önce EHP adına açıklama yapıldı. Ardından İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik adına yapılan açıklamayla birlikte Taksim tarafına doğru yürüyüşe geçildi.

 

103 ilerici devrimci gözaltına alındı

Eylemciler 3 saati aşkın bir süre aralıksız olarak polisle çatıştılar. Polis saldırısı sonucunda avukatlardan alınan bilgilere göre 22’si 18 yaşaltı olmak üzere 103 ilerici, devrimci gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Sivil faşistlerin ve polislerin saldırısına uğrayan 2 kişi de ağır yaralandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Antiemperyalist öfke yine sokaktaydı!

Antiemperyalistler, 7 Ekim günü bir kez daha İMF-DB Zirvesi’ne karşı sokaklara çıktılar.

İlerici ve devriciler Şişli ve civarında militan çatışmalara imza attılar. Eylemciler, geçtikleri her cadde ve sokakta emperyalizmin simgesi olan banka ve ATM’leri tahrip ettiler. Kitleyi taciz eden polis otolarına gereken yanıtı verdiler.

 

Antiemperyalistler Pangaltı’da toplandı

Sabah saat 10.00’da Şişli Pangaltı’da toplanma ve Kongre Vadisi’ne yürüme kararı alan İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik bileşenlerinin toplanmasına engel olan kolluk güçleri gözaltı saldırısına başladılar. Agos gazetesi önünde toplanmaya başlayan antiemperyalistler gözaltı terörünün hedefi oldular.

Polisin gözaltı saldırısının ardından toparlanan İMF ve Dünya Bankası Birlik bileşenleri, DHF ve anarşist gruplar Ergenekon Caddesi üzerinden Kongre Vadisi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Yaklaşık 200 kişilik kitleye gaz bombaları, tazyikli suyla saldıran kolluk güçleri gözaltı saldırısına devam ettiler.

Polis saldırısının ardından Ergenekon Caddesi’ne paralel sokaklara çekilen kitle polisle çatışmaya devam etti. Feriköy ve Kurtuluş sokaklarını eylem alanına çeviren antiemperyalistler geçtikleri bölgelerde İMF-DB karşıtı yazılamalar yaptılar, banka ve ATM’leri de hedef aldılar. 

Bomanti civarında toplanan ve sayısı 400’ü bulan kitlenin Ergenekon Caddesi üzerine çıkmaya çalışması sırasında polisle yoğun çatışmalar yaşandı. Polisle çatışarak Mecidiyeköy’e ilerleyen ilerici ve devrimci güçler Cevahir Oteli önünde yolu trafiğe kapatarak sloganlarla ilerlediler.

Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde eylemcilere sözlü tacizde bulunan ve sivil polis otosu olduğu tahmin edilen bir araç eylemciler tarafından tahrip edilirken Şişli-Çağlayan E-5 yolu da saat 11.30 sıralarında trafiğe kapatıldı. Otoyolda bulunan ve İMF-DB toplantılarına tahsis edilmiş gümüş renkli bir polis aracı da eylemcilerin hedefi oldu. Aracı durduran eylemciler polisleri araçtan indirerek aracı tahrip etti. Polisler de eylemcilere silah çekti. E-5 yolu trafiğe tamamen kapatıldı.

Çağlayan’daki Memorial Hastanesi önünden Okmeydanı tarafına doğru çekilen kitle E-5 karayolu üzerinde eylemcileri taciz eden resmi polis otosu ve yunus ekiplerinin motorlarını da tahrip etti. Eylemcilerden kaçan polisler kitlenin üzerine ateş açtılar. Havadan eylemcileri takip eden polis helikopterine de havai fişek fırlatıldı. Yaklaşık iki saat süren çatışmalar kitlenin Okmeydanı tarafına çekilmesiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 



Yaşayanlar anlatıyor...

“Emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı öfkemizi sokaklarda haykırdık!”

 İMF ve Dünya Bankası haydutlarına karşı öfkemizi iki gün boyunca Kongre Vadisi civarında sokak sokak haykırdık. 6 Ekim Salı günü Taksim’de sergilediğimiz direnişin ardından 7 Ekim’de yine sokaklardaydık.

7 Ekim’de toplanma yerimiz olan AGOS önüne geldiğimizde yoğun bir sivil polis ablukasıyla karşılaştık. Yol boyunca kaldırımlarda 3-5 kişilik gruplar halinde bekleyenlerin yanı sıra hemen hemen bütün dükkanlarda siviller bulunmaktaydı. Burada 5 arkadaşımızın gözaltına alındığını öğrendik. Bizler de alternatif buluşma noktamız olan Ergenekon Caddesi’ne geçtik. Bizler toplanırken polisin AGOS önünde bir araya gelenlere saldırarak kitleyi dağıtıp gözaltı yaptığı haberi geldi. Özellikle Anadolu Yakası’ndan gelen arkadaşlarımızın bu esnada dağıldıklarını ve yeniden toparlanmaya çalıştıklarını öğrendik.

Bu arada sayımız 200’ü geçmişti. Pankartımızı açarak yolu kestik ve bir süre sonra yürüyüşe başladık. Biz ilerlerken polis yolun ana caddeye çıkan ucunu çeviklerle ve panzerlerle kesti. Bir süre barikatın önünde sloganlarımızla bekledik ve ardından polis saldırmaya başladı.

Burada kitle ikiye bölündü. Bir grup Kurtuluş tarafına çekilirken bizim de içinde bulunduğumuz grup Bomonti yönüne çekildi. Buradan defalarca tekrar Ergenekon Caddesi’ne çıkarak yürüyüşe geçtik ve her defasında polis saldırısıyla karşılaştık. Her saldırıyı etkin bir direnişle püskürttük ancak rüzgarın ters dönmesiyle birlikte bulunduğumuz sokak tamamen gazla doldu. Panzeri geri püskürtmüş olmamıza rağmen oradan çıkmak durumunda kaldık.

Bir arka sokaktan dolaşarak tekrar caddeye çıkmayı denedik ve Osmanbey’e kadar bütün ara sokakların tutulduğunu gördük. Buralardan da çatışarak geçtik ancak Bomonti’nin alt tarafına kadar çekilmek durumunda kaldık. Bu esnada mahalleli duyarlı insanların da desteğini gördük. Bir grubun Cevahir Oteli önünde toplandığı bilgisi geldi ve bizler de o tarafa doğru yöneldik. Bu arada sayımız 70’e kadar düşmüştü.

Cevahir Oteli önüne vardığımızda oradaki grubun dağıldığını öğrendik. Bizler de yönümüzü tekrar Şişli’ye çevirdik. Yol boyunca sloganlarla ajitasyon konuşmalarıyla Abide-i Hürriyet’e kadar vardık. Geçen otobüslere binerek eylemimizin amacını anlattık ve polis terörünü teşhir ettik.

E-5 bağlantısına geldiğimizde ise eyleme devam edebilen grup kalmadığını öğrendik. Bizim de kitlemizde dağılmalar gözlemleniyordu. Biz de E-5’e çıkıp yolu keserek eylemi sonlandırmaya karar verdik. E-5’e çıktığımızda Çağlayan yönüne doğru biraz ilerleyip yolu kestik. Burada İMF toplantılarında görevlendirilen gümüş renkli bir polis aracına denk geldik. Polisler araçtan indirilerek araç tahrip edildi. Polislerin ateş açması sonucu biraz geri çekilerek taşlarla direndik. Araca geri binen polisler hızla oradan uzaklaştılar. Bir müddet sloganlarımızla burada bekledikten sonra yolu açarak Okmeydanı yönüne doğru geri çekildik.

Gün boyu kararlı bir biçimde eylemimizi sürdürdük. Geçtiğimiz her yerde kapitalizmin simgelerini tahrip ettik ve duvarlarını yazılamalarımızla süsledik. Kullandığımız malzemelerin en ilgi çekeni ise kendine burjuva medyada da yer bulan havai fişeklerimiz oldu. Devrimci dostlarımızın yaratıcılığı sayesinde 5 kez, tepemizden bizi takip eden polis helikopterini yön değiştirmek zorunda bıraktık.

Bir sınıf devrimcisi