09 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/39

  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist haydutlara karşı
militan çıkış ve anlamı
 Emperyalist haydutlara duyulan öfkeyi hiçbir şey dindiremeyecektir!
Sefaleti yaratanlar, sefaleti anlattı
Erdoğan’ın yalana dayalı
sahte açılımları
İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden.
  Sınıf devrimcilerinin İMF-DB karşıtı faaliyet ve eylemlerinden
  Antiemperyalist gençler alanlardaydı
  “Açılım” gölgesinde DTP kongresi
  Dokunulmazlık DTP vekillerine işlemiyor
  “Demokrasinin sınırlarını genişletme” programı
  Metal İşçileri Kurultayı’na çok yönlü bir hazırlıkla yürüyoruz!
  Sınıf hareketinden
  Cesur Ambalaj işçisi üretimi
durdurdu!
  Çin yönetimi, devrimin 60. yıldönümünde güç gösterisi yaptı.
  Yunanistan’da erken genel seçimler
  “Savaş suçlusu” İsrail’i
koruyan ABD’ye Mahmud Abbas yönetiminden destek
  Afganistan bataklığına
1700 Türk askeri gönderiliyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden.
  Güney tezkeresi - M. Can Yüce
  Devlet katillerini koruyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Cesur Ambalaj işçisi üretimi durdurdu!

İstanbul Kurfalı’da bulunan Cesur Ambalaj Fabrikası’nda 5 Ekim sabahı işçiler ücretlerinin, ikramiye ve fazla mesai alacaklarının ödenmesi talebiyle iş durdurdu. Sabah saatlerinde fabrika patronu ile yapılan toplantı ile başlayan süreç, patronun her türlü ayak oyununa, üstü örtülü tehditlerine rağmen işçilerin iş bırakma iradesi ile devam etti.  

Toplantıda patrondan inciler…

Sabah saatlerinde bütün işçiler fabrikaya geldikten sonra önce makineler durduruldu ve üretime ara verilerek patron toplantıya çağrıldı. 300’e yakın işçinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda işçiler sorunlarını dile getirdikten sonra sorunları çözülmediği takdirde işbaşı yapmayacaklarını bildirdiler.

İşçilerin şikayetlerinin ardından patron ilk adım olarak duygu sömürüsü yapmayı denedi. “Biz bir aileyiz” gibi demagojik sözler söyleyen patron, iş ücret sorununun nasıl çözüleceği sorusuna kilitlenince yine lafı dolandırmaya başladı.

İşçilerin Ağustos ayı ücretlerinin kalan kısımlarını Cuma gününe kadar ödemeye çalışacaklarını söyleyen patron, utanmadan Eylül ayı ücretlerini ise ancak 20-30 Ekim tarihleri arasında ödeyebileceğini ifade etti.

Krizi bahane eden patrona işçilerin yanıtı ise bir günlük iş bırakma eylemi oldu. Patronun krizle ilgili söyledikleri ise baştan sona palavraydı. Çünkü Cesur Ambalaj’da halen 3 vardiya çalışılıyor, hemen her vardiyada fazla mesai yapılıyor, üretim “kriz söylentileri” dolaşmaya başladığından bu yana hiç kesintiye uğramadı. Kısacası bir kez daha patronlar kriz bahanesi ile bütün yükü işçilerin sırtına yüklemek derdinde.

Fabrikada üretim durdu!

Toplantının ardından işçiler bölümlerine dağıldılar. Daha sonra atölyelerde bekleyiş başladı. İşçiler makineleri çalıştırmadılar. Aynı zamanda gece vardiyasında olan 20 kişilik bir grup işçi ise fabrika kapısında bekleyerek üretimi durduran işçilerle dayanışmayı sürdürdü. Öğle saatlerine doğru patron iyiden iyiye saldırganlaştı ve işçilere bazen bizzat kendisi gelerek, bazense ustalar aracılığıyla tehditler savurmaya başladı. İşçileri, noterle, polisle, işten çıkartmayla yıldırmaya çalıştı. Ancak buna rağmen işçiler kararlılıkla bekleyişlerini sürdürdüler.

Bu sırada işçiler Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’ne haber vererek durumu anlattılar ve tehditlerle karşı karşıya olduklarını söylediler. Kartal İşçi Kültür Evi Derneği çalışanları ve avukatları fabrikanın önüne gelerek işçilerle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiler.

Toplantı sırasında işçilere iş bırakma eylemlerinin İş Kanunu’ndan doğan bir hak, yapılan eylemin yasal ve meşru, patronun direnişi kırmak için savurduğu tehditlerin ise asılsız olduğu anlatıldı. Ayrıca hangi tür eylem yapılırsa yapılsın sorunun çözümünün birlikte hareket etmekten geçtiği vurgulandı.

Toplantının devam ettiği sırada patron fabrikanın çıkış kapısına gelerek avukatlarla görüşmek istediğini söyledi. Oldukça saldırgan bir üslup kullanan patron krizi bahane etti ve “siz krizi bilmiyor musunuz?” diye serzenişte bulundu. Ücretleri ne zaman ödeyeceği sorusuna bile doğru dürüst yanıt veremeyen patron, işçilere paralarını ileride de parça parça ödeyeceğini resmen itiraf etmiş oldu. Avukatların işçilerden yana tavır aldığını gören patron bağırıp çağırarak uzaklaştı. Patronun gidişi ile toplantıya devam edildi. Daha sonra sabah vardiyasının işten çıkışları beklenmeye başlandı.

Mesai saatinin bitimine doğru fabrikanın içinde bazı bölümlerde çalışmaya başlandığı haberi geldi. Çünkü patron içerideki işçilere kesin olarak ücretlerini Cuma gününe kadar ödeyeceğine dair vaatte bulundu. Ancak bu vaatlere rağmen işe başlamayan işçiler de söz konusuydu.

Mesai çıkışında ise servis alanında yaklaşık 150 işçi ile kapsamlı bir toplantı yapıldı. 150 işçinin dışında bazı işçiler de servislerinin içinden toplantıyı dinlediler. İşçiler toplantıya katılmak amacıyla servisleri geciktirmişlerdi. Toplantıda direnişin meşruluğu ve patronun tehditlerinin asılsızlığı vurgulandı.

Önümüzdeki günlerde işyerinde işçi hakları hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılacak ve ücret sorunu çözülene kadar çeşitli biçimlerde işçiler direnişlerini sürdürecekler.  

İşçilerden sendikaya tepki!

İşçilerin ifadesine göre Cesur Ambalaj Fabrikası’nda DİSK Tekstil örgütlü. Ancak işçiler bütün bir gün boyunca direnişte olmalarına rağmen sendika yöneticilerinden hiç kimse ortalıkta görünmediği gibi, telefonlara dahi çıkmadılar. İşçiler sendikaya tepkililer. Toplu sözleşmenin içeriğinden dahi haberleri yok. Sendikanın hiçbir süreçte kendilerini desteklemediğinden şikayetçiler. DİSK Tekstil’in Cesur Ambalaj’da temiz bir sicili de yok. Birkaç sene önce Cesur Ambalaj’da işçiler bir kez daha direnişe geçmişlerdi. Sendikacılar ise işçilerin yanlarında olacaklarına adeta direnişi kırıcı bir tutum içerisine girmişlerdi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’ye silahlı saldırı

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 5 Ekim günü saat 14.30’da İstanbul Şişli’deki Genel Merkez binasında silahlı saldırıya uğradı.

DİSK Genel Merkezi’ne Çelebi’den randevu alarak gelen Rıza Tunçbilek isimli kişi randevu saatini bekledikten sonra odasına girdiği Çelebi’ye silahlı saldırıda bulundu.

Silahını çekerek 4 el ateş eden Tunçbilek, Çelebi’yi ayağından vurdu. Kurşunlardan 3’ü DİSK Başkanı’nın sol bacağına isabet etti. Saldırının ardından Çelebi’nin odasına girerek Tunçbilek’i engellemeye çalışan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve Genel Merkez çalışanları Rıza Tunçbilek’i etkisiz hale getirdi.

Florance Nightingale Hastanesi’ne kaldırılan Çelebi yapılan ilk müdahalenin ardından ameliyata alındı.

Çelebi’nin ameliyata alındığı sırada DİSK Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ile çok sayıda sendika üyesinin katılımıyla Çağlayan’da bulunan Florance Nightingale Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

DİSK adına açıklama yapan genel sekreter Tayfun Görgün, saldırının para yüzünden yapıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

DİSK Genel Sekreteri, “Saldırgan bir katil mi, yoksa bunun bir tertip mi olup olmadığını bilmiyoruz. Saldırının alacak verecek meselesi ya da şahsi olma ihtimali yok. Şahsi bir mesele olduğunu düşünmüyorum. Arkadaşlık diye bir şey yok. Sadece mahalleden eski arkadaş oldukları söyleniyor’’ diye konuştu.

Saldırı nedeninin ortaya çıkartılmasını istediklerini belirten Görgün, DİSK’in ve Çelebi’nin hiçbir konuda hiçkimseyle alıp veremediği hiçbir şey olamayacağını söyledi.

Ameliyata alınan Çelebi’nin sol bacağına, 2 saat süren ameliyatta platin takıldı. Çelebi’nin iki ayağındaki mermi çekirdekleri çıkarılırken DİSK Başkanı’nın yoğun bakıma alındığı ve sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Silahlı saldırıyı gerçekleştiren Tunçbilek hakkında ise tutuklama kararı verildi.

 

 

 

Tersanede iş cinayeti protestosu

Halil Daş’ın ölümünün ardından Tersane İşçileri Birliği Derneği üyeleri 2 Ekim günü Desan Tersanesi önündeydi.

Desan Tersanesi önünde “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak” pankartını açan Dernek üyeleri ayrıca “GİSBİR’i döktüğü kanda boğacağız”, “Önlem alınsın ölümler durdurulsun”, “ İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” dövizleri taşıdı.

DESAN Tersanesi önünde Dernek Başkanı Zeynel Nihadioğlu tarafından sözlü bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada İMF-DB toplantıları için trilyonlar harcayanların işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadıkları ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Tuzla