13 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/44

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işçilerinin birliği ve mücadelesini örgütlemek için!.
  İnişli-çıkışlı “açılım süreci”
Tayyip Erdoğan, savaş suçlusu
Ömer el Beşir’le
aynı zihniyeti taşıyor
Güler Zere serbest bırakıldı,
onlarca hasta tutsak
ölümle pençeleşiyor..
Şeker işçileri özelleştirme saldırısına
karşı mücadele ediyor!
  Hak-İş bürokratı Salim Uslu 25 Kasım uyarı grevini desteklemeyeceğini ilan etti...
  Kamu emekçileriyle 25 Kasım’ı konuştuk..
  Sınıf hareketinden…
  Keyfi uygulamalara ve baskılara karşı susmaktan başka direniş yoluda var..
  Metal işçilerinin örgütlü birliği için görev başına!t
  Metal isçilerinden
kurultaya çağrı
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  6 Kasım eylemlerinden
yansıyan tablo üzerine
  6 Kasım eylemlerinden
  GM patronlarının işten atma tehdidine
Opel işçileri grevle karşılık verdi!
  “NATO’nun adamı” olanlar için
yolsuzluk da, rüşvet de serbesttir!
  Dünyadan işçi ve emekçi
eylemlerinden..
  Ekim Devrimi etkinliklerinden....
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 1 - M. Can Yüce.
  Eyüp Baş sonsuzluğa uğurlandı.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Devrimi etkinliklerinden...

Ekim Devrimi’nin 92., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 11. yılı çeşitli illerde gerçekleştirilen etkinliklerle selamlandı.


Ankara

Ankara BDSP, Ekim Devrimi’nin 92. yılını 8 Kasım günü gerçekleştirdiği etkinlikle selamladı.

Açılış konuşmasının ardından devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile etkinlik başladı. Ardından Ekim Devrimi’nin anlamı üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Bolşevik Parti, şekillenişi ve Leninist örgüt modeli üzerine konuşuldu.

Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Atölyesi’nin Ekim Devrimi ve Yeni Ekimler’in Partisi üzerinden yaptığı şiir dinletisi büyük ilgi gördü. Ardından Ekim Devrimi’nin tarihsel anlamı, misyonu ve bugüne tuttuğu ışık üzerinden bir sunum gerçekleşti. Sincan’da tutsak bulunan sınıf devrimcilerinin Ekim Devrimi’nin yıldönümü üzerine gönderdikleri mektuptan bir bölüm okundu. Mektup etkinliğe katılanlar tarafından alkışlarla karşılandı.

Sinevizyonun ardından Sincan İşçi Derneği üyesi tarafından Ekim Devrimi ve işçi sınıfının kazanımları konulu bir konuşma yapıldı. Mamak İşçi Kültür Evi çalışanı ise Ekim Devrimi ve etkilerinin kültür-sanat alanına yansımaları konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Müzik dinletisi ile devrimci marşlar ve ezgiler hep bir ağızdan söylendi. Etkinlik mücadele çağrısı ile sonlandırıldı.

Mustafa Suphi Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.


Adana

8 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen etkinlik Ekim Devrimi ışığında parti davasını anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından devrim ve sosyalizm davasında mihenk taşı olan tüm devrim şehitleri adına saygı duruşu gerçekleştirildi.

BDSP temsilcisi Ekim Devrimi’yle ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmada Ekim Devrimi’nin tarihsel anlamına vurgu yapıldı. Kapitalizmin krizler içinde debelendiği ve tüm insanlığı yıkıma sürüklediği bir dönemde yeni Ekimler’in bir zorunluluk olduğu ifade edildi. Konuşma yeni Ekimler için mücadele çağrısıyla son buldu.

Daha sonra ücretli kölelik düzenine karşı işçilerin ayağa kalkışını ve bir avuç asalağı başlarından defedişini anlatan kendi yazdıkları oyunlarıyla Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Tiyatro Atölyesi sahne aldı. “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” sloganıyla biten oyun etkinliğe katılanlardan yoğun alkış aldı. Tiyatro oyununu Şakirpaşa İKE Şiir Atölyesi’nin kavga şiirlerinden oluşan programı izledi. Etkinlik Şakirpaşa İKE Müzik Atölyesi’nin seslendirdiği devrimci marşların ardından mücadele çağrısıyla sona erdi.


Kayseri

Ekim Devrimi’nin 92.,Yeni Ekimler’in Partisi’nin 11. yılı vesilesiyle Kayseri İşçi Kültürevi’nde bir söyleşi düzenlendi. Etkinlik saat 13.30’da başladı.

Birinci bölümde Ekim Devrimi’nin özlü bir sunumu yapıldı. Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesinde devrimci partinin oynadığı role vurgu yapılarak ve Türkiye üzerinden örnekler verilerek güncel bir anlatım yapıldı. İşçilerin bugün Ekim Devrimi’nin deneyimlerinden öğrenip kendi ülke koşullarında buna uygun teorik-örgütsel bir yapı içerisinde mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

Vahşi kapitalizmden kurtuluşun yolunun, Yeni Ekimleri yaratmaktan geçtiği, bu çerçevede işçi sınıfı devrimciliğinin ve işçi sınıfının devrimci partisinin belirleyici rolünün altı çizildi.

İkinci bölümde katılımcıların Ekim Devrimi’ne ilişkin soruları yanıtlandı.

Canlı tartışmaların yaşandığı söyleşiye yaklaşık 30 kişi katıldı.


Ekim Devrimi İzmir’de selamlandı!

Ekim Devrimi’nin 92. yılı İzmir’de Çiğli İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı. Etkinlik saat 17.00’de devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasında kapitalizmin krizi anlatıldı. Saldırıların bu denli yoğunlaştığı bir süreçte buzu kırıp yolu açan 1917 Ekim Devrimi’nin güncel olduğundan bahsedildi. Yeni Ekimler’i yaratacak olanın devrimci sınıf partisi olduğu söylendi.

Ardından BDSP adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada Ekim Devrimi’nin ezilenler ve emekçiler dünyasında kapitalist barbarlığa karşı ilk büyük zaferi olduğu, emperyalizmin ve gericiliğin uzun süre bu zaferin kabusunu yaşadığı vurgulandı. Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’nın yıkılışından sonra emperyalist haydutların, bu kabustan kurtulduklarını sanarak nihai zaferlerini ilan ettikleri belirtildi.

İnsanlığın yakıcı bir şekilde “Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş ya sosyalizm!” seçeneğiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Ekim Devrimi’ni anlatan sinevizyonun ardından Genç Komünistler’in hazırladığı şiir-dramatize ilgiyle izlendi. Sanatçı Aliyar da Ekim Devrimi’ni ve etkinliği selamlayan bir konuşma yaptıktan sonra ezgileriyle etkinliğe renk kattı.

Etkinlik devrimci marşların ardından son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara - Adana – Kayseri – İzmir

 

 

 

Ekim Devrimi 92. yılında selamlandı...

Yeni Ekimler için ileri!

Ekim Devrimi’nin 92., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 11 yılı vesilesiyle İstanbul’da çeşitli bölgelerde 7 Kasım günü etkinlikler gerçekleştirildi.

Etkinliklerde, Ekim Devrimi’nin dünya işçi sınıfı mücadelesinde tuttuğu yer ifade edildi. Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesinde devrimci partinin oynadığı role vurgu yapıldı ve Türkiye’nin bugünkü siyasal atmosferi ile bağlar kurularak Bolşevik Parti’nin önemine işaret edildi.

Kartal

Kartal İşçi Kültür Evi’nde saat 19.00’da başlayan etkinlikte öncelikle sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada devrim ve sosyalizm mücadelesinin önemine ve Ekim Devrimi’nin yol göstericiliğine vurgu yapıldı.

Bugünün Türkiyesi’nde sol harekette yaşanan tasfiyeciliğin karşısında, Ekim Devrimi’nin Bolşevik deneyiminden yararlanılarak devrim mücadelesinin sürdüğü vurgulandı. Sosyalizm mücadelesinin coğrafyamızda da temsil edildiği söylendi ve Yeni Ekimler yaratmak için kavgaya omuz verilmesi çağrısı yapıldı.

Ekim Devrimi ve Sovyet Rusyası’nı anlatan şiirlerle program devam etti. Önce bir liseli Nazım Hikmet’in “Tanya” adlı şiirini okudu. Ardından 13 yaşında bir genç Rahime Henden’in Ekim Devrimi’ni anlatan “Devleşiyordu Gölgen” şiirini okudu. Etkinlik Kartal İşçi Kültür Evi müzik topluluğunun sunduğu dinleti ile devam etti. Müzik dinletisi ile beraber Nazım Hikmet’in “28’lerin Türküsü” adlı şiiri okundu.

Etkinlik sosyalizm kavgasını sürdürme çağrısıyla bitirildi.


Ümraniye

Ümraniye BDSP’nin, 1917 Ekim Devrimi’nin 92. yıldönümünde gerçekleştirdiği etkinlik saat 17.00’de başladı.

Etkinlikte öncelikle “Dünyayı Sarsan 10 Gün” adlı belgesel gösterimi yapıldı. Belgesel, etkinliğe katılan işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle izlendi.

Belgesel gösteriminin ardından BDSP temsilcisi söz alarak Ekim Devrimi’nin dünya işçi sınıfı tarihindeki önemine dair bir konuşma yaptı. Konuşmada devrimci teorinin önemi anlatılarak, işçi sınıfının mücadelesinde zafere ulaşabilmesi için iktidar perspektifine sahip öncü devrimci partinin rolüne vurgu yapıldı.

Konuşmanın ardından Ekim Devrimi’ne ve Türkiye sol hareketine dair tartışma gerçekleştirildi. Öncelikle metal sektöründe çalışan bir işçi söz alarak belgeselde de anlatıldığı gibi devrimin imkansız olmadığını, işçilerin bir gün mutlaka iktidarı alacağını söyledi. Lenin’in ortaya koyduğu bilimsel teorinin Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesindeki en büyük etkenlerden biri olduğuna vurgu yapılan konuşma “Yaşasın Bolşevizm!” diyerek bitirildi.

Ardından yürütülen tartışmalarda Türkiye’de düzen solunun ve reformizmin işçi sınıfı mücadelesi önünde büyük bir engel olduğu, bunlara karşı da mücadele edilmesi gerektiği söylendi. İşçilerin bugün Ekim Devrimi’nin deneyimlerinden öğrenip kendi ülke koşullarında buna uygun teorik-örgütsel bir yapı içerisinde mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

Yapılan tartışmaların ardından etkinlik sona erdi.


Sefaköy

Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde BDSP’lilerin gerçekleştirdiği etkinlik ile muzaffer Ekim Devrimi’nin 92. yılı ve Yeni Ekimler’in Partisi’nin 11. yılı selamlandı.

Etkinlikte gerçekleştirilen sunumda, Ekim Devrimi’ni mayalayan 1905 ve 1917 tarihleri arasındaki devrimci çıkışlar ve bunları tetikleyen sosyal-siyasal konjonktür üzerine konuşuldu.

Bununla beraber Bolşevik Parti’nin devrimin örgütlemesinde oynadığı benzersiz role vurgu yapıldı.

Sunumun ikinci bölümünde Türkiye topraklarında işçi sınıfı ile buluşma, Yeni Ekimler’i yaratma iddiasındaki Yeni Ekimler’in Partisi’nin geçmişi kısaca aktarıldıktan sonra toplumsal muhalefetin büyütülmesinde tuttuğu yer üzerine konuşma yapıldı.

Marksizm-Leninizm’in ideolojik hattında illegal temellerde devrimci bir siyasal faaliyet yürüten Yeni Ekimler’in Partisi’nin sınıfla bütünleşme çabasına vurgu yapıldı.

Yapılan tartışmalar ile toplantı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 


“Kapitalizm krizde! Çözüm sosyalizmde!” gecesi hazırlıklarından...

Köln

“Kapitalizm krizde! Çözüm sosyalizmde!” şiarlı merkezi gece etkinliği hazırlıkları aralıksız sürdürülüyor. Bu önemli etkinlik, Parti’yi emekçi kitlelere tanıtmanın bir olanağı oluyor.

Bu çerçevede bir yandan katılımı arttırmak için kitle ilişkilerine gidilirken, diğer yandan afiş, el ilanı, pul vb. materyaller verimli bir şekilde kullanılıyor. Halihazırda Köln’ün belli başlı semtleri afişlerle donatılmış durumda.

Politik etkinliklerin bile konserlere dönüştürüldüğü, apolitizmin oldukça yaygın olduğu bir atmosferde, Köln’den komünistler kendi özgücüne dayanarak, tümüyle devrimci içerikte politik bir etkinlik yapmanın bütün zorluklarına rağmen faaliyetlerine devam ediyorlar.


Berlin

Devrimci bir propaganda-ajitasyon faaliyetine dayanan gece çalışması kapitalizmin krizine karşı işçi ve emekçilere devrim ve sosyalizm alternatifini sunan bir tarzda yürütülüyor.

Bölgede hem bilet satışı ve hem de geceye katılımı güçlendirmek için azami bir çaba harcanıyor. Çalışmalar kapı kapı, ev ev devam ediyor.

Gece afişleri de birçok yere yapılmış durumda.


Stuttgart

Kapitalizme ve krizine karşı devrim ve sosyalizm alternatifini sunan, devrimci ve komünist değerleri öne çıkaran propaganda-ajitasyon faaliyeti iki aydan beri ev ziyaretleriyle sürdürülüyor. Yanısıra bölgede yapılan toplantı, düğün vb. her türlü etkinlikte masa açıldı. Bu süreçte insanlarla ilişkiler geliştirildi. Yeni insanlarla tanışma olanakları yakalandı ve geceye davet edildi.


Hamburg

“Kapitalizm krizde! Çözüm sosyalizmde!” gecesinin hazırlıkları devam ediyor. Gece afişleri partilere, DKÖ’lere, Türk ve Kürtler’in yoğun olarak bulunduğu her alana ulaştırıldı. Gece bildirileri de gerçekleştirilen ziyaretlerle emekçilere ulaştırıldı, bilet satışı gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında emekçilerle gecenin gündemiyle ilgili sohbetler yapıldı.

Ayrıca şehrin en kalabalık semtleri arasında olan Hauptbahnhof, Altona, Sternschanze, Harburg vb. bölgelere afiş yaptıldı. MLPD’nin her Pazartesi günü gerçekleştirdiği “Hartz IV kaldırılsın!” eylemlerinde geceyle ilgili konuşmalar yapılarak emekçileri etkinliğe çağrıldı.

Köln, Berlin, Hamburg ve Stuttgart’tan komünistler

 

 

 

Haklar Derneklerne saldırı

9 Kasım ‘09 Pazartesi günü İstanbul’da 1 Mayıs Mahallesi’nde bulunan Anadolu Haklar Derneği ve Gülsuyu’nda bulunan Gülsuyu Haklar Derneği’ne yüzleri maskeli, sopalı, molotoflu ve silahlı kişiler tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Saat 19.00 sıralarında Anadolu Haklar Derneği önünde toplanan grup “Yayınlarınızda bize ve önderimize küfür ediyorsunuz” diyerek dernekte bulunan Haklar Derneği çalışanı Cem Koyupınar, PSAKD Şube Başkanı Metin Aslan, PSAKD çalışanı İbrahim ve dernek çalışanı Ekin isimli kişileri yaraladı. Dernek içinde ellerindeki kurusıkı tabancalarla 20 elden fazla ateş eden saldırganlar kaçarken molotoflarla derneği yakmaya çalıştılar. Saldırganların kaçarken “Bıji Serok Apo” sloganları attıkları bildirildi.

Anadolu Haklar Derneği’ne yapılan saldırı esnasında polisin de bölgede bulunduğu ve hiçbir müdahalede bulunmadığı, olayı sadece izlemekle yetindiği görüldü.

Saldırıda Cem Koyupınar başına aldığı darbelerle bayılırken, Metin Aslan’ın ise başı yarıldı. Soyadları öğrenilemeyen ve kolu kırık olan İbrahim isimli kişinin sopalarla dövüldüğü, Ekin isimli kişinin de çeşitli yerlerinden yaralandığı öğrenildi. Metin Aslan ve İbrahim ... Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırıldılar.

Anadolu Haklar Derneği’ne yapılan saldırıdan yaklaşık 2 saat sonra yine yüzleri maskeli, sopalı, molotoflu, silahlı 20 kişilik bir güruh bu kez de Gülsuyu Haklar Derneği’ne saldırdı. Dernek önünde toplanan saldırganlar Yürüyüş dergisinde “kendilerine ve önderliklerine küfür edildiği” yönünde bir açıklama yaptıktan sonra dernek içinde bulunan iki dernek çalışanını zorla dışarı çıkararak derneği molotof kokteylleri ile yaktılar. Saldırganlar “Bıji Serok Apo” sloganları atarak kaçtılar.

Saldırıyı öğrenen 1 Mayıs, Gülsuyu halkı ve Halk Cepheliler dernekleri önünde toplanarak saldırıyı ve saldırganları protesto ettiler.

Anadolu Haklar Derneği’ne yönelik saldırıya karşı eylem!

9 Kasım akşamı gerçekleştirilen saldırıyı kınamak için Anadolu Haklar Derneği 10 Kasım Salı akşamı saat 20.00’de 1 Mayıs Mahallesi’nde eylem yaptı. Anadolu Haklar Derneği önünde başlayan eylem Karakol Durağı’na yürüyüşle devam etti.

Karakol Durağı’na gelindiğinde basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında olayın nasıl gerçekleştiği anlatıldı. Saldırının 20-25 kişilik Kürt milliyetçisi tarafından yapıldığı ifade edildi. Yaralılar arasında Ataşehir Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Metin Aslan’ın da olduğu söylendi.

Basın açıklamasının ardından olayı yaşayanlardan birisi konuşma yaptı.

Eyleme Alınteri, BDSP, DHF, Partizan, SODAP, Ataşehir PSAKD da destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye