18 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/03

 Kızıl Bayrak'tan
Paris katliamı ve “İmralı görüşmeleri” üzerine
Sermaye iktidarı, Suriye’deki çatışmaları körüklemeye devam ediyor
Kürt halkı tepkili,
AKP pervasız ve pişkin!
Devrimci Kadın Kurultayı’ndan 8 Mart’a
Yeni Akit, eski hikaye!
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Bir direnişin ardından... / Can Şafak
Teknopark işçileri: Ücret hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!
Manisalı metal işçileri, birliğin çatısı altında güçleniyor!
Daiyang-SK Metal işçileriyle dayanışma etkinliği
“Eylemlerimizi sürdüreceğiz!”
Türk Metalciler’in gardiyanı olduğu
bir çalışma kampı!
Hatice Yürekli Parti Okulu Açılış Konuşması
Gıdanın jeo-politiği / Volkan Yaraşır
Mali’ye emperyalist müdahale, yalanlar ve gerçekler
Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı
Yeni YÖK Yasa Taslağı’nın son hali hazırlandı
RedHack YÖK’ü hackledi
Emperyalizmin Ortadoğu projesinin faturasını en çok kadınlar ödüyor!
Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıklarından
“Sistem değişmedikçe
kadın sorunu da çözülemez!”
Kapitalizm enerji sorununu çözer mi?
Çocuk işçiliği üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Teknopark işçileri: Ücret hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!

“İşçi düşmanı Ticaret Odası!”

 

Aylardır ücretlerini alamayan İTO-Teknopark İstanbul İnşaatı işçileri, ücret talebiyle İstanbul Ticaret Odası önünde direnişe başladılar. 11 Ocak’ta direniş çadırını kurarak mücadeleyi yükselten işçiler, maruz kaldıkları polis terörüne rağmen direnişlerini sürdürmeye devam ediyorlar.

Direnişleri boyunca “Aylardır ücretlerimizi alamıyoruz! İşçi düşmanı Uzunlar İnşaat hesap verecek!”, “Uzunlar İnşaat aylardır ücretlerimizi gaspediyor! Ücret hakkımız söke söke alırız!”, “Aylardır ücretlerimizi alamadık! İşte Teknopark projeniz! Direne direne kazanacağız! / Teknopark İstanbul İnşaati İşçileri” pankartları ile sorunlarını ifade eden işçiler, “Direne direne kazanacağız!”, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Uzunlar şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Adnan Uzun kaçma saklanamazsın!”, “Ücret hakkımız, söke söke alırız!”, “AKP’nin çetesi emekçiden kaçamaz!”, “İşçi düşmanı Ticaret Odası!” sloganlarıyla da tepkilerini dile getiriyorlar.

Sorun çözülünceye kadar burada olacağız!”

11 Ocak’ta saat 10.00’dan itibaren yağmur altında bekleyişe geçen işçiler, 12.30’da destek için gelen kitle ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasına “Bir kez daha buraya, İstanbul Ticaret Odası’nın önüne, ücret hakkımızın gaspını protesto etmek için geldik” denerek başlanırken, İTO’nun projedeki rolü şöyle ifade edildi: “İTO için de özel bir önemi olan proje, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın kurucu ortaklarından olduğu Teknopark ismiyle kurulan şirket üzerinden koordine edilmektedir. İTO Başkanı hala Teknopark’ın yetkili müdürü olarak karşımıza çıkmaktadır.”

İşçiler, aradan geçen üç hafta içinde sorunlarının çözülmediğini, aksine tehdit edildiklerini ve polis saldırısı ile korkutulmaya çalışıldıklarını ifade ederek açıklamayı şöyle bitirdiler: “Bugün buraya kararlılığımızı göstermeye geldik. Bir kez daha en meşru hakkımızı, alınterimizin karşılığını alacağımızı ilan ediyoruz. Ücretlerimiz ödeninceye kadar proje sahiplerinin peşini bırakmayacağız! Bugünden itibaren, kurduğumuz direniş çadırı ile sorun çözülünceye kadar burada olacağız.”

Açıklamanın ardından, işçilerin davası ile ilgilenen ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek söz aldı. “Ücret haktır ve gaspedilemez” diyen Şimşek, işçilerin talepleri için direnişe geçmesinin önemine değindi. DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül de söz alarak sorunların temelinde taşeronluğun bulunduğunu söyledi. Şengül, işçilerin bundan sonraki mücadelelerinde yalnız olmadıklarını belirtti. Genel-İş üyeleri arasında hafta içinde Kartal Belediyesi’nde işten atılan temsilciler de vardı. Direniş çadırında ÇHD İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu adına Av. Ömer Şahinkaya bir konuşma yaptı. Şahinkaya, avukatlar olarak hakları için direnen işçilerin yanında olduklarını ifade etti.

Engellemelere rağmen direniş çadırı kuruldu!

Eylem, direniş çadırının kurulmasıyla devam etti. Zabıtalar, yoğun çevik kuvvet polisi eşliğinde çadıra izin vermeyeceklerini belirtmeleri üzerine işçilerin kararlı duruşuyla karşılaştılar. Çadırı almaya çalışan zabıtalara gerekli yanıt verildikten sonra işçiler çadırı kurdular. Ardından bir Teknopark işçisi kısa bir konuşma yaparak patronların yalılarını, şirket binalarını, villalarını yapanlar olarak bugün de işçilerin direniş çadırını yaptıklarını ifade etti.

HEY Tekstil direnişçileri de TOBB önündeki eylemlerinden çıkıp Teknopark çadırına geldiler. Direnişçi işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla selamlandı. Çadıra iki genç gelerek işçilere müzik dinletisi verdi. Direniş çadırı söylenen şarkılarla canlanırken halaya duruldu. Eylem boyunca çadır önünden geçen emekçilere bildiri dağıtılarak direnişin nedenleri aktarıldı. Eyleme Tüm-Bel Sen, BES, DAF, BDSP ve OSİM-DER destek verdi.

AKP’nin çetesi emekçiden kaçamaz!”

Teknopark İstanbul İnşaatı İşçileri, 13 Ocak Pazar günü taşeron firma Uzunlar İnşaat’ın sahibi Adnan Uzun’un evinin önündeydiler. İstanbul Başakşehir’deki villaların giriş kapısında biraraya gelen işçiler, burada polisin Çevik Kuvvet ve TOMA aracıyla oluşturduğu barikatla karşılaştı. Taşıdıkları pankartlarla barikat önüne gelen işçiler, sloganlarla eyleme başladılar. Villaların girişinde yolu kapatan işçiler adına açıklamayı Burçin Kuz okudu. Kuz, ana müteahhit Adnan Uzun’un evine, onu rahat bırakmayacaklarını haykırmak için geldiklerini ifade etti. İşçilerin nazarında Uzunlar İnşaat’ın sicilinin bozuk olduğunu vurgulayan Kuz, kamu ödeneklerinden alınan paraların şirket dışında kullanıldığını ve işçi ücretlerinin ise gasp edildiğini belirterek, Uzunlar İnşaat’ın hakkında şunları dile getirdi: “AKP hükümeti döneminde oldukça büyüdüğü ve göz önündeki pek çok projenin ihalesini aldığı görülen Uzunlar İnşaat, MÜSİAD ve ASKON üyesidir. Dini vecibeleri dillerinden düşürmeyen şirket sahipleri aynı zamanda işçilerin hakkını yemekte önde gitmektedir. Hatırlarsanız Uzunlar İnşaat en son ‘Van Deprem Konutları ihalesinde vurgun’ haberi ile gümdeme gelmişti.”

Kuz, emekten yana tüm güçlerin desteğini beklediklerini ifade ederek açıklamayı bitirdi. Ajitasyon konuşmaları ile çevre sakinlerine seslenilerek, eylemlerinin nedenleri açıklandı. İşçiler, hakları için eylem yaptıklarını belirterek, komşuları Adnan ve Numan Uzun’un çeteleşmiş AKP’nin yandaşları olduğunu, polisin ise onları koruduğunu dile getirdiler.

Konuşmaların ardından, villaların giriş kapısından cadde üzerindeki durağa kadar yürüyüş yapılarak, ajitasyon konuşmalarına ve sloganlara devam edildi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, OSB-İMES İşçileri Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların katılarak destek verdiği eylem durak önünde bitirildi.

İTO’dan direniş tahammülsüzlüğü

15 Ocak günü sabah saat 10.00’da İTO önüne gelen işçiler çadırlarını kurarak yerlerini aldılar. Çayları ile birlikte sabah konuşmalarını sürdüren işçiler, yanlarında getirdikleri “Aylardır ücretlerimizi alamıyoruz! İşçi düşmanı Uzunlar İnşaat hesap verecek!” ozalitini astılar.

Belli bir süre sonra polis işçilerin yanına geldi.

Asılan ozalitten İTO’nun rahatsız olduğunu ve indirilmesi istendiğini belirttiler. Ozalitin önüne dizilen işçiler hakları için direnişte olduklarını, rahatsız olanların gelip indirmelerini beklediklerini söyleyerek ozaliti indirmediler.

Bunun üzerine polis “müdahale edileceğini” ifade ederek işçileri tehdit etti. İşçiler burada beklemeye devam edeceklerini ve amaçlarının da haklarını gasp edenleri rahatsız etmek olduğunu vurgulayarak kararlılıklarını gösterdiler. Direnişçilerin yanından ayrılan polis, işçilerin görebileceği bir yerde durumu İTO yetkililerine anlatarak beklemeye başladı.

İşçilerin kararlı duruşuna tahammül edemeyen İTO’nun emriyle polis işçilere saldırdı.

Sivil polis, Çevik Kuvvet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinin ortaklaşa saldırısına işçiler sloganlarla direndi. Direniş çadırında bulunan işçilere saldıran polis işçileri gözaltına alarak götürürken, çadır ve malzemeleri zabıta gasp etti.

Polis ve zabıta terörü ile gözaltına alınan İTO-Teknopark işçileri, aynı gün serbest kaldıktan sonra saldırıyı eylemle protesto ettiler. İstanbul Ticaret Odası önünde akşam saat 18.30’da açıklama yapan işçiler, her türlü baskıya rağmen, haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini açıkladılar.

İTO’da direniş sürecek!

Eminönü vapur iskelesinin önünde toplanan işçiler, “Uzunlar İnşaat aylardır ücretlerimizi gasp ediyor! Ücret hakkımız söke söke alırız!” ozaliti açarak yürüyüşe geçtiler. Sloganlarla İTO önüne gelen işçiler polis barikatıyla engellendiler. Polisin onlarca Çevik Kuvvet ile etten duvar ördüğü barikata kadar gelen işçiler, açıklama yaparak haklarını alana kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini vurguladılar. Bekleyişlerini sürdüren işçiler ajitasyon konuşmalarıyla direnişlerinin nedenini anlatıyor, polis terörünü ve İTO’nun işçi düşmanı tutumunu teşhir ediyorlar.

İlerleyen saatlerde Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ziyaret gerçekleştirerek, direnişçilerle dayanışmalarını devan ettireceklerini dile getirdiler. Tekil olarak da ziyaretçilerin eksik olmadığı direnişi, Büro Emekçileri Sendikası üyeleri de ziyaret ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul