22 Mart 2013
Sayı: KB 2013/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz dönemecinde “İmralı süreci”
Bosch’ta geçen bir yılın ardından
Sınıfa karşı sınıf bilinciyle örgütlü mücadeleye!
Sendikal harekette
büyük tasfiye dalgası
Hapishanelerde 12 Eylül’e rahmet okutacak uygulamalar
İzmir ÇHD Başkanı Av. Hüseyin Korkmaz ile konuştuk
Bijî Newroz, bijî sosyalizm!”
Newroz ateşi dört bir yanda harlandı
Kurultay hazırlıkları sürüyor
Beyanname işçi ve emekçilere açıldı!
Sınıf hareketinden
Metal TİS’lerinde uyuşmazlık!

Siyasal mücadele ve devrimci şiddet - H. Fırat

Kimyasal başlıklı
füze saldırısının ardından
Suriye’ye ABD vatandaşı “başbakan!”
Emperyalist işgalin 10. yılında
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Özgür yarınlar sosyalizmde!
Faşist çeteler iş başında!
Faşist saldırılara ve
polis terörüne geçit yok
Kadına yönelik şiddet
dünyanın her yerinde!
Cinayeti gördük...
Ahmet Yıldız katledildi!
Kızıldere bir savaş çağrısıdır!
Dikmen’de yıkım saldırısı tırmandırılıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Metal TİS’lerinde uyuşmazlık!

 

Metal sektörüne bağlı işçi sendikaları ile sermaye örgütü MESS arasında sürdürülen görüşmelerde, Türk Metal’den sonra Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları da uyuşmazlık zaptı tuttular. Tutulan zabıtlardan sonra sendikalar açıklama yaparak süreci kamuoyuyla paylaştılar.

Birleşik Metal-İş’ten TİS toplantısı

Birleşik Metal-İş Sendikası MESS grup TİS sürecinde yaşanan uyuşmazlık süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sunumu Birleşik Metal-İş Sendikası genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı. Birleşik Metal-İş Genel Merkez yöneticileri ve bir dizi fabrikadan temsilcinin katıldığı basın toplantısında “Sernayenin düşük ücret, yoksulluk ve esnek çalışma dayatmalarına karşı haydi birleşik mücadeleye!” şiarlı pankart asıldı.

Serdaroğlu, örgütlü-örgütsüz bir milyon metal işçisinin etkilendiği sözleşme sürecinde uyuşmazlığın nedenlerini “Sermaye ve örgütü, metal işçilerinin insanca çalışma ve yaşama taleplerini kabul etmiyor” diyerek ifade etti.

Sermaye örgütü MESS’in “enflasyonun 4 katı zam verdik” sözleriyle duyurduğu zam önerisi için verilen zam önerisinin yüzde 4,60 olduğunu belirtti. MESS ile yürütülen görüşmelerde temel uyuşmazlık nedeninin ücret olduğu görülürken Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası olarak ücret politikalarının bir bütünsellik taşıdığını, ücret makasını kapatmak ve bunun üzerine zam talep etmek üzerinden yaklaştıklarını ifade etti.

Serdaroğlu ayrıca diğer sendikalardan TİS sürecine başlayan Hava-İş gibi sendikalarla da yan yana geleceklerini söyledi. Eylemli hatta Sendikal Güç Birliği Platformu’nun Lüleburgaz mitingine katılarak başlayacaklarını söylerken metal işçilerinin mahallelerine onbinlerce bildiri ile seslenip eylemlere destek çağrısı yapacaklarını ilan etti.

6 fabrikada daha uyuşmazlık

MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren TİS sürecinde tutulan uyuşmazlık zaptına, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve MESS üyesi olmayan 6 fabrikada daha tutulan uyuşmazlık zaptı eklendi.

Uyuşmazlık zaptı tutulan fabrikalar ise şöyle: Arfesan, Arpek, Dostel Makina (Birleşik Metal Gebze Şube), SİO, DİSA Otomotiv (Birleşik Metal Trakya Şube), Standart Depo ve Raf’ta (Birleşik Metal Kocaeli Şube).

Çelik-İş’te de uyuşmazlık

MESS ile yürütülen TİS görüşmelerinde önce Türk Metal, ardından Birleşik Metal-İş’in tuttuğu uyuşmazlık zaptına, MESS’in Çelik-İş’le sürdürdüğü TİS sürecinde tutulan uyuşmazlık da eklenmiş oldu.

MESS ile Çelik-İş arasında yürütülen görüşmelerde 28 maddede anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık tutulmuş oldu. Çelik-İş Sendikası uyuşmazlık sonrası yaptığı açıklamada bundan sonra yasal prosedür gereği arabulucu aşamasına geçildiğini ve o zamana kadar anlaşma olmaması halinde de grev prosedürü başlayacağını belirtti.”

Feniş Alüminyum’da yıllar sonra seçim sandığı kuruldu

Çayırova’da kurulu bulunan Çelik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde örgütlü Feniş Alüminyum fabrikasında 16 yıldan sonra ilk defa temsilci seçimi için fabrikada sandıklar kuruldu.

İşyeri baştemsilcisinin istifa etmesi üzerine seçim için işçilerin adaylığını koyması ile seçim süreci başladı. İstifa eden baştemsilci ve diğer temsilciler de tekrar adaylıklarını koydular. 6 işçi seçimler için aday oldu. Seçimlerin sonucunda 1. ve 3. temsilciler aynı kalırken 2. temsilci değişti.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Gebze

 

 

 

 

ABB’de Metal İşçileri Bülteni dağıtımı

 

Ümraniye Metal İşçileri Birliği, MESS grup toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptının tutulduğu son süreçte metal işçilerine ulaşmaya ve son gelişmelere dair tartışmalar yürütmeye devam ediyor. MİB çalışanları, MESS-Türk Metal ortaklığına dair metal işçilerini uyanık davranmaya çağıran Metal İşçileri Bülteni'nin dağıtımını İstanbul Organize Sanayi Bölgesinde yapıyor.

Bu kapsamda, onlarca sendikayı TİS hakkından mahrum bırakırken, şu an için yetkili olan sendikaların da barajın kademeli olarak yükseltilmesiyle yetki dışına itecek olan “Sendikalar ve TİS Yasası’”nın geri çekilmesi için mücadeleye çağıran Metal İşçileri Bülteni Dudullu Organize'de bulunan ABB fabrikasındaki işçilere ulaştırıldı.

 

 

 

 

 

UNO işçilerinden imza kampanyasına destek

 

“Emperyalist saldırganlığın ve krizin faturasını ödemek istemiyoruz!” üst başlığıyla duyurulan ve içerisinde NATO, AB, AGİT vb. emperyalist kuruluşlarla ilişkilerin kesilmesi, NATO üstlerinin kapatılması, Patriotlar'ın Türkiye topraklarına konuşlandırılmaması gibi taleplerin yer aldığı imza kampanyası organizede çalışan işçilere taşınıyor.

Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve Öz Gıda-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu UNO ekmek fabrikasında çalışan işçilerle vardiya değişiminde emperyalist savaş üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Emperyalist savaşın işçi ve emekçilerin hayatında yarattığı ağır yıkımına dair yapılan konuşmaların yanında, işçilerle fabrikanın özgün sorunları üzerine sohbet edildi.

İşçiler de imzaları ile emperyalist savaş karşıtı kampanyaya destek verdiler.

 

 

 

 

Anadolu Cam işçilerinden sınıf dayanışması örneği

 

Şişecam’a ait Anadolu Cam Sanayi baştemsilcisinin disiplin kuruluna gönderilerek iş akdinin fesh edilmesinin istenmesine Kristal-İş üyesi işçiler tepki gösterdi. Baştemsilcinin işe geri dönmesi için sendika tarafından yapılan görüşmeler en son 18 Mart’ta yapıldı. Bu görüşmelerde bir gelişme olmayınca Kristal-İş’e üye diğer iki fabrika işçilerinin de desteğiyle 18 Mart günü kendiliğinden gelişen bir eylem yapıldı.

Gündüz vardiya çıkışında Anadolu Cam işçileri ve desteğe gelen diğer işçiler, fabrikanın önünden ayrılmayarak eylem gerçekleştirdiler. Fabrika önünde yapılan eylemle patron temsilcilerinin ve idari kadroda çalışanların çıkışı engellendi. Uzun süre kapı önünde eylem yapan işçiler Kristal-İş Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Güler’in içeri girerek fabrika yöneticileriyle yaptığı görüşme sonrasında, baştemsilcinin iş akdinin feshedilmeyeceğine dair teminat verilmesi üzerine gece 01.00 sularında fabrika önünden ayrıldılar. Tepkiler 3 fabrikada mesaiye kalmama ve yemek yememe eylemi ile devam etti.

Anadolu Cam’da çalışan ve eylemde bulunan bir işçi gazetemizle paylaştığı görüşlerinde şunları ifade etti: “Fabrika müdürü, üst düzey memurlar ve işten atılma konusu üzerine gelen Holding İnsan Kaynakları Müdürü de biz eylemi bitirinceye kadar fabrikada hapis kaldılar. Genel başkan yardımcısı Fevzi Güler acilen uçakla bu konu için geldi. Uzun zamandır böylesi bir eylem fabrikada yaşanmamıştı. (2003-2004’ten beri...) Yeni işçiler olumlu etkilendiler. İşçinin işçi olabilmesi için böyle eylemler görmesi lazım.”

Kızıl Bayrak / Mersin