08 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/43

Seçim mizansenleri erken başladı…
Kirli savaş bütçesi: Örtülü ödenek
Polise dev bütçe
Güler baklayı çıkardı
Gericilik tırmanıyor!
Dayanışma mesajları…
Sömürgeciliğin nafile duvarları
Gökkan'ın durumu ağırlaşıyor
Hakları ve özgürlükleri için sokağa çıkan
Alevi emekçiler kazanacak!
Aleviler inkar ve asimilasyona karşı Kadıköy’deydi!
Kapitalizm işsizliğin kaynağıdır
DİSK’ten #Direnİşçi eylemleri
Sınıf dayanışmasını güçlendiriyorlar!
KESK ve bağlı sendikalara çağrımızdır!

Haziran Direnişi-1H.Fırat

Mısır’da son durum ve Kerry’nin ziyareti
Sokaklar öfkeli!
Birleşik ve kitlesel 6 Kasım eylemleri...
Gençlik sokaklarda geleceği için haykırdı!
“Mücadele alanlarında biraraya gelmeliyiz!”
Adalet için yürüdüler
“Kazananlar hep direnenler olacak!”
“Özgür giyim kuşam” eylemleri üzerine...
Ekim Devrimi ve kadın
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sokaklar öfkeli!

 

İtalya, Kıbrıs, Endonezya, Vietnam ve Güney Afrika’da kapitalizme karşı öfkeli işçi ve emekçiler sokaklara çıkıyor. Düzen kurumlarının taleplerine kayıtsız kalması karşısında on binler eylemlerle sözünü sokakta söylüyor.

İtalya’da evlerini boşaltmak istemeyen halk polisle çatıştı.

Geçen hafta, İtalya’nın başkenti Roma’da yüzlerce protestocu hükümet binasını kuşattı, sokaklara barikatlar kurdu, polisle çatıştı.

Göstericiler evlerinden zorla çıkartılmalarını protesto ederek sosyal konut desteği talep ediyorlar.

İtalya’da son süreçte özellikle büyük kentlerde evlerinden zorla çıkartılan ailelerin sayısında hızlı bir artış var. Bu arada işsizlik oranında da büyük bir artış gözleniyor. 1977 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaşan işsizlik, yüzde 12.5’i aştı. Krizin emekçilerin yaşamına doğrudan yansıması olan bu veriler, İtalya’da sınıf çatışmalarının giderek sertleşeceğine işaret ediyor.

Endonezya’da iki günlük kitlesel greve çıkıldı.

Endonezya’da asgari ücretin yükseltilmesi için sendikaların bir bölümü ülke genelinde iki günlük grev çağrısı yapmıştı. Asgari ücretin yüzde 50 oranında arttırılmasını talep eden sendikaların çağrısı üzerine, 1 milyona yakın işçi greve katıldı. Endonezya’da sendikalarda örgütlü işçilerin sayısı, yedi milyon civarındadır.

Gerici rejime yakın duran iki büyük sendika, “asgari ücret artışının Endonezya ekonomisinin rekabet gücünü zayıflatacağı” gerekçesiyle greve katılmayı reddetti. Sermayenin güdümündeki iki sendikanın ihanetine rağmen, grevin etkili olduğu bildirildi.

Kıbrıs’ta planlanan kesintilere karşı yeniden grev gerçekleştirildi.

Belediyelerde çalışan kamu emekçileri, sağlık emekçileri ve emekliler parlamento binası ve Maliye Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenlediler. Kamu Çalışanları Sendikası, kamu emekçilerini 4 saatliğine iş bırakmaya çağırmıştı. Çağrı üzerine sokaklara inen emekçiler, saldırıya karşı mücadelede kararlı olduklarını gösterdiler.

Neo-liberal politikalara bel bağlayan hükümet, kamu harcamalarında 2014 yılına yüzde 12 oranında kesintiyle gitme kararı aldı. Ayrıca hastanelerde gece mesaisi için ödenen ek ücretler de yarı yarıya düşürüldü.

Vietnam’da kar amaçlı kum çıkarılması protesto edildi.

Vietnam’da Quang Ngai ilinde geçtiğimiz hafta sonu 600 kişi Dai Nehri’nin ağzında kum çıkarılmasına karşı protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler yollara barikatlar kurdu. Bölgede geçtiğimiz yıl -doğrudan ihraç için- kum çıkarılması heyelana sebebiyet vermişti.

Güney Afrika’da yoksulluğa karşı eylem düzenlendi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town kentinde emekçiler, giderek artan yoksulluk ve sefalete karşı sokaklara çıkarak protesto gösterisi düzenledi. Gösteriye 3 bin kişi katıldı. Ev, elektrik ve suyun sınırlı olduğu şehrin kenar mahallelerinde yaşayan yoksul halkın, belediye önünde sokaklara barikatlar kurduğu ve dükkanları yağmaladığı bildiriliyor.

 

 

 

 

Troyka’ya cevap genel grev oldu!

 

Yunanistan’da işçi ve emekçileri köleliğe mahkum eden kesintilere karşı 6 Kasım günü genel grev yapıldı. Ayrıca Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası müfettişlerinden oluşan Troyka’nın denetime gelmesi genel grevi tetikleyen başlıca sebeplerden biri oldu. Emekçiler ülkenin tümünde hayatı durdurarak sömürge valilerine gereken cevabı verdiler.

GSEE ve ADEDY sendikalarının grev çağrısına uyan emekçiler eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetleri vermediler. Havayollarında birçok sefer iptal edilirken, otobüs şoförleri belli saatler arasında kontak kapattı. Hastanelerde ise acil durumlar haricinde hiçbir sağlık hizmeti verilmedi.

Sömürge valilerinden denetim

Troyka müfettişi ismiyle denetime gelen sömürge valileri ise Yunanistan devletinden daha fazla kesintiye gitmesini istiyor. Troyka ikinci “kurtarma paketi”nin son taksidini vermek için Yunanistan devletinin yeterli kesinti yapıp yapmadığını kontrol edecek. Gelecek yılki bütçede 2,5 milyar Euro’luk açık olduğunu söyleyen Troyka, daha çok kemer sıkma önlemleri gerekebileceğini söylerken, sermaye hükümeti daha fazla kesintiyi karşılayamayacaklarını belirtiyor. Bazı analizciler ülkenin seneye 11 milyar Euro’luk yeni bir pakete ihtiyaç duyacağını söylüyor.

Yunanistan’da kapitalist sistemin krizi en çok gençliği vuruyor. 24 yaşın altında bulunanların yüzde 60’lık kısmının işsiz olduğu belirtiliyor. Son kesinti ve işten çıkarma dalgasından bu yana genel işsizlik ise yüzde 28 civarında.

Yunanistan işçi ve emekçileri kesintilere karşı 2010’dan bu yana 30’dan fazla genel grev gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Temizlik işçileri grevde

 

Madrid Belediyesi anlaşmalı olduğu şirketlerin zarar ettiği gerekçesiyle yüzlerce işçinin işine son vereceğini açıkladı. Ayrıca işçilerin maaşlarında yüzde 43 kesinti yapılacağı belirtildi. Ağustos’ta 350 işçinin işine son veren belediye, şimdi de 750 işçiyi işten çıkaracağını söylüyor.

Bu duruma tepki gösteren 6 bin işçi ise greve başladı.

Sokaklara çıkan işçiler öfke dolu gösteriler yaptılar. Gece yapılan gösterilerde bazı araçların yakıldığı ve işyerlerinin camlarının kırıldığı söyleniyor.

Polis ise 5 eylemciyi gözaltına aldı.

Valencia’da 1700 kişi işten çıkarıldı

Valencia’da ise özerk yönetim Katalanca yayın yapan tek yayın kuruluşunu kapatma kararı aldı. Özerk yönetim maaşları ödeyemeyeceğini 1700 kişinin işine son verdi.

 
§