16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da Soma için eylemler

 

Soma’da yüzlerce madencinin hayatına mal olan katliam, Almanya’da da eylemlerle karşılandı.

Köln

Yüzlerce işçinin hayatına mal olan ve faili sermaye düzeniyle,  onun adına ülkeyi yöneten hükümet olan Soma katliamı Türkiye’de ve dünyada geniş protestolara konu olmaya devam ediyor.

Olayın duyulmasından hemen sonra, Köln’de aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu Türkiyeli ve bazı yerli gruplar ortak bir eylem gerçekleştirme kararı aldılar.

Çağrı üzerine Merkezi Tren İstasyonu ile Dom Kilisesi arasında kalan bölgede toplanan yaklaşık 250 kişilik kitle burada bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme DİDF, BİR-KAR, Yaşamevi, AGİF, Partizan, ADHK, EÖC, Rote Aktion, Mala Kurda, Halk Cephesi ve Kaldıraç pankart, döviz ve bayraklarıyla katıldı.

Eylemde katılımcı kurumlar adına yapılan Türkçe ve Almanca konuşmalarda, yaşananın asla bir kaza veya kader olmadığı, aksine kitlesel bir işçi katliamı olduğu ve sorumlusunun da çürümüş kapitalist sitem ve onu sermaye adına yöneten mevcut hükümet olduğu belirtilerek, hesabının işçi ve mekçiler tarafından sorulacağı vurgulandı.

Sık sık Almanca ve Türkçe olarak “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “İş kazası değil, katliam!” sloganlarının atıldığı eylemde, Grup Yorum’un “Madenciler” türküsü da bağlama eşliğinde seslendirildi.

Eylem, atılan sloganlar ve yapılacak yeni eylemlere duyarlı olunması çağrısıyla sona erdi.

Katılımcı kurumlar özellikle haftasonu daha geniş bir eylem örgütleme hedefiyle bir toplantı gerçekleştirecekler.

Frankfurt

BİR-KAR’ın yaptığı çağrı üzerine biraraya gelen Türkiyeli kurumlar Soma’da yaşanan madenci katliamını protesto etti.

150 kişinin katıldığı eylem, saygı duruşuyla başladı. 

Taksim Dayanışma Platformu ve Demokratik Güç Birliği’nin destek verdiği eylemde Soma‘da yaşanan katliamın faili olan gerici AKP hükümeti protesto edildi.

Konuşmalarda yüzlerce insanın ölümüne, alınmayan güvenlik önemlerinin sebep olduğu vurgulandı. Bunun bir kaza değil, aksine açık bir katliam olduğu dile getirildi.

Dile getirilen talepler arasında bu vahşetten sorumlu olanların yargılanması, işçilerin güvenliğinin sağlanması, güvenlik önlemleri olmayan maden ocaklarının kapatılması vardı.

Sendikalardan ise ülke genelinde bir genel grev ve genel direniş çağrısı yapılması talep edildi.

İki saat süren protesto eylemi yeni eylem çağrılarıyla sona erdi.

Bielefeld

Soma’da yaşanan işçi katliamıyla ilgili olarak saat 18.00’de Jahn Platz’da bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Eyleme DİDF, BİR-KAR, ADHF, Halk Cephesi, Bielefeld Güç Birliği ve Bielefeld Alevi Derneği döviz ve bayraklarıyla katıldı.

Eylemde katılımcı kurumlar adına yapılan Türkçe ve Almanca konuşmalarda, yaşananın asla bir kaza veya kader olmadığı, aksine kitlesel bir işçi katliamı olduğu ve sorumlusunun da AKP hükümet olduğu belirtilerek, hesabının işçi ve emekçiler tarafından sorulacağı vurgulandı. Eylemcilerin oldukça öfkeli oldukları gözleniyordu.

Sık sık Almanca ve Türkçe olarak “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “Katil devlet hesap verecek!”, “Hükümet istifa!” sloganları atıldı. Eylem, atılan sloganlar ve devam eden süreçten dolayı, yapılacak yeni eylem çağrılarına duyarlı olunması çağrısıyla sona erdi.

Berlin

Berlin’deki devrimci ve ilerici güçler Soma’daki işçi katliamına tepki olarak bir miting gerçekleştirdi. Türkiyelilerin yoğun olarak oturduğu Kreuzberg semtinde gerçekleştirilen mitinge yaklaşık 150 kişi katıldı.

Saat 18.00’de, Soma’da ölenler için saygı duruşuyla başlayan mitingde sermaye devleti ve hükümeti olan AKP’nin işçi düşmanı olduğu, patronların kârlarına kâr katabilmek için insan sağlığı ve canını hiçe sayarak her türlü yola başvurup birçok sektörde işçileri katlettiği vurgulandı. Daha önce Tuzla’da, Davutpaşa’da, Zonguldak’ta işçilerin bile bile ölüme terkedildikleri belirtildi.

Konuşmalarda T. Erdoğan’ın timsah gözyaşları döktüğü, topluma başsağlığı dileyerek gelişecek tepkileri bloke etmeye çalıştığı vurgulandı.

Mitingde “Katil devlet hesap verecek!”, “Soma kaza değil katliam!” “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları atıldı. 18 Mayıs Pazar günü saat 15.00’te Kreuzberg’de yapılacak eyleme çağrıda bulunarak miting bitirildi.

Kızıl Bayrak / Almanya


 
§