27 Haziran 2014
Sayı: KB 2014/26

İşçi sınıfı saflarında
direnme eğilimi güçleniyor
Grevci cam işçileriyle
dayanışmayı büyütelim!
Tarih sınıf mücadelesinin
yasalarıyla yazılıyor!
Grevci işçilerden
Şişecam patronuna yanıt!
5 bin 800 cam işçisi grevde!
“Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz!”
Trakya Cam işçileriyle cam grevini konuştuk...
İşçiler direniyor,
sendika ağaları süründürüyor!
Torbadaki taşeron yasasıyla patronlara müjde!
Yaygın faaliyet...

Bursa’da Greif deneyimleri tartışıldı!

ÇHD’den açık mektup

Dün Sivas’ta yakanlar, bugün Irak ve Suriye’de kan döküyorlar!

İİki devrim, iki sonuç - A. Eren
Emperyalizmin gerici din savaşları ve hedef şaşırtma hesapları
IŞİD, emperyalistler,
gerici rejimler
Emeklilerin dünyasından
servet-sefalet kutuplaşması
Efendilerin korkusu
çözümsüzlüğü aşamıyor!
Dünyadan eylemler
Kampa yoğun ve tempolu hazırlık
Devrim Okulları sürüyor
“Sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak 20. yılında!”-1
IŞİD gericiliğinden kadınlar için tecavüz fetvası!
Karanlıkta Uyananlar’dan Kış Uykusu’na sinemada sınıf çatışması - K. Ehram
Trakya’da Fortuna’nın üzerinden
80 yıl geçti
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yaygın faaliyet...

 

Sınıf devrimcileri, devrimci sınıf faaliyetini sürdürüyor. Eylem ve etkinliklerin duyurusu yaygın olarak yapılırken, bir yandan Kızıl Bayrak’ın 20. yılı selamlanıyor, bir yandan da grevci cam işçilerine destek çağrıları yapılıyor.

Küçükçekmece

Küçükçekmece’de sınıf devrimcileri farklı gündemler üzerinden çalışmalarını sürdürüyorlar.

Resim atölyesi

Okulların kapanmasının ardından 21 Haziran Cumartesi günü İşçilerin Birliği Derneği’nde çocuklarla resim atölyesi gerçekleştirildi. Öğlen saatlerinde farklı yaş gruplarından ilk ve ortaokul çocuklarının biraraya gelmesiyle başlayan atölye öncesinde satranç oynanarak ve ailelerle sohbet edilerek zaman geçirildi.

Saat 15.00’te başlayan atölye kapsamında Samed Behrengi’nin “Küçük Kara Balık” isimli çocuk romanı resimli gösterim ile birlikte dinlendi. Çocukların yaptıkları öneri ile birlikte hikaye dinlenirken resim atölyesi başlatıldı. Çocuklar bir yandan hikayeyi dinlerken bir yandan da resimler çizdiler. Resimlerin çizilmesinin ardından hikaye ve resimler üzerine sohbet edildi. Ardından da atölye kapsamında çizilen resimlerin sergisi yapıldı.

Kızıl Bayrak’ın 20. yılı semineri

22 Haziran Pazar günü, Kızıl Bayrak’ın 20. yılı vesilesi ile seminer gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak çalışanlarının katılımı ile gerçekleşen seminer canlı bir atmosferde geçti. Bolşevikler’in devrimci basını kullanmaları üzerine anlatım ile başlayan seminer Kızıl Bayrak’ın tarihi ve misyonunun anlatıldığı sunum ile devam etti. Sunumda Kızıl Bayrak’ın kararlılığını, tutarlılığını belirleyen temelin onun dayandığı dünya görüşü ve devrimci sınıf partisi programı olduğu vurgulandı.

Sunumların ardından seminer soru-cevap ve katkılarla devam etti. Tartışmalarda gazetenin yanında günlük internet sitesi ve sosyal medyanın kullanımı üzerine de konuşuldu.

20. yıl seminerinin ardından gerçekleştirilen toplantı ile de 6 Temmuz’da gerçekleşecek Greif paneli üzerine tartışma ve planlamalar gerçekleştirildi.

İşçi toplantısı ve 2 Temmuz anması çağrısı

Sınıf devrimcileri 27 Haziran’da gerçekleştirecekleri işçi toplantısı ve 2 Temmuz anmalarına çağrı yapan ozalitler ve Greif paneline çağrı yapan afişler ile işçi ve emekçilere etkinliklerin duyurusunu yaptı.

Ozalit ve afişler Yenibosna Zafer Mahallesi, İkitelli Tatlıses Köprüsü, Masko, Esot sanayi siteleri ve Mahmutbey fabrikalar bölgesinde yaygın olarak yapıldı.

Bursa

Metal İşçileri Birliği Bursa’da işçileri, emekçileri ve gençleri grevci cam işçileriyle dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

Heykel’de açılan imza standında cam işçilerinin grev fotoğraflarının yer aldığı ozalitler çevreye asıldı. Kristal-İş üyesi cam işçilerinin greve çıkma nedenlerinin anlatıldığı konuşmalar eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Cama can veren Şişecam işçileriyle dayanışma çağrısı yükseltildi.

Kısa sürede yüzlerce bildiri dağıtılırken, Şişecam yönetiminin grevci işçilerin taleplerini kabul etmesi için açılan imza standına da ilgi yoğundu.

Avcılar

Avcılar bölgesindeki devrimci sınıf faaliyeti çok yönlü bir şekilde devam ediyor. 2 Temmuz anma yürüyüşleri ve etkinlikleri için program oluşturan BDSP’li sınıf devrimcileri Tokat Mahallesi ve Firuzköy’de yaygın bir afiş çalışması ve bildiri dağıtımı yaptılar. 2 Temmuz yürüyüşlerinin yer ve saatlerinin yazılı olduğu ozalitleri bölgeye yapan BDSP’liler Ekim Gençliği II. Yaz Kampı hazırlıkları ve duyuru çalışmaları kapsamında kamp afişlerini de kullandılar.

Greif işçilerinin 6 Temmuz Pazar günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri etkinliğin duyuru çalışmalarına da hız veren sınıf devrimcileri afiş çalışması boyunca çeşitli noktalarda Greif işçileriyle karşılaşarak sohbetler gerçekleştirdiler.

BDSP’liler ayrıca, Kızıl Bayrak gazetesinin 20. yılını selamlayan afişleri de diğer afişlerle birlikte bölgede yayın biçimde kullandılar. Aynı afişler Avcılar merkezde de çeşitli geçiş güzergahlarına yapıldı.

Tokat Mahallesi’ndeki afiş faaliyetinin ardından bölgede sokak sokak bildiri dağıtımları yapan sınıf devrimcileri işçi ve emekçileri 2 Temmuz anma etkinliklerine katılmaya çağırdılar. Devrimci sınıf faaliyeti Avcılar Metrobüs Durağı’nda 2 Temmuz bildirilerinin dağıtımı ve Kızıl Bayrak gazetesinin satışıyla devam etti.

7-13 Temmuz tarihlerinde İzmir Seferihisar’da düzenlenecek olan Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’nın hazırlıkları ve çağrısı Avcılar’da sürdürüldü.

Kampın tanıtımı amacıyla 21 Haziran günü, Avcılar Marmara Caddesi üzerinde açılan standda kampa katılım çağrısı yapıldı. Kamp davetiyelerinin yanı sıra afişlerin de asıldığı standda Liselilerin Sesi, Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak’ın satışının yapıldığı faaliyet sırasında, 2 Temmuz Sivas Katliamı anma eylem ve etkinliklerine çağrı yapan bildirilerin dağıtımı da gerçekleştirildi.

Kartal

Sınıf devrimcileri Sivas Katliamı’nın 21. yıldönümünde Kartallı Kazım Meydanı’nda yapacağı anma etkinliğine çağrı için ozalit çalışması yaptı.

Etkinlik için iletişim ve program bilgilerinin yer aldığı ozalitler Kartal’da emekçilerin yoğun olarak kullandığı çeşitli güzergahlara yapıldı. Çevreden destek veren insalarla ise kısa sohbetler edilerek anma etkinliğine çağrı yapıldı.

Yine aynı gün içinde Bankalar Caddesi’nde Kızıl Bayrak gazetesinin dağıtımını gerçekleştirdiler. Satış esnasında ajitasyon konnuşmaları ile gündemler üzerinden sermaye düzeni teşhir edilerek 20 yıldır işçilerin, emekçilerin sesi olan Kızıl Bayrak gazetesini sahiplenme çağrısı yapıldı.

“Pir Sultan’dan Madımak’a, Madımak’tan Soma’ya... Katleden devlettir!” şiarı ile gerçekleştirilecek anmanın toplantısında, 6 Temmuz’da gerçekleşecek olan Greif işçilerinin seminerine ilişkin planlamaların yapıldığı tartışmalar gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Bursa-Avcılar-Kartal

 

 

 

 

Sincan’da işçi sağlığı söyleşisi

 

Sincan İşçi Birliği, bir süredir taşeronlaştırma ve iş cinayetlerine karşı sürdürdüğü çalışmanın bir parçası olarak 21 Haziran’da bir emek söyleşisi gerçekleştirdi.

Ankara Tabip Odası’ndan Dr. Ercan Yavuz’un konuşmacı olarak katıldığı söyleşide işçi sağlığı ve güvenliği konusu güncel örnekler ve tarihsel arka planı ile ele alındı.

Söyleşi öncesinde başta Soma maden işçileri olmak üzere sermayenin kâr hırsı nedeni ile hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Söyleşide, kapitalizm koşullarında sermaye sınıfından işçi sağlığı ile tedbirleri almasının imkansızlığı ele alınarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin gerçek anlamda alınabilmesinin tek yolunun sermaye egemenliğine son vermek olduğu vurgulandı. Sosyalizmde de iş kazalarının olabileceği, ancak bunların gerçek anlamda birer kaza olacağı, bugün yaşananların açık birer cinayet olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda iş yasaları ve iş güvenliği yasalarındaki değişimler de ele alınarak bu değişikliklerin esas olarak sermayenin ihtiyaçları üzerinden şekillendiği, işçi sınıfı kendi örgütlü gücü ile harekete geçmediği sürece bu durumun aynı şekilde devam edeceği ifade edildi.

Dr. Ercan Yavuz’un sunumunun ardından ise soru ve düşüncelerle birlikte verimli bir tartışma yürütüldü. Tartışmalarda bir kez daha işçi sınıfının örgütlü gücünü büyütmenin öneminin altı çizildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


 
§