1 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/31

Siyasal İslam’ın Filistin riyakarlığı
Emperyalistler siyonist İsrail’i
finanse ediyor
AKP-cemaat çatışması üzerine...
Celal Fırat Kobanê gözlemlerini anlattı
Alaattin Karadağ’ın katili için aileden tazminat isteniyor!
Düzenin yargısı
işine geleni görüyor
Ağıtlar ayrı dillerden olsa da acılar ortak
Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!
İşçi sınıfının gelişen eylemleri üzerine...
“Haklarımızı ancak mücadeleyle kazanabiliriz!”

Bu anlayış metal işçisinin beklentilerini
karşılayacak bir taslak hazırlayabilir mi?

Türk Metal bayram arifesinde satış taslağını açıkladı.

Kent işçisinin kazanması için…

Onların bayramlıkları
grev önlükleri!

“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. I. Lenin
Devrimci Gençlik Birliği üzerine... / 2
Yaz kampına ve DGB’ye dair görüşler…
Cumhurbaşkanlığı seçimleri, sol ve devrimci tutum - M. Yılmaz
20 yıla sığacak günler bizi bekliyor! - H. Eylül
Wuppertal’da Filistin ve Rojava ile dayanışma eylemi
Bütün dünya çocuklardan özür dilemelidir!
Yalanlar ve komplolarla çürüyen düzeninizi kurtaramazsınız!
Hiroşima 1945’ten yükselen sesler - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal bayram arifesinde satış taslağını açıkladı...

Satışa geçit yok, taslak çöpe!

 

Türk Metal yönetimi her zaman yaptığı gibi bir bayram arifesinde metal işçisinin sırtına ihanet hançerini sapladı. Fabrikaların büyük ölçüde tatile çıkacağı bir günün akşamında 2014-16 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili taslağını açıkladı. “Dünyada ilk kez işçilere sorularak hazırlandı” diye sunulan taslak, metal işçilerinin çalışma koşulları düşünüldüğünde sefil taleplerden oluşuyor. Metal işçisinin beklentilerini kıyısından köşesinden bile karşılamak bir yana bunun bir teklif olduğu düşünülürse imzalanacak sözleşmenin şimdiden bir satış sözleşmesi olacağını gösteriyor.

Öyle ki Türk Metal taslağında birinci altı ay ücretlere sadece yüzde 14, ikinci altı ayda enflasyon oranında, üçüncü altı ayda enflasyon artı yüzde 2, dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında zam istiyor.

Ücretlerin enflasyon oranında eridiği, sadece son bir yıllık enflasyonun yüzde 10’u bulduğu bir durumda masaya bu taleple oturmak satışın habercisidir. Masaya sadece yüzde 14’le oturan dilene dilene üç kuruşluk zam alır ancak.

Türk Metal’in taslağındaki diğer maddeler de bundan farksız. Sosyal haklara yüzde 20, asgari ücretin altında ücret alan işçinin saat ücretine 40 kuruş gibi... Tüm bu maddeler hep “dilenci” bir anlayışla ve MESS’i rahatsız etmeyecek bir tarzda hazırlanmış.

Öte yandan açıklanan taslakta skandal denebilecek maddeler de var. Önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de bireysel emeklilik gibi özel emeklilik şirketlerinin işine yarayacak bir uygulama taslağa konmuş. Ama bunun yanında öyle bir madde var ki Türk Metal’in nasıl da patron kafalı MESS uşaklarınca yönetildiğini gösteriyor. Öyle ki Türk Metal taslağa “Kazasızlık ödülü” adıyla bir madde koymuş. Bu maddeye göre “iş kazası geçirilmeyen günlere istinaden” işçiye ödül (100 güne 100 TL, 200 güne 150 TL, 360 güne 200 TL) verilmesi isteniyor. Bu sürelerin, “iş kazası” olması durumunda sıfırlanması öngörülüyor.

Bu anlayış iş cinayetlerini “kaza” sınıfına sokmak ve sorumluluğunu da işçiye atmak demektir. Türk Metal bir de böylelikle işçi sınıfına ihanet etmiş oldu.

İşte tüm bunlardan dolayı Türk Metal’in bu taslağı bir satış ve ihanet taslağıdır. Metal işçisinin iradesini hiçe sayan, onun haklarını daha baştan MESS’e peşkeş çeken bu taslak yırtılıp çöpe atılmalıdır.

Metal İşçileri Birliği metal işçilerini bu taslağa karşı tepkilerini yükseltmeye, onu çöpe atmaya, Türk Metal şebekesinden hesap sormaya çağırıyor.

Metal İşçileri Birliği
25 Temmuz 2014

 

 

 

 

Renault işçisi fabrikadaki durumu anlattı...

 

Türk Metal’in satış sözleşmesini açıklamasının ardından fabrikadaki işçilerin tepkisine dair bir yazı kaleme alan Oyak Renault işçisi “Bayramı fırsat bildiler ama fabrikada büyük hoşnutsuzluk var” dedi...

Bayram iznine çıkmamıza bir gün kala gelip çay bölümünde, taslağı yarım yamalak, biraz da üstü kapalı anlattılar. Geçiştirelim de bir an önce olsun bitsin tarzında... Yüzde 14 zam, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bir ata altını... Onun haricinde bizimle hiç alakası olmayan bir madde getirmişler. İşte bir yıl içerisinde iş kazası yapmayan bir işçiye 450 TL civarında bir para verilecek ki, işçi arkadaşlar buna hiç olumlu bakmıyorlar. Özellikle bu son maddenin bizimle hiç alakası olmadığını düşünüyorlar. Özellikle patronun çıkarına olan bir madde olduğunu düşünüyorlar. Uluslararası anlaşmalar, çalışma koşullarıyla ilgili yasalarda bu tarz büyük işletmelere ciddi cezalar kesildiğinden dolayı böyle bir maddenin konulduğunu düşünüyorlar.

Biz işçiler olarak zaten sendikanın samimiyetine güvenmiyoruz. Geçmişteki pratiklerinden de gördük, bunlar yüzde 14 ile masaya otururlarsa yüzde 5-6 ile kalkarlar. Eminiz ki Türk Metal geçmişte olduğu gibi yine ihanet edecek. Bu patron sendikası bize defalarca ihanet etti, o yüzden işçiler de birşey beklemiyor.

İçeride de ciddi bir huzursuzluk var. Ama bayram arifesi olduğu için insanlar pek tepki göstermediler. Ama bu tepkiler bayramdan sonra şekillenecektir. İnsanlar şu an tatile yoğunlaşmışlar, “tatile nasıl gideriz”, “sevdiklerimizle nasıl bir bayram geçiririz” bunu düşünüyorlar. Bundan kaynaklı tepkiler biraz cılız kaldı.

Bunların amacı da zaten bayram arifesinde taslağı açıklayarak her şeyi geçiştirmekti.

Bakalım, bayramdan sonra herşey netleşecek ama içeride ciddi bir huzursuzluk, sendikaya ve açıklanan rakama karşı ciddi bir hoşnutsuzluk var.

Sendikaya, işverene ve taslağa karşı örgütlenmeliyiz, elimizden geleni yapmalıyız.

Bir Oyak Renault işçisi

 

 

 

 

Mücadelede sıfır çekiyor!

 

Çalışma Bakanlığı sendikaların üye sayılarına ilişkin son istatistikleri açıkladı. Resmi Gazete’de yayınlanan istatistiklere göre Türk Metal sadece metal işkolunun değil aynı zamanda bütün işkollarının en çok üyeye sahip sendikası.

Kayıtlara göre Türk Metal’in tam 169 bin 569 üyesi var. Türk Metal bu rakamlarla övünüyor, işkolundaki diğer sendikalara göre en az 100 bin daha fazla üyeye sahip olduğunu ilan ediyor.

Fakat bu tablo aslında Türk Metal için utanç verici olmalı. Çünkü Türk Metal bunca üyeye rağmen mücadelede ve üyesi olan işçilerin haklarını kazanmada sıfır çekiyor. Birçok fabrikada Türk Metal üyeleri kan ağlıyor, ağır sömürü şartlarında çalışıyor.

Buna rağmen, Türk Metal geçtiğimiz günlerde 130 bin işçi adına açıkladığı toplu sözleşme taslağında sadece yüzde 14 zam talebinde bulunuyor.

Yani bunca üyeyle ancak dileniyor.

Böyle oluyor çünkü, Türk Metal bunca üyeyi kendi bileğiyle kazanmıyor. Patronlar diğer sendikalar gelmesin diye kendi elleriyle işçileri Türk Metal üyesi yapıyorlar.

 
§