10 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/40

IŞİD-AKP katliamlarına karşı
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Reformist hayaller ve
Kobane direnişinin gücü
AKP’nin tezkeresi varsa, direnenlerin sokakları var!
Kürt halkı ayakta!
Her yer Kobanê, her yer direniş!
Kobanê sokak sokak direniyor!
Kürdistan’da polis-AKP-kontra çeteler katletti!
Suruç’a giden bir DGB’li gözlemlerini aktarıyor
“Kobanê halkı insanlık onurunu ölümüne savunuyor!”
Üniversitelerde gerici saldırganlık!
Sermaye devleti işkencecileri, katilleri, tecavüzcüleri koruyor!
Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim,
devrimci mücadeleyi yükseltelim!
Kobanê için sınırsız direniş yükseldi!
“Zamanın hurdası” ya da “hurdalığın” zamanla imtihanı!
Hastanelerde taşeron var!
Yol-İş Genel Kurulu üzerine
“Filler tepişirken işçiler eziliyor!”
Nestle’de tanıdık bir ihanet!
Rant, yağma ve talanda sınır tanımamışlar
Devrimci gençlik çalışmasına polis tacizi artıyor
15. yılında Ulucanlar Katliamı lanetlendi
Kızıl Bayrak Avrupa’da da dalgalanıyor!
Bir kitap tanıtımı:
Halkın Sesi
El Che’nin Savaş Günlükleri yazılmaya devam ediyor - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Her yer Kobanê, her yer direniş!

 

IŞİD’e destek için çıkarılan tezkereye karşı çeşitli kentlerde gösteriler düzenlendi. Devletin yoğunlaşan saldırılarına karşı Batı’da yaşayan Kürt emekçilerin sokağa çıkması üzerine birçok yerelde, polis destekli faşist saldırılar yaşandı.

2 Ekim

Meclisten geçirilen tezkereye karşı TTB, KESK, DİSK ve TMMOB tarafından eylemler düzenlendi.

Ankara’da aralarında devrimci ve ilerici kurumların da bulunduğu kitle, Yüksel Caddesi’nde toplanarak, TBMM Dikmen Kapısı önüne yürüdü. Meclis kapısındaki polis barikatı önünde yapılan basın açıklamasında emek örgütlerinin hükümete savaş yetkisi verecek bu tezkereye kesin olarak karşı olduğu ve meclisten onay çıkması halinde her türlü demokratik-meşru tepkiyi alanlarda kararlılıkla göstereceği vurgulandı.

Adana’da İnönü Parkı’nda bir araya gelen kitle sloganlarla Atatürk Parkı’na doğru yürüdü ve basın açıklaması yaptı. HDK tarafından yapılan yürüyüş ise polis tarafından engellenmek istenince eylemcilerle polis arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Konya’da DİSK İl Temsilciliği önünde toplanan emekçiler, Konya Merkez İş Bankası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Mersin’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla yüzlerce emekçi Forum AVM önünde bir araya gelerek, Barış Meydanı’na yürüdü ve basın açıklaması yaptı. Eyleme BDSP’nin de aralarında olduğu ilerici sol güçler ve işten atılan belediye işçileri katıldı.

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan kitle önce Gündoğdu Meydanı’na, daha sonra yeniden Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne geldi. Eyleme BDSP, Halkevleri, Kaldıraç, SDP, MBP, HTKP gibi devrimci ve güçler de katıldı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir şubeleri İzmir Barosu önünde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yürüdü.

Şişli’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra ilerici devrimci örgütler tarafından eylem düzenlendi. Çevreyi abluka altına alan polis, kitlenin AKP Şişli İlçe Binası’na yürüyüşüne izin vermedi. Bunun üzerine Mecidiyeköy Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. BDSP, DGB, TKP 1920, EHP, MBP, HDK bileşenleri ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası da eyleme katılanlar arasındaydı.

Sarıgazi’de, Vatan İlkokulu’ndan Demokrasi Caddesi girişine gelinerek, basın açıklaması yapıldı. Kocamustafapaşa Dayanışması ise mahalle içerisinde yürüyüş gerçekleştirerek, meclisten geçirilen savaş tezkeresini teşhir etti.

3 Ekim

Gaziosmanpaşa’da BDSP, Türkiye Gerçeği ve Halkın Birliği tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Tüm emekçi halkımızı bir kere daha IŞİD terörüne ve katliamlarına karşı Kobanê halkının yanında yer almaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Şahintepe’de BDSP, HDP ve Partizan yürüyüş düzenledi. DBP temsilciliğinin önünde toplanan kitle, Cumartesi Pazarı Sokağı’nın girişine yürüyerek, basın açıklaması yaptı.

Kobane saldırı altında, on binler sokakta

6 Ekim

HDP/HDK bileşenlerinin çağrısıyla Taksim’de biraraya gelen kitle, Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaptı. Gece yarısına kadar süren oturma eylemine katılımın giderek artması üzerine polis, hiçbir uyarıda bulunmadan, kitleye saldırdı. Polis saldırısı Tünel’e kadar devam etti.

Kadıköy’de Altıyol’daki Boğa Heykeli önünde toplanarak, slogan atan kitleye polis saldırdı. Polis saldırısı Bahariye Caddesi’nde ve Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda da sürdü. Kızıl Bayrak muhabiri de darp edildi ve plastikle mermili saldırıya uğradı.

Kartal’da Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan kitle, AKP Kartal ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Basın açıklamasının ardından HDP ilçe binasına doğru tekrar sloganlarla yürüyen kitle molotof kokteylleri, soda şişeleri ile AKP ilçe binasına saldırdı. BDSP’liler eylemin sonunda alandan ayrılırken çekim yapan polis kameralarını engellediler.

Sultangazi ve Gazi Mahallesi’nde sokağa çıkan yüzlerce kişi polisle çatıştı. Gazi’deki PTT binası ateşe verildi.

Esenyurt’ta Köyiçi Meydanı’nda IŞİD'e destek toplamak için kurulan bir çadır halk tarafından yakıldı ve onlarca ATM tahrip edildi. Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi ve belediye binasına halk saldırdı. Polisin gazı ve suyu bitince gerçek mermiyle halka saldırdı.

Okmeydanı, Sarıgazi, Avcılar, Sarıyer Derbent, Zeytinburnu, Şirinevler Kocamustafapaşa ve Maltepe’de de eylemler düzenlendi.

İzmir BDSP, Çiğli Güzeltepe’de oturma eylemi gerçekleştirdi. Gece saat 03:00’ten sabah 09:00’a kadar eylemlerini sürdüren BDSP ve DGB’lilere işçi ve emekçiler desteklerini belirtti.

Adana'da Kürt emekçilerinin yoğun bulunduğu mahallelerde halk sokaklara çıktı. Seyhan’da IŞİD yanlılarının saldırıları üzerine iki kişi yaralandı.

Ankara, Mersin, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Antakya’da da eylemler düzenlendi.

Direniş büyüdü,
sivil-kontra faşistler sokağa sal
ındı

7 Ekim

Sultangazi’de Cebeci Mahallesi’nde DBP İlçe Başkanlığı binası önünde toplanan kitle AKP İlçe Başkanlığı önüne yürümek isteyince polis tarafından engellendi. Bir süre oturma yelemi yapan kitle faşist ve polislerin saldırısına uğradı. Saldırının ardından başlayan çatışmalar, Cebeci ve Esentepe’de birçok noktaya yayıldı. DBP İlçe Başkanlığı binası faşistler tarafından ablukaya alınarak, saldırıya uğradı.

Polis destekli saldırılar akşama kadar devam ederken, Sultangazi’ye bağlı birçok semtte çatışmalar yaşandı. Kitleler, çöp arabaları ve belediye otobüslerini ateşe verdi.

Bağcılar’da HDP İlçe Başkanlığı önünde de toplanan kitle kısa bir süre içerisinde polis saldırısına uğradı. Polisin saldırısına taşlarla karşılık verilirken, bir süre sonra devreye sivil faşistler sokuldu. MHP binasından kitleye ateş açılması üzerine, bina taşlandı. Polis korumasındaki faşistlerin silahlı olduğu gözlendi.

Kadıköy’de AKP İlçe binasına yürümek isteyen kitle, polis tarafından engellendi. Suruç’tan dönen kadınların da katıldığı eylemde, polis saldırıya geçti. Saldırının ardından Bahariye’ye çekilen kitle, Süreyya Operası önüne barikat kurarak direnişe geçti. Polisin yoğun gazlı saldırısı sonucu ara sokaklara çekilen eylemciler, akşam tekrar buluşulacağını duyurarak, eylemi sonlandırdı. Akşam saatlerinde gerçekleştirilen eylemde de yoğun polis terörü yaşandı.

Gebze’de de HDP’nin çağrısıyla Trafo Meydanı’nda toplanan kitle E-5’e yürüdü. BDSP’nin de destek verdiği eylemde polis Tatlıkuyu Köprüsü üzerine ulaşan kitleye tazyikli su ve gazlarla saldırdı. HDP binası önüne çekilen kitle burada faşistlerin saldırısıyla karşılaştı. Polis korumasında saldıran faşistler binanın camlarını kırdı.

Akşam saatlerinde Taksim’de yapılan eylemde, basın açıklamasının ardından polis saldırısı yaşandı. Tazyikli su ve gaz bombaları ile saldıran polis, kitleyi Tarlabaşı ve Tünel’e doğru sürdü. Tarlabaşı ve Hacıahmet Mahallesi’nde saatlerce süren çatışmalar yaşandı.

Esenyurt Kıraç’ta bulunan DBP binası faşistler tarafından ateşe verildi.

Ankara’da Sakarya Caddesi’ndeki açlık grevi çadırından AKP İl Binası’na yapılmak istenen yürüyüş, polis saldırısı ile engellendi. Gözaltı saldırısına geçen polisler, Abdi İpekçi Parkı’nda eylemlerini sürdüren İŞKUR işçilerini tehdit etti.

Saldırı sonrasında Sakarya Caddesi’nde yapılan oturma eylemine de polis saldırdı. İlerleyen dakikalarda ise İŞKUR işçilerinin bütün eşyaları polis tarafından gasp edildi. Batıkent’te ise Kobanê ile dayanışmak için ‘insanlık nöbeti’ tutuldu.

Bursa’da Kent Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişinin yürüyüş yapması engellendi. Bir avuç faşist inbayraklı provokasyonu üzerine polis, faşistlerle saldırıya geçti. Taşlarla gösterilen direnişin ardından polisler, gözaltına aldıkları kişilere işkence yaptı.

İzmir Güzeltepe’de BDSP’nin çağrısıyla toplanan kitle Kobanê’ye destek eylemi gerçekleştirdi. DBP ve Halkevi’nin de destek verdiği yürüyüşte Kürt kadınları konuşmalar gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

Eğitim emekçileri Kobanê için sokaktaydı

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi eğitim emekçileri 8 Ekim’de ülke genelinde Kobanê için sokağa çıktı. Emekçiler, IŞİD’in saldırılarına karşı Kobanê ile dayanışma çağrısı yaparken, IŞİD’e destek veren Türk sermaye devletinin Kobanê için yapılan eylemlere polis ve gerici-faşist güruhlar eliyle saldırmasına tepki gösterdi. 

İstanbul

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaptı. Eğitim emekçileri, önce 2 dakika sessiz kalarak daha sonra da ıslık, zılgıt ve alkışlarla hükümetin ve emperyalistlerin Kobanê’ye yönelik politikalarına tepki gösterdi.

Eylemde konuşma yapan Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, 1-2 aydır IŞİD tarafından sürdürülen katliamı kınadıklarını, AKP’nin ve emperyalist devletlerin IŞİD’e lojistik destek verdiğini vurguladı.

Tosu’nun konuşmasının ardından söz alan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kobanê’nin asla işgal edilemeyeceğini, edilse bile bunun püskürtüleceğini ifade etti.

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında, Kobanê’ye dönük saldırılar ile dayanışma için yapılan eylemlere karşı estirilen polis terörüne tepki gösterildi. Gerici-faşist güruhların sokağa salındığına dikkat çekilen açıklamada Kobanê ile dayanışma çağrısı yapıldı.

İzmir

Eğitim Sen üyesi emekçiler Konak’taki Eski Sümerbank önünde buluştu. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı İdil Uğurlu, Ortadoğu’da yıllardır emperyalistler tarafından desteklenen gerici IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının yoğunlaştığını ve binlerce insanın yeni bir katliam tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Uğurlu, IŞİD’in saldırılarına karşı Kobanê’yle dayanışmak için yapılan eylemlere dönük saldırıları da protesto etti. Uğurlu, Kobanê’yi savunmanın önemini vurgulayarak dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Eylemde HDK adına konuşan Hacay Yılmaz da Ege Üniversitesi Hastanesi’nde beklerken kaçırılmaya çalışılan HDP İl Eşbaşkanı Cavit Uğur’un durumu hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Kobanê ile dayanışmak için eylemlere devam edeceklerini belirterek sözlerini sonlandırdı. Basın açıklamasının ardından 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Mersin

Mersin’de Eğitim Sen üyeleri Özgür Çocuk Parkı’nda biraraya geldi. Kobanê’ye destek için yarım saatlik oturma eylemi yapan eğitim emekçileri, Kobanê’yle dayanışmayı yükseltmeye devam edeceklerini belirttiler. 

Hakkari

Hakkari’de özel harekat timlerine ait zırhlı bir araç Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerini ezmeye kalktı. KESK Hakkari binası önünde “Kobanê için ayağa kalk” pankartı açan emekçiler Bulvar Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Belediye hizmet binası önüne kadar yürüyen eğitim emekçileri Kobanê’yle dayanışma sloganları attı. Eğitim Sen Hakkari Şube Eşbaşkanı Şükran Sönmez Güldal, “Türkiye’de 90’lı yıllardan bu yana ilk kez 4 ilde ve onlarca ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edilerek yeni bir OHAL uygulamasına gidilmiştir” diyerek uygulamayı kınadıklarını aktardı.

Adana

Eğitim Sen önünde toplanan kamu emekçileri sloganlarla İnönü Parkı’na yürüdü. İnönü Parkı’na gelindiğinde açıklamayı Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz okudu. Açıklamada, AKP’nin içe ve dışa karşı sürdürdüğü savaş politikalarının “savaş tezkeresi” ile birlikte tehlikeli bir tırmanışa geçtiği belirtildi. AKP hükümetinin saldırılarının sınır tanımaz boyutlara vardığı vurgulanan açıklamada, pek çok kentte sokağa çıkma yasakları konulduğuna, onlarca insanın IŞİD yanlıları ve polisin saldırıları sonucu yaralandığına, birçok kişinin hayatını yitirdiğine dikkat çekildi.

Bursa

Eğitim Sen Bursa Şubesi, Kobanê halkıyla dayanışmak ve Bursa’da yaşanan polis terörünü kınamak üzere Heykel’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Kobanê halkının haklı direnişi selamlanırken AKP’nin işbirliği kınandı. Eyleme BDSP’nin de içerisinde olduğu ilerici ve devrimci kurumlar ile DİSK’e ve KESK’e bağlı bazı sendikaların yöneticileri destek verdi.

Edirne

Eğitim Sen Edirne Şube üyeleri, IŞİD çetelerinin saldırılarını protesto etmek için Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yaptı.

 
§