10 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/40

IŞİD-AKP katliamlarına karşı
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Reformist hayaller ve
Kobane direnişinin gücü
AKP’nin tezkeresi varsa, direnenlerin sokakları var!
Kürt halkı ayakta!
Her yer Kobanê, her yer direniş!
Kobanê sokak sokak direniyor!
Kürdistan’da polis-AKP-kontra çeteler katletti!
Suruç’a giden bir DGB’li gözlemlerini aktarıyor
“Kobanê halkı insanlık onurunu ölümüne savunuyor!”
Üniversitelerde gerici saldırganlık!
Sermaye devleti işkencecileri, katilleri, tecavüzcüleri koruyor!
Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim,
devrimci mücadeleyi yükseltelim!
Kobanê için sınırsız direniş yükseldi!
“Zamanın hurdası” ya da “hurdalığın” zamanla imtihanı!
Hastanelerde taşeron var!
Yol-İş Genel Kurulu üzerine
“Filler tepişirken işçiler eziliyor!”
Nestle’de tanıdık bir ihanet!
Rant, yağma ve talanda sınır tanımamışlar
Devrimci gençlik çalışmasına polis tacizi artıyor
15. yılında Ulucanlar Katliamı lanetlendi
Kızıl Bayrak Avrupa’da da dalgalanıyor!
Bir kitap tanıtımı:
Halkın Sesi
El Che’nin Savaş Günlükleri yazılmaya devam ediyor - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê sokak sokak direniyor!

 

Batı Kürdistan’da Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda 15 Eylül günü IŞİD çetelerinin kapsamlı saldırısıyla başlayan çatışmalar Kobanê direnişini tüm dünyanın gündemine taşıdı.

Irak Kürdistanı’ndaki ilerleyişlerini Rojava’ya yönelten ve bölgeyi ele geçirmek için harekete geçen gerici çeteler geçtikleri bölgelerden edindikleri ağır silahlar, tanklar, mali güç ve militan gücüyle Türk sermaye devletinin Urfa Suruç sınırına oldukça yakın bir mesafedeki Kobanê’ye yüzlerini çevirdiler.

Direnişin duvarına çarptılar

Ancak, gerici çeteler 15 Eylül’de başlattıkları bu saldırı karşısında Rojava’yı savunan YPG (Halk Savunma Güçleri) / YPJ (Kadın Savunma Birlikleri) güçleri ile Kobanê halkının direnişiyle karşılaştılar. Türk sermaye devleti tarafından beslenen, sınır kapılarının ardına kadar açılmasıyla her türlü askeri ve lojistik ihtiyaçları karşılanan IŞİD çeteleri, birinci ayına yaklaşan saldırılarında direnişin duvarına çarptılar.

Ağır silahlar, füzeler ve tanklar karşısında hafif silahlarla IŞİD çetelerine karşı direnen gerilla güçleri ve Kobanê halkının mücadelesinde şimdiye kadarki en kritik saatler ise 6 Ekim Pazartesi akşamı yaşanan şiddetli çatışmaların ardından başladı.

Türk sermaye devletinin, Suruç’taki sınır hattında, Kobanê’ye destek nöbeti tutan binlerce kişiyi Etmanek Köyü’nden asker zoruyla boşaltmasını fırsat bilen ve bu bölgeden Kobanê’nin içine sızmaya çalışan gerici çeteler Kobanê’nin kent merkezine de dayanmış oldular.

Böylelikle, Kobanê’nin merkezine oldukça yaklaşan işgalci çetelerle, bir süredir gerilla güçleri tarafından hazırlıkları yapılan ‘kent savaşı’nın startı da verilmiş oldu. 7 Ekim’i 8 Ekim’e bağlayan gece sabaha kadar güney ve doğu cephelerinde çok şiddetli, göğüs göğüse çatışmalar yaşandı. Kobanê halkı ve YPG güçleri ev ev, yakın mesafeden el bombalarıyla IŞİD çetelerinin işgal ve katliam girişimlerine direndiler. Yaşanan çatışmalarda, tüm gücüyle saldıran çetelerin ilerlemesi engellendi.

Bu direnişe, Kobanê Kantonu yöneticileri de silahlanıp mevzilerde yerlerini alarak katılım sağladılar.

3 cephede çete saldırıları ve direniş

IŞİD çeteleri ile 15 Eylül’den bu yana yaşanan çatışmalar ise Kobanê’nin doğu, güney ve batı cephelerinde gerçekleşti. Üç cepheden saldıran çetelere karşı sergilenen kararlı direniş sonucunda çetelerin katliam girişimleri engellenirken çetelere ağır kayıplar verdirildi.

IŞİD çeteleriyle yaşanan çatışmaların ana merkezlerinden biri ise Miştenûr Tepesi oldu. Sınırın Suruç tarafından çok yakın bir mesafeden takip edilebilen bu alandaki çatışmalarda gerilla güçleri çetelere ağır kayıplar verdirdi. Çatışmaların güney ve doğu cephelerindeki Botan ve Megtel mahalleleri, Kuzeydoğu ucunda Kaniya Kurdan bölgesi ve Miştenur eteklerinde yoğunlaştığı YPG kaynaklarınca duyuruldu.

YPG savaşçılarının gerçekleştirdiği operasyonlarla çetelere ait birçok tank ve araç imha edilirken YPG Basın Merkezi’nin yaptığı bilgilendirmelere göre yüzlerce çete üyesi öldürüldü. Çatışmalar sırasında onlarca YPG savaşçısı da yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren savaşçılar, Kuzey ve Batı Kürdistan’ın çeşitli kentlerinde düzenlenen kitlesel cenaze törenleriyle sonsuzluğa uğurlandılar.

Sokak sokak direneceğiz!”

Birinci ayına yaklaşan Kobanê direnişinde kent sınırına dayanan çatışmalarla ilgili YPG komutanlarının yaptıkları bilgilendirmeler ve verdikleri mesajlar direnişin büyüklüğünü de gösteriyor.

Çatışmaların 17. gününde YPG/YPJ Kobanê komutanlarından Meryem Kobanê, “Sokak sokak, ev ev sonuna kadar direneceğiz. Kobanê’yi DAİŞ için cehenneme çevireceğiz” diyerek ölümüne süren direnişi özetledi. Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim ise, IŞİD çetelerinin direnişin intikamını almak ve katliam yapmak istediklerini belirterek, “İçerde hazırlığımız var” dedi.  Müslim, “Biz Kobanê’de direniş sözü veriyoruz. Onların saldırılarını kırma sözü veriyoruz” diye konuştu.

Çatışmalar sırasında IŞİD çetelerine karşı YPG savaşçıları tarafından birçok yerde fedai eylemler gerçekleştirildi. Fedai eylemlerle çok sayıda çete üyesi öldürüldü.

Diğer yandan, IŞİD çeteleri ile 15 Eylül’den bu yana yaşanan şiddetli çatışmalar sırasında Kuzey Kürdistan’ın pek çok kentinden yüzlerce genç YPG saflarına katılım sağladı. Son olarak, 8 Ekim günü Şırnak Silopi’de Rojava sınırına yürüyen halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açılmasına rağmen, direnişini sürdüren binlerce kişi, Rojava halkı ile buluştu. Dicle Nehri’ni botlarla aşan çok sayıda genç YPG ve YPJ saflarına katıldı.

Suruç’ta Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yakın mesafedeki Kobanê’de, çatışmalar sırasında yaralanan Kobanêliler Türk sermaye devleti tarafından sınırdan geçirilmeyerek tedavileri engellendi. Sınırdan geçirilmeleri keyfi biçimde engellenen 8 Kobanêliden biri 8 Ekim günü yaşamını yitirdi.

Koalisyondan göstermelik bombardıman

Asıl hedefleri Ortadoğu’da egemenlik kurmak ve bölgedeki petrol kaynaklarını IŞİD çetelerinden geri almak olan koalisyon güçleri ise, göstermelik bombardımanlarla IŞİD çetelerinin mevzilerini vurdular.

Bu göstermelik bombalamalar son günlerde Kobanê’yi kuşatan çeteleri hedef alsa da oldukça etkisiz kaldı. Birtakım IŞİD’cilerin ajanslara verdikleri görüşlerde olduğu gibi koalisyon uçakları çetelerin olmadığı boş alanları bombaladılar.

Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada Kobanê’ye üç cepheden çete saldırıları ve YPG güçlerinin direnişi devam ediyordu.

 

 

 

 

 

Direniş sınır hattında da sürüyor

 

Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda 15 Eylül’den beri IŞİD çetelerine karşı direniş sürerken Kobanê’nin Suruç sınırında ise on binlerin nöbet eylemi devam ediyor. Gerici çetelerin Türk sermaye devleti tarafından desteklenmesini ve Kobanê’ye geçişlerini engellemek için sınır hattında 24 saat boyunca nöbet tutuluyor.

Kürt halkı ve ülkenin dört bir yanından Suruç’a gelen binlerin Kobanê’yle dayanışmayı yükseltmesine tahammül edemeyen Türk sermaye devleti, sınır hattındaki bekleyişe gaz bombaları ve plastik mermilerle günlerce saldırdı.

Sınıra yakın köylerde, Kobanê’deki çatışmalar nedeniyle kentten tahliye edilen binlerce kişi Etmanek, Dewşen, Behte ve Boyde gibi sınır köylerine yerleşirken bölgeyi insansızlaştırma politikası izleyen sermaye devleti, bu köylerdeki halka terör estirdi. Asker saldırıları sırasında çok sayıda kişi yaralandı.

Suruç’ta sıkıyönetim ilan eden askerler, Suruç’a ulaşmak üzere çeşitli kentlerden yola çıkan otobüsleri keyfi biçimde engelleyerek Kobanê’yle dayanışmayı engellemek için seferber oldu. TOMA, akrep, çevik kuvvet, resmi ve sivil polisler tarafından yollar kapatıldı.

Kobanê’deki çatışmalar nedeniyle Suruç’a gelen çoğunluğu çocuklar ve kadınlar ve bölge halkının gözü kulağı direnişle ilgili gelişmelerde.

 
§