10 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/40

IŞİD-AKP katliamlarına karşı
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Reformist hayaller ve
Kobane direnişinin gücü
AKP’nin tezkeresi varsa, direnenlerin sokakları var!
Kürt halkı ayakta!
Her yer Kobanê, her yer direniş!
Kobanê sokak sokak direniyor!
Kürdistan’da polis-AKP-kontra çeteler katletti!
Suruç’a giden bir DGB’li gözlemlerini aktarıyor
“Kobanê halkı insanlık onurunu ölümüne savunuyor!”
Üniversitelerde gerici saldırganlık!
Sermaye devleti işkencecileri, katilleri, tecavüzcüleri koruyor!
Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim,
devrimci mücadeleyi yükseltelim!
Kobanê için sınırsız direniş yükseldi!
“Zamanın hurdası” ya da “hurdalığın” zamanla imtihanı!
Hastanelerde taşeron var!
Yol-İş Genel Kurulu üzerine
“Filler tepişirken işçiler eziliyor!”
Nestle’de tanıdık bir ihanet!
Rant, yağma ve talanda sınır tanımamışlar
Devrimci gençlik çalışmasına polis tacizi artıyor
15. yılında Ulucanlar Katliamı lanetlendi
Kızıl Bayrak Avrupa’da da dalgalanıyor!
Bir kitap tanıtımı:
Halkın Sesi
El Che’nin Savaş Günlükleri yazılmaya devam ediyor - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê için sınırsız direniş yükseldi!

 

Başta ABD ve Avrupa olmak üzere uluslararası devletlerin ve Türkiye’nin Kobanê’ye yönelik ikiyüzlü tutumlarına tepki gösterildi, Kobanê direnişine sahip çıkıldı. Yüzlerce kentin merkezinde yapılan eylemlerin içinde, en öne çıkanlar işgaller ve çadır nöbetleri oldu. İngiltere, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Avusturya gibi ülkelerde de eylemler yapıldı.

On binler sokaklarda...

İsviçre

Basel’de 2 Ekim akşamı Kobanê’yle dayanışma yürüyüşüne ağırlığı Kürt emekçilerinden oluşan yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Yürüyüş için Messe alanında toplanıldı. Burada, IŞİD katliamlarını lanetleyen öfke yüklü sloganlar eşliğinde bir süre beklen dikten sonra yürüyüşe geçildi. BİR-KAR, AGİF, ATİK, ADHK, SYKP ve bir dizi başka kurumun da katıldığı yürüyüşte, kentin en işlek caddelerinden geçilerek miting alanı Markplatz’a gelindi. Miting, yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

7 Ekim’de, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler merkezinin önünde basın açıklaması yapıldı. Kürtçe, Türkçe ve Fransızca yapılan konuşmalarda Kobanê’deki direniş anlatıldı. 15 dakika boyunca yol trafiğe kapatılarak oturma eylemi yapıldı. Bu sırada polis ile eylemciler arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Daha sonra Cenevre Tren İstasyonu’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi.

Almanya

Kobanê ile dayanışmak için, Köln’de, ağırlığını Kürt emekçilerin oluşturduğu on bin kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Eyalet çapında örgütlenen yürüyüş için önce Ebertplatz Meydanı’nda bir araya gelindi. Meydan, daha ilk andan itibaren dalga dalga yayılan öfke yüklü IŞİD karşıtı sloganlarla çınladı. İçerisinde TKİP ve BİR-KAR’ın da olduğu eyleme Kürt emekçilerin yanı sıra, yerli ve Türkiyeli ilerici ve devrimci parti ve örgütler de katıldı. Dikkate değer olan, bu kez, Alman anti-faşistlerinin eyleme kitlesel biçimde katılmış olmasıydı. Öfkeli sloganlarla uzun bir güzergahtan geçilerek Dom Kilisesi’nin olduğu büyük alana gelindi. Burada yapılan konuşmaların ardından sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Dortmund’da, Kobanê ile dayanışma amacıyla 4 bin kişinin katıldığı coşkulu bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş kentin ana tren istasyonunun önünden başladı. Kitlenin toplanması ile yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte IŞİD karşıtı pankart ve dövizler taşındı, teşhir amaçlı kısa konuşmalar yapıldı, aralıksız biçimde coşkulu sloganlar haykırıldı. Kitle Türkiyeli esnafların yoğun olduğu Nordpark yönünü izleyerek, yeniden başlangıç yeri olan ana garın önüne geldi. Burada konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Eyleme BİR-KAR da bayraklarıyla katılım sağlayarak, yaygın biçimde, “Rojava ile dayanışmaya, halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!” başlığıyla çıkartılan BİR-KAR bildirisinin dağıtımını yaptı.

Düsseldorf kentinde 6 Ekim’de gece boyunca Kobanê’yle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Ayrıca 7 Ekim akşamı da protestolar sürdü. Merkezi tren istasyonunun yanında bulunan ABD Konsolosluğu önünde, yeni bir eylem gerçekleştirildi. Konsolosluk önünde konuşmalarla iki saatlik bir bekleyişin ardından bu kez yürüyüşe geçildi. Düsseldorf’un en kalabalık caddelerinden geçilerek yapılan yürüyüş sırasında da kitlenin öfkesi dinmedi. Sürekli slogan atıldı, marş söylendi. Yürüyüş, eyalet parlamentosunun önünde sona erdi. Burada da kısa konuşmalar yapıldı. BİR-KAR bu eylemde de bayraklarıyla yerini aldı.

Frankfurt’ta 6 Ekim akşamı saat 22.00 sıralarında yapılan çağrı üzerine Kobanê’deki çete saldırısı ve işgalinin protesto edilmesi amacıyla binlerce kişi Frankfurt’taki Türkiye Konsolosluğu önünde toplanmaya başladı. Burada yapılan konuşmalar ve atılan sloganlarla Türk sermaye devletinin IŞİD çetelerinin yaptığı saldırıların arkasında olduğu vurgulanarak Türk devletinin bundan vazgeçmesi istendi.

Konsolosluk önünde Kobanê’yle yapılan canlı telefon bağlantısıyla oradaki son durumla ilgili sıcak bilgiler kitleyle paylaşıldı. Akabinde yaklaşık 6 kilometrelik yol yürünerek Amerikan Konsolosluğu önüne gidildi. Hükümet yetkilileriyle gün içinde görüşmeler gerçekleştirileceği açıklandıktan sonra eylem sonlandırıldı. Eyleme 2 bini aşkın kişi katıldı.

Fransa

Demokratik Kürt Konseyi CDK-F’nin çağrısıyla Paris’te yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe binlerce Kürdistanlı, Türkiyeli ve Fransız emekçi katıldı. İnvalides’ten başlayan yürüyüşte, Eyfel Kulesi’nin altında gerçekleşen oturma eyleminde yapılan konuşmanın ardından İnsan Hakları Meydanı’na doğru hareket edildi. Meydana varılmasının ardından Kürdistan’da şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

İşgaller, nöbetler...

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kobanê’de IŞİD çetelerinin kuşatmasına ve saldırılarına karşı uluslararası güçlere çağrı yapmak amacıyla 6 Ekim gecesi Brüksel Uluslararası Havalimanı işgal edildi.

4 saat süren işgal eylemi boyunca Kürt kurumları adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Kobanê halkının tam 22 gündür tank ve diğer ağır silahlarla Kobanê’yi işgal etmek ve katliam yapmak isteyen insanlık düşmanı IŞİD çetelerine karşı destansı bir direniş sergilediği dile getirildi, direniş selamlandı. Kobanê’nin bu katliam çetesinin kuşatması ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, her zamankinden de duyarlı olunması istendi. Kobanê direnişi ile dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

Ayrıca, IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında Kobanê halkıyla dayanışmak ve Avrupa ülkelerinin harekete geçmesi talebiyle İsviçre’nin başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu önündeki açlık grevi sürüyor.

Grevin ikinci günü 7 Ekim’de sabah saatlerinden itibaren ise parlamento binası önünde toplanan yüzlerce kişi parlamento binasını işgal etti. Kitlenin büyük bir kısmı polisleri aşarak bina içerisine girerken bir kısmı da dışarıda eylemi sürdürdü. Parlamentonun üçüncü katındaki salona çıkan grup üyeleri, yaklaşık 40 dakika süren oturma eyleminden sonra hazırladıkları dosyaları bazı AP üyelerine ulaştırarak binadan ayrıldı.

Avusturya’daki Kürtler de Kobanê direnişini sahiplenmek için eylemde. Avusturya’nın İnnsburuc kentinde Kürtler, iktidardaki SPÖ’nün binasını işgal etti.

Avrupa’nın en çok hava trafiğinin yaşandığı havalimanı olan Londra Heatrow Havalimanı’nda ise Kobanê ile dayanışma eylemi yapıldı.

Hollanda’nın başkenti Lahey’deki parlamento binasının önünde toplanan göstericiler ise, “Kobani’deki sivillerin kurtarılmasını istiyoruz. Batı harekete geçmeli” diye slogan attı. Grup daha sonra binaya girmek istedi. Pazartesi akşam saatlerinde düzenlenen gösteride polis kalabalığı engellemeye çalıştıysa da yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından grup binaya girdi ve burada oturma eylemi yaptı.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde 6 Ekim akşamı sosyal medya üzerinden yapılan eylem çağrısı ile bir anda ağırlığını Kürtlerin oluşturduğu bin kişilik öfkeli bir kitle önce Alman TV kanalı WDR’nin önünde toplandı. Burada bir yandan ARD’den bir yetkili ile görüşmek için beklenilirken, diğer yandan aralıksız biçimde IŞİD’i lanetleyen sloganlar atıldı. Görüşme talebinin ağırdan alınması üzerine dış kapılar zorlanarak girişteki salon işgal edildi. Protestocu kitlenin kararlılığı üzerine bir süre sonra görüşme talebi kabul edildi.

Kitle konuşmanın ardından bu kez Eyalet Parlamentosu’na yürüdü. Öfke hiç dinmiyordu ve burada da, öfke yüklü IŞİD karşıtı sloganlar atıldı. Dikkate değer olan, başta sömürgeci Türk sermaye devleti başta olmak üzere, bölgenin diğer gerici devletleri olan Katar ve Suudi Arabistan’ın da protestoların hedefi yapılmasıydı. ABD ve ortağı koalisyon güçlerinin de, olası katliamın sorumlusu olacaklarının dillendirilmesi de dikkati çekti.
Eyalet Parlamentosu önünde bir süre beklendikten sonra coşkulu sloganlar eşliğinde sahile doğru yürüyüşe geçildi. Burada yapılan dayanışma ve çağrı konuşmalarının ardından eylem sona erdi. Eyleme BİR-KAR da bayraklarıyla katılıp destek sundu.

7 Ekim’de Essen şehrindeki Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu’na (YEK-KOM) bağlı derneğin çağrısı üzerine akşam saat 22.00’de şehrin ana istasyonu, ağırlığını Kürt emekçilerin oluşturduğu 1000`nin üzerinde bir kitle tarafından işgal edildi. Eylem dernek binası önünden başlayarak, coşkulu sloganlar eşliğinde şehir merkezinden geçilerek, ana istasyon binasına kadar yapılan bir yürüyüş ile başladı.

Şehrin ana istasyon merkezi, öfke dolu kitle tarafından haykırılan sloganlar eşliğinde işgal edildi. Eylem dernek adına son gelişmelerle ilgili yapılan bilgilendirme ile devam etti. Eylem, destek veren (BİR-KAR, DİDF, MLPD) kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam etti. Eylem iki saate yakın süren işgalin ardından, daha da kalabalıklaşan kitlenin coşkulu sloganları eşliğinde dernek binasına yapılan yürüyüşle bitirildi.

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin sürdürdüğü çadır eylemi kitlesel desteğe sahne oldu. Kent merkezi Schlossplatz, gece-gündüz eylemlerin başlayıp bittiği, açıklamaların yapıldığı, dayanışma çağrılarının yükseltildiği bir alan olma özelliğini sürdürdü.

6 Ekim Pazartesi akşamı başlayıp gece de devam eden dayanışma eylemi, sabah yapılan yürüyüşlerle devam etti. İlk olarak, Türk sermaye devletinin suç merkezi olan konsolosluk önüne yürüyen kitle, katil devletin saldırılarını ve IŞİD çetelerine verdiği desteği kınadı. Bu eylemden sonra eyalet parlamentosu önüne yürüyen kitle burada da yapılan konuşmalarda, dünya merkezlerinin Kürt ulusuna yönelik katliama seyirci kalarak Kürt halkının kanına ellerini bulaştırdıkları ve bu suçların Kürt halkı tarafından unutulmayacağı vurgulandı.

Kent merkezinde yapılan yürüyüşler ve eylemler 7 Ekim gecesi boyunca da devam etti. Kent merkezi Sclossplatz bugünlerde kent merkezi olmaktan öte, Kürt halkıyla dayanışmanın, başta Kobanê’nin haklı ve onurlu direnişi olmak üzere Kürt halkının devrimci sesinin yükselmesine, direnişle dayanışmanın örülmesine sahne oluyor.

Kızıl Bayrak / Almanya-Basel- Wuppertal-Essen-NRW-Stuttgart

 

 

 

 

 

Wuppertal EKK’dan Kobanê’ye destek

 

Wuppertal Emekçi Kadın Komisyonu, Köln BİR-KAR çalışanları ile birlikte, Köln’de Kobanê direnişi ile dayanışma amacıyla kurulan dayanışma çadırında açlık grevi yapan kadınları 4 Ekim’de ziyaret etti.

Açlık grevini sürdüren kadınlar, direnişlerinin en önemli hedefinin Kobanê direnişinin sesini duyurmak ve direniş yanlısı bir kamuoyu yaratmak olduğunu belirttiler. Kısa bir süre içinde bu konuda belli bir başarı elde ettiklerini dile getirdiler. Nitekim direniş çadırı geceli gündüzlü ziyaretçilerle dolup taşıyor.
Wuppertal EKK da, ziyaret sırasında, açlık grevindeki kadın eylemcilere bir kez daha Kobanê ve Kürt halkı ile eylemli dayanışma içinde olacağını ve bu yönlü çabalarını giderek yoğunlaştıracağını belirtti.

Wuppertal EKK, Kobane ve Rojava halkı ile eylemli dayanışma çabalarına omuz vermenin, düzenlenen eylemlere aktif biçimde katılım sağlamanın yanısıra, dayanışma amaçlı çalışmalar da yürütmeyi planlıyor. Örneğin, Kobanê’deki kadınlar için ilk elden bir genel ihtiyaç listesi çıkarmayı, hijyenik kadın malzemeleri, çocuklar için ıslak mendil ve çocuk bezi gibi yardımlar toplayıp göndermeyi hedefliyor.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

 

FİOM’dan Rojava’ya destek

 

İtalya’nın en büyük sendikalarından biri olan Metal Mekanik İşçiler Federasyonu (FİOM), Cervia kentinde olağan kongresini gerçekleştirdi. Kongrenin temel gündem maddelerinden biri de Rojava’ya dönük saldırılardı.

Kongrede Rojava gündemi ‘IŞİD’in saldırısı altında olan halklarla dayanışma’ başlığı altında tartışıldı. Sendika başkanlık divanı konuya ilişkin aldıkları kararları kamuoyu ile de paylaştı. FİOM Rojava’ya yönelik saldırıların durdurulmasına dönük şu kararlara ulaştı:

- FİOM Kongresi fundamentalist ve cihatçı IŞİD’in Türkiye’den aldığı destekle yaptığı saldırılarını mahkum eder.

- Rojava otonomisini tanır ve bu modeli Ortadoğu’da demokratik bir arada yaşamın en barışçıl yol olduğunu teyit eder. Rojava’nın statüsünün de tıpkı federal kürdistan yönetimi gibi uluslararası düzeyde tanınması gerektiğini belirtir.

- IŞİD’in vahşi bir acımasızlıkla yöneldiği halklar özellikle de kadınlarla dayanışmada olur.

FİOM kongresinde ayrıca Rojava’daki sivil halkla dayanışma amacıyla ekonomik yardım kampanyasının başlatılması kararı alındı.

 
§