20 Mart 2015
Sayı: KB 2015/11

Bahar döneminin ihtiyacı devrimci sınıf mücadelesidir!
Stratejik “ortak” gözden düşüyor!
'İç Güvenlik Paketi' hükümsüzdür!
AKP’den 1 Mayıs tehdidi: Taksim yasak!
“Öldürme yetkisi tescilleniyor!”
Kışlalarda asker ölümleri “şüpheli” değil, şüphesiz cinayet!
AKP’den yeni asimilasyon saldırısı
TİSK’ten sınıfa dönük saldırı hamlesi
Boytaş işçisi oyunu bozdu
Kadro yalanı seçim vaadi oldu
Bosch’ta öfke dinmiyor!
“Yeraltı madenleri kamulaştırılmalı”
Darp edilenler yargılanıyor
İşçi sınıfını sırtından vuran "sendikacılar" seçim oyunuyla yola devam ediyorlar!
Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütelim! - S.Soysal
DİHA'nın kadın muhabiri şiddeti anlattı
Sudenaz'a sözümüz var!
Emperyalist politikanın iki yüzü: Münih veya Tröglitz
Ukrayna krizi, emperyalist yalanlar ve gerçekler
Anti-kapitalist öfke büyüyor!
DGB MYK Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi
İÜ'de rektörlük seçimleri üzerine
Halepçe ve Beyazıt katliamları lanetlendi
Berkin Elvan eylemleri ışığında...
Hasan Ferit davasında planlı saldırı
Tutsaklara yönelik sınırsız baskı ve katliam yasası
TİHV: Ödemiyoruz!
Taşeron köleliğine son vermek için...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİHV: Ödemiyoruz!

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Haziran Direnişi sürecinde polis işkencelerini raporlaştırdığı ve işkenceye uğrayanları tedavi ettiği için vakıf hakkında verilen para cezasını ödemeyeceklerini duyurdu.

Haziran Direnişi’nin hemen ardından 18-21 Haziran tarihleri arasında SGK tarafından TİHV’in Ankara’daki merkezi denetime tabi tutulmuş ve vakıfta yarı zamanlı çalışmasına ve aynı zamanda başka bir işyerinde çalıştığının belgesi olmasına rağmen, TİHV çalışanı ‘tüm ay hizmet sunuyor’ olarak gösterildi.

Bununla birlikte TİHV’e toplam 130 bin TL’ye yakın para cezası kesildi. Bu saldırıya karşı açığı davalardan olumsuz yanıtlar alan TİHV, 18 Mart'ta İstanbul Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Çağdaş Eczacılar Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, İHD İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi, Hafıza Merkezi yöneticilerinin yanı sıra Akın Birdal da toplantıya katılarak TİHV’e destek sundu.

Bu parayı devlete vermeyeceğiz”

Toplantıda ilk sözü alan TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yaşanan süreci özetledi. Denetim ve cezanın Haziran Direnişi’nin arkasından geldiğine dikkat çeken Fincancı, devletin uyguladığı işkenceleri görünür kıldıkları ve işkenceye uğrayanları tedavi ettikleri için para cezasıyla sindirilmeye çalışıldıklarını ifade etti.

2014 yılında işkence gören 997 kişiye tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini, bunun için 618 bin TL sağlık harcaması yaptıklarını hatırlatan Fincancı, kendilerine kesilen para cezasının işkenceye uğramış 200’den fazla kişinin tedavisinin engellenmesi anlamına geleceğini vurguladı.

Bu nedenle cezayı ödemeyi reddettiklerini belirten Fincancı, “Geri adım atmayacağız, bu parayı devlete vermeyeceğiz” dedi. Bu saldırının yalnızca TİHV’e yönelik olmadığını, insan haklarına yönelik çalışma yapan bütün kurumların benzer saldırılarla karşılaştığını ve aynı zamanda işkenceye uğrayanların da bu saldırının hedefi olduğunu belirtti. Cezai işlemin geri alınmasını ve hak ettikleri özrün kendilerine iletilmesini talep etti.

İHD ve TTB’ye yönelik benzer saldırıların yaşandığını hatırlatan Fincancı, bu saldırı karşısında mücadele edeceklerini söyleyerek bütün ilerici kurumları dayanışmaya ve ortak mücadeleye çağırdı.

TİHV’in yanındayız”

Fincancı’nın ardından, toplantıya katılan kurumların yöneticileri de konuşmalar yaparak TİHV’de görev alanların özverili çalıştığını, kendi üyesi oldukları kurumların da benzer saldırılarla karşılaştığını belirterek bu mücadelede TİHV’in yanında olduklarını ilan ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Erdoğan’dan
Abdocan’ın annesine dava

 

Berkin’in annesini seçim meydanlarında yuhalatan dinci gericiliğin şefi Tayyip Erdoğan, Hatay’da Haziran Direnişi sırasında polis tarafından katledilen Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert’e ‘tehdit’ gerekçesiyle dava açtı.

Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert, annesi hakkında açılan davayı duyurdu. Mahkeme celbinin fotoğrafını paylaşan Zafer Cömert, “Emri ver oğlunu katlettir sonra da git şikayetçi ol. Yeni Türkiye alın işte, dün ben bugün annem. 58 yaşında annem binlerce korumalı Tayyip’i tehdit etmiş. Tayyip de korkup şikayetçi olmuş” ifadelerini kullandı.

Açılan davada ‘suç’un tarihi ‘21 Şubat 2015’ olarak belirtilirken yeri ise Mersin olarak gösterildi.

Anne katile tepki gösterince...

Anne Cömert, söz konusu tarihte Mersin’in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan’ın ailesini ziyaret etmişti. Soruşturma celbinde, taziye çadırına gelen anne Cömert’in “İnşallah Recep Tayyip Erdoğan o kefen bile giyemeyecek, o kefen ona nasip olmayacak, inşallah yanarak ölecek, inşallah!” diyerek konuşmasını sonlandırdığı iddia edildi.

Damatlık yerine kefen giydirdim”

Anne Cömert, oğlu ve Özgecan Aslan’ın katillerinin en ağır cezayı almasını istemiş ve şunları söylemişti: “Her cuma Abdullah’ın mezarına gidiyorum. Oğlum toprak altında ama katiller dışarıda. Bizim çocuklarımız iyi yaşamak, kardeşçe yaşamak ve özgürlük için sokağa çıktı. Ama kimseye zarar vermedi, hırsızlık yapmadı, tecavüz etmedi. Ama katiller hala dışarıda, tutuklu değil. Emir veren, destek olan herkes onun gibi katil. Çocuklarımız şerefi ile öldü. Abdullah, Özgecan, Ali İsmail, Ahmet Atakan, Mehmet, Ethem, Berkin hepsi gencecikler. Ben oğluma damatlık yerine kefen giydirdim.”


 
§