24 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/16

Sınıfımız ve onurumuz için kavgaya, 1 Mayıs’a!
AKP’nin kozu devlet terörü!
“Haklarımız, avukatlık mesleği saldırı altında”
Soma Davası: Düzenin aynası
Katliam davasına karartma talebi
Metal işçisinin büyük isyanı
Metal işçisinin öfkesi mücadeleye dönüştü!
Türk Metal’in kaderi pamuk ipliğine bağlı
MİB’den Renault işçilerine: Yumruk gibi kenetleneceğiz!
Sendikal ihanete ve sermayeye karşı direnen metal işçilerini selamlıyoruz!
İlbeyli işçileri hakları için eylemde
DİSK/Tekstil’de yeni ihanetler için yola devam
‘Rüyalar’ sektöründe kabustan uyananlar
Seçimler, düzen partileri, HDP ve solda parlamentarizm
Düzen siyasetine sendikal bürokrasiden destek!
BDSP: Sınıfın kızıl bayrağı altında 1 Mayıs'ta alanlara!
Ümraniye'de çok yönlü 1 Mayıs hazırlığı
Mamak'ta coşkulu 1 Mayıs şenliği
İşçi bültenlerinde 1 Mayıs rüzgarı
Ankara’da coşkulu 1 Mayıs etkinliği
İzmir’de DGB-DLB’den 1 Mayıs pikniği
Ermeni soykırımı ve burjuva propagandanın iğrenç yüzü
Kapitalizm Akdeniz'i mezarlığa çevirdi
ICOG’dan 1 Mayıs çağrısı
Alman devleti bir polis devletidir!
İşçiler, emekçiler ve gençler ayakta!
Eğitimde özelleştirme saldırısı
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi bültenlerinde 1 Mayıs rüzgarı

 

İki sınıfın, iki dünyanın karşı karşıya geldiği 1 Mayıs öncesinde çıkan işçi bültenleri 1 Mayıs coşkusunu sanayi havzalarına, fabrikalara, emekçi semtlerine taşıyor.

Yerel ve sektörel ölçekte seslenişlerine devam eden bültenlerin Nisan ayı sayılarının temel gündemi elbette 1 Mayıs.

Ankara İşçi Bülteni GREV yeni sayısıyla bir kez daha Ankaralı emekçilerin sesi-soluğu oluyor. Bültende 1 Mayıs çağrısı çok yönlü biçimde işlenirken işçi yazılarından haberlere, değerlendirmelerden tarihsel hatırlatmalara kadar farklı biçimlerde sınıfın mücadele günü Ankaralı emekçilere taşınıyor.

Bültende, gasp edilen hakları için haftalardır fabrikada direnişlerini sürdüren Yılmaz Hasır Çelik işçilerinin yazısı dikkat çekiyor. İşçiler bülten için kaleme aldıkları yazıda taleplerini ve mücadele kararlılıklarını ifade ediyorlar. Geçmiş sayılarda olduğu gibi bültenin 1 Mayıs sayısında da bölge sınıf hareketinden yaşanan gelişmeler özlü biçimde yansıtılıyor. Geçtiğimiz haftalarda toplanan Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı da bülten sayfalarında kendisine yer buluyor.

Sömürüye, baskıya, gericiliğe, yasaklara karşı 1 Mayıs’ta alanlara çağıran Esenyurt İşçi Bülteni, 1 Mayıs alanı Taksim’in işçi sınıfı mücadelesi açısından önemine dikkat çekiyor. Bölge işçilerini örgütlenmeye ve mücadeleye çağıran işçi yazılarının yer bulduğu bültende DEV TEKSTİL’de örgütlenme çağrısının yanı sıra 26 Nisan’daki 1 Mayıs pikniğine çağrı yapılıyor.

Çukurova İşçi Bülteni ise ikincisini çıkardığı 1 Mayıs gündemli yeni sayısında düzenin seçim oyununa karşı işçi sınıfını ilgilendiren temel mücadele gündemlerine dikkat çekiyor. Bölge işçi sınıfını seçimlere değil 1 Mayıs’a hazırlanmaya çağıran bültende işçi yazılarına yer veriliyor.

Mersin Serbest Bölge’de çalışan bir tekstil işçisinin, fabrikasındaki çalışma koşullarını aktardığı yazının yanı sıra Mersin Limanı’ndaki gelişmeler ve bölge sınıf hareketinde yaşanan gelişmeler aktarılıyor.

Bültenin temel gündemlerinden bir diğeri ise, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki direnişin simgelerinden biri olan ve geçtiğimiz haftalarda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Sudenaz. İşten atılan ve işe geri alınma talebi ile direnişte olan işçilerden biri olan Serkan Koku’nun lösemi hastası olan kızı Sudenaz unutulmamış. Adana ve Mersin’de çeşitli fabrikalarda yaşanan hak gasplarının yer bulduğu bültende Adana Sanayi İşçileri Derneği’nin atölye çalışmalarının tanıtımına yer veriliyor.

İşçi Gündemi ise, Ege Bölgesi’nde Bakırçay Havzası’nda çalışan binlerce işçiye 1 Mayıs çağrısını taşıyor. Taşeronlaşmaya, düşük ücretlere, iş cinayetlerine ve sendikal ihanete karşı 1 Mayıs çağrısının yükseltildiği bültende işçi sınıfı mücadelesinin tarihsel birikimi bölge işçilerine taşınıyor.

Bültenin temel gündem başlıklarından biri de metalde grev yasağı. Yasağa karşı Bakırçay Havzası’ndaki işçileri “işgal, grev, direniş” şiarıyla mücadeleyi yükseltmeye çağıran bültende petro-kimya işkolundaki mücadeleye ve sözleşme dönemine dikkat çekiliyor. Bültende Petkim ES GROUP’ta yaşanan hak gaspları işçilerin kaleminden çıkan yazıyla aktarılıyor.

Bölgede kurulu çeşitli metal fabrikalarından işçilere ayağa kalkma çağrısında bulunulan bültende işlenen diğer temel başlık ise iş cinayetlerine karşı mücadele. Ayrıca 1 Mayıs’ın tarihçesine dair bilgilendirme yapan bir yazı yer alıyor.

Gündemine 1 Mayıs’ı alan işçi bültenlerinden bir diğeri ise Ümraniye bölgesindeki seslenişini sürdüren İşçi Bülteni. “Haklarımız ve geleceğimiz için 1 Mayıs’a!” çağrısını kapak sayfasına taşıyan bültende işçilerin kendi kaleminden çıkan katkılar bülteni tam anlamıyla ‘işçinin bülteni’ yapıyor. Bu kapsamda, bölgeden işçilerin 1 Mayıs çağrıları dikkat çekiyor.

Greif fabrikalarındaki sömürü koşulları ve sendikal bürokrasi gerçeğinin işlendiği bülten siyasal gündem başlıklarına da kayıtsız kalmıyor. İç Güvenlik Paketi ve iş cinayetleri gerçeğinin işlendiği bültende düzen partilerinin seçim vaatlerine karşı işçi sınıfının taleplerine yer verilerek seçim gündemi sınıf eksenli bir tarzda bölge işçilerine taşınıyor.

Sektörel bir bülten olarak uzunca bir süredir yayın hayatını sürdüren Metal İşçileri Bülteni, 1 Mayıs öncesinde çıkan yeni sayısıyla da 1 Mayıs’ın mücadele coşkusunu metal işçilerine taşıyor. Metal işçilerine 1 Mayıs’ta alanlarda buluşma çağrısını taşıyan bülten sayfalarında Legrand, BSH, EGO, Çerkezköy Arçelik, Kabel gibi metal fabrikalarından işçilerin yazıları yer buluyor.

1 Mayıs çağrılarını, işçi sınıfının uluslararası mücadele gününün tarihsel önemi ve anlamı üzerine yer verilen kısa tarihçe tamamlıyor. İşkolundaki mücadelenin nabzını başarılı biçimde tutan bültende Bosch’taki mücadele de kendine geniş biçimde yer buluyor.

Metal işkolundaki mücadelenin önemli bir parçası olarak Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısında Birleşik Metal-İş’in önümüzdeki dönemde başlayacak şube genel kurulları ve merkez genel kuruluna dikkat çekiliyor. Bu doğrultuda söz, yetki, karar hakkının işçilere verilmesi bir kez daha dile getiriliyor. Autoliv ve Arçelik’ten işçi yazılarının yanı sıra MİB faaliyetleri de bültenin dikkat çeken gündem başlıkları.

Gebze, Çayırova, Tuzla bölgelerinde sömürü ve kölelik koşulları altında çalışan işçilerin sesi olan yerel işçi gazetesi GREV, yereldeki 1 Mayıs mitingini temel alan bir içerikte işçilere sesleniyor. 1 Mayıs sabahı 09.30’da Gebze Fatih Devlet Hastanesi önünde BDSP korteji arkasında toplanmaya çağıran bültende “Sömürü cenderesini parçalamak için 1 Mayıs’a” çağrısı öne çıkıyor. Farklı sektörlerden işçilerin kaleme aldığı yazılarla zenginlik kazanan bültende 7 Haziran seçimlerine bağımsız sosyalist milletvekili adayı olarak katılan Feniş işçisi Mehmet Doğan’ın röportajı dikkat çekiyor. Seçim aldatmacasına karşı işçi sınıfı ve emekçileri kendi talepleri uğruna mücadeleye çağıran bültende süren direniş ve mücadelelere dair bilgilendirmede bulunuluyor.

Periyodik seslenişini sürdüren ve sektörel bir bülten özelliği taşıyan Karayolları İşçileri Bülteni de, yeni sayısıyla kızıl 1 Mayıs çağrısını karayolu işçilerine taşıyor. Ankara’da gerçekleştirilen Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı’nın haberine ve karayolu işçilerinin yazılarına yer veren bülten, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir bölgesindeki karayolu işçilerini 1 Mayıs alanlarına çağırıyor.

Kayseri İşçi Bülteni’nin temel gündemleri ise 1 Mayıs’ın yanı sıra geçtiğimiz haftalarda toplanan İşçilerin Birliği Derneği Kurultayı ile Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı. Çeşitli fabrikalardan işçi yazılarının yer aldığı bültende “Öfkemizi 1 Mayıs’a taşıyalım” çağrısı öne çıkıyor.

 
§