7 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/30

Sermaye düzeni faşist devlet terörünü ve kirli savaşı tırmandırıyor!
Topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş!
Birleşik devrim: Köklü ve kalıcı çözümün adresi
TSK Kandil’de köylüleri katletti
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Kürt halkı 10 gün Habur’da tutulan cenazelerini uğurladı
Düzen siyasetinde koalisyon belirsizliği
AKP-CHP koalisyonu üzerine
Devlet terörü resmi kılıfına büründü
Sermaye devletinin yeni sivil çetesi!
İhracat rakamları çok yönlü bunalımı ortaya koyuyor
Sağlıkta piyasalaşma İÜ hastanelerini vurdu
AKP şefleri 13 yıla yayılan riyakarlık ve saldırganlığın suç dosyalarının açılmasını engellemek için savaş başlattılar
Kamuda TİS süreci: Ankara’da KESK mitingi
İş cinayetleri sürüyor
Temmuz ayında 166 işçi katledildi
TOMİS: Kıyımı durdurmak için birlik olalım
Hema’da protokolün uygulanması için eylem
ABD, sermaye deveti ve Barzani
Emperyalizmin Mısır’ı: İçte ‘istikrar’, dışta bekçilik
Rusya’dan IŞİD’e karşı koalisyon önerisi
Wuppertal’da Engels’i anma etkinliği
Emperyalist savaşa, baskılara, geleceksizliğe Kayıtsız kalma!
“Başarılı bir kamp gerçekleştirmiş olduk”
Emekçi Kadın Komisyonları yaz kampında buluştu!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İş cinayetleri sürüyor

 

Aydın’da Milas - Söke Karayolu üzerinde bulunan bir tekstil fabrikasında çalışan 22 işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmayan fabrikadaki gaz sızıntısı nedeniyle 31 Temmuz’da zehirlendi. İşçiler, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Burdur’da 19 yaşındaki Ali Zeren 31 Temmuz’da bakım için gittiği fabrikada elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

Burdur’un Bucak İlçesi’nde bir fabrikada çalışan Zeren, bakım için Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir mermer fabrikasına gitti. Bakım yaptığı sırada elektrik akımına kapılan Zeren yaşamını yitirdi. Zeren’in cenazesi Burdur Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Zonguldak İnağzı Mahallesi’nde, özel bir şirkete ait maden ocağında 31 Temmuz’da göçük yaşandı. Ocağın tavan kısmından taş düşmesi soncunda Çetin İnamoğlu adlı işçi yaralandı.

Arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılan İnamoğlu, önce Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne buradan da Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Yaralanan işçinin hayati tehlikesinin bulunmadığı öne sürüldü.

Çorum’un Osmancık ilçesinde Osmancık-İstanbul Karayolu’nda özel bir şirketin yaptığı asfalt döküm çalışması sırasında 1 Ağustos’ta iş cinayeti yaşandı. Asfalt dökümünde çalışan 60 yaşındaki Sezai Zengin, asfalt dökümü için malzeme taşıyan kamyonun altında kaldı. Olay yerinde hayatını kaybeden işçi, Osmancık Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken aracın sürücüsü gözaltına alındı.

 İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Kavacık’ta özel bir hastaneye ait üniversitenin kampüs inşaatında çalışan 100 işçi, sağlıksız yemekler nedeniyle 2 Ağustos’ta zehirlendi. Öğlen yemeğinden iki saat sonra rahatsızlanan işçiler, ambulanslarla Beykoz Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bir inşaatta çalışan Abdurrahim Ayra, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 3 Ağustos’ta havalandırma boşluğuna düştü. Ağır yaralanan Ayra işçi arkadaşları tarafından Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

35 yaşındaki işçi, hastanedeki müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Burdur’da Yetmiş Evler Mahallesi’ndeki Bucak Devlet Hastanesi inşaatında çalışan Ali Asker Bayar, 3 Ağustos’ta 3. kattan toprak zemine düştü. Sağlık ekipleri Bayar’ı, Bucak Devlet Hastanesi’ne kaldırdı ancak yaralı işçi hayatını kaybetti.

Safranbolu Karıt Sanayi Sitesi’nde ise 3 Ağustos’ta mobilya fabrikasında çıkan yangında bir işçi ağır yaralandı. Yaralı işçi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

İzmir-Çanakkale Otoyolu’nun Koyundere mevkisinde yapımı devam eden viyadük inşaatında 4 Ağustos’ta beton dökülmesi sınasında çelik konstrüksiyon iskele yıkıldı ve göçük altında kalan 4 işçi yaşamını yitirdi.

Saatler süren çalışmaların ardından bir işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 3 işçinin bulunabilmesi için arama çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında bir işçi daha enkaz altından cansız olarak çıkarıldı.

İlerleyen saatlerde iki işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Malatya’da 4 Ağustos’ta Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir fabrikada gaz sıkışması sonucunda yaşanan patlamada yaralanan Hakan Elvermez adlı işçi yaşamını yitirdi.

Fabrikadaki patlamanın ardından ağır yaralanan ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınan Elvermez, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Eryılmaz, 5 Ağustos’ta Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

 

 

 

DEV TEKSTİL:
İşçilerin katili taşeron cumhuriyetidir!

 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) İzmir Temsilciliği, 4 Ağustos’ta İzmir-Çanakkale otoyolunda gerçekleşen iş cinayeti ile ilgili açıklama yaptı.

İş güvenliği önlemleri alınmadığı için işçilerin katledildiği belirtilen açıklamada, katilin taşeron cumhuriyeti olduğu vurgulandı.

DEV TEKSTİL İzmir Temsilciliği’nin açıklaması şöyle:

“İş güvenliği önlemleri alınmadığı için işçiler iş kazalarında katlediliyor!

Menemen ilçesine bağlı eski beldelerden Koyundere’de Gazi Mahallesi yakınındaki İzmir-Çanakkale Otoyolu viyadük inşaatında dün öğle saatlerinde beton dökülmesi sırasında, çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılması sonucu 7 işçi yaralanırken 4 işçi iş kazasında katledildi.

Sermayenin daha fazla kâr hırsı uğruna işçilerin çalışma güvenliği önlemleri alınmadığı için patronların kasasına işçilerin kanlarıyla dolarlar dolmaya devam ediyor. Sermaye devletinin temsilcisi AKP iktidarı emperyalistlerin çıkarları uğruna dışarda başta Suriye olmak üzere Ortadoğu halklarının katledilmesi için taşeronluğa soyunurken ‘IŞİD çetelerini besleyip silah yardımı yaparak başta Kürt halkı olmak üzere emekçi halkların katledilmesinin tetikçiliğini yapan AKP iktidarı’ içerde de işçi ve emekçileri iş güvencesiz, kölece çalışma ve yaşam koşullarında sınır tanımayan yasalarla katlediyor. 2014 yılında 1886 işçi iş cinayetlerinde katledilirken 2015 yılının ilk yedi ayında ise en az 971 işçi katledildi. Bu rakamlar bir savaş ortamında ancak bu kadar insanın ölebileceğini göstermektedir.

Kapitalist sömürü düzeni devam ettiği sürece, biz işçi ve emekçiler kendi geleceğimizi ellerimize almak için birleşik mücadele hattı örmediğimiz sürece bir avuç asalak patronlar sınıfı bizlerin kanları üzerinden kârlarına kâr katmaya devam edecek. Menemen’de yaşanan işçi cinayetinde yine daha öncekilerin tekrarı olarak güvenlik önlemleri alınmadığı için 4 işçi katledildi. Tüm işçi ve emekçileri işçi katliamlarına karşı, bizleri açlığa, yoksulluğa mahkum eden bu sömürü düzenine ve temsilcilerine karşı örgütlü mücadeleden başka şansımızın olmadığını bir kez daha söylüyor ve mücadeleye çağırıyoruz.

İşçilerin katili taşeronlaştırmayı yasallaştıran taşeron cumhuriyetidir.

Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!

İşçi katliamların sorumlusu sermaye devleti ve sözcüsü AKP iktidarıdır.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
(DEV TEKSTİL) İzmir Temsilciliği
5 Ağustos 2015”

 
§