20 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/43

Fransa katliamı emperyalizmin kirli ve kanlı yüzüdür
Dinci iktidarın “Milli birlik ve beraberlik projesi” çökmeye mahkumdur
Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!
Sıkıyönetimin ilk 5 günü: 2 ölü, 12 yaralı
Sahte gündemlerle gerçekleri karartmaya çalışıyorlar
“İstikrar” AKP ile gelemiyor!
Ekonomik ve sosyal yıkım programına karşı topyekûn mücadeleye!
İşsizlik kapitalizmin doğal ve kaçınılmaz bir sonucudur
MİB MYK Kasım Ayı Toplantısı
DEV TEKSTİL Kasım Ayı GMYK toplantısı gerçekleşti!
IFF Aroma’da direnişin 67. gününde eylem
Ekim Devrimi’nin öncesi ve sonrasında kadın çalışması deneyimleri
Kapitalizm öldürür; yaşamak için sosyalizm!
İşçi-emekçi kadın sorunu üzerine
Emekçi Kadın Komisyonları faaliyetlerinden...
Paris katliamı üzerine
AB’nin “Göçmen Krizi” ve kapitalizmin karanlık yüzü
Suriye’de “siyasi geçiş süreci”
Gençlik geleceği için kavgaya!
YÖK açıkladı: Gençler boş yere ümitlenmesin!
Kendi davan için dövüşmezsen, ölürsün başkalarının davası için
Yeni Greifler, yeni metal fırtınaları ile sınıfın Haziranları'na hazırlanmak
Zorbalığa karşı tek kurtuluş yolu devrimci sınıf mücadelesini yükseltmektir!
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Komisyonları faaliyetlerinden...

 

Emekçi Kadın Komisyonları (EKK) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken “Yaşamak için sosyalizm!” şiarını yükseltiyor ve gerçekleştirdiği etkinliklerle işçi-emekçileri mücadeleye çağırıyor. EKK, 25 Kasım’ın tarihçesini ve Mirabel Kardeşler’in mücadelesini işçi emekçilere aktarırken kadına yönelik şiddetin, cinsel baskının kaynağında sınıflı toplumların ve özel mülkiyetin ortaya çıkışı olduğuna, kadının gerçek eşitliğe ve özgürlüğe kavuşması için kapitalizme karşı mücadelenin esas olduğuna dikkat çekiyor.

İzmir

14 Kasım Cumartesi günü saat 17.00’de Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde Güzeltepe, Harmandalı ve Çiğli merkezde afişler ve el ilanları ile çağrısı yapılan “Demir Çeneli Melekler” adlı filmin gösterimi gerçekleştirildi.

Film gösterimi ile beraber kadına yönelik şiddetin kökenleri ve bu soruna dair ortaya konan çözüm yolları üzerine yapılan tartışma, örgütlenme ve mücadele yöntemleri üzerine fikirlerle zenginleşti.

Ayrıca, Çiğli Fazla Mesai Tiyatro Topluluğu, kadın cinayetlerini konu alan “Beni kim öldürdü?” adlı oyunu Çiğli Kasaplar Meydanı’nda oynadı. Açtıkları pankart ve tiyatro öncesi yapılan konuşmayla beraber sergilenen tiyatro gösterimi ilgiyle izlendi. (Tiyatro oyunu Çiğli Fazla Mesai Tiyatro Topluluğu facebook adresinden izlenebilir.)

İstanbul

Ümraniye’de “Yaşamak için sosyalizm!” etkinliği

Ümraniye EKK, DEV TEKSTİL Anadolu Yakası Temsilciliği’nde haftalar öncesinde yaptığı toplantılarda kararını aldığı “Yaşamak için sosyalizm!” şiarlı etkinlik gerçekleştirdi.Mirabel Kardeşler’in mücadelesinin aktarımı ve saygı duruşunun ardından EKK adına yapılan konuşmada 25 Kasım’da alanlarda, Mirabel Kardeşler’in bıraktığı mücadele bayrağını dalgalandırma çağrısı yapıldı.

Ardından Devrimci Kadın Kurultayı’nda sunulan sinevizyon izlendi. DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmada sosyalizmin güncelliği üzerinde durularak, bunun için “sınıfa karşı sınıf” tavrını güçlendirmek gerektiği ifade edildi. Devrimci sınıf sendikacılığı bayrağını yükselterek şiddetin kaynağı olan kapitalizme karşı mücadele yürütüldüğü söylendi.

Haftalardır hazırlığı süren şiir-sanat atölyesinin sahnelendiği şiir dinletisi ve tiyatro ilgiyle izlendi. Bir tecavüzcünün mahkemede aklandığı ilk sahnenin ardından oyunda bir kadın cinayeti sahnelendi. Kadın patronun kadın işçiyi işten atması ve atılan işçinin arkadaşlarını örgütleyerek direnişe geçmesi sahnesiyle devam eden oyunun sonunda Ankara Katliamı canlandırıldı. Kısa tiyatroların aralarında konuyla bağlantılı şiirler okundu. Gösterim “Uzlaşma yok” adlı şiirle son buldu.

Etkinliğin sonunda İlkan Pala ve arkadaşı kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. İlkan Pala, “Dokumacı Kızı” adlı parçayı bir tekstil işçisi olan Ölüm Orucu Şehidi Hatice Yürekli’ye armağan etti.

Küçükçekmece’de 25 Kasım etkinliği

Küçükçekmece EKK, 14 Kasım Cumartesi günü “kadına yönelik şiddet ve arka planı” gündemiyle bir etkinlik gerçekleştirdi.

“Emperyalist savaşlar ve kadın” ve “Kadına yönelik şiddet ve sınıfsal arka planı” başlıklı iki sunumun yapıldığı etkinlikte sunumların ardından forum ve “Kelebekler Zamanı” filminin gösterimi gerçekleştirildi.

Yapılan ilk sunumda kadın bedeninin adeta savaş ganimeti sayıldığı, emperyalist-kapitalist sistemin özünde şiddet olduğu kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleyle bu düzen yıkılmadıkça savaşların da, şiddetin de son bulmayacağı söylendi. İkinci sunumda ise kadına yönelik şiddetin kökeninde sınıflı toplumların ortaya çıkışı ve kadının tarihsel yenilgisi olduğu, dünyada ve Türkiye’de kadına yönelik şiddetin tarihsel süreci üzerine bir anlatım gerçekleştirildi.

Etkinlikte Mobbing ve Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) belgesi eylem planında yer alan “Özel Politika Gerektiren Gruplar” üzerine bilgi de verildi.

Kartal’da söyleşi

Kartal EKK, 15 Kasım Pazar günü, “kadına yönelik şiddete karşı mücadele” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşide içerisinden geçilen bunalımlar, savaşlar dönemi, kadınlar özgülünde ortaya konuldu. 13 yıl boyunca sermayenin sözcülüğünü yapan AKP hükümetinin icraatlarına ve kadına yönelik aşağılayıcı söylemlerinin arka planına değinildi.

Tarihsel olarak kadınların, Lyon barikatları, Paris Komünü, İspanya’da faşizme karşı birliklerde, Rusya’da devrimin fitili olan 8 Mart gösterilerinde, ulusal bağımsızlık savaşlarında, Kobanê ve Rojava’da kitlesel bir şekilde, dinamik bir öğe olarak yer aldığı vurgulanarak 22 Kasım günü Taksim’de gerçekleştirilecek eylemin çağrısı yapıldı.

Adana

Adana EKK, Mirabel Kardeşler’in mücadelelerini anlatan “Kelebekler Zamanı” adlı filmin gösterimini gerçekleştirdi.

Filmin ardından EKK’nın “Yaşamak için sosyalizm!” çağrısı üzerine konuşuldu. 25 Kasım’ın sınıfsal olarak ele alınan eylem ve etkinliklerle anılmasına, işçi ve emekçi kadınları hedeflemesi gerektiğine dikkat çekildi. Birlikte yürütülen tartışmalarda kapitalizmde kadınların yaşadıkları şiddet sorunu çok yönlü örneklerle ele alındı. Çözümün neden sosyalizmde olduğu Sovyetler Birliği deneyimi de anlatılarak işlendi.

Kızıl Bayrak / İzmir – İstanbul - Adana

 

 

 

 

EKK eylem programı

 

Emekçi Kadın Komisyonları, işçi emekçileri ”Fabrikalarda, evde, sokakta, savaşlarda... Kapitalizm katlediyor, yaşamak için sosyalizm!” mücadelesini büyütmeye, 25 Kasım’da alanlarda olmaya çağırıyor:

İstanbul

*Basın açıklaması

Tarih: 22 Kasım Pazar - Saat: 14:00
Yer: Galatasaray Lisesi önü, Taksim

İzmir

*Yürüyüş

Tarih: 25 Kasım Çarşamba - Saat: 18.30

Yer: Karşıyaka İzban

Gebze

*Film gösterimi (Soraya’yı Taşlamak)

Tarih: 21 Kasım Cumartesi - Saat: 17.00

Adres: İşçilerin Birliği Derneği (Hacı Halil Mah. Orhangazi Cad. Gencallar mağazası yanı Karalar İşhanı Kat:3 Gebze / 0542 843 16 01)

Mirabel Kardeşler anması,

resim sergisi ve şiir dinletisi

Tarih: 25 Kasım Çarşamba - Saat: 16.00-18.00

Yer: Gebze Kent Meydanı

 
§