26 Şubat 2016
Sayı: KB 2016/08

Baharın çağrısı: Direniş!
“Altına hücum”, talana devam!
Kürdistan’da katliam saldırıları sürüyor
Katiller puslu havayı severler!
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler gerici atmosferde boğulmaya çalışılıyor!
Üretimi durdurma eylemleri yaygınlaşıyor
DEV TEKSTİL GMYK Şubat ayı toplantısı sonuç bildirgesi
Kölelik yasalarına karşı gücümüz birliğimizdir!
Bursa ve Kocaeli’de Büyük İşçi Buluşması 6 Mart’ta
Demir Madencilik işçilerinin direnişi üzerine...
Kadın İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi!
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi / 3
Kamu emekçileri kıskaca alınıyor!
Adliyede devrimci avukatlara saldırı
“DGB’yi fırtınalı süreçlere hazırlayacağız!”
Kadıköy’de Cansel için eylem
Suriye’de ateşkes ilan edildi
Sistemin mülteci krizine bulduğu yeni çözüm
Bölücü devletlerden “bölünme” tartışmaları
Düşman bir ve her yerde!
Sermaye sınıfının çürümesinin en net göstergesi
İmran Aydın ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üretimi durdurma eylemleri yaygınlaşıyor

 

Başta metal işçileri olmak üzere işçi sınıfının genelinde iş durdurarak hak arama ve patronların saldırılarına yanıt verme örnekleri çoğalıyor. Metal fabrikalarında ek zam talebiyle son günlerde iş durdurma eylemleri bir yaygınlık kazanırken farklı sektörlerde de işçiler üretimi durdurma eylemlerine yöneliyor.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Tuzla’daki MATA fabrikasında sendikalaşma karşısında patronun işten atma saldırısına üretim durdurularak yanıt verilmiş ve bu saldırı boşa düşürülmüştü.

Gemlik’teki Çimtaş’ta ise ek zam talebi karşılanmayan işçiler Türk Metal’e rağmen üretimi durdurdu ve 2017 sözleşmesine kadar aylık 100 TL’lik ek zam elde etti. Üretimi durdurma eylemleri bu hafta da farklı iş yerlerinde devam etti.

Naksan ve Nakpilsa işçileri ek zammı aldı

Antep’te kurulu Nakpilsa fabrikasında çalışan işçiler insanca yaşanacak ücret ve ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi için 19 Şubat’ta iş bıraktı.

Asgari ücret zammının ardından, 1300 TL’nin altında olan ücretlerin 1300 TL’ye çekilmesi ve asgari ücretin üzerindeki ücretlere günlük 25 kuruş zam yapılmasına Nakpilsa işçileri tepki gösterdi. Çalışma şartlarının kötü olduğunu ve son zamlarla da patronun kendileriyle dalga geçtiğini belirten işçiler üretimi durdurdu.

Nakpilsa işçileri, patronun tehditlerine rağmen direnişlerini sürdürürken, direniş, ana fabrika NAKSAN’a da sıçradı. Yaklaşık 2 bin işçinin bu eylemi 20 Şubat’ta kazanımla sonuçlandı.

İşçilerin seçtiği temsilcilerle patron arasında yapılan görüşmede Naksan ve Nakpilsa işçileri 200 lira civarında ek zam aldılar.

ÇATES’te taşeron işçileri iş bıraktı

Bereket Grubu’na bağlı Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 2014 Aralık ayında peşkeş çekilen ÇATES’te 138 taşeron işçisi 19 Şubat’ta iş bırakarak eylem yaptı. İşçiler kadroya alınmaları ve ücretlerinde iyileştirme yapılması talepleriyle Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki termik santralinin önünde akşam saatlerinde ateş yakarak direnişe geçtiler.

İşçiler; taşeron çalışmadan bunaldıklarını, hiçbir haklarını alamadıklarını dile getirirken, acil taleplerinin kadroya alınmak olduğuna dikkat çekti.

Cornaglia’da işten atmaya karşı üretim durdu

Bursa’da kurulu Cornaglia fabrikasında çalışan metal işçileri, kısa süre önce Birleşik Metal-İş’te örgütlendi. Patronun fabrikadaki sendikal örgütlenmeye yanıtı ise işten atma saldırısı oldu. Sendikanın yetki başvurusu yapmasının hemen ardından 7 işçi işten atıldı.

İşten atma saldırısına karşı “Arkadaşım yoksa üretim de yok” diyen Cornaglia işçileri eyleme başladı. İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler 19 Şubat gecesini fabrika içinde geçirdiler. 00.00-08.00 vardiyası da iptal edildi ama işçiler fabrikaya gelerek direnişe katıldılar.

Fabrikada üretim tamamen dururken işçiler, “işten atılan arkadaşlarının geri alınması” ve “sendika hakkının tanınması” olarak bildirdikleri iki talepleri kabul edilmeden üretime başlamayacaklarını belirttiler.

İşçilerin eylemini kıramayan patron işten atma saldırısını genişleterek toplamda 30 işçiyi işten attı. Ardından fabrikada 4 işçiyle birlikte 8-9 kişiyle üretim yapmaya başladı.

Haribo işçileri üretimi durdurdu

Türkiye’de Pamir Gıda olarak üretimde bulunan Haribo yumuşak şeker fabrikasında çalışan yaklaşık 300 işçi Hadımköy’deki fabrikanın önünde zam taleplerinin kabul edilmesi ve işten atılan işyeri temsilcisi iki arkadaşlarının işe geri alınması için 22 Şubat’ta üretimi durdurdu. Direnişe fabrika önünde devam eden işçiler, 23 Şubat günü de fabrikanın önünde sendika temsilcileriyle birlikte bekleyişlerini sürdürdüler.

İşçiler, bir süredir Pazar günleri “zorunlu mesai” adı altında çalışmaya zorlandıklarını, düşük ücretlerin kendilerine dayatıldığını dile getirdi. Kölelik koşullarında çalışmak istemediklerini söyleyen işçiler, bu nedenle yüzde 30 zam talepleri karşılanana ve işten atılan işçiler işe geri alınana kadar direnişi sürdüreceklerini vurguladılar. Haribo’daki 300 işçinin yüzde 80’den fazlasının Tek Gıda-İş Sendikası’na üyeliklerinin tamamlandığı belirtildi.

Haribo işçilerinin %30 zam talebine karşılık patronun %14 dayatması nedeniyle görüşmelerden sonuç çıkmamış, görüşmeleri sürdüren iki işçi temsilcisi işten atılmıştı.

TPAO işçilerinden 2 saatlik iş bırakma

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçiler “tasarruf” adı altında kendilerine dayatılan esnek ve güvencesiz çalışmayı protesto etti.

22 Şubat sabahı 2 saatlik iş bırakma eylemi yapan işçiler “TPAO halkındır küçültülemez!” ve “Ankara çek elini TPAO’dan” pankartlarıyla TPAO Batman Bölge Müdürlüğü giriş kapısında toplanarak müdürlük önüne yürüyüş yaptı.

Sloganlarla tepkilerini gösteren işçiler adına Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmuz Kaygusuz burada basın açıklaması yaptı. İşçilerin sabrının tükenmekte olduğunu belirten Kaygusuz, TPAO yönetimine yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını ifade etti. “Bütünsel Dönüşüm Programı” ile TPAO’nun parçalanmasının ve istihdamın güvencesizleştirilmesinin önünün açıldığını belirtti. Kaygusuz, üyelerinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi çağrısı yaptı.

Beşiktaş’ta taşeron işçileri eylem yaptı

Beşiktaş Belediyesi, temizlik işlerini yürüten Alfatek Çevre Hizmetleri LTD. ŞTİ. isimli taşeron şirket bünyesinde çalışan 500 civarındaki işçinin maaşlarını düşürmek için işçilere ek protokol imzalatmaya çalıştı.

Maaşlarının 400 TL civarında düşürülmek istendiğini ve protokolle diğer haklarının da gasp edilmek istendiğini belirten işçiler 22 Şubat sabahı iş bırakarak belediye önüne yürüyüş yaptı. Belediye başkanıyla görüşmek isteyen işçilere belediye başkanının şantiyeye geleceği bildirildi. Bunun üzerine şantiyeye dönen işçilere seslenen belediye başkanı ortada bir bilgi kirliliği olduğunu ve maaşların düşürülmesinin söz konusu olmadığını savundu. Ayrıca işçilerin kendilerine imzalatılmak istenen belgeyi imzalamayabileceğini söyledi. Konuşmanın ardından işçiler eylemlerini sonlandırdı.

 
§