22 Eylül 2017
Sayı: KB 2017/36

İşçi sınıfı emperyalist savaşa karşı mücadeleyi yükseltmelidir!
Hatun Ana ırkçılığın topraklarına değil, insanlığın yüreğine gömüldü
Erdoğan ne yaptıysa tersini söylüyor
AKP’nin Nuriye ve Semih korkusu
Ulucanlar ve hapishane katliamları üzerine…
“Zor dönemi” aşmak için Habip ve Ümit olunmalı
Gerçek birlik için devrimci ayrıştırma!
İSDEMİR’deki iş cinayetinde BALTAŞ işçiyi suçladı
MİB MYK Eylül ayı toplantısı sonuçları
DEV TEKSTİL GMYK 2017 Eylül Ayı Toplantı Sonuç Bildirgesi
Emeğin korunması ve Sovyetler Birliği deneyimi
“Bağımsız Kürdistan” gerilimi
Astana’da taraflar anlaştı
Fransa: Bu kavga sınıf kavgasıdır!
Almanya’da seçim kampanyalarından yansıyanlar
Otomobil tekelleri ekolojik dengeyi mahvediyor
Ekim Devrimi yol gösteriyor!
TEOG tek adamın emriyle kaldırıldı!
Proletaryanın uluslararası birliği: Birinci Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İSDEMİR’deki iş cinayetinde BALTAŞ işçiyi suçladı

 

İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda çatı kaplama malzemelerinin yenilenmesi sırasında, BALTAŞ’ta çalışan Mustafa Savcı adlı işçinin yüksekten düşerek yaşamını yitirmesine ilişkin şirket adına açıklama yapıldı.

BALTAŞ hissedarı ve teknik müdürü sıfatıyla kamuoyuna açıklama yapan Aykut Kazım Taş, işçilerin iş güvenliği önlemlerini ihmal ettiğini öne sürerek işçiyi suçladı.

Bugüne kadar iş güvenliği prosedürünü harfiyen uygulayan işçilerin iş cinayetinin meydana geldiği 18 Eylül’de ihmalkâr olduğu öne sürülen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Çatı kaplama malzemelerinin yenilenmesi için 29 Mayıs 2017 tarihinde İsdemir üretim sahasında gerekli çalışmalara başlamış, İsdemir teknik şartnamesi doğrultusunda zorunlu kılınan gerekli eğitimleri almış ve yüksekte çalışma prosedürü konusunda çalışanlarımız bilgilendirilmiştir.

İsdemir teknik şartnamesinde 42 no’lu maddede belirtilen prosedür şu şekildedir: ‘Yüksekte çalışmalar sırasında yüksekten düşme tehlikesine karşın ihtiyaç olan her yerde yatay ve dikey güvenlik halatları, paraşüt tipi emniyet kemerleri, stoperli düşüş durdurucular ve geri sarımlı düşüş durdurucular kullanılacaktır. Yüksekteki çalışmalarda emniyet kemeri veya güvenlik sistemi olmayan veya kullanmayan çalışan tespit edilmesi halinde söz konusu çalışan derhal çalışma alanından/iş yerinden uzaklaştırılacaktır.’

İşbaşı yaptığımız 29 Mayıs’tan bu yana prosedür işçilerimiz tarafından harfiyen uygulanırken 18 Eylül Pazartesi günü Mustafa Savcı ve bazı işçiler maalesef yaşam halatı ve emniyet kemeri kullanma zorunluluğu kuralını ihlal etmiş ve bu elim kaza yaşanmıştır.”

 

 

 

 

Orkide Yağ işçileri işten atmaya karşı eylemlerini sürdürüyor

 

Orkide Yağ fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atma saldırısıyla karşılaşan ve ardından işlerine geri dönebilmek için direniş başlatan işçiler, fabrika önündeki direnişlerini geçtiğimiz günlerde sonlandırmıştı. 20 Eylül’de bir kez daha fabrika önünde toplanan işçiler basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi.

“‘İşler kötü’ deyip işten attılar, şimdi işçi alıyorlar”

Basın açıklamasını Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengül yaptı.

Fabrikadaki işten atma saldırısının yaşandığı süreci anlatan Şengül, ilk olarak “FETÖ/PDY operasyonu” gerekçesiyle fabrika yönetimine kayyım atandığını hatırlattı. Küçükbay Grubu’na bağlı Orkide Yağ fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası ve işçiler olarak sendikal örgütlenme haklarını kullandıklarını dile getiren Şengül, sendikalı 29 işçinin işlerin kötü olduğu gerekçesiyle atıldığını ancak yerlerine yeni işçiler alındığı belirtti.

Orkide Yağ’a atanan kayyım protesto edilecek

Fabrika yönetiminin saldırısının teşhir edildiği açıklamada, işten çıkartılan 29 işçi işe geri dönene, fabrikada işçilerin sendikal örgütlenme hakkı tanınana ve baskılar son buluncaya kadar mücadeleye devam edileceği vurgulandı. Bir sonraki eylemin Orkide Yağ’a kayyım olarak atanan İzmir Defterdarı Tamer Utkucu’nun görev yaptığı İzmir Defterdarlığı önünde yapılacağı duyuruldu.

 

 

 

 

İBD Pikniği gerçekleşti

 

İşçilerin Birliği Derneği (İBD) 17 Eylül günü “Ekim Devrimi 100. yılında! İşçilerin birliği mücadelesini büyütelim!” şiarıyla piknik düzenledi.

Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Sefaköy ve Şahintepe’den kalkan araçların piknik alanında buluşmasının ardından kolektif bir şekilde piknik alanı düzenlendi ve kahvaltı için ortak sofra kuruldu.

Kahvaltının ardından işçi forumu gerçekleşti. Forumun açılışında İBD adına yapılan açılış konuşmasında sınıfa yönelik güncel saldırılar ve Ekim Devrimi’nin 100. yılı üzerinde duruldu. Açılış konuşmasından sonra açlık grevlerinin 193. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın direnişi selamlandı ve söz KHK ile ihraç edilen ve direnişlerini sürdüren kamu emekçilerine verildi. KHK direnişçileri Fatma Yıldırım ve Muhammed Sevinçtekin direnişleri üzerine bilgilendirme yaptıktan sonra KHK ve OHAL zulmüne karşı birlik olma çağrısı yaptılar. Forumda KHK ile ihraç edilen bir sağlık çalışanı da söz aldı. Forumda söz alan işçiler ise işyerlerinde yaşadıkları sorunlar ve sınıfa yönelik saldırılar üzerine örnekler verdiler. Ayrıca Ekim Devrimi’nin ardından işçi sınıfının kazanımları örneklerle anlatıldı.

Forumun ardından etkinlik çeşitli oyunların oynanması ile devam etti. Oyunların ardından etkinlik programı başladı. Devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından sahneye ilk olarak Aşık Sinem Bacı davet edildi. Coşkulu türkülerin ardından İBD adına yapılan konuşmada kapitalist sömürü ve barbarlık karşısında izlenmesi gereken yolu Ekim Devrimi deneyiminin gösterdiği vurgulandı. Konuşmada Ekim Devrimi’nin güncelliği üzerinde duruldu. Tüm işçilere tıpkı sovyetlerde olduğu gibi kendi birliklerini güçlendirme çağrısı yapıldı. Konuşma gerçek ve kalıcı kurtuluş için devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı ile sonlandırıldı. İBD adına yapılan konuşmanın ardından etkinlik Siya Korta’nın müzik dinletisi ile devam etti. Hep birlikte çekilen halaylarla etkinlik sonlandırıldı.

 
§