2 Şubat 2018
Sayı: KB 2018/05

Halkların kardeşliği ve onurlu bir yaşam için mücadele!
“Zeytin Dalı Harekatı” mı, işgal harekatı mı?
Efrîn’e dönük saldırılarda siviller katlediliyor
Düzen siyasetine “savaş” ayarı
Tek Tipe Karşı Mücadele Platformu kuruldu
Sermayenin cankurtaranı AKP
İhanet ve satış düzeni sürüyor, mücadeleye ve direnişe devam!
Direnişçi emekçilerden KESK ve bağlı sendikalara çağrı
Tekstil sektöründe örgütlenme arayışı ve sendikalar
Fabrikalarda emeğin korunması mücadelesi ve mesleki eğitim
Ekim Devrimi ve ulusal sorun
8 Mart’ta özgürlük ve eşitlik mücadelesini yükseltelim!
Devrime giden yolda yürüyen kadınlar: Vera Figner
Kibritçi kızlardan radyum kızlarına süren mücadele
Meslek liseleri ve temel eğitim sorunu
Almanya özgülünde Avrupa’da mesleki eğitim
Endüstri 4.0 ve yaşama etkilerine örnekler
Suriye’de anayasa hazırlığı için Soçi’de “anlaşma”
Trakya’da metal işçisi MESS’le yapılan TİS’e ne diyor?
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tek Tipe Karşı Mücadele Platformu kuruldu

 

Tek Tipe Karşı Mücadele Platformu, 26 Ocak’ta Taksim Hill Otel’de yaptığı basın toplantısıyla kuruluşunu duyurdu.

Açılış konuşmasını yapan Deniz Bakır, toplumsal muhalefete saldırının Ortadoğu halklarına saldırıyla iç içe yürütüldüğüne dikkat çekti. KHK ile resmiyete kavuşturulan tek tip elbisenin (TTE) sadece tutsaklara değil toplumsal muhalefete dönük olduğu gerçeğinden hareket ettiklerini söyledi.

Platformun kuruluş deklarasyonunu HDK İstanbul Eş Sözcüsü Gülçin Aykul okudu.

Tek tipleşmiyoruz, tek tipi reddediyoruz!” başlıklı açıklamada, sendikalardan basına, muhalif olan bütün güçlerin saldırının hedefinde olduğu ve tek tipleştirilmek istendiği ifade edildi.

Tutsaklara TTE dayatmasının bu sürecin bir parçası olduğu belirtilen açıklamada; “Politik tutsaklar nezdinde tüm topluma giydirilmek istenen tek tip kıyafeti kabul etmiyor; reddediyor ve birlikte mücadele etme kararlılığına sahip olduğumuzu ilan ediyoruz” denildi.

Deklarasyonun okunmasının ardından HDP milletvekili Erdal Ataş’ın konuşmasıyla toplantı sona ererken sivil polisler de toplantı salonunda çekim yaptılar.

 

 

 

 

Komünist tutsağa tecrit

 

Sermaye devleti, devrimci tutsaklara dönük saldırılarını arttırarak sürdürüyor. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) dava tutsağı Onur Kara da idarenin keyfi uygulamalarına karşı çıktığı için aldığı uzun süreli görüş ve iletişim cezası nedeniyle tecritte tutuluyor.

Hapishane idaresinin tutsaklara gönderilen kitapları vermemesi, mektupların geç verilmesi veya hiç verilmemesi gibi keyfi tutumlarını protesto etmek için görüş sonrası oturma eylemleri yapan Onur Kara’ya eylemleri nedeniyle görüş ve iletişim cezaları verildi.

Son süreçte yaşanan sürgünler nedeniyle oturma eylemlerini yalnız Onur Kara ve hücresinde kalan bir diğer tutsağın yaptığı öğrenilirken bu nedenle her oturma eylemine disiplin cezası veriliyor.

Cezaların en üst sınırdan verildiği, Onur Kara’ya verilen 3 aylık telefon görüş yasağının, ziyaret yasağı ile birlikte uygulanmasından kaynaklı Kara’nın avukatları dışında kimseyle görüşemediği ve tecrit altında tutulduğu ifade edildi.

 

 

 

 

Yerdut, tecrite karşı açlık grevinde

 

İzmir’de bulunan Kırıklar Hapishanesi’nden Elazığ T Tipi Hapishanesi’ne sürgün edilen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Süleyman Göksel Yerdut, tecritte tutuluyor. Yerdut, kendisinden başka siyasi tutsağın olmadığı söylenen hapishanede tek kişilik hücreye konuldu.

Tecrit ve işkenceye karşı çıkan Yerdut ise 22 Ocak’ta açlık grevine başladı.

Yerdut, İzmir’de Haziran Direnişi eylemleri sırasında gözaltına alınarak kolu kırılmış ve tutuklanmıştı. Hapishanede tedavisi gerektiği gibi yapılmadığı için ameliyat olmak zorunda kalan Yerdut hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM), karakolda işkence gördüğüne dair karar vererek polislerin yeniden yargılanmasını istemişti.

 

 

 

 

İzmir’de TTE karşıtı eylem

 

İzmir’de Tek Tip Elbise Karşıtı Koordinasyon’un çağrısıyla 27 Ocak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde TTE saldırısına karşı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Tek tipleşmeye geçit vermeyeceğiz!” ozaliti açılan eylemde yapılan açıklama hapishanelerde artan hak ihlallerine dikkat çekilerek başladı.

Tutsakların tek tip elbise üzerinden tehdit edildiği dile getirildi. Tutsakların yanı sıra, iktidarın dışarıda da tek tipleştirme dayatmasında bulunduğu ifade edilerek “Tek tip kişiyi kimliksizleştirmeyi, kişiliğini ezmeyi amaçlayan bir araçtır ve kötü muamele ve işkence yasağının ihlalidir” denildi.

Saldırıya geçit verilmeyeceği, baskılara boyun eğilmeyeceği belirtilen açıklama, tek tip elbise saldırısına karşı mücadelenin büyütüleceği vurgulanarak sonlandırıldı.





Kalp hastası tutuklu ring aracında öldü

 

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden ring aracı ile hastaneye götürülen kalp hastası yolda kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Hastaneye götürülürken yaşanan olayı duyuran ve kalp hastası olan Ömer Açar, kendisinin de yaşadığı şiddetli kalp yetmezliğine rağmen 13 gün geç hastaneye götürüldüğünü ve aynı ring içinde ölen tutuklunun dışında 3 tutuklunun daha bulunduğunu belirtti.

Antalya’nın Alanya ilçesinde geçen ay hasta tutukluları hastaneye götüren cezaevi ring aracının içindeki bir tutuklunun fenalaşarak yaşamını yitirdiği Adalet Bakanlığı tarafından da kabul edildi.


 
§