29 Haziran 2018
Sayı: KB 2018/25

Sermayenin diktatörlüğüne ve diktatörüne karşı mücadeleye!
Şaibeli seçimler zincirinde yeni halka!
Reformist solun ilk seçim değerlendirmeleri
Atı alan Fırat’ı geçemedi!
Seçim hileleri 24 Haziran’da da devredeydi
Hapishanelerde hücre saldırısının yolunu düzleyen saldırılar
Neo-liberal tarım politikalarının yarattığı tablo
Çözüm işçi iktidarında!
İstanbul’da direnen KESK’li emekçilerden açıklama
Derby işgali 50. yılında!
Karl Marks’ın 200. Doğum Yılı… / 2
‘İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali’ gerçekleşti!
Avrupa’dan ilk seçim açıklamaları: Ne özgür ne de adil!
Dünyadan kısa kısa…
Türkiye IMF kapısına doğru yol alıyor
Şenyaşar: Dövdüler, bıçakladılar, kurşun sıktılar ölü taklidi yaptım
Kocaeli’nin 24 Haziran seçimi
Sermayenin öğrettiği çaresizlik
İşçi sınıfı bu oyunu bozmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Seçim hileleri 24 Haziran’da da devredeydi

 

Tek adam diktatörlüğünün inşa edilmesi yolunda gerçekleştirilen 24 Haziran seçimleri hilelerle birlikte geride kaldı. Oy verme işlemlerinin başlamasıyla Türkiye’nin birçok yerinden hile haberleri yansımaya başladı.

Erzurum ve Ağrı başta olmak üzere kimi yerlerde AKP’lilerin “İçişleri Bakanlığı seçim görevlisi tam erişim” ibareli yaka kartları taktığı görüldü. Onlarca sandıkta muhalefetin seçim müşahitleri ve HDP’li seçmenler polis, asker, korucular ve AKP/MHP’liler tarafından engellendi.

Suruç’ta HDP’li 3 esnafın ölümüne yol açan AKP milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız, seçim günü de silahlı korumalarıyla okulları gezerek terör estirdi. Yıldız gittiği yerlerde blok oy kullandırırken HDP’li sandık kurulu üyelerinin işini yapmasını engelleyerek darp etti. Yanı sıra içinde 4 çuval oy pusulası olan bir araç da polis tarafından durduruldu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), seçim hileleri ve baskı haberlerinin en çok geldiği yer olan Suruç’a “güvenlik sıkıntısı” gerekçesiyle gözlemci gönderemediklerini açıkladı. Önceki gün de insan hakları ve meslek örgütlerinin de aralarında olduğu 25 kurum temsilcisinin Suruç’a girmesi aynı gerekçeyle engellenmişti.

Yabancı gözlemciler de birçok yerde polis engeliyle karşılaştı. AKP’nin yayın organı Anadolu Ajansı (AA) “seçimlere müdahale girişimindeki yabancılar hakkında işlem yapıldığı” haberini geçerek, defalarca “HDP ile bağları olduğu” ve “seçim akreditasyonları olmadığı” iddiasını tekrarladı. AA’ya göre “Ağrı’da 3 Fransız, Şırnak’ta 3 Alman, Batman’da bir ve Diyarbakır’da 3 İtalyan olmak üzere 10 yabancı” gözaltına alındı.

Oy verme işlemlerinin ardından oy sayımlarını izlemek isteyenler birçok okulda polis tarafından engellendi. Ankara’daki YSK önünde bekleyenlere polis saldırısı gerçekleştirildi ve bina önünde beklemek isteyen kitle alandan uzaklaştırıldı. Seçim sonuçları da birçok ilde protesto edilirken Mamak’ta yaşanan polis saldırısında 12 kişi gözaltına alındı.

Hilelere karşın, AKP şeflerine göre “her şey sorunsuz”

Seçimler ve seçim sistemiyle ilgili “güven” vermeye çalışan ve “demokrasi” demagojisi yapan sermaye devleti temsilcileri hileleri görmezden gelmeye devam etti.

Oy verme işleminin başlamasının ardından AKP şefleri, bizzat kendi adaylarının da dahil olduğu onca hileye rağmen, oy verme işleminin “sağlıklı bir şekilde ilerlediği” yönünde açıklamalar yaptı.

AKP şefleri: “Demokrasi şenliği”, “bayram havası”...

İlk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, daha ilk saatlerde ortaya çıkan hilelere karşın “Şu ana kadar seçimle ilgili bize herhangi bir olumsuzluk ulaşmadı. Herkes oylarını huzur içerisinde kullanıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da oyunu kullanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “demokrasi şenliği” yaşandığını iddia etti. Hileleri yok sayan Soylu “Sabah itibarıyla da oy kullanma işlemi tüm Türkiye’de sorunsuz şekilde başladı” dedi. Soylu, kolluk güçleriyle övünerek “seçim güvenliğini sağladıkları” demagojisi de yaptı.

İzmir’de oy kullanan son başbakan Binali Yıldırım da “Gayet demokratik bir bayram havasında güzel bir seçim ortamı geçiriyoruz” diye konuştu.

AKP’den Urfa’daki seçim hilelerine savunma: “Spekülatif”

Urfa’daki seçim hileleri kamuoyunda tepki çekerken, AKP cephesinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “bir şeyler olmadığı” öne sürülerek, hile yapıldığı söylemlerinin “spekülatif” olduğu öne sürüldü.

Suruç’taki hilelere ilişkin konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Spekülatif olaylar çıkarıyorlar sanki Şanlıurfa’da bir şeyler varmış, Şanlıurfa’da bir şeyler oluyormuş gibi... Değişik düşüncede insanlar var ama kardeşçe hepimiz birbirimizi selamlayıp gidip oylarımızı veriyoruz” dedi.

YSK’dan Suruç açıklaması

CHP Urfa’daki sandıklarda yaşanan seçim hilelerine karşı önlem alınması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvururken, YSK adına yapılan açıklamada konuya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.

YSK Başkanı Sadi Güven “Suruç’taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur” diye konuştu.

Urfa Valiliği’nden “abartılı algı yürütülüyor” iddiası

Urfa’daki hilelerle ilgili valilikten de açıklama yapıldı. Adli ve idari soruşturmanın devam ettiğine değinilen açıklamada şu iddiada bulunuldu: “Suruç ilçesinde 14 Haziran günü yaşanan ve adli, idari soruşturması devam eden olaylar üzerinden yanlış ve abartılı bir algı yürütülmeye çalışılmaktadır. Seçimlerin güvenlik içinde gerçekleşmesine yönelik Suruç ilçemizde her türlü tedbir alınmıştır.”

 

 

 

 

Soylu’dan Pervin Buldan’a tehdit

 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Yanyurt Köyü’nün bakkalının öldürülmesinin ardından; bakkalın “işbirlikçi olduğu için PKK tarafından öldürüldüğü” iddia edilmişti.

Bu olayın ardından Süleyman Soylu’nun Pervin Buldan’ı arayarak bu olayla ilgili “Sizi CHP bile kurtaramayacak, o köyde taş taş üstünde bırakmayacağım” dediği öne sürülmüştü.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 27 Haziran’da yaptığı açıklamayla Soylu’nun kendisini tehdit ettiğini doğruladı.

Öte yandan Yanyurt Köyü’nde sokağa çıkma yasağı ilan edilerek askerler tarafından baskın gerçekleştirildi.

“Yaşama hakkınız yok”

HDP Genel Merkezi’nde seçim sonuçlarını değerlendiren Buldan, gazetecilerin tehdit ile ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

Evet, İçişleri Bakanı’ndan bir telefon aldım. Beni arayarak Ağrı Doğubayazıt ilçesinde kendilerinin müşahiti olduğu bir insanın infaz edildiği ve bu infazdan bizi sorumlu tuttuğu bir telefon aldım. Yapılan infazla partimizin birebir ilişkisi olduğunu ima etmiştir. Tıpkı Suruç’ta olduğu gibi yapanlar cezalandırılmıyor. Yapmayanlar sorumlu gösteriliyor. Bu olay derhal açığa çıkarılmalıdır. Kimler tarafından yapılmışsa bu insanlar cezalandırılmalıdır. HDP olarak bu olayları asla kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Sayın Soylu ‘Size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok, nereye gidiyorsanız gidin’ gibi saçma sapan asla kabul etmediğimiz bir konuşmayla karşı karşıya kaldım. AKP hükümeti böyle bir öfkeyle mi yönetecek. Bu ülkenin 3. büyük partisi olan bir partiyi bu tür suçlamalarla insanların gözünde karartmalarına asla izin vermeyeceğiz.

Yaşanan olayın çok büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir partinin eş başkanına böyle bir telefon açılmasını kabul etmiyoruz. Herkes haddini bilecek, sayın Soylu da haddini bilecek. Biz büyük bedeller ödeyen bir partiyiz. Suruç’ta yaşananlar ortada. Suruç’ta insanlar boğazı kesilerek öldürüldü. Bizim 6. sıra milletvekili adayımız tutuklandı. Alakası olmayan insanlar tutuklandı. Çok talihsiz bir konuşma yaptığımızı belirtmek isterim. Bu telefonu bu şekilde yorumluyorum ve kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum.”