4 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/36

Kapitalizm sömürü ve ölüm düzenidir!
Savaş tamtamları saray rejiminin bekası için çalınıyor
Nereye baksan hırsızlık, yağma, talan…
Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma
Direnişler sadece direnenlerle değil, sınıf dayanışması ile güçlüdür!
“Eaton’da sendika yönetimi ve patron iş birliğiyle işten atıldık”
Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”
Birleşik Metal-İş bürokrasisinin son dönemdeki pratiğine dair birkaç hatırlatma!
Yeni Ekonomi Programı: Daha fazla yoksulluk, sefalet, kölece çalışma koşulları!
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri! - Teslim Demir
Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği
Son nefeslerine kadar devrim için mücadele edenlere…
Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları
Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitleri ile Teslim Demir’i andı
ABD başkanlık seçimleri ve Trump’ı azletme krizi
Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi
“Memleketimden İnsan Manzaraları”
Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Bahçelievler Katliamı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma

 

Elektrik tüketim fiyatlarına zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 30 Eylül günü saat 13.00’te yaptığı toplantıda maliyet artışları değerlendirilirken, 1 Ekim itibarıyla elektrik fiyatının konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14,90 artmasına karar verildi. Toptan elektrikte fiyat ise yüzde 7 artışla 20.5 kuruşla 35 kuruşa çıkacak. Yeni tarifenin, olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 31 Aralık 2019 tarihine kadar olan üç aylık dönemde geçerli olması bekleniyor.

Elektriğe, en son 1 Temmuz’dan itibaren geçerli yüzde 15 zam yapılmıştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik zammının ardından yazılı açıklama yaptı. Özelleştirmelere ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının faturasının emekçilere kesildiğine dikkat çekilen açıklamada, önümüzdeki dönemde de zamların devam etmesinin beklendiğine işaret edildi.

Konutların elektrik faturası iki yılda yüzde 72,6 zamlandı

Konut tarifelerinde, iki yılda yapılan zamların sonucunda fiyatların yüzde 72,6 arttığına dikkat çekilen açıklamada, son yüzde 14,9’luk zammın sonucunda dört kişilik ailenin aylık elektrik faturasının ortalama 142 liradan 163 liraya çıktığı belirtildi. Temmuz ayı ve Ekim ayı başlarında hayata geçirilen iki zamla birlikte toplam yüzde 32’lik zam yapıldığına değinilen açıklamada, 2019 yılbaşında yapılan yüzde 10’luk sözde indirime karşın yıllık zammın yüzde 19,7’yi bulduğunun altı çizildi.

Sanayideki elektrik zamlarının yıllık yüzde 32,2’ye ulaştığı, iki yılda ise yüzde 126’ya çıktığı eklendi.

“Zamların devam etmesi bekleniyor”

Açıklamada EPDK’nın zam gerekçesinin “Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişim” olduğu hatırlatıldı ve enerji politikaları şöyle eleştirildi:

Kamu toptan elektrik alım satış şirketi olan TETAŞ`ın kaldırılması nedeniyle kamunun piyasa fiyatlarını düzenleme işlevi zayıflatılmıştır. Bakanlığın açıkladığı maliyet bazlı enerji politikalarının sonucu olan bu zamların önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. EPDK`nin faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesi kamuoyundan bazı bilgilerin saklandığı anlamına gelmektedir. EMO, EPDK`nın şeffaflıktan uzak bu kararına karşı yargı yoluna başvuracaktır.”

Zamlar, özelleştirme ve piyasalaştırma politikalarının sonucu

Sermaye devletinin enerji politikalarının eleştirisiyle devam eden açıklamada, elektrik zamlarının tüm sektörleri etkilediği ve hayat pahalılığının artmasına yol açtığı ortaya konuldu. Bu acı reçetenin kaynağına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

Yıllardır uygulanan özelleştirme ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının ülkeyi getirdiği nokta, elektrikte sürekli yükselen fiyatlar ve bunun tüm sektörleri doğrudan etkilemesiyle iğneden ipliğe her ürüne zam gelmesidir. 1990`lı yıllarda başlayan yap-işlet ve yap-işlet-devret modeli üretim santrallarının satın alma garantileri nedeniyle fiyatların yükseldiği ve halen yeni yatırımlarda da bu garantilerin verilmesi sonucu artan enerji maliyetlerinin yine zam olarak yansıyacağı açıktır. Özelleştirmenin acı reçetesi herkes tarafından görülmüştür.”

Enerji hizmetinin ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bunu sağlamanın tek yolu ise enerji alanının, şirketlerin kâr hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla yönetilmesidir” denilerek özelleştirmelere son verilmesi ve kamulaştırma yapılması çağrısında bulunuldu.

 

 

 

 

Kayyımlara karşı eylemler sürüyor

 

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atandıktan sonra, atamaların iptal edilip eşbaşkanların görevlerine iade edilmesi için gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri devam ediyor.

Diyarbakır, Mardin ve Van’da yapılan eylemler 45. gününü geride bıraktı. Geçtiğimiz hafta üç ilde yapılan eylemlerde kayyım atamalarıyla halkın iradesinin gasp edildiğine dikkat çekildi. Eylemlerde yapılan konuşmalarda birlikte mücadelenin önemi vurgulandı.

İstanbul’da polis saldırısı

Kayyımlara karşı İstanbul’da yapılan eylemlere ise polis saldırdı. 27 Eylül’de Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda HDP’li vekiller Dilşat Canbaz Kaya, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan ve Nejdet İpekyüz, polis ablukası altında oturma eylemi yaptı. Vekillerin etrafı polislerce çevrilirken kitlelerin yaklaşmasına izin verilmedi, 6 kişi de gözaltına alındı. Çevrede zırhlı araçlar devriye gezdi, binalara keskin nişancılar konuşlandırıldı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül eylemde bir konuşma yaparak polis ablukasını teşhir etti.

29 Eylül’de de Cumhuriyet Meydanı’nda HDP’li vekillerin yanı sıra emek ve meslek örgütlerinin, CHP milletvekili Ali Şeker’in de içerisinde olduğu kitle toplandı. Polis ablukasına alınan kitle kısa süre sonra polisin saldırısıyla karşılaştı.

Plastik mermi ve biber gazıyla yapılan saldırı üzerine kitle dağıldı ve bir grup ara sokaklara çekilerek yürüyüş düzenledi. Bu sırada HDP’li vekillerin de içerisinde olduğu diğer grup meydanda eyleme devam ederken polisle arbede yaşandı.

Polisin saldırısı sonucu yaralanan HDP’li vekil Kemal Bülbül hastaneye kaldırıldı. Saldırıda 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Polis aracında darp edilen gözaltıların Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü kaydedildi.

Meydanda HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç kısa bir açıklama yaparak meslek örgütleriyle birlikte yapılacak açıklamaya yönelik saldırıyı kınadıklarını ifade etti. Oluç, desteğe gelenlere teşekkür ederek “Dayanışmayı daha da büyüteceğiz” vurgusu yaptı.