İçindekiler:

29 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-42

“Restorasyon” ve sol hareket
Düzenin temsilcileri derman olabilir mi?
Asgari ücret mücadele gündemidir
Kur krizi
Körfez şeyhlerinin ayağına düştüler
CHP ve TÜSİAD’ın “Kürt açılımı”
Asgari ücret için çağrılar
Sokaklarda “istifa” sesleri…
Engels, oportünizm ve devrim - A. Eren
Sinbo direnişinde 25 Kasım
Dardanel işçilerine: “Yaparsa işçiler yapar!”
Kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda...
Frankfurt’ta 25 Kasım
Avrupa’da pandemide 4. dalga
Burkina Faso’da Fransa karşıtı eylemler
İsviçre’de halk oylaması
Wuppertal’de coşkulu Engels eylemi
Beyaz Adam’ın “adaleti”
Eğitim hayatımızı mahvedenlere karşı...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sokaklarda “istifa” sesleri…

Ülke çapında “Geçinemiyoruz” eylemleri

 

Derinleşen ekonomik krizin faturasını işçi emekçilere yıkan sermaye ve AKP-MHP iktidarına karşı tepkiler geçtiğimiz hafta sokaklara aktı. Dizginlenemeyen zam dalgasına 22-23 Kasım günleri TL’nin tarihi değer kaybı eklenince kitleler ülke çapında “istifa” sloganlarıyla sokaklara döküldü.

23 Kasım akşamı Ankara ve İstanbul’da pek çok yerde eylemler gerçekleşti. Ankara’da yüzlerce kişi Çankaya Esat’ta yürüyüş düzenleyerek AKP-MHP iktidarını protesto etti. Polisin engellemeye çalıştığı eylem tencere-tavalara kaşık vurularak ara sokaklarda devam ederken, trafiktekiler de korna çalarak eyleme destek oldu. ODTÜ’de yurtlar bölgesinde yürüyüş yaparak A4’ten çıkış yapmak isteyen öğrencilere polis saldırdı.

Aynı akşam İstanbul’da Kurtuluş, Kadıköy, Beşiktaş, Nurtepe, Şişli, Karaköy, Kocamustafapaşa, Sarıgazi gibi pek çok yerde eylemler yapıldı. Sarıgazi’de toplanan kitleye polis saldırırken, gözaltına alınanlar oldu. Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Hisarüstü’nde de yürüyüş yapılırken, kampüs girişine kurulan barikat yıkıldı.

İzmir Buca’da sokağa çıkan polisin engelleme çabalarını ve baskılarını boşa düşürdü. Eylemi sürdürerek iktidarı protesto eden kitle, Şirinyer Migros önünde açıklama yaptı.

Bornova’da sokağa çıkanlar “hükümet istifa” sloganları ile yürüdü. Yapılan konuşmalarda “AKP iktidarı sermaye sınıfının çıkarları için ezilenleri daha fazla karanlığa mahkum ediyor. Emekçileri 3-5 para babasının çıkarı için daha da yoksulluğa itiyor. Bu bizim kavgamız” denildi.

Polis terörüne rağmen eylemlere devam

24 Kasım’da “istifa” sloganlarıyla eylemler ülke çapında devam ederken, AKP-MHP iktidarı polisi kitlelerin üzerine salarak pek çok yerde terör estirdi.

Kadıköy’de akşam saatlerinde yapılmak istenen eylem öncesi polis yığınağı yaşandı. Kitlelerin toplanması polis tarafından engellenirken, sloganlarla yer yer tepkiler gösterildi, “Hükümet istifa!”, “Genel grev genel direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları haykırıldı. İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin “Bu iktidara, bu düzene mecbur değiliz” şiarıyla yapmak istediği eylem için toplananlara polis azgınca saldırırken, 50’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltılar “2911 sayılı yasaya muhalefet etmek” iddiasıyla işlem yapılarak serbest bırakıldı.

Avcılar ve Bakırköy’de polis, eylemcilere 1 aylık eylem yasağı kararı alındığını bildirerek eylemleri engelledi. Avcılar meydanda bir araya gelen kitle deprem anıtına yürüyüş gerçekleştirdi. BDSP, TOMİS, EMEP, Halkevleri, Partizan ve TİP’in çağrısıyla yapılan yürüyüş esnasında “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganı atıldı. Beylikdüzü’ndeki eyleme saldıran polis en az 10 kişiyi gözaltına aldı. Mecidiyeköy’de polis kaymakamlık yasağını öne sürerek eylemi engellemeye çalıştı. Yapılan konuşmalarda “Eylemin yasaklanmasının tek sebebi ekonomik krizin sorumlularının açığa çıkmamasıdır. Gerçekleri tekmeyle tokatla gizleyemezsiniz. Bu ülkede emekçi halk Saray’ın çıkarları için her gün daha da yoksullaşıyor” denildi. Polis saldırısı sonucu gözaltına alınanlar oldu.

Ankara’da FKF üyelerinin çağrısıyla toplananlara polis saldırırken, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Mamak’ta da emekçiler ara sokaklarda yürüyüş gerçekleştirdi. “AKP istifa!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşe tencere/tava ile destek verildi.

Çanakkale’de “Hükümet istifa” diyerek Mümtaz Pirinççiler Meydanı’nda bir araya gelenlere polis saldırdı. Eyleme katılanlar “Geçinemediğimizi söyleyemeyecek miyiz? Emekli maaşını asgari ücretin altında alıyoruz, hiç mi konuşamayacağız?” diyerek polise tepki gösterdi. En az 15 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Süleymaniye Geçidi’nde bir araya gelenler “Hükümet istifa” sloganları atarak ekonomik krizi protesto etti.

Antalya Emek Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kapalıyol Halk Bankası önünde, polisin barikatla kitleye engel olması üzerine basın açıklaması okundu. Eylem sırasında sık sık “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganı atıldı.

Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri de, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı Uğur Mumcu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Adana’da “İnsanca bir yaşam için birlikte mücadele edelim” pankartı açılan eylem polisin engelleme girişimine rağmen yapıldı.

Mersin’de “Hükümet istifa” sloganıyla toplanan kitle polisin saldırısıyla karşılaştı. Polis tarafından işkence ve darp edilerek çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Dağkapı Meydanı’nda polis ablukası altında “Geçinemiyoruz” sloganıyla basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Mehmet Ceylan, bütçenin sermaye ve silaha değil halk için kullanılması çağrısında bulundu.

Denizli’de birden fazla eylem gerçekleşirken, Merkez Bankası önünde “Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri”nin yaptığı basın açıklamasında, “hükümet istifa” sloganı haykırıldı.

“Geçinemiyoruz” şiarıyla eylemler

25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle gerçekleşen eylemlerde de “istifa” sloganları yükselirken, ilerleyen günlerde “Geçinemiyoruz” vurgusuyla eylemler devam etti.

26 Kasım’da İstanbul’da Kadıköy’de Ekmek ve Onur eylem gerçekleştirdi. İkitelli’de ise ilerici, devrimci kurumların örgütlemek istedikleri eylem polis engeliyle karşılaştı. İzmir’de Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Küçük Park’ta eylem yapıldı.

İstanbul İkitelli’de hayat pahalılığına karşı eylem gerçekleştirildi ve işçi-emekçiler mücadeleye çağrıldı. Polisin engellemeye çalıştığı eylemde “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, sloganları atıldı. İstanbul’daki eylem yasağının gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışılan açıklamada ilk olarak konuşma yapıldı ve açıklama okundu. “Milyonlar aç milyonlar işsiz kahrolsun kapitalist düzeniniz!” denilen açıklamada artan hayat pahalılığına dikkat çekildi. Açlık ve yoksulluk sınırına vurgu yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Tek adam yönetimi ‘ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz’ dese de bunun emekçi halklar içerisinde hiçbir karşılığı yok. Emekçiler bir taraftan işsizlikle boğuşurken, henüz işsiz kalmayanlar da her an işten atılma korkusuyla yaşıyor. İktidar yöneticileri ve arkasındaki sermaye güçleri servetlerine servet katarken, işçi ve emekçiler açlık, yokluk ve sefalet koşullarına mahkum ediliyor. AKP- MHP iktidarı hayata geçirdiği politikalarla işçi ve emekçilerin cebinden alıp sermaye sınıfının kasasını dolduruyor. Yandaş şirketlerin, patronların vergi borçları bir kalemde silinirken, işçi ve emekçiler perişan halde yaşam savaşı veriyor. Tek adam yönetimi, kapitalistlerin ve zenginlerin çıkarlarını savunmak ve bunun karşısında emekçileri susturmak içinse baskı ve şiddet politikalarını arttırıyor.”

“19 yıllık Erdoğan-AKP hükümetleri ise ülke ekonomisini, uluslararası sermayeye, finans çevrelerine ve faiz lobilerine daha da bağımlı hale getirdi” denilen açıklamanın geri kalan kısmının yapılmasını polis engelledi.

Polisin engelleme girişimi sonrasında “Bizler her yerde, her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz” denilen açıklama “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları ile bitirildi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emek Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Devrimci Parti, Proleter Devrimci Duruş’un birlikte örgütlediği eyleme Devrimci İşçi Partisi de katıldı.

Ekmek ve Onur Kadıköy’de “Asgari değil insanca ve onurlu bir yaşam için bütçe” şiarıyla eylem gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan CarrefourSA direnişçisi Gülbin Demirel, iktidarın işçi sınıfına kölelik ve açlık dayattığına dikkat çekerek taleplerini sıraladı.

İzmir Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Küçük Park’ta eylem yapıldı. “Geçinemiyoruz. İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza” yazılı pankartın taşındığı eylemde, Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç açıklamayı okudu.

Samsun’da Emek ve Demokrasi Güçleri, Süleymaniye Geçidi’nde eylem yaptı.

Ertesi gün (27 Kasım) Kayseri, Sinop ve Bolu’da “Geçinemiyoruz” eylemleri gerçekleştirildi. Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan eylemde “Geçinemiyoruz” pankartı açıldı. “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza! Artık yeter! Geçinmek istiyoruz!” yazılı pankartın da taşındığı eylemde açıklama okundu. Sinop’ta Emek Barış Demokrasi Platformu, Bolu’da ise Emek ve demokrasi Platformu eylemlerde “Hükümet istifa” dedi. Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan eylemde “Her geçen gün yoksullaşıyoruz. Yönetemiyorsunuz artık yeter” dendi.

28 Kasım’da İstanbul’da Bahçelievler Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Şirinevler’de basın açıklaması yapıldı. Aynı gün Ankara’da yapılmak istenen eylem ise polisin saldırısıyla karşılaştı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile yapılmak istenen eylem için Çankaya Belediyesi önünde toplanılmaya başlandı. “Geçinemiyoruz” denilen eylem için toplanan kitleye polis saldırdı. Polis saldırısı sırasında gözaltına alınanlar “İnsanca yaşamak istiyoruz!” ve “Hükümet istifa!” sloganları attı.

Ankara İşçi Meclisi, HDP, BDSP, BMG’den gözaltına alınanların olduğu saldırıda, Çankaya Belediyesi’nden bir işçi ve Jinnews muhabiri Öznur Değer de gözaltına alındı. Geç saatlerde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

 

 

 

 

 

“Artık yeter, geçinmek istiyoruz!”

 

DİSK birçok kentte “Artık yeter, geçinmek istiyoruz” sloganıyla eylemler düzenleyerek hükümeti istifa etmeye çağırdı. Metal fabrikalarında başlayan eylemlerde işçiler DİSK bildirisini okuyarak “Artık yeter” dedi.

AKP-MHP iktidarı şeflerinin TL’nin değer kaybetmesiyle ilgili “kurtuluş savaşı” demagojilerine ve yalanlarına kanmadıklarını söyleyen işçiler “Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir” vurgusu yaptı.

Eylemlerin yapıldığı fabrikalardan bir kısmı şöyle: WEIDMANN, CAVOOTOMOTİV, İzmir Polmar, BAŞÖZ Enerji, İzmir İMPO MOTOR, Bursa ACEL Elektrik, ABB Kartal, Lindsay Sulama, ABB Dilovası, FONTANA KALIP, SCHNEİDER ENERJİ, CHİNATOOL, İzmir TOTOMAK, OMCO KALIP, Kocaeli ÇOKYASAR HALAT, HT SOLAR, ZF SACHS, İzmir Voestalpine (Böhler), İzmir Borg Warner, İzmir ZF LEMFORDER, İzmir Jantsa, İzmir LİSİ AEROSPACE, CENGİZ MAKİNA, Kocaeli CEM BİALETTİ, İzmir Polkima, APERAM PASLANMAZ, Bilecik ACCURIDE Wheels, AR-METAL MONTAJ, YÜCELBORU GOSB, ÇAYIROVABORU, Bursa SCM, Sarkuysan Tuzla Emaye, MAKİNA TAKIM, COPRECİ BEYAZ EŞYA, CHEN SOLAR, Ejot Tezmak, İNFORM, ARFESAN, BOSAL, Kocaeli TATA STELL, Kocaeli Elimsan, Gebze SARKUYSAN, Eskişehir ENTİL HAPALKİ, Gebze Dostel, Gebze Grid (GE), Marmara Siegener Dilovası, Bilecik DEMİSAŞ

Kent meydanlarında eylemler

25-26 Kasım tarihlerinde de kent meydanlarında gerçekleşen eylemlerde DİSK bildirisi okundu. İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen eylemde bildiri, Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu tarafından okundu. “Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak” dendiği hatırlatılan açıklamada, “Yok öyle yağma!” vurgusu yapıldı. Asgari ücretin Avrupa’daki en düşük asgari ücret haline geldiğine dikkat çekildi. “Türk Lirasını ucuzlatarak, işçi sınıfını yoksullaştırarak rekabet gücü kazanmaya, yabancı sermaye çekmeye çalıştığını kendi ağzıyla itiraf eden bir iktidarı uyarmak görevimizdir” dendikten sonra DİSK, AKP-MHP iktidarını şu acil önlemleri almaya çağırdı:

“-TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.

-TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.

-Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.

-İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.”

İzmir’de Fuar kapısında gerçekleşen eylemde DİSK’in “Artık yeter, geçinmek istiyoruz!” başlıklı açıklaması okundu. Eylemde “Buradan Türk-İş ve Hak-İş’e sesleniyoruz gelin hükümetin peşinden gitmeyin hep birlikte emekçileri yıkıma götüren bu hükümeti mezara götürelim” denerek genel grev çağrısı yapıldı. Konuşmayı işçiler coşkulu ve gür biçimde “Şalter inecek, bu iş bitecek!” sloganıyla karşıladı. Basın açıklaması, DİSK olarak eylemlerinin mahallelerde, işyerlerinde hayatın olduğu her yerde devam etmesi çağrısıyla sonlandırıldı.

Ankara’da gerçekleşen eylemde, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza / Artık yeter” pankartı açıldı. DİSK’in açıklamasını Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan okudu.

Antalya’da DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda işçi, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Ortak basın metnini okuyan Genel-İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük mücadele çağrısı yaptı.

Antakya’da Genel-İş Uğur Mumcu Meydanı’nda açıklama yaparak iktidarı protesto etti. Eylemde, “Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayalım, kara kışı bahara çevirelim” ve “Ge-çi-ne-mi-yo-ruz! Gelirde adalet! Vergi adalet! Geçinmek istiyoruz!” pankartları açıldı. Genel-İş Şube Başkanı Yusuf Berk Yürek DİSK’in açıklamasını okudu.

Genel-İş Mersin Şubesi sendika binası önünde yaptığı açıklamayla, “Hükümet istifa!” ve “Genel grev genel direniş!” sloganlarını yükseltti.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Nuh Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Genel-İş Şırnak Şubesi Başkanı Zeynep İdin’in konuştuğu eylem, “AKP istifa” sloganlarıyla sonlandı.

Adana’da DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, “Artık yeter, geçinemiyoruz” sloganıyla Heykelli Park’ta açıklama yaptı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural ile çok sayıda işçi katıldı. Ortak metni, DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu okudu.

Eskişehir’de de DİSK bölge temsilciliği tarafından eylem yapıldı ve DİSK’in “Artık yeter, geçinmek istiyoruz!” bildirisi okundu.

Genel-İş Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Şubeleri, Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi.