21 Eylül '02
Sayı: 37 (77)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin yıkım ve savaş programına karşı sınıfın devrimci programı!
  Seçim çalışması için seferberlik!..
  Seçim ittifakı ve reformist hayaller...
  Çürüyen düzenden kokuşmuş siyaset manzaraları
  İMF'ci-Amerikancı düzen partilerine karşı sosyalizm bayrağı altında birleşik mücadeleye!
  Bağımsız sosyalist milletvekili adayı Mustafa Uğur Akkaya ile konuştuk...
  Amerikancı düzen partileri oy istiyor, biz hesap soracağız!
  Kamuda toplu görüşme sürecinin gösterdikleri...
  Eğitimde "Toplam Kalite Yönetimi"
  Emperyalist savaşın startı BM kürsüsünden verildi
  Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!
  3 Kasım seçimleri...
  İsrail zindanlarında siyonizme karşı direniş!
   Köln'de saldırılara ve savaşa karşı 50 bin kişi yürüdü
   Reha Tekstil işçilerinden mektup...
   Liseli Ekim Gençliği'nden...
   Adana Öncü İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
   ÇHD'li avukatlardan F tipi hücreler hakkında kapsamlı bir dosya...
   Sefaköy İşçi Kültür Evi'nde kitlesel etkinlik
   Yine "kamikaze" kapitalizm üzerine
   Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi açılıyor!
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan

Seçim hazırlıklarıyla birlikte seçim yasakları da bir kez daha gündemde.

50 civarında adayın karşısına çıkarılan bugünkü yasak tabelası, sistemin, diğer özelliklerinin yanı sıra, ne kadar kinci olduğunu da ortaya koyuyor. Ama aynı zamanda, belirli çevrelere yönelik ıslah operasyonunun da aralıksız sürdüğünü. Ağırlığını Kürt ve dinci siyasetçilerin oluşturduğu yasak listesiyle, devlet ve düzen, bu kesimlerin geriye doğru katettiği mesafeyle asla tatmin olmayacağını, kendilerini tümden inkar ve teslim edinceye kadar terbiye operasyonunu sürdüreceğini bir kez daha göstermiş bulunuyor. Aynı zamanda, seçim sonuçlarından hiçbir sürpriz istemediğini de göstermiş oluyor böylece. Artık seçimler, parlamentoculuk ve demokrasicilik oyunu çerçevesinde de olsa, oyların, sistem tarafından önceden belirlenmiş bulunan partiler dışında, sistem tarafından tercih edilmeyen br adreste toplanmasına imkan verecek bir serbestlik tanımayacaktır seçmene. Yani yasaklar, yani terbiye operasyonu sadece adayları ve partileri hedeflememekte, aynı zamanda seçmen olarak bizlere de yöneltilmiş bulunmaktadır.

Bu yasakçı, bu kindar tutum, sistem cephesinden bir güç gösterisi gibi sunulsa da, aslında onun çaresizliğinin, çözümsüzlüğünün, çıkmazlarının da aynası oluyor.

Sistem kendine, kendi partilerine, politika ve uygulamalarına güvenmediği için, seçmen kitlelerinin de kendisine güveni kalmadığını bildiği için böyle saldırgan davranmaktadır. Çünkü hiçbir düzen partisinin, tatlı vaadlerle kitleleri kandırma, düzene yedekleme güç ve imkanı kalmamıştır. Tümü de İMF-TÜSİAD programlarında aynılaşmış, işçi ve emekçi kitlelere düşmanlıkta ortaklaşmış durumdadır. Böyle olunca da, düzen siyasetinde bir yenilenme, bir tahkimat için yalan-dolan-hile ve yasak yönteminden başka bir yolla gerçekleştirilemeyecektir.

Seçimlerin ayna tuttuğu çürüme ve kokuşmanın bir nedeni de budur.

***

Dünyadaki kimi gelişmeler de Türkiye’nin düzenine ayna tutmaya devam ediyor.

İsrail, Filistin halkına karşı sürdürdüğü işgal ve imha operasyonunu tırmandırmaya devam ediyor. Bu halka karşı işlediği zulmü, katliamı her geçen gün artırıyor. Katliamcı İsrail’in stratejik ortağı olarak Türk devletinin eli de Filistinli kanına bulanıyor.

Amerikan emperyalizmi, bu katliamlarında İsrail’e verdiği destek yetmiyormuş gibi, tüm Ortadoğu’yu ateşe verecek yeni bir saldırı için yürüttüğü hazırlığı tamamlamak üzere. BM silah denetçilerine “kayıtsız şartsız” kapıları açma kararını ilan etmesine rağmen, Irak, Amerikan emperyalizminin saldırı hedefi olmaktan kurtulamıyor. ABD uşaklığını varlık koşulu haline getirmiş bulunan Türk devleti, Filistin katliamına ortaklıktan sonra, şimdi de, Irak’a saldırısında Amerikan maşalığına soyunmuş durumda.

Tüm bunlar, sisteme karşı mücadelenin, içerdeki sahipleri kadar dışarıdaki dayanaklarını da hedeflemek zorunda olduğunu gösteriyor.