14 Eylül 2007 Sayı: 2007/36(36)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı taban örgütlülüğüne dayalı
militan mücadeleye hazırlanmalıdır!
  Abdullah Gül’ün Kürt illeri gezisi üzerine...
Kürt halkına yönelik saldırılar yoğunlaşıyor…
İlerici-devrimci sendika ve kurumlardan tersane işçilerine destek çağrısı:
Tersane işçileri GİSBİR’e yürüdü...
İş cinayetlerine karşı
tek seçenek mücadele!
  DİSK yeniden “Budak”lanıyor!
  Petrol-İş Genel Kurulu...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı/III /
Yüksel Akkaya
  Tersane havzasında mücadelenin ve örgütlenmenin imkanları üzerine
  Termik santral ölüm demektir!
  İstanbul Kent Sempozyumu sekreterlerinden Mücella Yapıcı ile konuştuk...
  Siyonist haydutlar Suriye’yi taciz ediyor!
  Dünyadan...
  Jose Maria Sison’la dayanışmayı yükseltelim!
  Bültenlerden..
  Kadını mahrem ve namahrem kılanlar
heykeldeki çıplaklıktan elbette utanacaktır!
  Ruhi Su: Ezilenlerin gür sesi
  Musa Anter’i ölümünün 15. yılında saygıyla anıyoruz...
  İşgal altındaki topraklarda
kadın olmak!..
  Gülsuyu’nda coşkulu festival!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

İngiltere’nin güvenlik paranoyası

Emperyalist ülkelerin güvenlik politikaları toplumsal yaşamı yarı açık bir cezaevine dönüştürdü. Bütün köşe başlarına konulmuş kameralar, alınan parmak izleri, haberleşme araçlarında süregelen denetim derken, insan yaşamının her anı sermaye düzeni tarafından adeta didik didik ediliyor.

İngiliz toplumunun bütününün bugünden fişlenmesi hedefleniyor. 12 yıl önce yaşama geçirilen DNA bilgi bankasına ayda 30 bin civarında veri giriliyor. Şu ana kadar İngiltere’de zanlılardan ya da “suç” mahalinden toplananlarla 4 milyona yakın DNA örneği saklanıyor.

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi’nin üst düzey yargıçlarından Sir Stephen Sedley uygulamayı ayrımcılıkla suçluyor. Sedley’in belirttiğine göre, şu an için sadece yolu emniyete şu ya da bu nedenlerle düşenlerden DNA kaydının alınıyor oluşu, kayıtların ağırlıklı olarak etnik azınlıkları kapsaması sonucunu doğuruyor. Sedley’in önerisi ülkeyi kısa süreli ziyarete gelenler de dahil olmak üzere herkesten DNA örneği alınması!


Papua Yeni Ginea’de madenciler grevde!

Pasifik Okyanusu’ndaki Papua Yeni Ginea’de Lihir Gold altın madenlerinde çalışan 3.500 işçi 4 günlük grev örgütlediler, maden ocaklarının kapılarına ağır araçları koyarak barikatlar kurdular.

İşçiler örgütlenme hakkı, ücretlerin ve iş koşullarının düzeltilmesi ve tüm menejerlerin işten atılması talepleri için greve gittiler. Devlet ve kapitalist patronlar madencilerin grevini yasadışı ilan ederek silahlı polislerini grevcilerin üzerine gönderdi. Madenciler korku ve yılgınlık göstermedikleri gibi kendi sendikalarını kurmaya giriştiler.


Venezüella’da 2009’da “sosyalist” fabrikalar…

Venezüella Merkezi Planlama Komitesi’nin toplantısında yapılan açıklamaya göre, Venezüella hükümeti “sosyalist” fabrikalar kuracak. Önümüzdeki iki yıl içerisinde 200 “sosyalist” fabrika kurmayı planlayan Venezüella hükümeti adına açıklama yapan Chavez, hedeflerinin ekonominin stratejik sektörlerinde ulusal üretimi arttırmak ve ihraç malları üzerinde tam bağımsızlık sağlayabilmek olduğunu açıkladı. Bu fabrikalar inşaat ve yapı malzemeleri, ulaşım ve gıda sanayi alanında üretim yapacak.


APEC zirvesinde Bush protestosu

İklim değişikliği, küresel ticaret konuları ile İran, Kuzey Kore, Darfur ve Burma’daki gelişmelerin ele alındığı Asya-Pasifik İşbirliği (APEC) Zirvesi Avustralya’nın Sydney kentinde gerçekleşti.

Zirvede Bush, ABD’nin Irak işgalinde müttefikleri arasında yer alan Avustralya Başkanı John Howard ile ikili görüşme yaptı.

9 Eylül günü sona eren zirvede yaşanan protestolarda eylemciler kolluk güçlerinin müdahalesi ile karşılaştı. Yaşanan çatışmalarda 17 kişi gözaltına alındı. Zirvenin son günü sokaklara dökülen Avustralyalılar Bush’u, emperyalist saldırganlığı, küresel ısınmayı protesto ettiler. Zirvenin bitişinde binlerce kişi “Bush, bugün kaç kişi öldürdün?” sloganını haykırdı. Savaş karşıtları bir kez daha haydutbaşı Bush’a tepki gösterdi. Binlerce kişi olumsuz hava koşullarına rağmen 21 liderin buluştuğu Opera Evi’nin yakınındaki Hyde Park’a yürüdü.

Eylemde Bush’un Irak işgalindeki ortağı Avustralya Başbakanı John Howard’ı da hedef alan göstericiler “Bush, Howard, ABD, bugün kaç çocuk öldürdünüz?”, “Bush büyük şeytan!”, “Savaş suçluları hoş gelmediniz!”, “Bush evine dön!” sloganlarını haykırdı. Eylemciler küresel ısınmaya dikkati çekmek için kanguru ve kutup ayısı kostümü giyindi, ıslıklarla ve davullarla emperyalist barbarlığı protesto etti.

Zirve sonunda emperyalist ülkelerle bağımlı ükelere 2030’a kadar sera gazı emisyonunun yüzde 25 oranında düşürülmesi için uzun dönemli eylem çağrısı yapıldı, ancak hiçbir taahhüt içermeyen bir bildiri yayımlandı.


Şili’de darbe karşıtı gösteride çatışma…

Şili’de 11 Eylül darbesinin yıldönümü vesilesiyle Pinochet döneminde katledilenleri anmak için bir eylem örgütleyen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 147 kişi gözaltına alındı. Polisin basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı eylemde çok sayıda polis de yaralandı.

Resmi açıklamalara göre eyleme 5 bin kişi katıldı.

Allende hükümetini devirmek ve Şili’nin emperyalist sömürü zincirinde eski yerine oturtmak için gerçekleşen ABD güdümlü darbe ve sonrasındaki Pinochet iktidarı süresince ülkede 3197 darbe karşıtının katledildiği biliniyor.


Chavez: “Yeni Vietnamlar yaratırız!”

Chavez Venezüella’da haftalık olarak yayımlanan “Merhaba başkan” isimli televizyon programında yaptığı konuşmada ABD emperyalizmine kafa tuttu. “Amerikan imparatorluğu solcu Latin ülkelerine saldırırlarsa gerilla savaşlarıyla karşılaşır. Washington’a 10 yeni Vietnam oluştururuz” dedi. Chavez ABD’nin kendisini ve Morales’i devirmeye ve hatta öldürmeye çalıştığını belirtti.