2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...

Berlin’de coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs kutlaması!

Berlin’de 1 Mayıs yürüyüşlerinin ilki sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve devrimci kurumların da katılımıyla gerçekleşti.

Sabah saat 9.00’dan itibaren DGB sendikasının merkez binası önünde bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi, saat 10.00’dan itibaren yürüyüşe başladı. Yürüyüş korteji İG-Metal, ver.di, GEW, İG-Bau ve polis sendikası gibi sendikalardan oluşuyordu. Ardından TKP/ML, TKİP, HÖC, KP-İÖ ve MLKP yürüyüş kortejinde yerlerini aldılar. Yürüyüş kolunun arka tarafında ise belediye temizlik işçileri ile antifaşistler yürüdüler.

5-6 bin kişinin katıldığı yürüyüş geçen yıllara göre daha coşkuluydu. Miting alanına gelindiğinde, orada toplanmış bulunan kitle ile birlikte sayımız 10 bin civarına ulaştı.

TKİP taraftarları olarak 1 Mayıs öncesinden etkin bir 1 Mayıs ön hazırlık süreci örgütledik. Berlinin birçok semtinde TKİP-YDÖ imzalı bildirilerimizi ve yerel olarak çıkardığımız çağrı metnini çok sayıda insana ulaştırdık.

Yürüyüşte, Almanca “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı mücadeleye!” şiarının yer aldığı TKİP imzalı pankartımız ve kızıl bayraklarımızla yerimizi aldık. Yaklaşık 50 kişilik bir katılım sağladık. Havanın yağmurlu olması genel katılımın yanısıra bizim de sürekli olarak yürüyüşe katılan çevremizden birçok çocuklu ailenin katılımını engelledi.

Berlin’den TKİP taraftarları


Köln’de 1 Mayıs!

Köln’deki 2008 1 Mayıs’ı, katılımdaki kısmi artış sayılmazsa rutindi denebilir. Çünkü 1 Mayıs Almanya’da hala sermaye işbirlikçisi konfederasyonların denetiminden çıkabilmiş değil. Sendikalar bu bir Mayıs’ı da hemen hiçbir ön hazırlık yapmadan geçiştirdiler.

Alman devrimci partilerinin de, DKP Yeniden İnşa’nın yaptığı seyrek afişler sayılmazsa, Köln’de göze çarpan genel bir ön hazırlıkları olmadı.

DGB binası önünde toplanan kitle, saat 12.00’de yürüyüşe geçti. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüşte en önde DGB’nin bu seneki 1 Mayıs sloganının yazılı olduğu pankart taşındı. Onu IG Metal, ver.di gibi sendikaların kortejleri izledi. Bunların içinde en kalabalık olanı, çoğunluğu Ford işçilerinden oluşan IG Metal Sendikası’ydı. Yanısıra, demiryolu çalışanları, üniversite kliniği çalışanları, üniversite öğrencileri de taleplerinin yazılı olduğu pankartlarıyla kortejdeki yerlerini aldılar. Pankart ve dövizlerde dile getirilen talepler içinde anti-kapitalist sloganların dışında asgari saat ücretinin 7.50 € olması talebi öne çıktı

Alman devrimci örgütlerinden MLPD bu sene, “Sosyalist bir gelecek için 1 Mayıs!” sloganını kullandı. Alman örgütleri içinde MLPD ve DKP/YİÖ en göze çarpan partiler olurken, Sol Parti de, sınırlı da olsa pankartıyla katılan bir başka parti oldu. Ayrıca İranlı ve İtalyan bir grup devrimci de pankartlarıyla yürüyüşe katıldılar.

İşçi kortejlerinden sonra en kalabalık ve canlı katılımı Türkiyeli devrimci parti ve örgütler gerçekleştirdi. MLKP, TKP/ML, MKP, TİKB, Anadolu Federasyonu, Devrimci Kurtuluş, DİDİF pankartlarıyla yürüyüşe katıldılar. Türkiyeliler cephesinde en kayda değer gelişme ise, Kürt hareketinin Avrupa’daki demokratik çatı örgütü olan Yek-Kom’un katılımıydı. Yek-Kom bu sene ilk kez 1 Mayıs’a çağrı yaptı. “Biji yek gulan!” pankartıyla yürüyüşe katıldı.

Komünistler olarak yürüyüşe, önde partinin adı, amblemi ve Almanca açılımı olan bir pankart, arkada ise, üzerinde,”Kapitalizm işsizlik, ırkçılık ve savaş demektir! Yaşasın sosyalizm!/TKİP” sloganının yazılı olduğu iki pankart ve yaklaşık 50 kişilik bir kortejle katıldık. TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı 1 Mayıs bildirilerimizi yaygınca dağıttık.

1 Mayıs ön hazırlık sürecinde de yoğun bir çaba sergiledik. Önden bir panel düzenledik. Ardından, “İşsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarının yer aldığı TKİP/YDÖ imzalı afişlerimizi Köln’ün belli başlı yerlerine yaptık. Ford Fabrikası’nda parti imzalı bildirilerimizi dağıttık.

Yürüyüşün ardından, Heumarkt alanında bir miting gerçekleştirildi. Bu seneki mitinge ver.di Sendikası Başkanı Frank Bsirske ve Köln DGB temsilcisi konuşmacı olarak katıldılar. Bsirske demagojik konuşmasında ağrılıklı olarak sosyal hak gaspları, militarizm ve asgari saat ücreti konularına değindi. 5 binin üzerinde kişinin katıldığı miting, konuşmaların ardından yapılan kabare ve müzik dinletisiyle sona erdi.

Köln’den TKİP taraftarları


Frankfurt’ta 1 Mayıs!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ı, parti afişlerimizi şehrin değişik yerlerine yaparak, işçi ve emekçilerin evlerini dolaşarak ve yayınlarımızı kitlelere ulaştırarak, belli bir hazırlık düzeyi ile karşıladık.

Sendikaların düzenlediği yürüyüş ve miting, değişik uluslara mensup 7 bin civarında işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşti. 2 bin civarında kişiyle harekete geçen yürüyüş kolu, yol boyunca artan katılımla miting alanına ulaştı.

IG-Metal, ver-di ve diğer sendikalar ile birlikte MLPD, Die Linke, KDP, DKP ve diğer sol, ilerici, anti-faşist Alman işçi ve emekçilerinin yanı sıra Türkiyeli, Kürdistanlı, Srilankalı, İranlı, Tamilli ve diğer uluslara mensup göçmen işçi ve emekçilerin katılımı göze çarpıyordu.

Türkiyeli devrimci yapıları DEKÖP ortak pankartı arkasında yürüdüler. TKP/ML, MLKP, MKP ve TKİP’den oluşan bileşenler kendi pankartlarını, kızıl bayraklarını, flamalarını da taşıdılar. Almanca, Türkçe ve Kürtçe ortak sloganlar yaygın olarak atıldı.

Türkçe ve Almanca olarak hazırlanan partimizin bildirilerini alanda yaygın olarak dağıttık ve yayın satışı gerçekleştirdik.

Kürdistan’lı yurtseverler ve DİDİF’liler de kitleleriyle yürüyüş ve mitinge katıldılar.

Miting kürsüsünden teşhir konuşmaları yapıldı. Müzik dinletilerinin ardından miting sona erdi.

Frakfurt’tan TKİP taraftarları

Stuttgart’ta 1 Mayıs!

Türkiye ve dünyada işçi sınıfına ve emekçilere yönelik yoğunlaşan hak gasplarını ve saldırıları gözeterek, 1 Mayıs çalışmalarımızı bu kapsamda yürüttük. 1 Mayıs’a iki hafta kala bölgemizde “Türkiye ve dünyada işçi sınıfı hareketi ve gelişmeler” başlığı ile bir panel gerçekleştirerek, beraberinde 1 Mayıs çalışmasına yoğunlaştık.

1 Mayıs mataryallerini işçi ve emekçilerin yoğun olduğu semtlere ulaştırdık. TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Almanca ve Türkçe bildirilerimizi fabrika önlerinde dağıtarak 1 Mayıs’a çağrı yaptık.

Bu yıl sendikaların ve Alman solunun düzenlediği iki ayrı 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi.

1 Mayıs günü saat 9.00’da Marienplatz’da toplandık. Pankart ve kızıl bayraklarımızı açtık, bildiri dağıtımı ve gazete satışı yaptık. Alman polisinin bildirilerimize müdahale ederek el koyması, devrimci faaliyete tahammülsüzlüğünü gösteriyordu. Müdahaleye rağmen bildiri dağıtımını sürdürdük.

Saat 10.00’da yürüyüşün başlamasıyla, komünistler olarak “Es lebe der 1 Mai, Es lebe der Sozialismus!” (Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Sosyalizm!) şiarının yer aldığı pankartımız ve kızıl bayraklarımızla yürüyüş kolunda yerimizi aldık. Görsellik ve coşku bakımından geçmiş yıllardan daha farklı bir katılım gerçekleştirdik. Birçok dostumuzun yürüyüşte bize ulaşamamasına rağmen, kortejimize 50 kişinin üzerinde bir katılım vardı.

Bu yılki 1 Mayıs yürüyüşüne 2 binin üzerinde bir katılım gerçekleşti. Katılımcıların yarısından fazlasını yabancılar oluşturuyordu.

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın proletarya enternasyonalizm!

Stuttgart’tan TKİP taraftarları


Bielefeld’de 1 Mayıs!

Bielefeld’de çeşitli sendikaların düzenlediği 1 Mayıs’a “Bütün dünyanın proleterleri birleşin!” TKİP imzalı pankartımızla katıldık. Toplanma yerinde Almanca el ilanlarımızı dağıttık. Yürüyüş boyunca “Kahrolsun kapitalizm! Yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarını Almanca olarak sık sık attık. Ayrıca sık sık enternasyonal marşlar söyledik.

Coşkusu ile kortejimiz bir ilgi odağı haline geldi. Artık neredeyse Almanya’da bir kültür haline gelen slogansız yürüyüş alışkanlığını hiç değilse bu 1 Mayıs’ta değiştirmiş olduk. Bu durumdan etkilenenler, gerek yürüyüş sırasında gerekse de yürüyüş sonunda memnuniyetlerini sık sık dile getirdiler.

Bu 1 Mayıs’a önceki kutlamalara oranla daha az bir katılım gerçekleşti. Bunda, 1 Mayıs’ın ön hazırlık sürecinde politik-pratik bir çalışmanın yapılmaması da rol oynuyor. Diğer senelerde olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs afişleri yapan sadece biz olduk. Ön çalışmanın verdiği güç ve moralle 1 Mayıs alanında yerimizi aldık.

Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!

Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

Bielefeld’den TKİP taraftarları