17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...

“Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”

18 Mart’ta gerçekleştirdiği iki saatlik iş bırakmanın ardından 14 Nisan günü örgütlü olduğu Sosyal Güvenlik Müdürlükleri, vergi daireleri, adliyelerde yarım gün iş bırakma kararı alan KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Türkiye genelinde gerçekleştirdiği eylemlerle taleplerini bir kez daha duyurdu.

BES üyeleri İzmir’de eylemde

İstanbul, İzmir ve Ankara’da eylem yapan BES üyelerinin İzmir’deki eylem adresi Konak’tı. Konak’taki Sosyal Güvenlik Kurumu önünde toplanıp vergi dairesine yürüyen BES üyeleri, slogan ve alkışlarıyla uğradıkları hak gasplarına tepki gösterdiler. BES İzmir Şube Başkanı Ramiz Sağlam tarafından yapılan açıklamada emekçilerin yaşadıkları sorunlar aktarıldı. AKP karşıtlığı ön plana çıkarıldı.


Ankara’da Adliye Sarayı önünde eylem

Ankara’da iş bırakan BES üyeleri saat 11.30’da Ziya Gökalp Caddesi’nde buluştular. Buradan Adliye Sarayı’na gerçekleştirilen yürüyüşte BES 1 No’lu Şube pankartı açılırken, Adalet Bakanlığı ve Danıştay’da çalışan büro emekçileri de kendi pankartlarıyla yürüdüler.

Yürüyüş boyunca emekçiler, “Eşit işe eşit ücret”, “Vergide, yargıda adalet istiyoruz!”, “Tayinler, sürgünler durdurulsun!” sloganlarını attılar. DTCF önünden geçildiği sırada ise “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla DTCF’de yaşanan faşist saldırılar kınandı.

Adliye Sarayı önüne gelindiğinde, emekçileri BES 2 No’lu şube üyeleri karşıladı. Burada da “Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları yükseldi.

Eylem basın açıklamasının okunmasıyla devam etti. Okunan açıklamada ücret adaletsizliği, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “özerkleştirme” adı altında İMF’ye teslim edilmesi, emekçilerin sürgün edilmesi vb. uygulamalar kınandı.

Açıklama şu sözlerle son buldu: “Şimdi sıra kamu emekçilerinindir. 2001 yılından bu yana toplusözleşme masalarında kazanım elde edilmediğini gören, bilen ve yaşayanlar olarak, toplusözleşme masasına oturmak için kamu emekçilerinden yetki isteyenlere inat, bizler toplusözleşme hakkımızı elde edene kadar iş bırakma eylemlerini gerçekleştirmek üzere son hazırlıklarımızı yapalım ve toplusözleşme masasına oturana kadar g(ö)revde olmayı başaralım. Bu hedef tüm kamu emekçilerinin hedefidir. Gerçekçi olup imkansızı isteyenler, mücadele edenlerin her zaman kazanamadığını ama kazananların hep mücadele edenler olduğunu bilerek, kamu emekçileri mücadelesinin artık toplusözleşme yapmak üzere harekete geçeceğinin ve bunu başaracağının bilinmesini istiyoruz.”

BES emekçilerinin iş bırakma eylemine 100 kişi katıldı.


İstanbul’da merkezi eylem

BES üyelerinin İstanbul’daki toplanma noktası ise Cağaloğlu’ndaki İstanbul Defterdarlığı önüydü. Sabah saatlerinde Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası’ndaki işyerlerinde basın açıklamaları gerçekleştiren emekçiler, saat 11.00’de Defterdarlık önünde davul eşliğinde halaylar çekerek toplandılar.

BES İstanbul Şubeleri’nin örgütlediği eylem için Anadolu Yakası’ndan gelen BES 3 No’lu Şube üyeleri Defterdarlık önüne pankart açıp sloganlarla gelirken, diğer BES’liler tarafından alkışlarla karşılandılar.

Burada gerçekleştirilen konuşmalarda, kamu emekçilerinin “eşit işe eşit ücret”, “ek ödemelerin arttırılması”, “istihdam yetersizliği” talepleri için yürüttüğü mücadelenin kazanım sağlanıncaya kadar süreceği söylendi.

BES üyelerinin 2009 1 Mayısı’nı Taksim Meydanı’nda kutlama kararlılığı vurgulandı.

“İnsanca yaşam için eşit işe eşit ücret!”, “Adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun!”, “Yeni Düyun-u Umumiye dayatmasına hayır!” yazılı dövizlerle mücadele taleplerini ifade eden emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdiler. BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Nevin Kaplan’ın okuduğu basın açıklamasında, büro emekçilerinin yaşadıkları sorunlar ve talepleri sıralandı, hükümetin bu talepleri görmezden geldiği söylendi.

300’ü aşkın kişinin katıldığı açıklamada Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi’nde çalışan emekçilerin çalışma koşulları ve iş yükünden kaynaklı olarak yaşadıkları çeşitli sağlık sorunları da dile getirildi.

Açıklama, hükümete yapılan toplusözleşme masasına oturma çağrısıyla son buldu. Bu talep kabul edilene kadar BES üyelerinin iş bırakma eylemlerinin devam edeceği duyuruldu.

“Sağlıklı yaşam istiyoruz!”, “İMF’ye teslim olmayacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Eşit işe eşit ücret!” sloganlarını atan BES üyelerinin eylemi, Fındıklı’da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde yapılacak eylemin çağrısıyla son buldu.

BES üyeleri saat 12.30’da Fındıklı’daki SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde toplandılar. SGK’da işçi statüsünde çalışan Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyelerinin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını okuyan BES İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan, SGK emekçilerinin yaşadıkları sorunları aktardı ve sorunlarının çözümü sağlanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Sloganlarla sona eren eyleme Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri de destek verdi.


Bursa’da adres Fomara Meydanı

Bursa’da iş bırakan BES üyelerinin buluşma noktası ise Fomara Maliye Sarayı önü oldu. BES Şube Başkanı Süleyman Ayyıldız basın açıklaması öncesinde Maliye Sarayı’nda konuşma yaparak büro emekçilerini eyleme çağırdı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Yeni yapılanma adı altında yürütülen neo-liberal politikalarla kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, vatandaşların müşteri, kamu işyerlerinin ticarethane haline getirilmesine, kamuya ait işletme ve fabrikaların kapatılmasına, bu kapatmaların ardından yerli ve yabancı sermaye kesimlerine sınırsız kaynak aktarılmasına, kamu gelirlerinin, verimliliği artırma ve kaliteli hizmet üretme/sunma adı altında yerli ve yabancı sermaye kesimlerine kaynak olarak sunulmasına karşı çıkan bizler; 5000’li yasalar olarak bilinen neo-liberal düzenlemelere karşı inatçı ve ısrarlı bir mücadeleyi verdik, vermeye de devam ediyoruz.”

Yaklaşık 90 kişinin katıldığı eyleme Eğitim-Sen Şube Başkanı da destek verdi.


Kilis BES’ten eylem

Kilis’te KESK binası önünde biraraya gelen kamu emekçileri basın açıklaması gerçekleştirdiler. Büro Emekçileri Sendikası Kilis Temsilcisi Kıyasettin Aslan tarafından okunan basın açıklamasında emekçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar anlatıldı. Mücadelenin süreceği vurgulandı. BES Diyarbakır Şube Başkanı’nın Yozgat’a sürgün edilmesinin de protesto edildiği eylemde sol-sosyalist basın yayın organlarına dönük baskı ve engellemeler de kınandı.

Yaklaşık 50 kamu emekçisinin katıldığı eyleme KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa