23 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs hazırlıkları ve görevlerimiz
Taksim yasağı aşıldı, sıra sendikal bürokraside…
1 Mayıs’ta üç koldan Taksim’e!
Hapishaneler sömürü düzeninin
aynası olmaya devam ediyor!
Devrim ve devrimci düşmanı bir kontrgerilla hukukçusu
İşsizliğin kaynağı burjuva sınıf egemenliğine karşı mücadeleye!
Metal İşçileri Birliği’nden
1 Mayıs’a çağrı toplantısı
2. Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi
TARİŞ direnişi sonuçlandı...
İşçi ve emekçi hareketinden
Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd. Mehmet Beşeli ile 1 Mayıs ve sınıf hareketi üzerine konuştuk.
Veysel Demir ve Hasan Gülüm’le 1 Mayıs üzerine konuştuk
Kadın işçiler 1 Mayıs’a çağırıyor...
BDSP’nin 1 Mayıs
çalışmalarından.
İstanbul Devrimci 1 Mayıs Platformu çalışmalarından
Soruşturmalar-baskılar devrimci faaliyeti engelleyemez!
“Gelecek bizim!” diyen liseliler kurultayda buluştu...
Eğitim hakkı mücadelesi
“SOKAK”ta büyüyor!
Filistinli tutsaklar siyonist zorbalığa
karşı direniyorlar!
Dünyadan grev ve direnişler
Mimarlar Odası Genel Kurulu tamamlandı
1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma günü… - M. Can Yüce
Polis yargısız infaza kalkıştı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mimarlar Odası Genel Kurulu tamamlandı

16-17-18 Nisan tarihlerinde Ankara’da düzenlenen TMMOB Mimarlar Odası 42.Olağan Genel Kurulu, yeni dönem yönetim kurulu üyeleri ve ilgili organların seçilmesiyle tamamlandı. İki listenin aday olduğu seçimde, Eyüp Muhçu, Necip Mutlu, Can Diril, Ali Ekinci, Erkan Karakaya, Zafer Okuducu ve Nurdan Topoğraf 42. Dönem Mimarlar Odası Yönetim Kurulu asil üyeliklerine seçildiler.

ODTÜ’de gerçekleşen genel kurula 900 delegenin % 79’u katılırken, tartışmalar süresince salonun boş olması önemli bir sorun olarak göze çarptı. Delegelerin % 86’sının oy kullanmış olması ise seçim odaklı katılımı kanıtlar biçimdeydi.

Geçmiş dönem çalışmaların değerlendirilmesi ile başlayan bölüm genel kurulun en uzun tartışmalarına konu olurken, bir buçuk gün süren tartışmalarda tabandan ve toplumdan kopukluk, UIA, ACE gibi uluslararası platformlardaki yetersizlik, TMMOB içerisindeki diğer odalarla iletişimsizlik, aidat ve delegasyon gibi sorunlar dillendirildi.

Bütçe üzerine yapılan tartışmaların ardından söz mevcut yönetime verildi. Tartışmaların sonunda da oy birliği ile aklanan Merkez Yönetim Kurulu görevini tamamlamış oldu.

Dönem değerlendirmeleri ile başlayan kurul, yeni dönem MYK asıl adaylarının kendilerini tanıtmaları ile devam ederken, yönetmelik değişikliği üzerine yapılan tartışmalarla birlikte sona bırakılan yeni dönem çalışma programı ve önerileri başlığı geç saatlere kadar sürdü. Salonun gitgide boşalması bu başlıkta da önemli bir sorun idi. Yeni döneme talip MYK adaylarının büyük bir kısmının tartışmalarda bulunmaması ise örgütün yeni dönem tablosunu ortaya koyar nitelikteydi.

Ücretli & İşsiz Mimarlar genel kuruldaydı

Genel kurulu önceki senelerden farklı kılan ise ücretli & işsiz delegelerin verdikleri önergelerle genel kurulu takip etmeleri ve örgütlü bir biçimde hareket etmeleriydi. Geçmiş dönemde yapılan ve örgütün tarihinde ilk olan Kamuda ve Özel Sektörde Ücretli Çalışan Mimarlar Kurultayı, TMMOB Ücretli & İşsiz Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Kurultayı ile Mimarlar Odası bünyesindeki ilgili çalışma komisyonlarının ortaya çıkardığı bu sonuç, ücretli ve işsiz mimarlar açısından atılan adımların genel kuruldaki olumlu yansımasını oluşturdu.

Ücretli ve işsiz delegeler tarafından sunulan şu önergeler oy birliği ile kabul edildi:

- İlki geçtiğimiz dönem yapılan “Kamuda ve Özel Sektörde Ücretli Çalışan Mimarlar” kurultayının yeni dönem çalışma programına alınarak ikincisinin düzenlenmesi

- Ücretli ve işsiz mimarların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları analiz edecek anket çalışmasının merkezi boyutta ele alınması

- 14-15 Kasım’09 tarihlerinde TMMOB bünyesinde düzenlenen “Kamuda ve Özel Sektörde Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı”nın 2. sinde Mimarlar Odası’nın aktif görev alması ve gerekli görevlendirmelerin yapılması

- Öğrenci Üye Yönetmeliği çerçevesinde seçilen öğrenci temsilcilerinin tüm Danışma Kurulları, Olağan ve Olağanüstü Genel Kurullara katılması için ilke kararı alınması

Ücretli ve işsiz mimarlar adına yapılan konuşmada, bu çalışmalarla ilgili her türlü sorumluluğun alınacağı ifade edildi. Öğrencilerle ilgili önerge ile TMMOB örgütlülüğündeki öğrenciyi yok sayan belirgin anlayış da belli açılardan kırılmış oldu.

Ek olarak, genç delegelerin de desteğiyle, Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Kadın Kurultayı ile ilgili bir önerge genel kurula sunuldu. Konu ile ilgili, kadın delegeler başta olmak üzere gösterilen duyarsızlık belirli tartışmalara neden olurken önerge daha sonra oy çokluğu ile kabul edilmiş oldu.

Son olarak, genel kurul bildirisinin okunmasıyla gündemin bitirilmesi hedeflenirken, bildiri içerisinde “..Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm ayrımcılıklar karşısında...” cümlesinin geçmesi belirleyici bir tartışmaya sebep oldu. Bir delegenin “Kürt” kelimesinin gereksiz olduğunu ve kendisini rahatsız ettiğini belirtmesi, bunu gerekçelendirirken de sadece Kürt sorununun yaşanmıyor olduğunu ifade etmesi üzerine divan bildiriyi “Kürt” kelimesi çıkarılarak oylatmak istedi. Konuyla ilgili, bu coğrafyada Kürt ulusal sorununun temel bir gündem olduğu, TMMOB’nin her platformda bunu dillendirirken Mimarlar Odası’nın bu kelimeyi kullanma noktasında geri durmasının anlaşılmaz olduğu söylenerek itiraz edilmiş olsa da bu itiraz tartışmayı açan delegeden önce genel kurulun ilerici özneleri tarafından engellenmek istendi. Düşüncede farklılığın olmadığına inandıklarını söyleyen, kelimenin çıkarılabileceğini savunan konuşmacıların ardından tekrar söz alan öneri sahibi delege, bu kez ‘Kürt sorunu’ derken Kürtlerin sorun olarak algıladığını ve bundan rahatsız olduğunu söyleyerek kendini gerekçelendirmeye çalıştı. Kayıt altına alınan sözlerin ardından, delegenin Kürt illerinden geldiği için farklı düşünemeyeceğini savunanların bir kısmı, genel kurul sonrasında delegenin gerçek düşüncelerini anlarlarken, bu durum örgüt içerisindeki ilerici öznelerin belirgin hatası olarak kayıt altına alındı. Bildiri metni ise yapılan itiraza rağmen, bu tartışmaların sonucunda oy çokluğu ile onaylanmış oldu.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları



 

Dünya Çiftçiler Günü’nde çay mitingi

Trabzon’un Of ilçesinde Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Çiftçi-Sen ve Çay-Sen tarafından 17 Nisan günü “Çayına suyuna sahip çık” mitingi düzenlendi.

Yeni Çay Kanun Taslağı ve HES’ler miting boyunca protesto edildi. Mitinge; düzen partileri CHP ve DSP’nin yanısıra Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, TKP, ÖDP, KESK, Tek Gıda-İş Sendikası, Doğu Karadeniz Çevre Platformu, Gençlik Muhalefeti, Trabzon Sanat Tiyatrosu ve Trabzon Umut Tiyatrosu destek verdi.

Yaklaşık 350 kişinin katıldığı miting için postane önünde toplanıldı. Sloganlarla miting alanına yürüyen kitle HES projelerine ve Çay Kanun Taslağı’na tepki gösterdi.

“Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu mitingde yaptığı konuşmada, tarımsal ürünlerin üretiminin şirketler tarafından ele geçirilmesinin ardından sıranın çaya ve suya geldiğini belirtti.

Doğu Karadeniz’de çaya yönelik Çay Kanunu adı altında bir “ihanet kanunu” çıkarılmaya çalışıldığını söyleyen Aysu, çay üretiminde yaşanacak dönüşümlere dikkat çekti. Aysu, şirketlerin çıkarları için düzenlenen tasarıyı çay üreticileri olarak kabul etmediklerini sözlerine ekledi. Çay Kanunu taslağını Rize Ticaret Borsası’nın hazırladığını, temel ittifakçısının da Ulusal Çay Konseyi olduğunu söyleyen Aysu, ”Bunlar, ‘ÇAYKUR çalışmasın, fiyat belirlemesin’ istiyorlar. ‘Fiyatları biz belirleyelim, istediğimiz gibi çiftçilerin alınterine, emeğine el koyalım’ istiyorlar. Kanunu bunun için çıkarıyorlar. ‘ÇAYKUR şirketlerin kuklası olsun’ istiyorlar. Bu kanun Meclis’e gönderilmemelidir, bu kanun Meclis’ten çıkmamalıdır” dedi.

HES projelerine de değinen Aysu, derelerin şirketlerin eline geçmesinin bir hak gaspı olduğunu söyleyerek “HES’lere izin vermeyin!” çağrısında bulundu. Söylenen türkülerle miting programı sona erdi.