23 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs hazırlıkları ve görevlerimiz
Taksim yasağı aşıldı, sıra sendikal bürokraside…
1 Mayıs’ta üç koldan Taksim’e!
Hapishaneler sömürü düzeninin
aynası olmaya devam ediyor!
Devrim ve devrimci düşmanı bir kontrgerilla hukukçusu
İşsizliğin kaynağı burjuva sınıf egemenliğine karşı mücadeleye!
Metal İşçileri Birliği’nden
1 Mayıs’a çağrı toplantısı
2. Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi
TARİŞ direnişi sonuçlandı...
İşçi ve emekçi hareketinden
Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd. Mehmet Beşeli ile 1 Mayıs ve sınıf hareketi üzerine konuştuk.
Veysel Demir ve Hasan Gülüm’le 1 Mayıs üzerine konuştuk
Kadın işçiler 1 Mayıs’a çağırıyor...
BDSP’nin 1 Mayıs
çalışmalarından.
İstanbul Devrimci 1 Mayıs Platformu çalışmalarından
Soruşturmalar-baskılar devrimci faaliyeti engelleyemez!
“Gelecek bizim!” diyen liseliler kurultayda buluştu...
Eğitim hakkı mücadelesi
“SOKAK”ta büyüyor!
Filistinli tutsaklar siyonist zorbalığa
karşı direniyorlar!
Dünyadan grev ve direnişler
Mimarlar Odası Genel Kurulu tamamlandı
1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma günü… - M. Can Yüce
Polis yargısız infaza kalkıştı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Cumartesi Anneleri Ceylan’ın akıbetini sordu

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve sorumlularının yargılanması talebiyle İstanbul’da cumartesi günleri bir araya gelen Cumartesi Anneleri eylemlerinin 264. haftasında 17 Nisan günü bir kez daha Galatasaray Lisesi önündeydi.

Cumartesi Anneleri bu hafta, 2004 yılında gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sordu. Basın açıklamasından önce söz alan, Ceylan’ın avukatı Eren Keskin, Ceylan’ın akıbetine ilişkin birçok araştırma yaptıklarını söyledi. En son annesinin aldığı bir nüfus kaydında Tolga Baykal Ceylan’ın Bulgaristan’da olduğunun bildirildiği bilgisini veren Keskin, bu dosyayı Türkiye’de iç hukukta sonuç alamadıkları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdüklerini belirtti. Türkiye’nin bu davadan dolayı mahkum olacağını ifade eden Keskin, Tolga Baykal Ceylan’ı gözaltında kaybeden yetkililerin açığa çıkacağını sözlerine ekledi. Türkiye’de hukuk sistemini ve işkenceyi sorgularken bunun bir devlet politikası olduğunu unutmamak gerektiğinin altını çizen Keskin, sadece işkence yapanların değil, onları yeterince sorgulamayan savcıların da devlet politikasının parçası olduklarını hatırlattı.

Gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan’ın okuduğu basın açıklamasında “Gözaltında kaybedilen evlatlarımız, sevdiklerimiz konusunda her türlü bilgiyi inkar eden devlet, nasıl oluyor da nüfus kütüğünden düşürebiliyor?” sorusu soruldu. Açıklama, sorumlular cezalandırılıncaya kadar mücadelenin süreceği belirtilerek sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


NKP: Çernobil bir daha asla!

Çernobil’deki nükleer felaketin 24. yılında 21 Nisan günü Galatarasay Lisesi önünde basın açıklaması yapan İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, AKP hükümetine nükleer santrallerden vazgeçme uyarısında bulundu. NKP, yeni felaketlerin kapısını açacak nükleer santral faciasına karşı mücadele çağrısı yaptı.

TMMOB İKK, TMMOB’a bağlı çeşitli odaların ve sendikaların katıldığı basın açıklamasını NKP adına EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay okudu. Nükleer güçler savaşında Türkiye’nin ‘piyon’ yapıldığını belirten Karaçay, AKP hükümetinin Rusya ortaklığıyla Mersin’e nükleer santral yapımına ilişkin ihalenin yargı kararıyla hukuka aykırı olduğunun saptanmasına rağmen aynı ihalenin devletlerarası iki anlaşma yoluyla yargı denetiminden kaçırıldığını söyledi. Mersin’in yanısıra Güney Kore ile yapılacak anlaşma ile Sinop’ta nükleer santral kurma planının devreye sokulacağını söyleyen Karaçay AKP hükümetinin enerji politikalarının iflas ettiğini dile getirdi.

“Nükleer santral macerasıyla Türkiye, güçler savaşında bir piyon konumuna sokulmaktadır. Yine bu dönem boyunca Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaltılacağı söylemleri tam bir hayaldir. Nükleer santral macerasıyla Türkiye, güçler savaşında bir piyon konumuna sokulmaktadır” diyen Karaçay, AKP hükümeti döneminde uygulanan özelleştirmeci ve serbest piyasacı politikalara dikkat çekti.

Nükleer santraller karşı mücadele çağrısı yapan Karaçay, ne Mersin’de ne de Sinop’ta nükleer santral istemediklerini dile getirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Genç-Sen’lilere 1 Mayıs saldırısı

Ankara’da Genç-Sen’li öğrenciler 21 Nisan günü faşist saldırıya maruz kaldılar. DİSK’in gerçekleştireceği 1 Mayıs eylemi öncesinde yürüyüş yapan Genç Sen’lilere faşistler saldırdı. Saldırıda iki kişi yaralandı.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği’nin 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili yapacağı eylem öncesinde Yüksel Caddesi’nde yürüyüş yapan Genç Sen üyeleri, 21 Nisan günü faşist saldırıya maruz kaldılar. Eylem öncesinde Yüksel Caddesi’nden geçen Genç-Sen’lilere yapılan saldırı sonucu Genç Sen MYK üyesi Onur Güler ile Onurcan Sönmez isimli lise öğrencisi yaralandı.

Yaralanan öğrenciler hastaneye götürülürken Onur Güler’in burnunun kırıldığı öğrenildi.



TUYAB: Bu da hapishane açılımı

Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği (TUYAB) F Tiplerinde yaşanan ve giderek ağırlaşan tecrit koşullarını protesto etti. Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı’na siyah kart gönderildi.

“İletişim hakkı engellenemez / Keyfi uygulamalara son!” pankartının açıldığı eylemde TUYAB adına açıklama yapan Semiha Köz, F Tiplerinin ilk açıldığı dönemden itibaren birer ölüm evi haline geldiğini ve tecrit uygulamalarının da son dönemde giderek yaygınlaştığını ifade etti.

Keyfi disiplin cezalarının had safhaya ulaştığını belirten Köz, Sincan F Tipi’nde ve Sincan Kadın Hapishanesi’nde dört aydır telefon görüşmelerinin kısa künye okunmaması gibi keyfi gerekçelerle engellendiğini belirtti. Bütün F Tiplerinde hücre cezaları, görüş yasakları vb. uygulamalarla tecridin ağırlaştırıldığı belirtilirken en koyu tecridin de İmralı’da uygulandığı söylendi.

Tüm bu yaşananların devletin hapishane açılımı olduğu söylenen açıklamada, tutsakların hiçbir zorbalığa boyun eğmeyecekleri belirtildi. Açıklama hasta tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerdeki baskılara son verilmesi talepleriyle sonlandırıldı.

Cumartesi Anneleri’nin de destek verdiği basın açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı’na siyah kartlar gönderildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul