12 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/07

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırılara yanıt
genel grev-genel direnişle olmalıdır!
“Her yer TEKEL, her yer direniş” şiarıyla genel direnişi yükseltelim!
TEKEL işçileri kime karşı direniyor!
MİB Merkezi Yürütme Kurulu’nun
Şubat ayı toplantısı ve sonuçları
TEKEL’de her gün eylem, her gün direniş!
TEKEL direnişine
açlık greviyle destek
Sınıf devrimcilerinin
TEKEL faaliyetleri sürüyor
Maden ve enerji işçilerinden özelleştirme saldırısına yanıt...
Kobatan Entes patronuna rahat vermiyor
İşçi ve emekçi hareketinden...
Geleneksel solda ciddiyet ve samimiyet bunalımı
İşçi sınıfı direnişlerle kendi ideolojisine yaklaşıyor!
Sermaye devleti direnişi kırmak için çırpınıyor!.....
TEKEL işçisi kadınlarla
8 Mart üzerine...
BİR-KAR’dan kriz ve
TEKEL panelleri
Savaş baronları İstanbul’da toplandı
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
İstanbul DLB tatilde mücadeleye ara vermedi
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar - M. Can Yüce
Adana’da baskı ve yasaklara
karşı eylem
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Eko Metal-Depar direnişi sürüyor...

İzmir Kemalpaşa’da Eko Endüstri ve Depar Yedek Parça fabrikası önündeki direniş sürüyor.

Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden 14’ü 25 Ocak günü işten çıkartıldı. Beko, Arçelik gibi firmalara çanak anten, Ford’a yedek parça üretimi yapan, Fransa’ya da jimnastik aletleri ihraç eden fabrikada toplam 133 işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu Turgutlu, Bağyurdu ve Kemalpaşa’dan geliyor. İçeride çalışan işçilerin bazısı sigortasız çalıştırılırken, fabrikada işçi sirkülasyonunun da yoğun olduğu görülüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın, Ekoendüstride yaşanan hak ihlalleri konusunda, dünyadaki sendikal kurumlara yaptığı bilgilendirme ve uluslararası dayanışma çağrısı sonuç verdi.

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Avrupa Metal Sendikaları Federasyonu (EMF), ortak bir metin hazırlayarak Ekoendüstri’ye gönderdiler. İşten atılan işçilerin işe geri alınması ve işçiler üzerindeki baskıların son bulmasının istendiği metinde Ekoendüstri işçilerinin örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı gösterilmesi istendi.


Daiyang’da sendika düşmanlığı

Çorlu’da kurulu bulunan Daiyang Metal Sanayi Fabrikası’nda, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmasının ardından BMİS üyesi 6 işçi işten çıkarıldı.

160 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin 126’sının BMİS’e üye olduğunu öğrenen Güney Koreli patron tehdit ve baskı yoluyla işçileri sendikadan istifa etmeye zorladı. İstifa etmedikleri taktirde fabrikayı kapatacaklarını ileri süren patron, işsizlik sopasıyla işçileri dize getirmeye çalışıyor.

İşten çıkarmalara gerekçe olarak ekonomik krizi gösteren patron bundan bir süre önce fabrikaya yeni işçiler almıştı.

İşten çıkarmaları protesto etmek için geçtiğimiz gün her iki vardiyada da yemek boykotu yapılırken süreç devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Çorlu


Çemen Tekstil’de direniş sürüyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Çemen Tekstil’de direniş 27 gündür devam ediyor. Çemen Tekstil patronunun toplu iş sözleşmesi için masaya oturmaması üzerine DİSK Tekstil İşçileri Sendikası üyesi 300 işçi grevi sürdürüyor.

İşçiler ilk günkü inanç ve kararlılıkla grevi sürdürürken, patronun grev kırmak için işe aldığı işçiler her gün polis kordonu eşliğinde işe giriş-çıkışlarını yapıyorlar.

Sermaye devleti, grevi kırmak için kolluk güçlerini görevlendirirken bunun yanısıra işçilerin fabrika önünde grev çadırı kurması da Gaziantep Valiliği tarafından yasaklanmış durumda.

Grevlerini sürdüren işçiler fabrikaya yaklaştırılmazken, işçiler bu yüzden fabrikanın 100 metre uzağındaki meydanda direnişlerini sürdürüyorlar. Soğuk hava koşullarına rağmen işçiler, akşam geç saatlere kadar burada bekliyorlar.

Vardiya değişimleri de grev kırıcı işçilere ve polislere dönük protesto gösterilerine sahne oluyor.


Esenyurt’ta direniş kazanıyor

Esenyurt Belediyesi’nin sendikasızlaştırma ve işten atma saldırısına karşı direnen belediye işçilerinin direnişi kazanımlarla ilerliyor.

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyesi 16 işçiden 7’si “işe iade” davası sonrasında işbaşı yaparken diğer işçiler de davanın sonuçlanmasını bekliyorlar.

19 Ağustos 2009 tarihinden itibaren Esenyurt Belediyesi önünde süren direnişe ilişkin açıklama yapan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, uzun süredir yürütülen mücadelenin başarısının, kriz gerekçesiyle ya da sendikalaştıkları için işten atılan tüm işçiler için örnek oluşturduğunu ifade etti. Kararın TEKEL işçilerinin mücadele sürecine denk düşmesinin moral olacağının belirtildiği açıklamada, kalan 9 işçi için hukuksal sürecin tamamlanmasının beklendiği söylendi.

Öte yandan 9 işçiden 5’inin davası da görüldü. Bir sonraki duruşmanın 25 Mart 2010 tarihinde görülmesine karar verildi. Direnişteki diğer 4 işçinin işe iade davaları 18 Şubat 2010 tarihinde görülecek.


Kent AŞ işçileri CHP’ye yürüdü

İzmir Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ’de çalışırken “daralma” gerekçesiyle 30 Nisan 2009 tarihinde işten atılan Kent AŞ işçilerinin, Karşıyaka Adliyesi 3. İş Mahkemesi’nde açtığı davanın 4. duruşması 8 Şubat günü görüldü. İşçiler duruşma sonrasında CHP Karşıyaka İlçe binasına yürüyerek, CHP’li milletvekillerinin TEKEL işçilerine sahip çıktığı gibi Kent AŞ işçilerine de sahip çıkmasını istedi.

“CHP milletvekilleri TEKEL işçilerine sahip çıktığınız gibi kendi belediyenizin attığı Kent A.Ş. işçilerine neden sahip çıkmıyorsunuz” pankartı arkasında CHP ilçe binasına yürüyen işçiler, CHP’lilere seslendi. Muhatap bulamayan işçiler, CHP’nin ilçe binasının önünde bir süre, “Vur vur inlesin, Deniz Baykal dinlesin!”, “Vur vur inlesin, CHP dinlesin!”, “Kent AŞ işçisi direnişin simgesi!”, “Karşıyaka başkanı Karşıyaka düşmanı!”, “Karşıyaka uyuma, işçine sahip çık” sloganlarını attı.


AKA Deri’de direniş sürüyor

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren AKA Deri’de sendika üyesi 40 işçi çalışırken, üretimde sıkıntı yaşadığını belirterek daralmaya gideceğini söyleyen patron, öncelikle 4 işçiyi işten çıkardı. İşverenin sonradan yaptığı açıklamalara göre işten çıkarmaların devam edeceği dile getiriliyor.

Deri-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalardan işçiler özellikle öğlen saatlerinde direnen işçilere destek amaçlı ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Ayrıca AKA Deri fabrikasında çalışan işçiler de işe giriş ve çıkış saatlerinin yanısıra öğle saatlerinde çadıra destek ziyaretlerinde bulunuyorlar.

Gazetemizin sendika yetkilileri ile yaptığı görüşmede fabrikada bulunan komitenin işverenle görüşmelere başlayacağı ifade edildi. Görüşmelerden bir sonuç çıkmaması durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini çeşitli yol ve yöntemlerle kullanacağı, direnişlerini sürdürecekleri belirtildi.

Kızıl Bayrak / Tuzla


TEKEL direnişi kazanana kadar...

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “sendikal hak ve özgürlükler için oturma eylemi”nin yedincisini 10 Şubat günü Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirdi. Eyleme Tek Gıda-İş Sendikası da pankart ve flamalarıyla katılarak destek verdi.

Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TEKEL işçilerini ve Tek Gıda-İş’i kutladığını belirtti.

Siyasal iktidarın ve sınıfa ihanet edenlerin TEKEL direnişini karalama, küçümseme, sulandırma kampanyası başlattığını vurgulayan Çelebi, hiçbir karalamanın direniş gerçeğini gizleyemeyeceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın sadece Türk-İş ile görüşeceğini açıklamasına da değinen Çelebi, “Çünkü Başbakan çözüm değil dayatma peşinde.” dedi.

TEKEL işçileriyle dayanışmayı yükseltmek için herkesi siyah kurdele takmaya çağıran Çelebi, “Yakanıza, evinize, arabanıza, camlarınıza siyah kurdeleler asın. Bugün aşı için, işi için, geleceği için direnen TEKEL işçisinin alnında sembolleşen siyah bantları her yere yayalım.” dedi.

Çelebi, 12 Şubat toplantısının ardından daha etkin ve yaygın eylemler yapacaklarını da söyledi.

Açıklama sonrası katılımcıların yakalarına siyah kurdeleler takıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Muayenehane emekçilerinden eylem

Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde uygulamaya sokulan Tam Gün Yasası ile işsiz kalan muayenehane emekçileri, 10 Şubat günü gerçekleştirdikleri eylemle mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen muayenehane emekçileri “‘Tam gün’ işimizden olduk” ve “Sayın Başbakan diklenmiyoruz, dik duruyoruz” pankartlarını açtılar.

Muayenehane emekçileri adına basın açıklamasını Necla Ponpe yaptı. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 60 bin muayenehane çalışanının işsiz kalacağını belirten Ponpe, ailelerle birlikte 240 bin insanın olumsuz etkileneceğini söyledi. Açıklamaya SES, Dev Saglık-İş ve Sosyal-İş de destek sundu.

Kızıl Bayrak / Ankara