24 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/24

 Kızıl Bayrak'tan
Eylemli dayanışmayı yükseltelim, mücadeleyi büyütelim!
Anayasal hayaller ve gerçekler!
YSK’ya tepki dalga dalga...
AKP Ortadoğu’da efendilerine sorun çıkarmıyor
Sivas’ın hesabını sormak için alanlara!
2 Temmuz hazırlıklarından....
KESK baskıları protesto etti
Meclisteki “sendikacılar”
kime hizmet ediyor?
Kamu TİS sürecinde işçiler ihanet kokusu alıyor
Taksim’de 15-16 Haziran yürüyüşü!
Metal işçileri süreci değerlendirdi
ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ile yoğunlaşan devlet terörü üzerine konuştuk...
Alaattin Karadağ davası sürüyor
Geçen bir dönemin dersleriyle yeni döneme çok yönlü hazırlık!
Liseli gençlik’ten LYS protestoları
Sokaktan “güvenoyu” yok!.
İngiltere’de burjuvazi pervasız saldırıya,
işçi sınıfı genel greve hazırlanıyor
Suriye’de rejim zorlanıyor
Hatay’da bir
Hollywood hikâyesi
Essen’de “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” gecesi başarıyla gerçekleşti
Kapitalist ahlak timsali Melih Gökçek’ten inciler
Gümüşköy Platformu içerisinde yer alan SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir ile konuştuk.
“Kayıpların sorumluları mecliste!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseli gençlikten LYS protestoları

Liseli gençlik Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirdiği eylemlerle Lisans Yerleştirme Sınavı’nı (LYS) protesto etti.

Ankara

20 Haziran günü gerçekleştirilen eylem için Kolej Meydanı’nda toplanan Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Öğrenci Birliği, Odak/ Genç Direnişçi ve Özgür Lise Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Caddeye barikat kuran kolluk güçleri yürüyüşü keyfi bir şekilde engellemeye çalıştılar. Polisin, “kaldırımdan yürüme” dayatması kabul edilmezken caddenin tek şeridinin açılmasıyla eylem devam etti.

“Geleceğimize sahip çıkıyoruz Eğitim sistemini yıkmak için yürüyoruz” pankartının açıldığı yürüyüşe katılan DLB’liler “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Parasız eğitim istiyoruz!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Tek yol devrim kurtuluş sosyalizm!” dövizlerini taşıdılar.

Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında ise, “Düzen bizi eğitim sistemiyle, YÖK’ü ile, polisi ile, medyası ile bir ablukaya almaktadır” denilerek sınavlardan düşük puan aldığı için intihar eden öğrenciler hatırlatıldı. “Buradan soruyoruz ölen arkadaşlarımızın hesabını nasıl vereceksiniz? Biliyoruz ki cevap veremeyeceksiniz. Çünkü biz haklıyız siz değil” sözleriyle sona eren açıklamanın ardından Yapı Sanat Evi tiyatro topluluğunun sergilediği skeç izlendi.

Eylem, Yapı Sanat Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.


Avcılar

Devrimci Liseliler Birliği, Liseli Direnişçi Gençlik ve Yeni Dünya Gençliği, elemeci sınav sistemine karşı 15 Haziran Çarşamba günü Avcılar’da bir eylem gerçekleştirdi.

Kürtçe ve Türkçe hazırlanan “Kahrolsun şifreli, elemeci, paralı eğitim sisteminiz” şiarlı ozalitin açıldığı eylemde Marmara Caddesi girişinden sloganlarla yürüyüşe geçildi.

DLB’nin “Eşit parasız bilimsel anadilde eğitim!”, “Parasız eğitim sınavsız üniversite!”, “YGS-LYS kaldırılsın!”, “Tek yol devrim kurtuluş sosyalizm!” dövizleriyle yer aldığı eylemde, cadde üzerindeki dershanelerin önünde basın açıklaması yapıldı.

YGS’deki şifrelerle açığa çıkanın çürümüş sistemin gerçeği olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Haykırıyoruz; eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için ‘Yaşasın devrim ve sosyalizm’. Bizler hakkımız olan geleceğin bize bahşedilemeyeceğini iyi biliyoruz. İşte bunun için diyoruz ki ‘Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır’. Bunun için bu düzene ve onun çürümüş eğitimine, sınavlarına karşı sokakları doldurmaya, örgütlü mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz”

Basın açıklamasının ardından Gündoğdu marşı okunarak eylem sonlandırıldı. Eyleme PDG de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ankara-Esenyurt

 

 

 

 

Sınav kepazeliği büyüyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın ardından ortaya çıkan şifre rezaletinin yankıları sürerken bu kez, Lisans Yerleştirme Sınavı’ndan (LYS) bir gün önce “LYS soruları çalınacak” açıklaması geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından yapılan açıklama ise şifre skandallarıyla öfkesi büyüyen öğrenci gençliği bir kez daha sarstı.

Özcan’ın “LYS soruları çalınacak ihbarı geldi” açıklamasına, ÖSYM “ÖSYM, sınav güvenliğini en üst düzeyde tutmaya özen göstermektedir” yanıtını verdi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, üniversite adaylarının zaten daha önce yaşanan skandallar zinciri nedeniyle büyük bir travma yaşadığını belirterek, “YÖK Başkanı’nın bu düşüncesizce açıklaması travmanın boyutunu daha da büyütüyor” dedi. Asıl ilginç olanın bu ihbarın kamuoyuyla paylaşılması olduğunu belirten Yıldız, ÖSYM’de yaşanan tüm skandalların faturasının ‘AKP’yi istemeyenlere’ kesildiğini söyledi. “Birinin Sayın Özcan’a hükümetten önce öğrencileri düşünmesi gerektiğini söylemesi gerekir” uyarısında bulundu.

 

 

 

Gençler meydana çıktı

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pekçok ülkesinde gerçekleştirilen gençlik eylemleriyle eşzamanlı olarak Türkiye’de de “Gençler Meydana Eylem İnisiyatifi” yürüyüş gerçekleştirdi.

19 Haziran Uluslararası Eylem Günü’nde Galatasaray Lisesi önünde toplanan öğrenciler, “19 Haziran Uluslararası Eylem Günü’nde İşsizlik ve YÖK’e Karşı Gençler Meydana” pankartı arkasında Taksim Meydanı’na yürüdü. “İşsiz gençlik geleceği alacak!” sloganının atıldığı yürüyüşte işsizliğe ve YÖK’e karşı mücadele çağrısı yapıldı. İspanya, Yunanistan ve daha birçok ülkedeki gençlik eylemleri selamlandı.

İnisiyatif adına açıklama yapan Işıl Kurt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üniversiteler ile ilgili yaptığı açıklamaların samimiyetsiz olduğunu ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız oturma eylemi ile geleceğimizin bizden çalındığını ve buna dur diyecek olanların bizler olduğunu gösterdik” dedi.

Kurt ayrıca şunları dile getirdi:

Gençlik, ülkede egemenlerin yapmaya çalıştığının çok farkında. Üniversiteleri 4 yıllık bekletme merkezine çevirenlerin hedefini biliyoruz. İspanya, Fransa ve Yunanistan’da olduğu gibi Türkiye’de de işsiz gençlik geleceği için mücadelesini sürdürecek. Gençlik bundan sonra gelişmelere sessiz kalmayacak. Çünkü geleceğinin kendi ellerinde olduğunu çok iyi biliyor”


Eskişehir’de soruşturma terörü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde EGSİAD (Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve  İşadamları Derneği) toplantısına gelen Ali Babacan’ı protesto eden 20’ye yakın öğrenciye ESOGÜ Rektörlüğü tarafından soruşturma açıldı. Soruşturmaları yaz dönemine denk getiren rektörlük böylece tepkinin de önünü almaya çalıştı. Bununla beraber rektörlük bazı öğrencilerin evini arayarak soruşturma saldırısından aileleri haberdar etti.

Böylece ESOGÜ Rektörlüğü protesto sırasında azgın polis terörüne maruz kalan öğrencilere soruşturma açarak bir kez daha sermayenin yanında olduğunu göstermiş oldu.

Ekim Gençliği / Eskişehir