10 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/06

 Kızıl Bayrak'tan
Sermayenin topyekûn saldırısını emeğin kızıl baharıyla püskürtmeye!
Toplumsal-siyasal yaşamı
gericileştirme hamleleri
“Demokrasi” yalanları ve
düzenin yeni politik platformu
Devletin “terör zirvesi”nin
gösterdikleri
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Ankara BDSP:
Bahara hazırlanıyoruz!
Emekçi kadınlar 8 Mart’a çağırıyor!
Direnişçi işçi Alper Ekici’ye
Direnişçi işçilerden coşkulu ve kitlesel dayanışma gecesi
Belde A.Ş işçileri:
“Biz de varız!
Sendikal örgütlenme ve işçiye baraj!
Tersaneler cehenneminde patlama
Emperyalist savaş aygıtı NATO dağıtılsın!
ABD’nin yeni jeopolitik yönelimi: BOP’tan Asya Pasifik’e... / 2
- Volkan Yaraşır
Emperyalist saldırganlık ve gerici boğazlaşma tırmandırılıyor
Bir-Kar: Faşizm bir düşünce değil, suçtur!
Sermaye ve düzeninden bağımsız, bürokratik yozlaşmadan arınmış
devrimci bir DİSK için
Yerel işçi bültenleri:
Değiş, değiştir!
Esenyurt’ta program seminerleri
Kuyrukta 500 bin kişi var
Katliam emri Ankara’dan!
Gazi’deki çete saldırısına karşı
ortak tutum
ESP’lilere ceza yağdı
Cellat bir kez öldürür,
umutsa hep taşınır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişçi işçilerden coşkulu ve kitlesel dayanışma gecesi...

Maltepe Belediyesi’nde direniş kazanacak!”

 

CHP’li Maltepe Belediyesi’nde işten atmalara ve taşeron köleliğine karşı mücadelelerini kararlılıkla sürdüren Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, direnişlerinin 46. gününde Kartal’da kitlesel ve coşkulu bir dayanışma gecesi düzenlediler.

4 Şubat akşamı Kartal Rahmanlar’daki İlhan Düğün Salonu’nda yapılan geceye direniş kararlılığının yanısıra sınıf dayanışması damga vurdu. Çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütlü temsilcilerinin yanısıra ilerici, devrimci güçlerin ve yüzlerce emekçinin katıldığı gecede, direnişi kazanana dek mücadeleyi sürdürme kararlılığı haykırıldı.

Sendikal ihanete güçlü yanıt

Gecede yapılan konuşmalarda öne çıkan bir diğer önemli nokta ise sendikal bürokrasiye ve ihanete karşı mücadele çağrısıydı. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Belediye-İş İstanbul 6 No’lu Şube’nin, belediye yönetimi tarafından hazırlanan deklarasyona imza atmasının da teşhir edildiği gecede, şube başkanları Nevzat Karataş ve Ali Beyaz istifaya çağrıldı.

Gecede Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ise sendikal ihanete karşı anlamlı bir dayanışma örneği gösterdi. Şube Başkanı Mahmut Şengül ve yönetim kurulu üyeleri ile Ataşehir, Kadıköy ve Kartal’daki temsilciler etkinliğe katılarak direnişçi işçilerin yanında olduklarını belirttiler. Şube Başkanı Mahmut Şengül direnişçi işçilerin önlüğünü de gece boyunca giyerek 2 No’lu Şube yönetiminin ihanetine anlamlı bir yanıt verdi.

Genel-İş üyesi Kartal Belediyesi taşeron işçileri ve Ataşehir Belediyesi taşeron işçilerinin de katılım sağladığı etkinlikte, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Mücadele Birliği, İşçi Mücadele Derneği, EMEP ve TKP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ilerici ve devrimci kurum da yer aldı.

Haklı olduğumuzu biliyoruz, biz kazanacağız!”

Dayanışma gecesi selamlama konuşması ve sınıf mücadelesinde yaşamını yitirinler anısına saygı duruşuyla başladı.

Kartal İşçi Kültür Evi tarafından hazırlanan sinevizyon salon tarafından ilgiyle izlendi. Direnişçi taşeron işçileri adına söz alan İlhan Yıldırım, taşeron şirketlerde yürüttükleri mücadelenin geçmiş sürecini özetledi.
Yıldırım, taşeron köleliğini kendi çalışma koşulları üzerinden anlattı. Uğradıkları sendikal ihanete de değinen Yıldırım, Genel-İş 2 No’lu Şube’nin, örgütlenme mücadelelerini ve direnişlerini ortada bıraktığını, kendilerini sendika üyesi yapmayarak sırtını döndüğünü dile getirdi. Sendika yöneticilerinin patronlarla kolkola olduğunu söyleyen Yıldırım, mücadelelerinde kendilerini yalnız bırakmayan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile belediye yönetiminin deklarasyonuna imza atmayan Tüm Bel Sen 3 No’lu Şube’ye teşekkür etti.

Yıldırım’ın konuşması “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganıyla kesildi. Direnişçi işçilerin önümüzdeki sürece dair eylem planını da aktaran Yıldırım, Ankara’da bulunan CHP Genel Merkezi önüne ve TBMM’ye yürüyeceklerini dile getirdi. Yıldırım konuşmasını, “Haklı olduğumuzu biliyoruz. Bu gücü işçi sınıfından alıyoruz. Sonunda biz kazanacağız” diyerek sonlandırdı.

Sınıf dostlarına plaket

Direnişçi işçiler, direniş süreci boyunca mücadelelerine destek olan yerel basın-yayın organlarına ve destekçi güçlere de plaketler verdiler.

Gecede, dayanışmalarından ötürü kendilerine plaket verilen Genel-İş 1 No’lu Şube, Tüm Bel Sen ve Birleşik Mücadele Platformu temsilcileri de birer konuşma yaptı.
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı
Mahmut Şengül şunları söyledi:

Burada sendikal kimliğimden çok Maltepe’de direnen arkadaşların bir parçası olarak varım. Üzerimdeki önlük sembolik bir önlük değil. Sadece Maltepe’nin değil, Türkiye’nin kanayan yarası olan ücretli kölelik düzeni taşeron sisteminin tamamen ortadan kalkıp sendikalı, kurallı, düzenli bir çalışma sistemi gelene kadar, başta Maltepeli arkadaşlarımla beraber, daha sonra kendi bölgemizde ve Türkiye genelinde tüm taşeronlarla beraber, yasal kazanımlar sağlanması için bir çalışma içerisine gireceğiz”

Maltepe bir kıvılcımdır, bunu bir ateş topuna dönüştürelim” diyerek taşeron işçilerine de seslenen Şengül, Maltepe direnişini zaferle taçlandırana kadar mücadele çağrısı yaptı.

Militan savunma, militan direniş, militan mücadele”

Birçok müzik grubunun ve sanatçının sahne aldığı gecede araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır da bir konuşma yaptı.

Tarihsel bir dönemden geçildiği tespitinde bulunan Yaraşır, bu gelişmelerin kapitalizmin krizleriyle bağlantısı olduğunun altını çizdi. Gelişmelerin Türkiye’ye yönelik yansımalarına da değinen Yaraşır, TC.’nin Ortadoğu’daki lejyonerlik ve taşeronluk rolüne vurgu yaptı. Bu sürecin diğer ayağının Çin çalışma rejimi olduğunu ifade eden Yaraşır, taşeron sistemi, güvencesizlik ve esnekleşmenin işçi sınıfı açısından ne anlam taşıdığını anlattı.

Örgütlenmenin önemine değinen Yaraşır, 7 gün 24 saat sınıf içinde çalışma yürütmenin ve sınıfın organik bir parçası olmanın önemine dikkat çekti. “Ya çağdaş barbarlığa onay vereceğiz ya da başka bir dünya kuracağız” diyerek konuşmasını sürdüren Yaraşır, Marx’ın “İşçi sınıfı örgütlüyse her şeydir, örgütsüzse hiçbir şeydir” sözünü hatırlattı. Kürt halkının ulusal özgürlük mücadelesinin işçi sınıfının devrimci enerjisiyle birleştirilmesinin önemine de değinen Yaraşır, “işçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarının sınıf içerisinde hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. Yaraşır konuşmasını, “Militan savunma, militan direniş, militan mücadele” sözleriyle sonlandırdı.

Dayanışma gecesinden notlar:

- Baştan sona canlı ve coşkulu bir atmosferde geçen geceye 600’ü aşkın işçi ve emekçi katıldı.

- İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), BDSP, TKP, Kartal Belediyesi taşeron işçileri, Arçay Tekstil İşçileri, Adana Çukurova’dan bir grup taşeron işçisi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Genel-İş üyesi taşeron işçileri, Mersin Limanı direnişçi Uğursan taşeron işçileri, EMEP İstanbul İl Örgütü, Birlik Dayanışma Hareketi, Ümraniye İşçi Birliği, TÜM-İGD, Halkların Demokratik Kongresi 1. Bölge Yürütmesi, İşçi Mücadele Derneği, Devrimci Anarşist Faaliyet, Gebze’den Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Çelik-İş üyesi metal işçileri, Ontex-Canbebe direnişçi işçileri, İşçi Gazetesi, Ekim Gençliği, Tersane İşçileri Birliği ve birçok kurum geceye gönderdikleri dayanışma mesajlarıyla selamladı.

- Pınar Sağ, Enver Çelik, Hasan Akyol, Beydilli, Grup Emeğe Ezgi, Nazım Kültürevi Orkestrası, Hasan Ali’nin yanısıra Gülsuyu Gençlik Halk Oyunları Ekibi’nin de sahne aldığı gecede, Pınar Sağ’ın konuşması katılımcılardan büyük alkış aldı.

Kızıl Bayrak / Kartal