29 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/26

 Kızıl Bayrak'tan

AKP iktidarı Suriye’yi “düşman” ilan etti

Emperyalizmin maşaları Suriye halkına savaş ilan ettiler
Irkçı-inkarcı devletin Kürt sorunundaki açmazı derinleşiyor

Faşist baskı ve teröre karşı mücadeleyi büyütelim

Kamu emekçilerine tutuklama terörü
KESK operasyonuna sokakta yanıt
Atılım ve ETHA’ya polis baskını
Sivas katliamının hesabını emekçiler soracak!
Katil devletten hesap sorma çağrısı
İzmir’de sınıf seminerleri başladı
DHL Lojistik işçileri direnişte!
MICHA işçileri direniyor!
MESS Grup Toplu Söleşme Süreci ve Görevlerimiz
Taleplerimiz ne olmalı?
Avrupa’da sınıf hareketi radikalleşiyor-Volkan Yaraşır
İspanya’da madenci grevi
Kazanılmış haklarımız ve geleceğimiz için greve-direnişe!
“Hapishanesiz bir toplum istiyoruz!”
BDSP: Kürtaj haktır, Roboski katliam!
‘Düşmanın’ hedefinde öğrenciler var
“İş cinayetlerine karşı mücadele ortaklaşmalı”
Yeni Roboski hikayeleri yazılırken
Sorunların kaynağı olduğu yerde durdukça yara kanamaya devam edecektir!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 


BDSP: Kürtaj haktır, Roboski katliam!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 23 Haziran günü İstanbul’da gerçekleştirdiği eylemle sermaye hükümeti AKP’nin kürtajı yasaklama girişimlerine karşı mücadeleye çağırdı.

Eylemde, kürtajın kadının tek başına söz sahibi olmasının tartışmasız bir hak olduğuna, sermaye hükümeti AKP eliyle hayata geçirilmek istenen dinci-gericiliğe ve kadın düşmanlığına geçit verilmeyeceğine ve kadının gerçek kurtuluşunun ve özgürlüğünün ancak sosyalizmde mümkün olabileceğine vurgu yapıldı.

Kürtaj yasağına karşı yürüyüş

Avcılar Marmara Caddesi girişinde buluşan BDSP’liler “Kürtaj haktır, Uludere katliamdır! / Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” pankartı açtılar. Ellerinde kızıl flamalar taşıyan BDSP’liler kortej oluşturduktan sonra yürüyüşe başladılar.
Marmara Caddesi’nin sonuna kadar gerçekleştirilen yürüyüş etrafta bulunan emekçiler tarafından ilgiyle izlendi. Özellikle kadınlar alkışlarla destek verdiler.

Kürtaj açıklamaları devlet politikası”

Cadde sonuna gelindiğinde, eylemin yapılış amacına dair bir konuşma yapıldı. BDSP adına açıklamayı okuyan Esin Yıldız, toplumsal yaşamın her alanında çürümenin kaynağı olan kapitalist sistemin, yürüttüğü politikalarla kadınları sınıfsal, cinsel ve ulusal sömürünün çarklarında öğüttüğüne dikkat çekti.

Yıldız, kürtaj ile ilgili tartışmalarda, kapitalist düzen politikalarının uygulayıcısı ve politik temsilcisi AKP/Cemaat koalisyonunun kadına yönelik bakışını ortaya koyduğunu belirtti. AKP’nin kürtaj ile ilgili açıklamalarının bir devlet politikası olduğu, N.Ç. davası, Fethiye davası, karakollarda yaşanan tecavüz ve şiddetin buna somut birkaç örnek oluşturduğunun altı çizildi.

Yıldız, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarının sürdüğüne işaret ederek, Kürt kadınlarının bu kirli savaşın en iğrenç yönlerine maruz kaldığını ve savaşta kadınların en ağır saldırıların hedefi olduğuna vurgu yaptı.

Yıldız, bu tablo içerisinde kadınları katledenlerin yalnız başına, tetiği çeken, bıçağı tutan el olmadığına vurgu yaparak kadını baskılayan politikaların bu düzen ve onun temsilcileri ile hayata geçirildiğini belirtti. Çifte sömürüye, baskıya, eşitsizliğe ve her türden köleliğe karşı kadının kurtuluşunun devrimde, sosyalizmde olduğunu vurgulayarak açıklamayı bitirdi.

Açıklamanın ardından, düzenin katliamlar ve sömürücü kimliğinin bir örneği olan 2 Temmuz Sivas katliamı hatırlatılarak, emekçilerin örgütlü mücadeleyi yükseltmesi çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Kürtajı yasaklamakta kararlılar

Dinci-gericilik, kadınların kürtaj hakkını yasaklamakta kararlı. Tayyip Erdoğan’ın, “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasının ardından kürtaj hakkını yasaklama girişimlerini sürdüren dinci-gerici AKP hükümetinin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka çıkaracaklarını söyledi.

Akdağ, Meclis’in 1 Temmuz’da kapanması durumunda yasal düzenlemenin Ekim’e kalacağını söyledi. Akdağ, yasal düzenleme dışındaki yönetmelikler ve uygulamalarla ilgili “yapılacak çok iş” olduğunu söyleyerek kürtajı yasaklama girişimlerinin süreceği mesajını verdi.
Kadın düşmanı söylemleri dilinden düşürmeyen Akdağ, “Kürtaj sayısını azaltmalıyız” diyerek amacı tanımladıktan sonra “Bırakın herkes kürtaj yaptırsın demek, kadının hayrına bir iş değil.” sözleriyle kürtajın yasaklanmasını savundu.

Kadın düşmanı zihniyetin temsilcilerinden Akdağ, ‘Nüfus Planlaması Kanunu’ kavramını “çağdışı” olarak nitelendirirken “daha çağdaş kavramlar” kullanma adı altında kürtaj yasağını savundu.



 

SKM'den kürtaj eylemi

ESP/Sosyalist Kadın Meclisi 23 Haziran günü İstanbul'da yaptığı eylemle, kürtaj ile ilgili son açıklamaları değerlendirdi. SKM, kürtaj tatışmalarında kadınların “kürtaj hakkı”nı korumakta başarılı olduğunu vurgulayarak, kadın bedeni üzerindeki kararların kadınlarda kalması için mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.

Taksim Tramvay Durağı'nda yapılan eylemde SKM adına açıklamayı Sevilay Ateş okudu.

Ateş, kürtaj hakkının kadınların verdiği mücadele ile korunduğunu vurgulayarak, devletin sadece 'sıkı tedbirler' alacağını açıklayarak geri adım attığını belirtti. AKP ve onun kurumlarının kadını aile ve evlilik kurumuna hapsetmeye ve kadın bedenini erkek egemenliğine sokmaya kararlı olduğunu belirten Ateş, kadınların da haklarını onlara vermemekte kararlı olduğunu ifade etti.

Açıklamanın ardından söz alan Mukaddes Erdoğdu Çelik, yıllar önce TC'nin Kürt kadınlarını kısırlaştırma tartışmalarını ve Urfa Cezaevi'nde yanarak ölen çocukları hatırlatarak, devletin kürtaj konusundaki yaklaşımının sömürgeci zihniyetin bir ürünü olduğunu, devletin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkardığını vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul