29 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/26

 Kızıl Bayrak'tan

AKP iktidarı Suriye’yi “düşman” ilan etti

Emperyalizmin maşaları Suriye halkına savaş ilan ettiler
Irkçı-inkarcı devletin Kürt sorunundaki açmazı derinleşiyor

Faşist baskı ve teröre karşı mücadeleyi büyütelim

Kamu emekçilerine tutuklama terörü
KESK operasyonuna sokakta yanıt
Atılım ve ETHA’ya polis baskını
Sivas katliamının hesabını emekçiler soracak!
Katil devletten hesap sorma çağrısı
İzmir’de sınıf seminerleri başladı
DHL Lojistik işçileri direnişte!
MICHA işçileri direniyor!
MESS Grup Toplu Söleşme Süreci ve Görevlerimiz
Taleplerimiz ne olmalı?
Avrupa’da sınıf hareketi radikalleşiyor-Volkan Yaraşır
İspanya’da madenci grevi
Kazanılmış haklarımız ve geleceğimiz için greve-direnişe!
“Hapishanesiz bir toplum istiyoruz!”
BDSP: Kürtaj haktır, Roboski katliam!
‘Düşmanın’ hedefinde öğrenciler var
“İş cinayetlerine karşı mücadele ortaklaşmalı”
Yeni Roboski hikayeleri yazılırken
Sorunların kaynağı olduğu yerde durdukça yara kanamaya devam edecektir!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamu emekçilerine tutuklama terörü...

"Susmayacağız! Direneceğiz!"

Faşist baskı ve terörde gemi azıya alan gerici-faşist rejim, 25 Haziran sabahı 20 ilde gerçekleştirdiği eş zamanlı baskınlarla bir kez daha kamu emekçilerinin örgütü KESK’i hedef aldı. Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana, Eskişehir, Van, Mersin, Siirt, Mardin, Malatya, Sakarya, Kocaeli, Kars, Hakkari ve Urfa’da da onlarca kamu emekçisi gözaltına alındı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen baskınlarda aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 57 KESK üye ve yöneticisi gözaltına alındı.
“KCK operasyonları” adı altında yapılan operasyon ve gözaltılara “KCK Türkiye Meclisi/Demokratik Emek Platformu üyeliği” ve “Demokratik Kadın Meclisi üyeliği” gerekçe gösterildi.

KESK’e baskın

Ankara’da bulunan KESK Genel Merkez binasına, Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler tarafından baskın düzenlendi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı.
Özgen’in yanısıra Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin, Tüm Bel-Sen yöneticisi Yılmaz Yıldırımcı, SES Genel Sekreteri Sıddık Akın, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Eryılmaz gözaltına alındı.
KESK’e bağlı SES, ESM, Yapı Yol-Sen, BES, Tarım Orkam-Sen, Haber-Sen, Tüm Bel-Sen ile Eğitim Sen’in genel merkezlerine girilerek sendika binalarında saatler süren aramalar yapıldı.
Adana merkez Seyhan İlçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan PTT Lojmanları’na 25 Haziran sabah saatlerinde gelen polisler, Haber Sen Adana Şube Sekreteri Yusuf Kösele’nin evine baskın düzenledi. Baskında evin aranmasının ardından, Haber-Sen binasında arama yapıldı. Aramaların sona ermesi ardından Kösele gözaltına alındı.
Operasyonun Hakkari ayağı sabah erken saatlerde aramalarla başladı.
Eskişehir’de yapılan baskında Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı gözaltına alındı.
Dersim’deki baskında Eğitim Sen Şube Başkanı Hasan Ölgün gözaltına alındı. Polis, Eğitim Sen’e ait bilgisayara da el koyarak emniyete götürdü.

KESK’lilerle dayanışma

KESK yönetici ve üyeleri 27 Haziran günü savcılık soruşturması için Ankara Adliyesi’ne getirilmeye başlandı. Emniyette ifadeleri tamamlanan kamu emekçilerinden 34’ü, Ankara Adliyesi’ne getirilirken sağlık sorunları nedeniyle 3 kişi (Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, Eğitim-Sen Ankara 4 Nolu Şube Yöneticisi Reşit Sümbül ve BES Ankara 2 Nolu Şube Yöneticisi Civan Yıldırım) emniyetten serbest bırakıldı.
KESK üye ve yöneticileri ile dayanışma için çeşitli illerden Ankara’ya gelen yüzlerce KESK üyesi 27 Haziran sabahı Ankara Adliyesi önünde toplandı. Saat 12.30’da basın açıklaması gerçekleştirildi.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı’nın yanısıra DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Kani Beko da eylemde söz aldı.

KESK’lilere tutuklama terörü

27 Haziran günü emniyette ifadelerinin alınmasının ardından savcılık sorgusu için Ankara Adliyesi'ne getirilen 34 KESK'li gece geç saatlerde tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, aralarında SES Genel Sekreteri Mehmet Sıddık Akın, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, Haber-Sen Kadın Sekreteri Seyran Şık'ın da bulunduğu 22 kamu emekçisinin tutuklanmasına karar verdi.
22 KESK üyesi adliyeden, cezaevine nakledilmek üzere çıkarıldılar. Adliye dışında bekleyen kamu emekçileri arkadaşlarını “KESK'li tutsaklar onurumuzdur", "AKP'ye teslim olmayacağız" sloganları ile karşıladılar. KESK'liler Sincan F Tipi Cezaevi'ne götürüldüler.
Emniyet ifadeleri tamamlanan ve aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu 16 kamu emekçisi de 28 Haziran sabahı adliyeye getirildi. Lami Özgen ve KESK'liler kitleyi zafer işaretleri yaparak selamladı.
Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada 16 kamu emekçisinin savcılık sorguları devam ediyordu.

 

 

 

“Greve neden katıldın?”

KESK yönetici ve üyelerine yönelik operasyonda “terör operasyonu” adı altında en temel sendikal mücadelenin hedef alındığı, bir kez daha ortaya çıktı. Gözaltına alınan KESK’lilere emniyette ve savcılıkta greve neden katıldıkları, “AKP’ye teslim olmayacağız” sloganının atıldığı eylemle ne amaçladıkları soruldu.
Gözaltındaki KESK’lilere 21 Aralık 2012’de sağlık emekçilerinin başlatıp tüm kamu emekçilerinin örgütlediği greve neden katıldıkları soruldu. Bir dizi KESK üyesine ise toplusözleşme yapılmadığı için zamsız maaş almaları üzerine bordro yakma eylemi yapmalarının nedeni de soruldu.
“KCK” operasyonu kapsamında gözaltına alınan KESK üyelerinin sorgularda karşılarına çıkan sorular sermaye hükümetinin baskı politikalarının kanıtıdır. Kamu emekçilerinin 4+4+4 yasası ve toplu sözleşme oyununa karşı greve çıkması saldırıların hedefine KESK’in alınmasına neden oldu.

 

 

 

 

Gözaltı terörüne karşı KESK’le dayanışma...

KESK ve bağlı sendikalara yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlar kapsamında aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve onlarca KESK üye ve yöneticisinin gözaltına alınmasına sendikalar, kitle örgütleri ile ilerici ve devrimci güçler tepki gösterdi.
Sendikanın genel merkezi önünde yaptığı açıklamada, operasyonlara tepki gösteren KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hükümetin kendisi gibi düşünmeyen herkesi susturmaya çalıştığını söyledi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Erol Ekici, KESK’e yönelik yeni operasyonlarla ilgili açıklamasında “KESK’i ve muhalefeti baskı ve gözaltılarla sindirmeye çalışan AKP siyasetinin gerçek niyetinin 12 Eylül’ü kalıcılaştırmak olduğunu” belirtti.
Ekici, geniş bir yelpazede baskı ve gözaltılarla süren operasyonlarla toplumun zapturapt altına alındığına dikkat çekti.
Gözaltılar ve tutuklamalara derhal son verilmesini, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını isteyen Ekici’nin KESK’i baskı ve engellemelerle susturacaklarını zannedenlerin büyük yanılgı içerisinde olduğunu belirtti.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel de, yaptığı yazılı açıklama ile gözaltılara tepki gösterdi. Türkiye’nin, yeni bir haftaya daha gözaltı ve operasyon dalgasıyla girdiğini belirten Özel, emek ve demokrasi güçlerine karşı yürütülen baskı ve sindirme politikasını kınadı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “sendikal çalışmaların, yasadışı örgüt çalışmalarıymış gibi lanse edilmek istendiğini” ifade ederek operasyonlara tepki gösterdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı ve konfederasyonun avukatı Selçuk Kozağaçlı, haklı gerekçeye dayanan bir arama veya zapt etme kararı olmaksızın sadece genel başkanın işyeri diye gösterilerek bazı evraklara el konulmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.