11 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/15

Greif direnişi yeni bir dönemin kapılarını açtı
Greif işgal okulu ve kısa dersleri
60 uzun gün: “Greif İşgali!”
Kavga bitmedi daha yeni başlıyor!
İzmir’de Greif için üç eylem!
Greif işçilerine saldırı
dört yanda protesto edildi
İki ayrı dünyaya ait iki ayrı insan…
Greif’te iki düzen, iki dünya karşı karşıya!
İşgal fabrikasında
coşkulu dayanışma etkinliği!
Greif işçileri kararlılıklarını İzmir’e taşıdı
Özelleştirmeye karşı Ankara’da eylem!
Sağlık işçilerinden
iş bırakma eylemi!
Kölelik ve sömürü düzenine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Osmanlı’dan günümüze 1 Mayıslar
İşçi sınıfı Taksim’e,
Türk-İş Kadıköy’e!
İzmir’de işçi sınıfının
devrimci 1 Mayıs’ını örgütleyelim!
Devrimci 1 Mayıs faaliyetlerinden...
“Taksim işçi ve emekçi mücadelesi açısından bir bellektir!”
Canları alan
şeytanların hırsıdır!
Perinçek, AKP ile ittifaka hazır!
AKP gericiliği
sınır tanımıyor!
Kayıp çocuklar ülkesi
Paraları sıfırlayanlar
yoksullara sadaka dağıtıyor!
Türkiye’de
göçmen olmak...
Avrupa: Sosyal demagoji ve faşist hareketlerin seçim başarıları - A. Eren
Küba’ya karşı yeni
emperyalist komplo
Suriye’deki kirli savaş ve ortalığa saçılan pislikler!
Brüksel’de 50 bin
işçi ve emekçi yürüdü
Direnişe, özgürlüğe,
1 Mayıs’a!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Küba’ya karşı yeni emperyalist komplo

 

ABD emperyalizmi, zafere ulaştığı günden beri Küba devrimini yıkmak için çaba harcıyor. Ancak aradan geçen 55 yıla rağmen, bu gerici hedefine ulaşmayı başaramadı. ABD saldırganlığını boşa düşüren Küba yönetimi, işçi sınıfı ve emekçilerden gücünü alan devrimlerin emperyalist kuşatma ve komplolara karşı dayanıklılığını da kanıtlıyor.

Fidel Castro’ya karşı yüzlerce kez suikast planı hazırlayan CIA’in bütün girişimleri fiyaskoyla sonuçlandı. Bundan dolayı defalarca rezil oldu. 55 yılda denemedik yöntem bırakmayan ABD, son olarak Twitter’i kullanarak Küba yönetimine karşı yıkıcı faaliyetlere devam ediyor. Bu kirli planla ilgili belgeleri yayınlayan Associated Press (AP) haber ajansı, Küba halkına düşmanlık yapan Barack Obama yönetiminin suçüstü yakalanmasına katkıda bulundu.

Birkez daha USAID…

2009 yılında başlatıldığı belirtilen ‘yıkıcı proje’, Amerikan “yardım örgütü” Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafında yürütülüyor. CIA paravan kuruluşu olan USAID, ABD emperyalizminin kirli işlerini organize etmesi için kurulmasına rağmen, STK (Sivil Toplum Örgütü) diye pazarlanıyor. Oysa kirli icraatlarından dolayı birçok ülkeden kovulmuştur.

USAID tarafından ZunZuneo adıyla kurulan servisin 40 binden fazla kullanıcıya ulaştığını ortaya koyan AP’nin yayınladığı belgeler, spor, hava raporu gibi “siyaset dışı” haberlerle işe başlayan servisin, belli bir aşamadan sonra, gençleri sosyalist yönetime karşı kışkırtmaya başladığını da kanıtlıyor.

 AP’nin ele geçirdiği USAID belgelerinde, ZunZuneo ağı önemli bir kitleye ulaştığında daha siyasal içerikli metinler göndermeye başlamayı, Raul Castro yönetimine karşı siyasi gösterileri ateşlemeyi ve gençlerin “devlet ve toplum arasındaki güç dengesini yeniden müzakere etmelerini sağlamayı” planladığı belirtiliyor.

Yıkıcı plan gizli yürütülmüş

Suçüstü yakalanan USAID şefleri, Küba’ya karşı giriştikleri yıkıcı faaliyetleri önemsiz göstermeye çalıştılar. Oysa yıkıcı faaliyetlere tepki gösteren bazı senatörler, böyle bir programdan haberdar olmadıklarını açıkladılar. 

USAID tarafından yürütülen yıkıcı faaliyeti “aptalca” olarak niteleyen Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Patrick Leahy, olayla ilgili açıklamasında şu ifadeleri de kullandı; “Bize bilgi verildiğini söylüyorlar. Ancak bize öylesine dolaylı bilgi verildi ki kimse birşey anlamadı. İki soru soracağım: Eğer bizden para istiyorsanız neden ayrıntılı bilgi vermediniz? Ve bu parlak fikir kimden çıktı?”

Bu açıklama, yıkıcı programın “önemsiz” değil, “kirli” olduğunu ve bundan dolayı gizli yürütüldüğünü gözler önüne seriyor.

Kirli programın gizli yürütüldüğünü gösteren bir diğer önemli kanıt ise, finansmanın, ABD dışında kurulan şirketler tarafından üstlenilmesidir. Nitekim USAID örgütünün Küba’daki sosyal paylaşım ağı ile ilişkisini örtbas etmek için büyük çaba harcadığını gösterdiğine işaret eden AP, programa aktarılan para için denizaşırı ülkelerde şirketler kurulduğunu ve Cayman Adaları’ndaki bankalardan transfer yapıldığını bildirdi. Bu arada yayınlanan belgelerde, ZunZuneo için harcanan 1,6 milyon doların, Pakistan’da ayrıntıları açıklanmamış bir projeye tahsis edilmiş olarak gösterildiği de belirtiliyor.

Emperyalist küstahlık

Küba’ya karşı girişilen yıkıcı programın deşifre olması üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney tarafından yapılan açıklamada, USAID’ın kirli işler çevirdiği kabul edildi.

Sözcü, “ Bunlar, bunun gibi programlar ve Amerikan hükümetiyle bağlantısının hem uygulayıcıları hem de vatandaşlar için sorun yaratabileceği türden ortamlar. Bu yüzden gizlilik içinde yürütüldü. Gizli bir program ya da istihbarat programı olduğu için değil. Kaldı ki gizli bir program da değil, istihbarat programı da”   dedi.   

Yıkıcı programı kabul etmek zorunda kalan Obama yönetimi, Küba’ya karşı giriştikleri yıkıcı faaliyetleri “olağan” birşeymiş gibi göstererek, küstahlığı elden bırakmadı.

BBC’ye açıklama yapan USAID sözcüsü ise, küstahlıkta Beyaz Saray sözcüsünü geride bıraktı. USAID sözcüsü Matt Herrick, insanların haklarını kullanmalarına ve dış dünyayla bağlantı kurabilmelerine yardımcı oldukları için Küba’daki faaliyetlerinden gurur duyduklarını söyledi.

Oysa CIA’in paravan örgütü olan USAID, yıkıcı faaliyetlerinden dolayı şimdiye kadar defalarca rezil duruma düşmüştür. Emperyalist kışkırtma ve saldırganlığın taşeronu olan bu örgüt pek çok ülkeden kovulmuştur. Son olarak geçen yıl Bolivya’dan, önceki yıl ise Rusya’dan kovuldu ve bu ülkeleri terk etmek zorunda kaldı.

Küba’dan sert tepki

Yıkıcı faaliyetin deşifre olması üzerine açıklama yapan Küba Dışişleri Bakanlığı ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal şu ifadeleri kullandı: “ZunZuneo programı, ABD’nin Küba’ya karşı yıkıcı planlarından vazgeçmediğini bir kez daha kanıtladı. ABD, ülkemizdeki kamu düzenini bozmak için istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışıyor ve bu amaçla her yıl milyonlarca dolarlık bütçe ayırma devam ediyor.”

Küba yönetiminin emperyalist saldırganlığa tepkisini aktaran Vidal “Uluslararası yasalara ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine saygı duymak zorunda olan ABD hükümeti, Küba halkı ve uluslararası kamuoyu tarafından da reddedilen yasadışı ve gizli eylemlerine son vermelidir” dedi.

ABD’nin Küba’ya karşı giriştiği emperyalist saldırılardan biri daha boşa düşürülmüş oldu. Buna rağmen saldırgan, kirli programların uygulanmaya devam edeceğinden de kuşku duyulmuyor. Zira emperyalizmin var oluş sebeplerinden biri de, sömürgeci saldırganlıktır. Ancak Küba örneğinde görüldüğü üzere, bilinçli ve direngen bir halkın olduğu yerde, bu saldırı programlarının başarıya ulaşma şansı da bulunmuyor.

 
§