15 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/33

ABD emperyalizmi
IŞİD’e savaş mı ilan etti?
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerine
Acıların eskimediği Türkiye’de Erdoğan ‘unutun’ diyor!
Gelin canlar bir olalım, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütelim!
KCK’nin ulusal birlik çağrısı ve gerçekler!
Meslek lisesi “sömürü” meselesi
Çöllolar’da iş bırakma kazanımla bitirildi!
İncirlik Üssü’nde
coşkulu işçi eylemi
Göçüğün yaşandığı ocak kaçakmış!
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı sonuçları

Metal TİS süreci ve
öncü metal işçilerinin görevleri!

Birleşik Metal’in toplu sözleşme taslağına ilişkin görüşlerimiz…

İzmir’de MİB faaliyetleri

Bosch ve Vestel’e
uyarı mektubu

Politik gençlik hareketi geleneği - H. Fırat
Ezidiler: 72 fermana direnen halk - M. Ak
Müslümanlara ağlak, Ezidilere muğlâk AKP politikası - K. Ehram
Almanya’da Ezidilerle dayanışma eylemleri
“Yarın koşullar daha iyi olacak!” - T. Kor
IŞİD projesi ve Kürtler
Arjantin’de matbaa işçilerinden işgal!
Festivalimiz saldırılara karşı
direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısıdır!
Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgisi...
DGB’liler hesap sormaya çağırdı!
Emekçilerin anlatımıyla Kızıl Bayrak...
Kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadeleye!
Küresel ısınmaya karşı önlem aldatmacası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Alnımızda kömür karası,
dilimizde direniş ezgisi...

 

Şarkı söylemek, enstrüman çalmak zenginlerin işi mi? Peki, tiyatro yalnızca sahnelerde seyirlik; heykeller, resimler de sadece müzelik mi? Ya şiirler, kapakların ardına sığacak kadar kitabi mi? Sanat bir avuç asalağın elinde tutsak edilmişken, bizim türkülerimiz, kalemlerimiz, fırçalarımız da susturulamaz ya! Yoksa bir işçinin eline yakışmaz mı sanatın inceliği?

Tam aksine tüm güzellikler bize yaraşır. İşte bu yüzden bizler elimizin nasırı, alnımızda kömürün karasıyla insana ve sanata dair ne varsa koyduk çıkınımıza ve tüm hünerlerimizi serdik dost sofrasına... Tek servetimiz bu ve mirasımız kalacak yarına. Emeğin, sanatın tüm zincirlerini kırıp onu özgürleştireceği güne inananlara...

Bu yıl yüreğimiz kaldı göçük altında Soma’da. Binlerce işçi kardeşimizle öldük biz de fabrikalarda. Ama düştüğümüz yerden bir türkü yükseldi, bir ağıt yakıldı, bir şiir yazıldı, kömür karası bir tablo çizildi. Bakın şimdi hepsi dillendiriliyor, sergileniyor Mamak’ta, bir park alanında.

Yangın yerine döndü evlerimiz Ortadoğu’da. Yumruğumuzda sıkılı taş ulaşmasa da Ankara’dan savaş meydanlarına, seslerimiz ulaştı evladını yitiren Ortadoğulu bir kadının kulağına. Onun kara kapkara gökyüzü yırtıp mavi kıvılcımlar yaratan zılgıtı da burada, yanı başımızda.

Biz dünyanın bütün ezilenleri, sömürülenleri, bağlamamızı, gitarımızı, kalemimizi, fırçamızı kuşanıp yine düşeceğiz sanatın ardına. Unutma sen yokken, bir yanımız eksik olacak. Sen varsan, daha gür çıkacak sesimiz. Alkış tutan eline, türkülerimize eşlik eden diline, kavgamıza kardeş yüreğine ihtiyacımız var. “Haydi sen de çıkar göğüs kafesinden yüreğini, güneşten düşen şu ateşe fırlat. Yüreğini yüreklerimizin yanına at!”

 

 

 

 

Mamak 11. Kültür Sanat Festivali’nde buluşuyoruz!

 

Mamak’ta direnişin bir mevzisi olan Mamak Kültür Sanat Festivali 11. yılında. Her yıl ilmek ilmek örgütlenen Kültür Sanat Festivali, bu yıl da işçi emekçi ve gençlerin sesi soluğu olmak için çalışmalarına başladı. “Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgileri” şiarı ile Soma’da ve daha pek çok işçi cinayetinde yitirdiğimiz işçilere ve direnen halklara atfen gerçekleştirilecek olan 11. Kültür Sanat Festiveli’nde yine türkülerimiz, şiirlerimiz, söyleşilerimiz, semahlarımız ve direnişçi işçi kürsüsü ile mücadele mevzimize bir halka daha ekleyeceğiz. Öncesinde film gösterimleri, söyleşi-forumlar, müzik dinletileri ve emekçi kadın-gençlik etkinlikleri ile başlayacak olan festival programı 30-31 Ağustos günlerinde yapılacak konserlerle son bulacak. Ayrıca şiir-öykü-resim-fotoğraf sergileri de festival günlerinde yer alacak.

Baskılarla gözaltı ve tutuklama terörü ile devam eden festivalimiz bu yıl da mücadeleyi güçlendirecek ve direniş mevzisi olarak çalışmalarına devam edeceğiz.

30 Ağustos Cumartesi

1- Caner Gülsüm

2- PSAKD Ankara Şube 2 Temmuz Sanat Topluluğu Semah Ekibi

3- Grup REDRO

4- MİKE Müzik Topluluğu

5- Tulum-Gitar Karadeniz Ezgileri


31 Ağustos Pazar

1- Özgür Bayram

2- Burhan Merevan Akşahin

3- ŞOREŞ

4- Tiyaroj

11. Mamak Kültür Sanat Festivali

Hazırlık Komitesi

 

 

 

 

Devrimci kültür-sanat mücadelemizi engelleyemeyecekler!

Mamak İşçi Kültür Evi, bu sömürü sisteminin temellerine yönelen işçi sınıfının devrimci programını kendisine rehber edinen ve bu mücadelenin bir parçası olarak, işçi sınıfının kendi kültür-sanatını yaratma ve kültür sanat alanında bir mevzi olma iddiası ile yola çıktı. Bu iddiaya uygun olarak, yaptıkları çalışmalarla, etkinliklerle, eylemlerle ve festivallerle bugüne ulaştı ve bir mevzi yarattı.

İşte bu çalışmaların, devlette yarattığı korkunun bir göstergesi olarak operasyonlar devreye sokuldu. Kültür-sanatı, bir grup asalağın tekelinden çıkararak işçi ve emekçilerle buluşturmak için düzenlenen festivalin çalışmalarına katılanlar ve destek verenler gözaltına alındı, tutuklandı.

Bugün yine bu saldırılarla karşı karşıyayız. Son bir ay içerisinde, İşçi Kültür Evi çalışanı yoldaşlarımız Evrim Erdoğdu ve Özgür Karagöl tutuklanarak cezaevine konuldu. Evrim Erdoğdu İzmir Şakran Kadın Hapishanesinde, Özgür Karagöl ise Sincan 1 No’lu F Tipi hapishanesinde tutsaklar. Gerekçe olarak “yasadışı örgüt üyesi olma” gösterilmiştir.

Sermaye devleti uydurma gerekçelerle bir kez daha yalanlara ve karalamalara başvurmuştur. İşçilerin emekçilerin iktidar mücadelesinin bir parçası olan kültür evlerimizi ve festivalimizi yasadışı gibi göstererek, bizi yalnızlaştırmaya çalışmaktadır. Bizler biliyoruz ki yoldaşlarımızın tutuklanmalarının asıl nedeni, çalışanı oldukları Mamak İşçi Kültür Evi çalışmaları ve kültür-sanat festivalidir. İnsanca bir yaşam isteyen işçilere, emekçilere, gençlere, devrimciler üzerinden bir kez daha gözdağı vermektir. Düşlediğimiz dünyanın kültürünü bugünden var etmeye çalışan devrimcileri yıldırmak istemeleridir.

Ancak nafile! Kültür evlerimizi bassalar da, bizleri tutuklasalar da devrimci kültür-sanat mücadelemizi engelleyemeyecekler. Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, özgür, eşit bir dünya yaratma mücadelemizin önüne geçemeyecekler.

Sermaye düzeninin tüm kirli savaşlarına, saldırılarına, baskı ve zulmüne karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalimizi binlerce işçi ve emekçinin yüreklerinin coşkusuyla zafere ulaştıracağız.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları

 
§