16 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/02

Metal işçisinin grevi, sınıfın ve sınıf devrimcilerinin büyük sınavı
Düzen cephesi seçimlere hazırlanıyor
Devrimci sınıf hareketini büyütelim!
Hrant Dink cinayeti 8. yılında!
Emperyalist saldırganlığa ve kanlı piyonlarına karşı…
MİB MYK Ocak ayı toplantısı sonuç bildirgesi
15 bin metal işçisi 29 Ocak'ta greve çıkıyor
Sınıf kardeşleriniz yanınızda!
Namet'te sendika düşmanlığına protesto
Ümraniye'de 8 Şubat hazırlıkları
Ülker'in önlenemez yükselişi! - Onur Kara
Sosyalizm ve din - Lenin
Charlie Hebdo katliamı
Zorba rejimlerin ‘insan hakları’ ortaklığı
Katiller de yürüyüşteydi
“Gelecek her yerde sosyalizme ait olacaktır!”
AKP’nin paketinde kadın emeğinin sömürüsü var!
“Kadın sorunu”, ideolojik donanım ve mücadelenin önemi
Sermayenin gözünden ‘aile paketi’ yorumu
İşçilerin Birliği Kurultayı toplandı!
Sincan’da işçiler mücadeleyi yükseltiyor!
Yerel bültenler: Devrimci sınıf faaliyetinin soluk borusu
Türkiye’de “hapishane”lere dair düşünceler - Z. Kaya
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel bültenler: Devrimci sınıf faaliyetinin soluk borusu

 

Sermayenin sömürü ve kölelik dayatmaları altında ömürlerini tüketen işçiler, sermaye egemenliğindeki medyanın kıskacında. Sınıf mücadelesinin katı gerçeklerini iliklerine kadar hissetseler de işçiler sermayenin sömürü ve kölelik politikalarını kavrayacak araç ve zeminlerden yoksunlar.

İşte, bu gerçekten hareketle, sınıf mücadelesine ses-soluk olma misyonuyla uzun yıllardır farklı sanayi havzalarında varlıklarını sürdüren yerel işçi bültenleri, işçi sınıfı için adeta soluk borusu işlevi görüyorlar.

Devrimci sınıf faaliyetinin bir aracı olarak yayın hayatlarını sürdüren ve her aşamasında devrimci-öncü işçilerin emeğinin bulunduğu işçi bültenleri Aralık-Ocak sayılarıyla bir kez daha karşımızdalar.

İzmir, İstanbul, Gebze, Adana, Mersin, Kayseri’de yürütülen devrimci sınıf faaliyetinin gündemlerini içeren bültenlerin ortak temel gündemleri ise asgari ücrete yapılan sefalet zammı ve Greif işgalinin 1. yıldönümü vesilesiyle 8 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenecek olan ‘Kavel’den Greif’e… İşgal, grev, direniş’ gecesi.

Bültenler neyi işliyor?

İzmir’deki uzun soluklu devrimci sınıf faaliyetinin bir ürünü olarak 10 yılı aşkın süredir düzenli seslenişini sürdüren Çiğli İşçi Bülteni, İzmirli işçilere ‘İş cinayetleri, taşeronlaşmaya, iş kazalarına karşı işyeri komitelerinde birleşelim!’ çağrısını yükseltiyor.

İşçilerin kaleminden çıkan yazıların dikkat çektiği bülten sayfalarında, süren işçi direnişleri ve grevlerin tablosunun yanı sıra asgari ücret sefaletine karşı mücadeleyi örgütleme çağrısı bölge işçilerine taşınıyor.

İzmir’de sömürü ve kölelik cehennemi Bakırçay Havzası’nda çalışan binlerce işçiye seslenen Bakırçay Havzası İşçi Gündemi de yeni sayısıyla Bakırçay işçilerinin sesi oluyor. Geçmiş yıllarda bölgedeki devrimci sınıf faaliyetinin bir ürünü olarak çıkan Bakırçay İşçi Bülteni ve Demir-Çelik İşçileri Bülteni’nin devamı niteliğindeki bültende petro-kimya ve metal işçilerinin yazıları bulunuyor. Ağırlıklı olarak havzadaki sömürü ve kölelik koşullarının işlendiği bültende bu koşullara karşı işçiler çalıştıkları fabrikalarda işçi komitelerinde örgütlenmeye çağrılıyor. Bültende ayrıca, metaldeki grev sürecine yer verilerek metal işçisinin mücadelesi Bakırçay Havzası’na taşınıyor.

Çukurova bölgesindeki işçi ve emekçilere yeni ve ilk sayısıyla merhaba diyen Çukurova İşçi Bülteni, işçi sınıfı için yıkım yılı olan 2014’ün ardından 2015 yılının umut yılı olmasını diliyor. Bülten, bu temennisini bölgede süren işçi direnişleri ve mücadeleleriyle destekliyor. Mersin’de liman işçileri ve belediyedeki işçi kıyımlarına karşı mücadelenin sesi olan bültende DEV TEKSTİL’in örgütlenme çağrısı yer buluyor.

İstanbul’da işçi havzası Esenyurt bölgesine seslenen Esenyurt İşçi Bülteni ise, kapak sayfasında insanca çalışma ve yaşam koşulları için örgütlenme çağrısına yer veriyor. Ağırlıklı olarak tekstil işçilerinin kaleminden çıkan yazılar ve DEV TEKSTİL’de örgütlenme çağrısı da bültenin temel gündemlerinden. Bültende, Türk Metal üyesi bir metal işçisinin kaleme aldığı yazı ise mücadele çağrısı içeriyor.

Gebze, Çayırova, Tuzla bölgesine seslenen ‘GREV’ ise, yenilediği görsel tasarımıyla dikkat çekiyor. Bölgede birçok defa patronların hedefi olan bültenin son sayısında ‘Saraylarından sefalet dağıtanlara karşı birlik olma’ çağrısı yükseltiliyor. Bölgenin nabzını tutan ‘Fabrikalardan haberler…’ bölümü ise sömürü ve kölelik koşullarının tablosunu özetler nitelikte. Metal işçilerinin grev kararlılığının yanı sıra asgari ücrete yapılan sefalet zammını teşhir eden bülten, bir dizi farklı sektörden işçinin kaleminden çıkan yazılara yer veriyor.

Kadın işçilerin hakları ve kadın katliamlarına da dikkat çeken bülten öncü-devrimci işçilerin emekleriyle yükseliyor.

Kamu Emekçileri Bülteni ise, yeni ve renkli düzenlemesiyle 2015 yılına dolu dolu bir başlangıç yapıyor. Mücadele görevlerine asılmak için ‘Görev başına!’ çağrısını kapak sayfasına taşıyan bülten, 2014 yılına ilişkin değerlendirmenin yanı sıra eğitimde gericileşme, 13 Aralık mitingi, 8 Mart ve Eğitimciler Forumu üzerine değerlendirme yazılarını içeriyor.

Kayseri bölgesindeki işçi ve emekçilerin sesi olan Kayseri İşçi Bülteni ise kapak sayfasına, önümüzdeki 22 Şubat'ta düzenlenecek İşçilerin Birliği Kurultayı’nın çağrısını taşımış. Taşeron köleliğine, iş cinayetlerine karşı mücadele çağrılarına yer veren bültende işçilerin kaleminden çıkan yazılar kurultay çağrısını işliyor.

Ümraniye bölgesinde işçilere seslenen İşçi Bülteni, işgalin 1. yılında sayfalarını Greif işgalinin deneyimi ve derslerine ayırıyor. Yeni yıla direnişle giren işçilerin mücadelelerini sayfalarına taşıyan bülten, metal işçisinin grev kararlılığını yansıtıyor. Bültende, diğer işçi bültenlerinde olduğu gibi 8 Şubat’ta düzenlenecek gecenin çağrısına da yer veriliyor.

Sektörel bir bülten olarak uzunca bir süredir karayolları işçilerinin örgütlenmesi mücadelesinin temel araçlarından biri olan Karayolları İşçileri Bülteni, yeni sayısıyla da kadrolu ve taşeron işçilerinin sesi oluyor. Bülten, yeni sayısında bir kez daha işkolundaki sorunların yanı sıra ‘Daha çok Greif!’ yaratma çağrısında bulunuyor. Kayseri ve çevre illerdeki karayolu işçilerine seslenen bülten, asgari ücret gündemini de işliyor. Bültende karayolu işçilerinin kaleminden çıkan yazılar dikkat çekiyor.

Metal işkolunda çalışan yüzbinlerce işçinin sesi-soluğu olma hedefiyle yayın hayatını sürdüren Metal İşçileri Bülteni, grev iradesini ortaya koyan metal işçilerine seslenmeye devam ediyor. Bülten, işkolunda yaşanan gelişmelerin yanı sıra işbirlikçi-uzlaşmacı sendikal çizgiye karşı metal işçilerini uyarıyor.

 
§