5 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/22

Metal hareketinde kritik günler
“Emeğin Hukuku Kurultayı” ile emeğe saldırı
Metal işçisi sermayenin kölesi, Türk Metal’in askeri olmayacak!
Türk Traktör grevinin ardından...
ICOG heyeti ile konuştuk
Metalde geri dönüş yok
Sermayenin yedek lastiği: Çelik-İş
MİB’li bir işçi Birleşik Metal-İş’e soruyor!
“MİB’li ol güçlü ol!”
Dönemin ruhu, işgal, grev, direniş!
Petkim’de direniş sona erdi
"Artık bürokrasiyle hesaplaşma ve hak kazanımı dönemine giriyoruz!"
Sağlıkçılar: Yastayız yetti artık!
Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli
Bir dönemin sonuna doğru
Emekçilere "Tek yol devrim" çağrısı
Emekçi kadınların talepleri seçim sandıklarına sığmaz!
Çözüm ne seçimde ne mecliste
Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı
Koç sermayesinin “acıklı” hikayesi - R. U. Kurşun
Gerçekler saldırılarla gizlenemez!
Bir savaşın en acı tanıkları: Kadınlar
Hapishanelerde çocuklara işkence yapılıyor
Yeni sendika için hazırlanan tüzük taslağı tartışmaya açıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“MİB’li ol güçlü ol!”

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), çeşitli bölgelerde yürüttüğü faaliyetlerle metal işçilerini mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Aksaray Mercedes işçilerine dağıtım

Aksaray Mercedes’te Türk Metal çetesine karşı işçilerin başlattığı tepkinin sönümlenmesi karşısında Aksaray İşçilerin Birliği İnisiyatifi, işçileri mücadeleye çağırmak ve diğer metal işçileriyle birlikte hareket etmelerini sağlamak için çıkarttığı bildirileri işçi duraklarında dağıttı.

Dağıtımlar sırasında işçilere kazanımların ancak mücadeleyle elde edilebileceği, sus payını alarak kendi köşelerine çekilmelerinin mücadeleyi sürdüren diğer sınıf kardeşlerini ortada bırakmak anlamına geleceği ifade edildi.

Dağıtımlar sırasında ayrıca yeni sendika tartışmaları da işçilerin gündemine sokularak Türk Metal çetesinden kurtulmaları ve işçi temsilcilerini seçerek yeni sendika sürecinin bir parçası olmaları gerektiği vurgulandı.

İkitelli’de örgütlenme çağrısı

MİB, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde bildiri dağıtımı gerçekleştirerek metal işçilerini hakları ve gelecekleri için örgütlenmeye çağırdı. Metal fabrikalarının sabah işbaşı yaptığı saatlerde yapılan dağıtımlarda Bursa’da başlayan metal fırtınanın birçok kente yayıldığı ifade edildi. Fiili greve çıkan metal işçilerinin üretimden gelen güçlerini kullanarak taleplerini patronlara kabul ettirdiği vurgulandı.

Metal fabrikalarının bulunduğu sanayi havzalarına metal işçilerinin direnişiyle dayanışmaya çağıran ozalitler yapıldı. Metal fabrikalarının çevresine ve işçi servis güzergahlarına yapılan ozalitler çevreden geçenlerin ilgisini çekti. Bütün işçi ve emekçilerin metal sürecini takip etmesi için ozalitlerde MİB facebook adresine de yer verildi.

Metalıum’a dağıtım

Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Metalıum fabrikasına MİB bildirileri dağıtıldı. Vardiya değişiminde yapılan dağıtım sırasında işçilerle metal eylemleri üzerine sohbet edilirken bildiri alan işçiler metal eylemlerinden haberdar olduklarını söylediler.

İşçiler, direnişte olan metal işçilerinin istediği hakları elde etmek için şube yöneticilerini ve temsilcileri çağırarak görüşme yaptıkları bilgisini verdi. Şube yöneticilerinin Bursa’da başlayan ve farklı kentlere yayılan eylemlerin bitimiyle taleplerinin karşılanacağını söylediklerini ifade ettiler.

Diğer yandan metal işçilerinin başlattığı onurlu direnişin sesi ve taban inisiyatifi çağrısı farklı araçlarla sürdürülüyor. Sanayi havzalarına ve merkezi noktalara MİB imzalı yazılamalar ve billboard afişleri yapıldı. E-5 hattı üzerinde de çok sayıda noktaya MİB imzalı billboard afişleri yapıştırıldı.

MİB’li ol güçlü ol!”

MİB, Çiğli’de yazılamalarla metal işçilerine çağrı yaptı. “MİB’li ol güçlü ol!”, “TM istifa!”, “MİB’de birleş!” yazılamaları yoğun olarak servis noktalarına ve istifalar için e devlet şifresinin alındığı Çiğli PTT duvarına yapıldı.

MİB çalışanları Menemen Mezarlık, Asarlık, Manisa Kavşağı, Üst geçit ve Garaj servis duraklarında Türk Metal’den istifa süreci ile ilgili bildirileri metal işçilerine ulaştırdı.

Dağıtımlar sırasında işçilerle yapılan sohbetlerde son haftada demir-çelik fabrikalarında istifalar konusunda bilgi kirliliğinin olduğu gözlemlendi. MİB adına dolaylı ya da dolaysız söylenti ve çağrıların yapıldığı öğrenildi. Bunun üzerine Metal İşçileri Birliği yayınladığı bildirileri demir-çelik işçilerine ulaştırarak işçileri bilgilendirdi.

Kızıl Bayrak / Aksaray – İzmir- İstanbul

 

 

 

 

 

OSTİM’e sendika girdi: Klisom’da işçiler kazandı

 

Ankara OSTİM’de kurulu Klisom Klima’da işten atma saldırısına karşı 1 Haziran’da üretimi durduran işçilerin talepleri kabul edildi.

40 işçinin çalıştığı Klisom’da sendikal örgütlenmenin tamamlanması ve yetkinin DİSK/Birleşik Metal-İş’e çıkmasının ardından işten atma saldırısına başvurarak 2 işçiyi kapı önüne koyan patrona işçilerin cevabı şalteri indirmek oldu.

İşçilerin üretimi durdurmasının ardından 2 Haziran günü Klisom patronu sendika yönetimi ve işçilerle masaya oturmak zorunda kaldı. Patronla yapılan ilk görüşmede işçilerin zam oranı dışındaki bütün talepleri kabul edildi.

Fabrikada yapılan görüşmeler üzerinden hazırlanan protokol 3 Haziran günü patron tarafından kabul edildi. Protokolün sendika temsilcileri tarafından da imzalanmasının ardından üretim yeniden başlarken işçiler bu kazanımı “Artık OSTİM’de sendikalı bir işyeri var” diyerek duyurdular.

İmzalanan protokole göre atılan işçiler geri alınırken, ilk yıl 210 TL ücret zammı, yıllık 300 TL yakacak yardımı, 500 TL düğün yardımı gibi pek çok iyileştirme kazanıldı. Ayrıca işçilerin, bugüne kadar kendilerine verilen yol parasının ulaşım ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek dile getirdikleri talep de karşılandı.

 
§