30 Ağustos 2019
Sayı: KB 2019/31

İşgale, kayyıma, sosyal yıkıma ve zorbalığa karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Düzen muhalefetinin kayyımla imtihanı
Kapitalizmde orman yangınlarının ticareti
Doğasında talan var AKP’nin!
Mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimi, yalanlar ve gerçekler
Tekstilde toplu iş sözleşmesi sürecinin gösterdikleri
Küçükçekmece’de anket çalışmamıza yansıyanlar
HT Solar’da işçi kıyımını durdurmanın yolu, fiili meşru mücadele yolu olmalıdır!
Lang&Yüzer’de sendikalaşma ve direniş deneyimi üzerine…
Barış Sorunu - V. İ. Lenin
Hong Kong’daki gelişmeler üzerine
“Gelişmiş 7” iflasın eşiğinde!
Yaşamak için sosyalizm!
Kayyım darbesiyle kadın hak ve özgürlükleri yine hedefte…
Nafaka düzenlemesine dair Esenyalı’dan emekçi kadınların görüşleri
2019-2021 MESS Grup TİS süreci sözleşme taslağımız!
Metal işçileri dayatmalara boyun eğmeyecek, ihanete geçit vermeyecektir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

HT Solar’da işçi kıyımını durdurmanın yolu, fiili meşru mücadele yolu olmalıdır!

 

HT Solar’da olası işçi kıyımına karşı Birleşik Metal-İş Sendikası ne yapacak?

HT Solar işçileri bayrama fabrikada kitlesel işçi kıyımı yapılacağını öğrenerek girdi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze şube yöneticileri tarafından bilgilendirilen işçilere, 160 kadar kişinin işine son verileceği söylendi. Bu kıyımın sebeplerine dairse birçok sebep tartışılıyor. HT Solar’a yönelik devlet teşvikinin süresinin dolması, adım adım otomasyon sistemine geçiş, ABD ve Çinli şirketler arasındaki pazar ve ticaret savaşı vs. Bunlara yaklaşan sözleşme öncesi gözdağı vermek, işsizlik tehdidini kullanmak da eklenebilir.

Bunların hepsi de kıyımın nedenlerinden biri olabilir. Ancak esas olan şu ki HT Solar patronunun değirmeni dönmeye devam edecek. O; makineleri geliştirerek, kalan işçiler üzerinde iş yükünü arttırarak, mobbingin dozunu yükselterek kârına kâr katmaya devam edecek. Olan ekonomik kriz koşullarında işsiz kalan HT Solar işçilerine olacak.

Birleşik Metal-İş Sendikası bu süreci nasıl karşıladı?

Gebze şube yöneticileri, çıkış listesi hazırlanırken işçilere yaptıkları açıklamada “süreci uzatalım, belki işveren de yeni pazarlar bulur” ifadesini kullandı. Bu söylemle süreci nasıl işleteceklerini de göz önüne serdiler. İşçilerin çalışma hakkını açıklıkla savunmaktansa patronun yeni pazarlara açılma ihtimali üzerinden süreci uzatma derdindeler. Kapitalizmin mantığı üzerine en ufak bir fikri olan birinin dahi kapitalist rekabetin ve büyümenin işçi için iş güvencesi anlamına gelmediğini bilmesi gerektiğini de burada küçük bir not olarak geçelim. Bu anlayış bize geçen yıl yaşanan CSUN enkazını hatırlattı. CSUN işçileri süresiz izinlerle oyalanırken yine zaman kazanma peşindeydiler! Şimdi CSUN işçileri ne tazminatlarını ne de içeride kalan diğer haklarını alabildiler. CSUN’da yaşananlar da gösteriyor ki süreci bekleyişle karşılamak işçiler açısından ölümü kabul etmek anlamına geliyor.

Şu anda HT Solar’da buna benzer bir süreç yaşanıyor. İşçiler kurbanlık koyun gibi bekleyiş içindeler. Sendikanın gerçek niyeti fabrikada tek işçinin dahi atılmaması olsa idi şimdiden işçilerin karşısına bir mücadele programı ile çıkardı. Fakat öyle bir niyetin olmadığı şimdiye kadar ortaya koyulan pratikle sabit. Koltukları sarsılmasın diye özellikle sınıfın birliği ve dayanışmasından kaçınan bu bürokratlar işçi sınıfı üzerinde bir kambura dönüşmüş durumda. İşçi sınıfı bu kamburu söküp atmadığı sürece yenilmeye hep mahkum olacak.

Şimdi HT Solar işçilerinin de yapacağı şey sendika bürokratlarının iki dudağı arasından çıkacak sözlere tabii olmamak ve kuru kuru söylemlerine kanmamaktır. Fabrikada kararlı duran işçilerin yılgınlığa düşmeden sürece öncülük etmesi ve fiili meşru mücadele hattını izlemesi gerekiyor. Böylelikle sendikamızı mücadele mevziisine dönüştürür ve patronun saldırılarına karşı boyun eğmemiş oluruz.

Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

Metalde TİS öncesi işçi kıyımı: Borusan ve Renault’da işten atamalar

 

Toplu sözleşmelerle krizin faturasını işçilere ödettirmeye çalışan patronlar, TİS öncesinde de toplu işten çıkarma saldırısını devreye sokarak işçilere gözdağı vermeye çalışıyor. TİS süreçlerinde fabrikaları dikensiz gül bahçesine dönüştürmek isteyen patronlar mücadeleyi büyütme potansiyeli olan işçileri işten atıyor.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci öncesinde de fabrikalarda işten çıkarmalar başladı. İşçi kıyımlarının devreye sokulduğu fabrikalar Bursa’da Renault ve İstanbul’da Borusan oldu.

Borusan’da işten çıkarma bahanesi “iş güvenliği kurallarına aykırılık”

Halkalı’da kurulu Borusan fabrikasında işçilerin aktardığına göre, bir süredir işçiler parça parça işten çıkarılıyor. Türk Metal ve Borusan patronlarının el birliğiyle hayata geçirdiği kıyımlarda işten çıkarma gerekçesi ise “iş güvenliği kurallarına aykırılık” olarak gösteriliyor.

Geçmişte göz ardı edilen kuralların şimdi işten çıkarma bahanesi yapıldığını ifade eden işçiler, bu bahaneyle işçilere iki sarı kart verildiğini ve sonrasında da tazminatsız şekilde işçilerin kapı önüne koyulduğunu belirtiyor.

İşten çıkarmalara patronlarla işbirliği içerisinde hareket eden Türk Metal’in işçilere önerisinin 3600 primi dolduran işçilerin SGK’dan çıkış talep etmesi şeklinde olduğu öğrenildi. Primini doldurmayanların ise hiçbir şey alamadığı ifade edildi.

Renault’da mücadeleci işçiler işten çıkarıldı

Bursa’da 2015 yılında Metal Fırtına’da başlıca yer tutan Renault fabrikasında da işçi kıyımları yaşandı. Geçtiğimiz hafta onlarca işçinin işten atıldığını belirten işçiler, 2015’te direnişin ön saflarında yer alan, fabrika yönetimine ve Türk Metal’in ihanetine muhalif olan işçilerin işten atıldığına dikkat çekti.

İşçi kıyımının sinyalinin bir süredir verildiğine işaret edilirken, atılan işçilerin kıyımdan bir süre önce mobbinge uğradığı, yerlerinin değiştirilerek zor işlere verildikleri ifade edildi.