İçindekiler:

01 Ocak 2021
Sayı: KB 2021/Özel-02

2021’i mücadele yılına çevirelim!
Yaşam hakkımız hâlâ tehdit altında!
AKP iktidarı ve basın özgürlüğü
TÜİK’in işsizlik verileri bize ne söylüyor?
Yeni Sinbolar yaratalım!
Sinbo etkinliğine gelen mesajlar
Direnişler işçi sınıfına yol gösteriyor!
Sefalet ücretini reddedelim
Artan açlık kapitalizmin eseridir
100. Yılında Tarihsel TKP... Doğu sorunu hakkında genel tezler
Filippo Turati’ye mektup - Friedrich Engels
Veysel Akgül yoldaş kavgamızda yaşayacak!
Veysel yoldaş devrimci bir törenle uğurlandı
Emperyalist çelişki ve çatışmalar derinleşiyor
2020 yılında ABD-Çin kapışması
Küba Devrimi 62 yaşında!
Pandemiye rağmen kadınların mücadele yılı!
Devrimci-ilerici basın susmayacak
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Veysel yoldaş devrimci
bir törenle uğurlandı

 

23 Aralık’ta yitirdiğimiz Veysel Akgül yoldaş, 28 Aralık Pazartesi günü Mainz’a bağlı Gustavsburg’da yapılan devrimci bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarından dolayı cenaze törenlerinin bile zor yapılabildiği, oldukça sınırlandırılmış güç şartlara rağmen, koşullar zorlanarak, soğuk ve yağışlı havaya rağmen Veysel yoldaş için açık alanda bir tören düzenlendi. Aynı koşullardan kaynaklı törene katılım da minimum düzeyde tutulmak zorunda kalındı. Buna rağmen törene, yoldaşları, Türkiyeli ve Alman devrimci dostları, akraba ve arkadaşlarından oluşan 60’ı aşkın insan katıldı.

TKİP imzalı, “Veysel Akgül yoldaş kavgamızda yaşıyor, unutmayacağız!” yazılı bir pankart, orak-çekiçli bayraklar, çiçekler ve yoldaşın remiyle hazırlanan alanda yapılan tören, kısa bir selamlama konuşması ile başlatıldı. Açılışta ayrıca eski bir Ekim taraftarı olan İsmail Akpınar (1957, Nurhak) isimli emekçi bir dostun da bir gün önce yine korona nedeniyle hayatını yitirdiği haberi paylaşıldı. Hayatıyla ilgili bilgilendirme yapılarak, ailesine ve dostlarına taziye dilekleri iletildi. Ardından “zafere dair” şiiri eşliğinde, Veysel yoldaş şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Anma etkinliğinin programı kapsamında ilkin, Veysel yoldaşın hep yakından ilgilendiği, emek verdiği genç yoldaşları, onun da severek okuduğu, N. Hikmet’in “Yaşamaya dair”, “Salkım söğüt” ve “Elveda” gibi şiirlerini okudular.

Yoldaşın oğlu ve kızı, babalarıyla ilgili anıları, mücadelesi ve onun kendilerine bıraktığı devrimci miras ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eden birer konuşma yaparak, onun devrimci mücadelesini sürdürme ve ileriye taşıma sözüyle biten konuşmalar yaptılar.

TKİP yurtdışı örgütü adına hazırlanan konuşma, Veysel yoldaşla aynı alanda uzun yıllardır birlikte mücadele eden bir kadın yoldaşı tarafından okundu. Konuşmada, Veysel yoldaşın Elbistan’da başlayıp Frankfurt’ta sona eren ve kırık yılı bulan kesintisiz devrimci mücadele süreci anlatılarak, onun parti ve yurtdışı için ne ifade ettiğine değinildi ve yoldaşın en temel bazı özelliklerine vurgu yapıldı.

Ara ara “Veysel yoldaş ölümsüzdür”, “Yaşasın patimiz TKİP!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarının atıldığı törende, genç bir yoldaş da RJ adına, Veysel yoldaşın bıraktığı önemli boşluğu doldurmak için bundan böyle bir adım öne çıkacaklarını ve daha fazla çalışacaklarını vurgulayan anlamlı bir konuşma yaptı.

Frankfurt bölgesindeki devrimci ve dost örgütler de Veysel yoldaşı uğurlama törenine katılarak, devrimci dayanışmanın anlamlı bir örneğini sergilediler. MKP-Hessen örgütü, ATİK-ATİF, AGİF, Barış Evi, KPD-Wiederaufbau, MLPD adına mesaj sunuldu veya konuşma yapıldı. Anmaya Kürt hareketi ve Devrimci Mücadele Birliği temsilcileri de katılarak dayanışma gösterdiler. Ayrıca MKP adına bir de çelenk bırakıldı. Çoğunun Veysel yoldaşı şahsen de tanıdığı temsilciler, politik bazı değerlendirmelerin yanı sıra, ona dair anı ve gözlemlerini paylaşan; onun sade, dürüst ve istikrarlı devrimci kimliğine vurgu yapan konuşmalar yaptılar. Ayrıca törene katılan Gustavsburg Cemevi başkanı, organizasyon konusunda da katkıda bulunarak anlamlı bir dayanışma gösterdi.

Veysel yoldaşın yaşamından kareler ile onun sevdiği “Mağusa Limanı”, “Karlı kayın ormanı” ve “Aldırma gönül” gibi türkülerden oluşan sinevizyon gösterisi, hem kötü hava şartlarından ve hem de zaman kısıtlılığından dolayı maalesef gerçekleştirilemedi.

Anma programının sonunda bir yoldaşı söz alarak, son derece kısıtlı koşullara rağmen Veysel yoldaşı son yolculuğunda yalnız bırakmayan herkese bir kez daha teşekkür etti. “Kuşkusuz Veysel yoldaş gibi bir devrimci çok daha iyi bir töreni hak ediyordu. Fakat mevcut koşullardan dolayı bunu gerçekleştirememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu da bizim ona borcumuz olsun. İlk fırsatta ona layık bir anma yapacağız. Hep yüksekte tuttuğu devrim ve sosyalizm bayrağını yere düşürmeyecek, daha da yükselteceğiz!” sözleriyle, etkinliğin sona erdiğini belirtti.

Veysel yoldaşın naaşı 29 Aralık günü, memleketi olan Elbistan’a götürülecek ve orada da yapılacak bir törenin ardından doğduğu Hasanalili köyünde toprağa verilecek.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

 

 

 

 

Veysel Akgül yoldaşı sonsuzluğa uğurlama töreninde dost parti, örgüt ve kurumların konuşma ve mesajlarından…

Veysel yoldaşa dair...

 

“Yaşamı boyunca sosyalist bir gelecek için mücadele etti”

Sevgili Akgül ailesi,

Değerli dostlar,

Değerli yoldaşlar,

MLPD Hessen eyaleti adına acınızı paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz.

Veysel’in kısa zaman içerisinde koronadan dolayı hayatının tehlikeye girmesi ve hekimlerin kurtaramayacağı derecede hastalığının ilerlemesini kabullenmek bizler için çok zor.

Veysel son nefesine kadar tüm gücüyle mücadele etti, fakat hastalığa yenik düştü. Koronanın kendisine nasıl bulaştığını bilemiyoruz. Var olan iş yaşamı gerçekliğinde gerekli mesafeyi korumak nerdeyse mümkün değil. Bu durum işçiler için çok ciddi bir yaşam tehlikesi arz ediyor.

İstikrarlı hijyen önlemleri ve sağlık alanında binlerce yeni iş alanının açılması, acil bir ihtiyaç olarak duruyor.

Arkadaş canlısı, duyarlı, mütevazi ve her zaman misafirperver bir insanı yitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Ne zaman evine gitsek, mutlaka çay ve yemek ikram ederdi. Birlikte son politik gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulunurduk. Zaman zaman Almancaya yeterli hakim olmayışına hayıflanırdı.

Veysel yaşamı boyunca sosyalist bir gelecek için mücadele etti. Devrimci iyimserliğiyle ve sosyalizme olan sarsılmaz bağlılığıyla anacağız onu.

Sosyalist kültür ve edebiyata olan ilgisi ve sevgisi çok büyüktü. Gallus sokak etkinliklerinde Nazım Hikmet şiirlerini ondan büyük bir ilgiyle dinlerdik.

Veysel aynı zamanda gençlik için de bir örnek teşkil ediyordu. Gençliğin eğitimine ve öğrenimine karşı özel bir hassasiyeti vardı. Ve dahası, onların birer devrimci olarak yetişmeleri için kafa yoruyordu.

Onun sömürüsüz ve baskısız bir toplum hayali, bizler için de geleceğe dair umut veriyor.

MLPD Hessen Örgütü

***

 

Yoldaşın mücadelesini birlikte sürdürelim!

Yoldaşlar

Veysel yoldaşı kaybetmenin acı haberi bizleri derinden sarstı. Ortak düşmanımıza karşı olan mücadelede onun eksikliğine duyduğumuz üzüntüyü bilmenizi isteriz.

Hapishane ve işkencelere direnmiş bedeni, sonunda kapitalizmin işlediği cinayete kurban gitti. Burjuvazi pandeminin yarattığı bu olağanüstü durumu, kendi düzenini, iktidarını daha da tahkim etmek için fırsat olarak kullanıyor. Sağlık hizmetinin kalan son kırıntılarını da kapitalist çıkarları için yerle bir etti. Emperyalizm, Doğu Almanya’nın yıkılışıyla birlikte, halk için ve insanca bakım ve sağlık olanaklarını gittikçe tüketti.

Kapitalizmin yıkılması ancak muktedir sınıfın mülksüzleştirilmesi ile mümkün olacaktır. Böylece insanlık var olan en vahim vebadan kurtulmuş olacaktır. Kapitalist sermayeye dayalı devlet aygıtının yıkılması ve sosyalist devletin kurulmasıyla, üretim araçları işçi sınıfının eline geçecek. İşçi ve emekçilerin ürettiği zenginlik, proletarya diktatörlüğünde, halka ücretsiz sağlık hizmeti sunmanın imkanı yaratılacaktır.

Veysel yoldaş sosyalizme giden yolda, sınıfsız bir toplum için mücadele etti. Ortak eylem ve etkinliklerimizde, devrimci kültür ve sanata özel değer veren bir yoldaş tanıdık onun şahsında. Nazım Hikmet’in şiirlerini ezbere bilen ve kendiliğinden okuyabilmesini beğeniyle karşıladık.

1 Mayıs’ta birlikte kızıl blok olarak pankart ve kızıl bayraklarımızla sosyalizm için yürüdük. Savaşa karşı yürüyüşte birlikte “Savaşa ve faşizme karşı devrim” sloganıyla, omuz omuza yürüdük. Hanau sokaklarında ırkçılığa ve faşizme karşı birlikte sesimizi yükselttik.

Burjuvazi tüm uluslardan işçi ve emekçilere karşı bizzat devlet eliyle ırkçılık ateşini alevlendiriyor. Asalak milyarderlerin çıkarlarını korumak için bu yola başvuruyor.

Yoldaşlar,

Sömürüye ve baskıya karşı, birlikte enternasyonal dayanışmayı kaçınılmaz gören, bizlerle bu doğrultuda yan yana duran, çok değerli bir yoldaşımızı yitirmenin acısını duyuyoruz.

Veysel yoldaşın mücadelesini birlikte sürdürelim!

Dünyanın tüm işçileri ve ezilen halkları, birleşin!

Komünist selamlarımızla…

KPD-Wiederaufbau Frankfurt

***

 

Sosyalizm bayrağını daha da yükseltecek, anılarını zaferle taçlandıracağız!

Veysel Akgül siper yoldaşımızı ortak düş yolculuğumuzda kaybettik. Ailesinin, sevenlerinin, yoldaşlarının ve tüm devrimcilerin başı sağ olsun…

Değerli dostlar,

Üzgünüz, öfkeliyiz…

Üzgünüz, çünkü ölümlerin en talihsiz yaşandığı bu korona günlerinin en pervasız zamanlarında bir siper yoldaşımızı, sosyalist bir devrimciyi, bir devrim aktivistini zamansız yitirmenin derin üzüntüsünü ve acısını yaşıyoruz.

Öfkeliyiz, çünkü yıkılsın diye vahşi kapitalizm, özgür günlere uyansın diye insanlık, ömrünü sosyalist mücadeleye adayan bir siper yoldaşımızı, kapitalist sömürünün insanı hiçe sayan çalışma koşullarından kaynaklı yakalandığı Covid-19 salgınından kaynaklı yitirmiş bulunuyoruz.

Veysel Akgül siper yoldaşımızın bu hiç beklenmeyen bir zamanda, aramızdan ayrılmış olması karşısında söylenebilecek en anlamlı sözümüz, yılların verdiği özgürlük ve sosyalizm düşünü gerçeğe taşıyacak olan yürüyüşümüze anılarını katıp, insanlığın son büyük düşmanı vahşi kapitalizme karşı daha kararlı adımlarla mücadeleye devam etmektir. Siper yoldaşımız Veysel Akgül şahsında ortak düşümüzün asla vazgeçemeyeceğimiz gerçeğine dair söyleyeceğimiz tek teselli sözümüz, onu ve yeryüzündeki tüm insanlığı kuşatan son vahşet çağına meydan okuyan sosyalizm bayrağını daha da yükseltmek, anılarını zaferle taçlandırmak olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, siper yoldaşımızın kaybının yaşattığı büyük acıyı, başta ailesi ve sevenleri olmak üzere tüm yoldaşlarıyla paylaşıyor, inatçı, kararlı, mücadeleci kişiliğinin, özgürlük ve sosyalizme adanmış ömrünün siper yoldaşlığının yükünü omuzlarımıza alıyor, anısına bağlılık sözü veriyoruz.

Siper yoldaşımız Veysel Akgül ölümsüzdür!

Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!

MKP Hessen Örgütü

***

 

Siper yoldaşımız Veysel Akgül
sosyal özgürlük mücadelemizde yaşayacak!

Gelinen tarihsel aşamada küresel kapitalizmin doğa, toplum, insan ve bütün canlıların dengesini ve varlık koşullarını tamir edilemez düzeyde bozması, artık kriz üstüne krizler yaratmakla kalmamakta, insanlığın ve dünyanın varlığını tehdit etmektedir.

Son yıllarda ortaya çıkan salgınlarda olduğu gibi, korona pandemisi de böylesine topyekûn tahribatın bir sonucudur. Bu korona salgını, 23 Aralık tarihinde Veysel Akgül gibi onurlu ve sınıf bilinçli devrimci bir işçi önderini daha aramızdan kopardı.

12 Eylül faşizminin en koyu dönemlerinde devrimci mücadeleden asla ödün vermediği için, Veysel Akgül de uzun yıllar tutsak alınmış ve işkencelere maruz kalmıştı. Ancak o, faşizmin zindanlarındayken ve çıktıktan sonra devrimci direniş geleneği ve mücadeleden kopmayan değerli bir siper yoldaşımızdı.

Politik mülteci olarak yurtdışına geldikten sonra ve son nefesine kadar devrim ve sosyalizm mücadelesine bağlı kaldı ve öyle de anılmayı hak etti. Örnek bir yaşam ve mücadele tarzıyla işçilerin ve göçmen emekçilerin her türlü sorunlarına kendi sorunuymuş gibi ciddiyetle çözüm üretmeye çalışan ve enginleri de fetheden mütevazi bir kişiliğe sahipti.

Veysel Akgül sosyalizm ve komünizm mücadelesinden ödün vermeyen tutarlı bir devrimciydi. Fikirsel mücadelede farklı düşüncelerimiz ve hararetli tartışma noktalarımız olsa da o bunları sosyal ilişkilerine asla olumsuz bir şekilde yansıtmadı. Veysel, her karşılaşmada güler yüzündeki tebessümünü ve şair inceliğini hiç eksik etmedi.

İnsanın insan tarafından sömürülmesine, ezilmesine ve baskı altında tutulmasına karşı çıkan her insan Veysel Akgül’ün bilinçli, onurlu, candaş ve yoldaş kişiliğini ve tutumlarını örnek almalı ve kendi yaşam tarzına uyarlamalıdır. Sosyal kurtuluş ve toplumsal özgürlük mücadelemizde onu daima anacak ve onurlu, bilinçli ve kültürlü kişiliğine, devrimci mücadelesine ve emellerine sahip çıkacağız.

Anıları bilincimiz, kavgası erincimiz, mücadele istikrarı direncimiz olsun!

Veysel Akgül, bir devrim neferi olarak mücadelemizde yaşayacak ve yaşatılacak!

ATİF Hessen

***

 

Devrimci işçi Veysel Akgül ölümsüzdür!

23 Aralık 2020 gecesi Veysel Akgül’ü kaybettik. Görüşmelerimizde bizi asla terslemeyen, devrimci dostluk ve dayanışma ilişkilerine değer veren, ölümsüzlerimizin anmalarında, her türlü siyasi etkinliklerde ve yaşamın tüm alanlarında katkılarıyla ve dayanışmasıyla bilinen bir siper yoldaşın ölümünün derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Veysel yoldaş, 12 Eylül askeri cunta sonrası Elbistan’da Devrimci Halkın Birliği davasından gözaltına alınıp, Maraş Ringi’nde işkenceli sorgulardan geçti. 1982-86 yılları arasında Hatay E Tipi Hapishanesi’nde yattı. Veysel yoldaş, 1988’de Almanya’ya geldikten sonra, önce AGİF saflarında çalışmalarında yer aldı. Bir süre sonra katıldığı Kızıl Bayrak saflarında aralıksız devrimci mücadele yürüttü. Almanya’ya siyasi mülteci olarak gelen Veysel yoldaşın aralıksız bir devrimci işçi olarak sosyalizm mücadelesinde yer alması ve mücadeleye bağlılığından asla geri adım atması vurgulanması ve örnek gösterilmesi gereken bir gerçektir.

Veysel yoldaş, bir devrimci işçi olarak çocuklarını da devrimci mücadeleye katma çabasında bulundu. Kendisi gibi çocuklarının da siyasi mücadeleye, şiire ve sanata ilgili olmaları, onun ve eşinin emeğinin ürünü olarak görülmelidir. Bunlar onun düşündüğü gibi yaşamasının meyveleridir.

Veysel yoldaşla en son Rojava’da ölümsüzleşen Koray Aspir ve Dersim’de ölümsüzleşen Erol Volkan İldem ve Fadime Çakıl için yapılan anmada karşılaştık. Veysel yoldaş anmada şiir dinletisiyle katkısını sunmuştu. Veysel yoldaşı yıllar önce başka bir rahatsızlığından dolayı hastanede ziyaret ettiğimizde bize “İşçi ve emekçilerin hastalanması ve ölümü ile zengin ve mülk sahiplerinin ölümü arasında farklılık var” demişti ve Nazım Hikmet’in konuya dair bir şiirini okumuştu. Okuduğu şiir bizi hayli duygulandırmıştı. Şimdi ölüm haberini aldıktan sonra bize okuduğu şiiri hatırlıyoruz. Ve Veysel yoldaşı, onun yaşamını ve korona karşısında eşitsizliği düşünüyoruz ve derin üzüntü içindeyiz.

Veysel yoldaş, daima bizimlesin, daima seninleyiz! Anılarımızda daima sosyalizm ısrarından vazgeçmeyen devrimci bir işçi olarak kalacaksın. Hoşça kal...

AGİF Frankfurt

***

 

Veysel Yoldaş kavgamızda yaşayacak!

Veysel yoldaşın ölümünden ötürü acınızı paylaşıyor, ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Yaşamın her anında, zindanda ve mücadelede dik duruşuyla bildiğimiz Veysel yoldaşı kapitalizmin yol açtığı ve özelleştirmeler ile berbatlaşan sağlık sistemi ile insanlık bakımından ağır sonuçlara yol açan koronavirüsünden dolayı kaybetmemiz, daha sağlıklı bir toplum, yaşanabilir bir gelecek için mücadele eden bizlerin öfkesini biliyor.

Veysel yoldaş, faşizme ve kapitalizme karşı mücadelemizde yaşayacak! Seni asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Atılım gazetesi adına ALİ AKGÜL