İçindekiler:

18 Haziran 2021
Sayı: KB 2021/Özel-23

Faşizme karşı omuz omuza!
HDP binasına saldırı: Deniz Poyraz katledildi!
“Denizler ölmez!”
Katil devlet hesap verecek!
Biden-Erdoğan görüşmesi
AKP iktidarı kandan ve ölümden besleniyor
AKP-MHP rejimi kadına yönelik şiddeti teşvik ediyor
Sinbo’da direniş okulu: “İstanbul Sözleşmesi”
MİB MYK: Harekete geçelim, örgütlenelim!
Burjuva devrimleri, cumhuriyet ve “piyasa” H. Fırat
Küba ambargosu pandemiyle mücadeleyi sekteye uğratıyor
G7: Çin karşıtı ekseni güçlendirme çabası
NATO zirvesi: Rus-Çin düşmanlığı
Savaş ve suç örgütünün zirvesinden yansıyanlar
Putin ve Biden’ın Cenevre zirvesi
Gençliğin tek seçeneği mücadele!...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

HDP’ye dönük saldırıya kitlesel tepki

“Denizler ölmez!”

 

HDP’ye dönük saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi 17 ve 18 Haziran günleri ülke çapında eylemlerle lanetlendi. İzmir’in yanı sıra İstanbul, Ankara ve Kürt kentleri başta olmak üzere sokaklara dökülen kitleler, saldırının faili Türk sermaye devletine karşı HDP’yle dayanışma birleşik mücadele şiarlarını yükseltti.

“Bu organize bir katliam planıdır”

Saldırının ardından kitleler gün boyunca HDP İzmir İl binası önündeydi. Akşam saatlerinde gerçekleştirilecek eylem için de kitleler halinde yürüyüşlerle bina önüne geldi. Yürüyüş boyunca konuşmalar ve sloganlar atıldı.

Eylemde ilk konuşmayı HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur yaptı. İl örgütü binasına yönelik defalarca kez provokasyon yaşandığını belirten Baydur, valiliğe ve polise defalarca kez bildirimde bulunduklarını dile getirdi. “Bu saldırıların kişisel bir mesele olmadığını gördük” diyen Baydur, “Bu saldırı AKP-MHP iktidarının partimizi hedef göstermesinden kaynaklanmıştır” diye konuştu.

Deniz Poyraz’ın öldürüldüğü binanın önüne HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Serpil Kemalbay’ın yanında nöbete gelirken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da alana geldi.

Buldan konuşmasında “Bugün buraya büyük bir katliamı gerçekleştirmek üzere bir katil yollandı. Ama tesadüfen içeride sadece Deniz vardı, arkadaşlarımız yarım saat önce buraya gelmiş olsalardı ya da katil yarım saat sonra gelmiş olsaydı bugün bu kentte büyük bir katliam gerçekleşmiş olacaktı.” dedi.

“Sorumlu AKP ve onun küçük ortağı MHP”

Buldan konuşmasının devamında AKP iktidarının şefinin katliamın sorumlusu olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:

“Bu katilin arkasında azmettiricinin, emir vericinin, eline silah verenin de kim olduklarını biliyoruz. Çünkü biz bu oyunlara yabancı değiliz. Yıllardır biliyoruz, haykırıyoruz. Bu ülkede işlenen bütün cinayetler planlıdır, organizedir. ‘Bu daha iyi günleriniz’ diyen sayın cumhurbaşkanı siz bu günleri mi kastediyorsunuz, daha bu iyi günleriniz derken Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bu katliamın gerçekleşeceğini biliyor muydunuz? Elbette ki biliyordunuz. Çünkü bu ülkede uçan kuştan bile haberiniz var. Bu ülkede HDP’liler nerede nefes alıyor ondan bile haberiniz var. Ama bugün bu binaya elinde silahla giren, katliam gerçekleştiren bu katilin kimler tarafından organize edildiğini bize açıklamak zorundasınız. Bu olayın sorumluları elbette ki bu ülkeyi yönetenlerdir başta AKP hükümetidir, onun küçük ortağı MHP’dir. Her gün TV programlarında HDP’yi hedef gösterenler, HDP’ye hakaret edenler, HDP’yi krimanilize etmeye çalışanlar bu işin asıl sorumlularıdır. Bunu çok açık ve net olarak ifade ediyoruz.”

“Bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok”

“Katiller hesap verecek” diyerek “Bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok” diyen Buldan şu vurguyu yaptı: “Buradan bir kez daha uyarıyoruz: Artık bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok bizim. Biz çocuklarımızı, evlatlarımızı, kardeşlerimizi sokaklarda bulmadık. Her kaybedilen canın, her toprağın altına düşen canın arkasında binler var, milyonlar var. Deniz’in arkasında da ailesi var, yoldaşları var, partili arkadaşları var, bizler varız.”

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş dayanışma çağrısı yaparken, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de “Deniz’e sözümüz faşizmi süpürüp atmak olacak” ifadelerini kullandı.

Deniz Poyraz uğurlandı: “Binlerce Deniz gelecek”

Deniz Poyraz ertesi gün de İzmir’de binlerce kişinin katılımıyla uğurlandı. Konak’ta Mezarlıklar Müdürlüğü’nde toplanılırken, anne Fehime Poyraz tabutun başında şunları söyledi: “Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadına o kadar işkence yapılır mı? Faşist. Senin kızıma ne hakkın vardı. Allah belanı versin, derman bulamayasın inşallah.” Deniz Poyraz’ın hapishanede olan iki kardeşinden biri cenazeye getirilirken, diğerine izin verilmedi.

Kadınlar tarafından omuzlanan Poyraz’ın tabutu sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde aile evine götürüldü. Mahallede yüzlerce kişi “Şehit namirin” sloganlarıyla aile evine doğru yürüyüşe geçti. Poyraz’ın cenazesinin getirildiği aile evinin önünde bir toplanan kitle, sık sık “Denizler ölmez” sloganları atıldı.

Kitlenin Kadifekale Camisi’ne ulaşmasının ardından Poyraz’ın cenazesi “Deniz Poyraz ölümsüzdür!”, “Denizler ölmez!” ve “HDP halktır, halk burada!” sloganları ile karşılandı.

Deniz Poyraz’ın cenaze töreninde tabutu üzerine örtülen sarı, kırmızı, yeşil flamayı polis almak istedi, fakat kadınlar flamanın önüne barikat kurup polise izin vermedi.

Burada konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Bütün demokrasi güçlerini susturmak için önce Kürtlere saldırıyorlar, önce HDP’ye saldırıyorlar” diyerek şu vurguyu yaptı:

“Mahkemelerde de siyaset meydanında da halkımızla birlikte her yerde dimdik ayaktayız. Mücadelemizi kararlılıkla, inançla sürdüreceğiz. Deniz kardeşim sana söz veriyoruz, senin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız, demokrasi güçleri, emek güçleri, bütün halkların özgürlük isteyen temsilcileri, bireyleri bir araya geliyoruz, bu birlikteliği daha da büyüteceğiz, bu yalan kan ve talan düzenini mutlaka bitireceğiz.”

Sancar’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Bu daha iyi günleriniz diyen Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinden sonra, hergün grup toplantılarında, TV programlarında HDP’ye hakaret edenler bu cinayetleri organize edenlerdir. Bu cinayetleri işletmeye teşvik edenlerdir. Biz biliyoruz ki bu cinayeti işleyen zihniyet HDP’ye kapatma davası açan zihniyet aynı zihniyettir. Kobane davası da aynı zihniyettir” diyerek dinci-faşist rejimi teşhir etti.

Kadifekale’de düzenlenen törende EMEP, Sol Parti, HDK adına yapılan konuşmaların yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından da Poyraz için konuşma gerçekleştirildi.

Sonrasında kadınlar öncülüğünde Buca Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçildi, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Denize sözümüz var, barış gelecek”, “Hepimiz Deniz’i, hepimiz HDP’liyiz” dövizleri ve “HDP halktır, halk burada”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Poyraz, “Şehit namirin” sloganları ve zılgıtlar eşliğinde defnedildi.