İçindekiler:

27 Aralık 2021
Sayı: KB 2021/Özel-46

2021 geride kalırken…
İktidarın çıkmazı ve OHAL sopası
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni dönem
Erdoğan’ın sahte Afrika sevgisi!
Saray rejiminin portresi: “Nebatigiller”
Kapitalist örgütler ve mafyatik saray rejimi
MESSe karşı metal işçileri eylemde!
“Tartışma sendikal anlayış tartışmasıdır”
Kayseri’de asgari ücret çalışması üzerine
Birleşik mücadele arayışından yol ayrımına - Baki Duman
Veysel Akgül yoldaş Frankfurt’ta anıldı
Veysel Akgül yoldaş kavgamızda yaşıyor!
İtalya’da sendikal ihanet...
Şili seçimlerinin ardından
Nükleer anlaşma mı savaş histerisi mi?
Gençlik hareketi 2021 yılı tablosu
ILO 190 Sayılı Sözleşme üzerine
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

MESS dayatmalarına karşı
metal işçileri eylemde!

 

MESS kapsamındaki fabrikalarda 150 bine yakın işçiyi kapsayan ve anlaşmazlıkla devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde, Birleşik Metal-İş ve Türk Metal üyesi işçiler eylemlerine devam ediyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üyesi işçiler iş yerlerinde 1 saatlik iş bırakma eylemleriyle yürüyüşler ve açıklamalar yaparak MESS kapitalistlerinin dayatmalarına karşı taleplerini haykırırken, Türk Metal üyesi işçiler farklı kentlerin merkezlerinde eylemler gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş’ten kısmi iş bırakma eylemleri

Geçtiğimiz hafta içerisinde, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler “Çalıştık ürettik, İş yerlerini, ekonomiyi büyüttük, patronlar kazandı. Şimdi hakkımızı istiyoruz” diyerek yürüyüş yaptı.

Birleşik Metal-İş’in yüzde 35’lik zam talebine karşılık MESS’in yüzde 12’lik zam teklifini protesto eden işçiler “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “MESS zammını al başına çal!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Fabrikalar MESS’e mezar olacak!” sloganları attı.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, “Sefalet ücretlerini kabul etmiyoruz. Tüm işyerlerimizde MESS’in akıl almaz teklifini protesto ediyoruz. Biz kazanacağız” ifadeleri kullanıldı.

Pazartesi başlayan 1 saatlik iş bırakma eylemlerinin gerçekleştiği fabrikalar arasında Penta Alemdağ, Gebze Sarkuysan, Bilecik Demisaş, Cengiz Makina, Bilecik Accuride Wheels, Eskişehir Renta Bulaşık ve Kurutucu, Prysmian Kablo, İzmir Totomak, Ejot Tezmak, Bursa SCM, Rifis Makine, Dostel Makina, Kroman Çelik, Isuzu, Lindy Sulama, SİO Otomotiv, İzmir ZF Lemförder yer aldı.

Fabrika içlerinde yapılan açıklamalarda şunlar ifade edildi:

“MESS’in Sefalet ücretine karşı fabrikalar ayakta! Üretimden gelen gücümüzü sonuna kadar kullanacağız. Sefalete Teslim Olmayacağız. MESS Dayatmalarına Hayır. İnsanca yaşam, insanca ücret için mücadele edeceğiz. Hakkımız olanı alana kadar mücadelemizi büyüteceğiz.”

Türk Metal’den eylemler ve grev kararı

Önceki hafta MESS temsilciliklerine çelenk bırakarak temsili eylemler yapan Türk Metal Sendikası, eylemleri kent meydanlarına taşıyarak 2 haftalık program açıkladı. Geçtiğimiz hafta İzmir, Manisa, Bursa ve Eskişehir’de işçiler kent meydanlarında basın açıklamaları gerçekleştirdi. Ayrıca Ankara Arçelik, İzmir CMS’nin aralarında bulunduğu fabrikalarda da işçiler eylem yaptı.

22 Aralık’ta Ankara’da bulunan Arçelik Bulaşık Makinası fabrikasında işçiler 16.00-24.00 vardiya girişi ve 08.00-16.00 vardiya çıkışında eylem gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra 24.00-08.00 vardiya girişinde de eylem yapıldı.

MESS’in tavrına karşı “Ölümüne çalıştık, kazanacağız” diyen işçiler “Alın terimizi istiyoruz!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları ile yürüdü.

Türk Metal İzmir Şubesi, işçilerin katılımıyla Konak Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Eyleme işçilerin yanı sıra, Türk-İş Bölge Temsilcisi, Türk Metal Manisa Şubesi, Demiryol-İş, Haber-İş, Sağlık-İş, Pertol-İş gibi Türk-İş’e bağlı sendikaların İzmir Şube yöneticileri de katıldı.

“Metal emekçisinin sabrını sınama” ve “Uzlaşma yoksa mücadele var” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada işçiler sık sık, “İş ekmek yoksa barış da yok!”, “Hey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Ölümüne çalıştık kazanacağız!” sloganlarını haykırdı.

Basın açıklamasını okuyan Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, “Biz, 12 Ekim’de masaya bir taslak koyduk. Bu ortamda, ücretlerimize ortalama yüzde 29,57 zam istedik. Peki karşılığında ne bulduk?” diyerek MESS kapitalistlerinin yüzde 12’lik sefalet dayatmasını teşhir etti. Öcal “Bugüne kadar kimseye boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz” iddiasında bulunarak sendika yönetiminin alacağı karara göre hareket edeceklerini belirtti.

Pınarbaşı’da bulunan CMS fabrikasında işçiler, fabrika kapısında gerçekleştirdikleri eylemle MESS’in %12 sefalet zammı dayatmasını protesto etti.

Eylemlerden biri de Bursa Kent Meydanı’nda gerçekleşirken, metal işçileri adına Nizamettin Bilik sendikanın açıklamasını okudu.

İzmir ve Bursa’nın ardından Eskişehir’de Ulus Meydanı’nda yapılan eylemde Türk Metal ağası Orhan Demir işçiler adına konuşma yaptı. Demir, ekonominin yükünü metal işçilerinin çektiğini belirterek, kriz demeden, salgın demeden üreten, çalışan, alın teri dökenin metal işçileri olduğunu söyledi.

25 Aralık günü Türk Metal’in Gemlik Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu’nda konuşma yapan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, greve gitme kararı aldıklarını açıkladı. Grup toplu iş sözleşmesinde MESS’in %12’lik zam dayatmasına karşı örgütlü oldukları yerlerde eylem yaptıklarını belirterek eylemlere devam edileceğini söyleyen Kavlak şunları ifade etti:

“Ben bugün Gemlik’e yalnızca eylem planlarımızı anlatmaya değil, başka bir kararımızı da açıklamaya geldim. Mücadelemizin en etkili silahını buradan, Gemlik’ten bütün Türkiye’ye duyurmaya geldim. Buraya grev kararımızı alarak geldim. 24 Aralık günü itibarıyla grev kararımızı aldık. Artık yalnızca sokaklar, caddeler, meydanlar değil, artık her yer eylem yeridir. Her yer, bütün iş yerleri eylem alanıdır. Grev kararımız hayırlı olsun, gazamız mübarek olsun.”

MESS ile Türk Metal heyetlerinin 27 Aralık sabahı gerçekleştirdiği görüşme de anlaşmazlıkla sonuçlandı. Türk Metal, MESS kapitalistlerinin zam tekliflerini yüzde 17’ye çıkardığını duyurdu. Sendika, MESS’in teklifini reddettiğini ve eylem planını uygulamayı sürdüreceğini açıkladı.

 

 

 

 

 

 

Metal işçileri taslakların revize edilmesini istiyor!

 

MESS ile sürmekte olan Grup TİS sürecinde uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından TM ve BMİS, fabrikalarda eylemlere başladılar.

Halen en can alıcı konuda suskun ve hareketsizler. Taslakların revize edilmesi için tek bir adım atmadılar, tek bir söz söylemediler. Binlerce işçi taslağın revize edilmesini talep ediyor. Ancak taslağı revize ettirecek taban örgütlülüğünün henüz olmayışı, sendika bürokratlarının elini güçlendiriyor.

Şu anki taslaklar resmen işçileri ölümüne çalışmaya ve sefalet içinde yaşamaya mahkûm kılmaktadır. Bunun adı sendikal bürokrasi eliyle işçileri sermayeye köle etmektir. Metal işçileri sendikal ayrım yapmaksızın bir an önce taslakların güncel koşullar göz önüne alınarak revize edilmesi için mücadeleyi büyütmelidir.

Günün acil görevi, başlatılan eylemli süreçlerin inisiyatifinin metal işçileri tarafından ele alınmasıdır. Metal işçileri komitelerini kurmalı, söz-yetki-karar hakkına sahip çıkmalıdır. BMİS’in haftada 1 saatlik iş durdurma eylemleri anlamlıdır ama yetersizdir, arttırılmalıdır.

Yoksa kendi elimizle köleliğimize onay vermiş olacağız. Metal işçilerinin yapması gereken, sendika bürokratlarına olan güvensizlikten kaynaklı olarak eylemlerden uzak durmak değil, tam aksine bu eylemlerde dümeni eline alıp öncü çıkışlar yapmaktır.

“Taslak revize edilsin” talebi haklı ve meşru bir taleptir.

Şimdi bu talebi eylemli bir süreçle fabrikalarda ete kemiğe büründürme zamanıdır. Fabrikalarda yapılan eylemlerde sloganlarımız “Taslak revize edilsin” olmalı, pankartlar, yazılar bunu işlemelidir.

Bir fabrikanın yakacağı kıvılcım, bütün fabrikaları saracak bir dinamik ve öfke barındırıyor.

Çünkü ölümüne çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Hakkımız olanı almak için de birliğimizi güçlendirmeli, harekete geçmeliyiz.

Metal İşçileri Birliği