İçindekiler:

8 Mayıs 2022
Sayı: KB 2022/17

1 Mayıs, sorunlar ve sorumluluklar
İstanbul'da kitlesel, coşkulu 1 Mayıs
İzmir'de 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs
Gebze'de coşkulu 1 Mayıs
Kayseri'de coşkulu 1 Mayıs
Bursa'da binler 1 Mayıs'a katıldı
Mevcut sendikal düzen ve 2022 1 Mayıs'ı
Sınır ötesi operasyonlar ve ötesi
Gerici-faşist iktidarın korkusu
50 yılın çağrısı...
Ankara ve İstanbul'da 6 Mayıs
Kızıldere ve 6 Mayıs'ın 50. yılı anısına...
Anti-faşist zaferin 77. yıl dönümü...
Emperyalist savaş ve denge arayışları
AB'nin kirli elleri olarak Frontex
Almanya'da 1 Mayıslar
İsviçre'de 1 Mayıs
Fransa'da onbinler 1 Mayıs'ta mücadele dedi
Dünya'da 1 Mayıs
Avrupa çapında NATO tatbikatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünya’da 1 Mayıs

 

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Güney Afrika’dan Finlandiya’ya, Japonya’dan Latin Amerika’ya kadar tüm dünyada miting, yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı ücret zamları, çalışma koşullarının düzeltilmesi talep edildi, savaş karşıtı sloganlar haykırıldı.

Yunanistan’da 1 Mayıs Atina, Selanik, Patra gibi büyük şehirlerin yanında adalarda da kitlesel miting ve yürüyüşlerle kutlandı.

Başkent Atina’da üç ayrı yerde yapılan kutlamalara gençlerin katılımı yüksekti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mücadeleci İşçi Sendikaları (PAME) meclisin bulunduğu Sintagma Meydan’ındaki mitinge on binlerce işçi ve emekçi katıldı. İşçi Sendikalar Konfederasyonu ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu Klatmonos Meydanı’nda, bazı sol örgüt ve sendika şubeleri ise Propilya Meydanı’nda toplandılar.

Yürüyüşlerde savaş karşıtı sloganların yanı sıra ücretlerin artırılması, zamların geri alınması, işsizlik süresinin artırılması, eğitim ve sağlıkta işçi ve emekçiler yararına düzenlemeler yapılması talepleri dile getirildi.

İngiltere’de başta Londra olmak üzere birçok şehirde işçi ve emekçiler, 1 Mayıs gösterilerinde, işçileri işten çıkararak kötü koşullarda sözleşmelerle yeni işçi alımlarının son bulması taleplerinin yanında enflasyon oranında zam taleplerini haykırdılar.

Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından “Geleceği birlikte şekillendirelim” şiarı altında yüzlerce kentte düzenlendi. Bu yılki 1 Mayıs etkinlikleri birçok yerde daha kitlesel geçti. DGB’nin açıklamasını göre ülke genelinde 203 bin kişinin katıldığı 400 yürüyüş ve miting düzenlendi. Gösterilerde savaş, militarizm, askeri harcamalar için ayrılan bütçe, yoksulluk, artan enerji fiyatları ve yüksek kiralar protesto edildi, fiyatlar karşısında ücretlerin artırılması talep edildi.

Fransa’da 1 Mayıs’ta yüz binlerce kişi sokaklara çıktı, Cumhurbaşkanı Macron’un yeniden seçilmesinden bir hafta sonra gerçekleşen 1 Mayıs gösterilerine katılım geçen yıldan daha yüksekti. Ülke genelinde 200.000’den fazla kişi emeklilik yaşının yükseltilmesini, zamları, yoksulluğu, savaşı protesto etti, bunlara karşı mücadele çağrıları yapıldı.

 İspanya’da Genel İşçi Sendikası (UGT) ülke genelinde 60 yerde yürüyüş düzenledi. “ücretlerin artırılması” ve “daha fazla eşitlik” talepleri öne çıktı. Madrid’de işçi sendikaları ve çeşitli demokratik kitle örgütleri düşük ücretlere ve enflasyona karşı yürüyüş düzenlendi. Madrid’teki yürüyüşe 50 bin kişi katıldı.

İtalya›da 1 Mayıs’ta asgari ücret, işsizlik, Ukrayna’ya silah sevkiyatı protestoların odağındaydı. Üç büyük sendikadan bu kez Assisi “Barış için çalışmak!” sloganı altında yürüyüş düzenledi. Konuşmalarda Ukrayna’daki savaşın sona ermesi çağrısı yapıldı.
Öğleden sonra, geleneksel Mayıs konseri iki yıl aradan sonra i Roma’da gerçekleşti.

Belçika’da 1 Mayıs işçi sendikalarının düzenlediği eylemlerle kutlandı. Eylemlere hayat pahalılığı ve alım gücündeki düşüş damgasını vurdu. Sosyalist Parti Başkanı Paul Magnette, Charleroi kentinde düzenlenen eylemde, “zenginlere yönelik vergi” çıkarılmasını talep etti. Genel İşçi Federasyonu’nun Namur kentindeki eyleminde de kitlelerin alım gücünün düşmesi öne çıktı.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 1 Mayıs kutlamaları, baharın gelişi ile ilgili geleneksel bir bayram olan “Vappu” ile birleştirildi.

ABD’nin New York kentinde son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı gerçekleşti. Göçmenlere yapılan ayrımcılığın sona erdirilmesi ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasıı taleplerinin dile getirildiği yürüyüşte Amazon işçileri ve inşaat işçileri önemli bir yer tuttu.

Rusya’da Moskova’da Rusya Komünist Partisi tarafından Tiyatro Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Stalin’in posterleri ve kızıl bayraklar taşındı.

Japonya’daki yürüyüş sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları protesto edildi.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da işçi sendikaları ve sol parti ve örgütler, “İnsanca yaşanacak ücret” talebinin yanısıra iş güvenliği, toplu sözleşme hakkı ve kadın işçiler için eşit hak taleplerinin yükseltildiği bir yürüyüş düzenlediler.

İran’da 1 Mayıs’ta Şiraz’da öğretmenler ve eğitim emekçileri eylem yaptı.

Irak’ta 1 Mayıs başkent Bağdat’ta kutlandı.

 Lübnan’da da işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta sokağa çıktı. Gösterilerde derinleşen ekonomik krize karşı slogan ve şiarlar haykırıldı.

 Pakistan’ın Karaçi kentinde işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ederek meşalelerle yürüyüş düzenledi.

Sri Lanka’da 1 Mayıs gösterileri kitlesel geçti. Ülkede bir süredir ekonomik kriz nedeniyle protestolar ve grevler yaşanıyor.

Güney Kore’de Kore Sendikalar Konfederasyonu’na (KCTU) üye işçiler yürüyüş düzenledi. Şapkalarına taktıkları kırmızı şeritler dikkat çekti.

Filipinler’de 1 Mayıs gösterileri Quezon şehrinde gerçekleşti.

Tayland’ın başkenti Bangkok›ta, Myanmarlı göçmen işçiler 1 Mayıs›ta meydanlara çıkarak askeri cuntayı protesto ettiler.

Fas’ta miting ve yürüyüşler düzenlendi. Fas Ulusal İşçi Federasyonu (UNTM) tarafından başkent Rabat’ta düzenlenen kutlamalarda işçi haklarına ilişkin döviz ve pankartlar taşındı, Filistin’e destek sloganları atıldı. Fas’ın en büyük işçi sendikası Fas İşçi Sendikası ise Ramazan Bayramı ve Kovid-19 salgını gerekçesiyle 1 Mayıs›a çağrı yapmadı.

Ekvador’da başta başkent Quito ve Guayaquil olmak üzere birçok kentte işçi sendikaları ve yerli halkların yanı sıra sağlık emekçilerinin kitlesel katılımı ile yürüyüşler düzenlendi.

Arjantin’de binlerce kişi 1 Mayıs’ta sokağa çıktı. Başkent Buenos Aires’in merkezinde çeşitli örgütlerin çağrısıyla kitlesel 1 Mayıs gösterisi gerçekleşti.

Venezuela’nın başkenti Karakas’ta düzenlenen 1 Mayıs gösterisine Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da katılarak bir konuşma yaptı.

Şili’nin başkenti Santiago’da, 1 Mayıs dolayısıyla işçi ve emekçiler sokaklardaydı. Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Göstericiler de polisin saldırılarına karşı barikatlar kurarak çatıştı.

El Salvador’da 1 Mayıs etkinlikleri gergin bir ortamda gerçekleşti. Çalışma bakanı 1 Mayıs öncesi gösterilere katılmak isteyenleri “suç örgütü” olarak nitelendirmiş, onları tutuklatmakla tehdit etmiş ve bu da yeni protestolara yol açmıştı.

1 Mayıs’ta başkent San Salvador’da gösterilerle düzenlendi. Kolluk güçleri birçok yerde gösteriye giden otobüsleri durdurarak girişleri engellediler. Farklı yönlerden gelen üç trenle katılımcılar, Centro Histórico’daki merkezi mitinge gittiler. Sendika grupları hükümet karşıtı sloganlar attılar. Tutuklama tehditleri etkili olduğu için katılım önceki yıllara göre düşüktü.

Kolombiya’da 1 Mayıs’ta ülke çapında gösteriler gerçekleşti. Kolombiya’da binlerce kişi , 2021 yılında ülke çapında yaşanan grevlerin yıldönümünü kutlamak için sokaklara çıktılar. Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla, Bucaramanga ve diğer şehirlerin merkezlerinde yürüyüşler yaptılar. 28 Nisan’dan 1 Mayıs’a kadar süren eylemlerde yaşamını yitirenler anıldı. Polis kurşunları ile 80 kişi öldürülmüştü.

 Küba’da her yıl olduğu gibi bu yıl da son derece kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi gerçekleştirildi.