03 Haziran 2006 Sayı: 2006/21 (21)
  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıfın devrimci iradesiyle sürece yüklenelim!
  Eğitim-Sen yetkiyi kaybetti; Devrimci, militan bir kamu emekçileri
hareketi yaratmak için görev başına!
  Yüzümüzü kitlelere dönelim, fiili mücadeleyi yükseltelim!
  Danıştay’a saldırı komplosu kapatılmaya
çalışılıyor
  Savaş aygıtı NATO İran'ı hedef aldı
  “Zafer direnen emekçinin olacak!”
Desan direnişi havzada yeni bir sürecin önünü açtı!
İşçi-emekçi eylemlerinden...
Kartal Belediyesi işçileri GREV kararını
belediyeye astılar!
Muharrem Kılıçlar yeni bir satışa hazırlanıyorlar!.. Castleblair’de "D"İSK
Tekstil ihaneti sürüyor!
“D”İSK’in DİSK’e ihaneti: Sosyal diyalog! / Yüksel Akkaya
  Sosyal yıkım saldırısı ve sendikal ihanet / Orta sayfa
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 1. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi
  ODTÜ; Perinçek
ve çetesine gereken yanıt verildi!
  Fransa’da gençler yeniden hareketleniyor!
  L. Amerika:Bolivarcı alternatif güçleniyor
  Filistin’de gergin günler...
  İran’dan sonra Venezüella da
avroya geçişi tartışıyor
  TMMOB Genel Kurulu’ndan
yansıyanlar
  İÜ’de saldırılar devam ediyor!
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-1-
  Eylemlerden...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 1. Toplantısı Sonuç Bildirgesi…

Birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik hareketi için ileri!

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı'nda alınan karar doğrultusunda farklı yerel çalışmalardan 50 kişinin katıldığı Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısı başarı ile gerçekleştirildi. Kurultayda ortaya konulan ticari eğitim karşıtı mücadele iradesinin anlamlı bir ilk adımı olan Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısı yürütmenin oluşturulması ve gündem önerilerinin belirlenmesi ile başladı.

İlk toplantı için 4 gündem belirlendi:

1. Gençlik hareketinin durumu veTicari Eğitim Karşıtı Gençlik Koordinasyonu,

2. Ticari eğitim karşıtı mücadelede Gençlik Koordinasyonu: İşleyiş ve hedefler,

3. Yaz dönemi tartışması: Gençlik kampı ve mesleki-kültürel komisyonlar,

Bir sonraki toplantı gündemlerinin belirlenmesi ve toplantı sonuç bildirgesinin oluşturulması.

Üçer saatlik iki oturum olarak gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde, belirlenen ilk iki gündem üzerine toplantı bileşenleri yoğun tartışmalar yaptılar. Katılımcıların büyük kısmının söz alarak gençlik hareketinin sorunlarına ve koordinasyonun nasıl bir hedefle hareket etmesi gerektiğine dair düşünce ve önerilerini açıkladılar. Tartışmalarda ortaklaşılan kararlar toplantı sonuç bildirgesine taşındı.

İkinci bölümde ise yine kurultayda Ekim Gençliği tarafından sunulan önerge üzerine tartışılan ve kararlaştırılan gençlik kampı ile mesleki örgütlenmeler ve kültür-sanat çalışmalarına ilişkin komisyonların oluşturulması tartışmaları yapıldı. Gençlik kampı ile yaz döneminin kolektif bir tartışma süreci olarak geçirilmesinin önemi vurgulandı. Öte yandan, oluşturulan komisyonlar ve işleyişleri üzerine tartışmalar yapılarak karara bağlandı.

Ticari eğitim karşıtı mücadelede anlamlı bir adım olan koordinasyon toplantısında alınan kararları ve toplantı sonuç bildirgesini sunuyoruz:

1) Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu, gençlik hareketinin yaşadığı sorunlara çözüm yaklaşımları oluşturmayı hedefleyen bir tartışma platformudur. Bu çerçevede gençliğin tüm sorunları ve mücadele gündemleri Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu'nun gündemlerini oluşturmaktadır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu örgütsel bir platform değildir. Gençlik hareketinin yaşadığı sorunlara dair söyleyecek sözü olan tüm güçlerin tartışmalarına açık bir kürsü olarak gençliğin mücadelesine katkı sunmaya çalışacak bir mücadele aracı olacaktır.

2) Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu'nun hedefi, gençliğin birleşik, kitlesel ve devrimci mücadelesini örgütlemektir. Bu hedef, gençlik mücadelesinin sorunlarına ilişkin etkili bir politik tartışma ve pratik mücadele sürecini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu üzerine düşen sorumlulukların bilincinde olarak birleşik, devrimci gençlik mücadelesi için etkin bir politik çaba ortaya koyacaktır.

3) Bugün gençlik hareketi ciddi bir daralma içerisindedir. Nitel ve nicel planda çok yönlü bir biçimde yaşanan bu daralmaya karşı sistemli bir mücadele hattı oluşturulmak zorundadır. Bu açıdan Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu gençlik içerisinde, hareketin ve mücadelenin sorunlarına ilişkin dinamik bir tartışma süreci başlatmayı hedeflemektedir. Gerek koordinasyon toplantıları, gerekse de koordinasyonun örgütlediği çalışmalar bu hedeflerle hareket eden tüm kişi ve kurumların katılımına ve katkısına açıktır.

4) Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu ticari eğitime karşı birleşik bir mücadelenin olanaklarının tartışıldığı bir kürsü olacaktır. Bugün ticari eğitime karşı verilen mücadele dağınık, parçalı ve hedefsizdir. Bu soruna çözüm oluşturmak, sermayenin sistemli saldırıları karşısına hedefli ve sistemli bir biçimde çıkabilmek, ticari eğitime karşı verilecek mücadelenin olmazsa olmaz koşullarından birisidir. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bu sorunu çözmek için ticari eğitime karşı mücadele veren tüm güçleri birleşik bir mücadelenin olanaklarını yaratmak hedefiyle tartışmaya ve hedefli bir mücadele hattı oluşturmaya çağırmaktadır.

5) Bu hedefler doğrultusunda Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu:

a) İkinci toplantısı sonrasında aylık periyotlarla toplanacak ve mücadelenin sorunlarını tartışacaktır.

b) Demokratik bir işleyiş mekanizmasına sahip olacak ve her toplantıda toplantıya katılan tüm kişilerin karar alma sürecine etkin katılımını sağlamayı hedefleyecektir.

c) Her toplantı sonrası dönemsel politik görevleri ve mücadele hattını çizen sonuç bildirgesi oluşturarak gençliğin politik mücadelesine yön vermeye çalışacaktır.

d) Geniş gençlik kesimlerini ve öte yandan da siyasal gençlik gruplarını, kol, kulüp gibi yerel ve mesleki/akademik örgütlenmeleri tartışmalarına katabilmek için etkili bir çaba harcayacaktır.

e) İşleyişi birey hukukuna göre örgütlenecek olan toplantılar dışında gençliğin sorunlarını tartışan yerel veya merkezi düzeyde toplantılar ve etkinlikler örgütlemeyi hedefleyecektir.

f) Komisyonlar aracılığı ile işleyen bir yapısı olmamakla beraber, olanaklar ölçüsünde çeşitli komisyonlar oluşturarak ilgili alanların daha hedefli bir tartışma süreci oluşturmasını hedeflemektedir. Bugün için daha koordineli bir tartışma sürecine ihtiyaç duyan; mühendislik ve mimarlık öğrencileri, eğitim öğrencileri, fen- edebiyat öğrencileri ve kültürel-sanatsal faaliyetler üzerinden komisyonlar oluşturulmuştur. Bu komisyonlar ilgili alanların daha etkili politik tartışmalar yapabilmeleri ve koordineli çalışabilmeleri için anlamlı birer araca dönüştürülecektir. Önümüzdeki süreç içerisinde bu komisyonların olanaklar ölçüsünde yaygınlaşması hedeflenecektir.

g) Ticari Eğitim Karşıtı Kurultayı'nda oylanan ve karara bağlanan Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu gazetesi koordinasyon toplantısına katılan tüm delegelerin onayı ile iptal etmiştir.

h) Öncelikle bir mail adresi oluşturulacak, ardından ise oluşturacağı internet sitesi aracılığı ile tartışmalarını sürdürecektir.

6) Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 2 Eylül 2006 günü Ankara'da yapılacak olan ikinci toplantı için şu tartışma gündemlerini belirlemiştir.

a) Gençlik hareketinin sorunları ve geçtiğimiz yılın gençlik hareketi tablosu

b) Yeni dönem gençlik mücadelesi gündemleri ve hedefleri

c) 6 Kasım gündemi ve gençliğin güncel hedefleri

d) Komisyon çalışmaları ve mesleki/kültürel çalışmalar üzerine

Birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik hareketi için İLERİ!

28 Mayıs 2006

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu

----------------------------------------------------------------------------------

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu'nun ilk toplantısı gerçekleşti...

13 Mayıs'ta Ankara'da Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı'nda Gençlik Koordinasyonu kurulması kararı alınmıştı. Koordinasyon, ticari eğitime karşı mücadelenin merkezi olarak ortaklaşmasını amaçlıyor.

Kurultaya katılan toplumcu mühendislik ve mimarlık öğrencileri, eğitim öğrencileri ve fen-edebiyat öğrencilerinden oluşan Koordinasyon'un ilk toplantısı 28 Mayıs'ta gerçekleşti. Ticari eğitime karşı mücadelenin yanısıra mücadelenin çeşitli araç ve yöntemleri ile yerel gazetelerin işlevi ve misyonunu tartışmak üzere gerçekleştirilen Koordinasyon toplantısına 50'ye yakın öğrenci katıldı. Toplantıda geçlik koordinasyonunun hedefleri, niteliği, amaçları, işleyişi gibi birçok tartışma yapıldı. Düzenli toplantılar yapması kararlaştırılan koordinasyonun amacı, ticari eğitime karşı yürütülen mücadelenin ortak politik hattını belirlemek olarak somutlandı. Yerellerde yürütülen çalışmaların asgari düzeyde de olsa temsil edilmesi gerektiği vurgulandı. Koordinasyon'un işleyişini kolaylaştırması açısından alanlardan doğru komisyon kurulması kararı alındı. Toplumcu mühendislik ve mimarlık, eğitim, kültür-sanat ve fen-edebiyat alanlarında olmak üzere 4 komisyonun kurulmasına karar verildi.

Bu yaz gerçekleştirilecek olan yaz kampı kararı Gençlik Kurultayı'nda alınmıştı. Gençlik Koordinasyonu'nun toplantısında da kampın nasıl örgütleneceği üzerine tartışmalar yapıldı. Tiyatro, müzik ve şiir gibi etkinliklerin yanısıra politik tartışmaların yapılması gerektiği karar altına alındı.

Ağustos ayının sonunda tekrar biraraya gelmek üzere koordinasyon toplantısı sona erdirildi. Bu toplantı ile gençliğin ortak mücadelesi yolunda ikinci adım atılmış oldu. Bu adımlar yaz kampı ve bir sonraki toplantılarla sıklaştırılarak devam edecektir.

Ekim Gençliği/Ankara

----------------------------------------------------------------------------------------

Samsun OMÜ Şenliğine hazırlanıyoruz!

Samsun Gençlik Kültür Sanatevi 15 Haziran'da nükleer santral karşıtı bir şenlik düzenleyecek. OMÜ Ekim Gençliği olarak şenlik çalışmalarını üniversitemize taşıyoruz.

29 Mayıs-2 Haziran günlerinde üniversitemizde bahar şenlikleri düzenleniyor. Üniversite şenliğine katılmaya karar verdik. Yaptığımız tartışmalardan sonra çevre-çeper ilişkilerimizle bir toplantı gerçekleştirdik. Nükleer karşıtı şenliğin neden düzenlendiğini ve önemini anlattıktan sonra hem bu şenlikle ilgili hem üniversite de nükleer karşıtlığına dair ne yapacağımızı tartıştık. İlkin imza kampanyasını üniversiteye taşıma kararı aldık. Yaptığımız tartışmalarda bir takım özgün çalışmalar da planlandı. Toplantıya katılanlar arasında resim bölümü öğrencileri de vardı. “Nükleer santrale sen de bir çizgi at'' başlıklı stand açarak öğrencileri nükleer santral ve tehlikeleriyle ilgili resim çizmeye çağırmayı ve aynı zamanda EMO ve Tabip Odası'ndan katılımcıların olacağı bir panel örgütlemeyi kararlaştırdık. Bu panel ve üniversitede toplanan imzalarla birlikte OMÜ Öğrencileri olarak üniversitede bir basın açıklaması yapılacak. Nükleer karşıtı şenliğin metaryellerinin gelmesiyle öğrencileri şenliğe katmaya dair planlamalar yapıldı.

Üniversitede bahar şenliğinin başlamasıyla birlikte bizim de çalışmalarımız başladı. Üniversitenin şirketlere ayırdığı bir standı fiilen alarak standımızı kurduk. Öğrencilerin standımıza ilgisi büyük oldu. İki gün içinde 1500'den fazla imza topladık. Sadece öğrenciler değil, öğretim üyeleri ve şenliğe gelen kimi veliler de imza atarak çalışmamızı destekledi. Onlarca öğrenci standımızda resim çizdi. Çizilen resimleri standımızda sergilememiz ilgiyi artırdı. Resim çizemeyen öğrenciler, resim sergisini izleme fırsatını buldu. Şirketler için ayrılmış standı fiilen kullanmamız üniversite yönetimini rahatsız etse de standımızın öğrenciler tarafından sahiplenilmesi ve kararlı duruşumuz sayesinde boşa çıkarıldı. Panel yerinin ve katılımcıların kesinleşmesiyle panel çalışmasına da başlamış olduk.

Bahar şenliklerinin içini boşaltmaya çalışan, bunu şirketler panayırına ve düzenin yoz kültürünün sergilendiği bir alana çevirmeye çalışan anlayışa karşı standımız öğrencilerin kendilerini ifade ettikleri, düşüncelerini paylaştıkları bir alana çevirdik. Şenlik bitene kadar çalışmalarımız tüm yoğunluğuyla sürecek.

Samsun OMÜ/Ekim Gençliği

--------------------------------------------------------------------------------------

Mersin Liseli Gençlik Platformu-Girişimi ve Ekim Gençliği'nin ÖSS karşıtı çalışması

Mersin Liseli Gençlik Platformu-Girişimi ve Ekim Gençliği olarak ÖSS karşıtı çalışmamız 31 Mayıs günü gerçekleştirdiğimiz imza kampanyasıyla başlattık. Anket ve bildirilerimizi ÖSS çalışması süresince okul ve dershanelerde yaygın bir biçimde kullanacağız.

4 Haziran günü “ÖSS geleceksizliktir!” şiarıyla bir piknik düzenleyeceğiz. Piknik davetiyelerinin dağıtımını ve liseli arkadaşlarımızla yaptığımız konuşmaları, pikniğin önemini anlatabilmek için bir imkan olarak değerlendirdik.

2 Haziran günü gerçekleştireceğimiz toplantıyla pikniğimiz ve ÖSS çalışmamız konusunda liseli ve üniversiteli arkadaşlarımızı bilgilendirecek ve çeşitli tartışmalar yapmak fırsatı bulacağız.

3 Haziran günü müzik ve tiyatro topluluğu kurma girişimimiz bizim için ilk sınav olacak. Liseli arkadaşlarımızın müzik ve tiyatro faaliyetlerimize katılımı sevindirici bir durumdur. 4 Haziran günü gerçekleştireceğimiz piknikte, konuşma ve serbest kürsümüzle ÖSS çalışmamızın önemini ve birlikte mücadele etmenin gerekliliğini vurgulayacağız. 10 Haziran günü Mersin'deki devrimci güçlerle birlikte gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına çağrı yapan afişleri yapacak ve bildirileri dağıtacağız.

“ÖSS kaldırılsın!” şiarlı ortak basın açıklamasının ardından 11-12 Haziran günlerinde çarşı merkezlerinde imza standları açacağız. Anket ve bildirilerin yoğun kullanımı ve gerçekleştireceğimiz toplantıların ardından 17 Haziran günü yapacağımız basın açıklamasıyla topladığımız imzaları TBMM'ye göndereceğiz.

Mersin Liseli Gençlik Platform-Girişimi

--------------------------------------------------------------------------------------

Almanya-Wuppertal'da devrim şehitleri anması

Türkiye devrim tarihinde kilometretaşı olan Denizler, Mahirler, İbrahimler ve onların şahsında tüm devrim şehitleri 27 Mayıs tarihinde Almanya'nın Wuppertal kentinde BİR-KAR tarafından gerçekleştirilen etkinlikle bir kez daha anıldılar. Adları devrim tarihimize yazılan bu yiğit devrimciler için yapılan etkinliğe 200'ün üzerinde işçi, emekçi ve genç katıldı.

Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen Deniz, Mahir ve İbrahim emeğin kurtuluşu ve sosyalizm davasında devrimci direniş geleneği yaratarak yeni kuşaklar için son derece anlamlı ve değerli bir miras bırakmışlardır. Hepsi de emekçi sınıfların yüreğinde seçkin bir yer edinmişlerdir. Bu nedenle hiç kimse ve hiçbir çaba onları unutturamıyor.

Adları ve anıları emekçi halklarda heyecana yolaçmaktadır. Etkinlik başından sonuna kadar canlı ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Öyle ki, etkinliğe katılanlar devrim şehitlerine ilişkin her söze ve görselliğe slogan ve alkışlarla karşılık verdiler. Bu, bir dönemin devrimci önderlere duyulan sevginin, bağlılığın ve onlara verilen değerin ifadesiydi.

Anma açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. ‘71 devrimci hareketini, önderlerini, ortaya çıkışlarını ve mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon gösterisi yer yer duygusal anlar yaşattı ve aralıksız biçimde alkışlandı.

Salkımsöğüt Şiir Grubu'nun, ABD'nin Irak işgalini anlatan ve çarpıcı biçimde emperyalist savaşı teşhir eden, şiirler eşliğindeki oyunu ilgiyle izlendi.

Etkinliğin ikinci bölümü günün anlam ve önemine ilişkin yapılan kısa bir konuşma ile başladı. Konuşmadan sonra Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi Tiyatro Grubu (Geceyle Batmayan Güneş Tiyatrosu) sahneye çıktı. İşsizlik ve savaş temalı oyunlarını başarı ile sergileyen grup beğeniyle izlendi.

Son olarak sahne alan Grup Su, günün anlamına uygun türkü ve marşlarıyla etkinliğe renk kattı. Etkinlik, Habip Gül yoldaşın en çok sevdiği türkü olan Drama Köprüsü'nün hep bir ağızdan söylenmesi ve çekilen halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Wuppertal