19 Ekim 2007 Sayı: 2007/40(40)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye devleti içeride ve dışarıda saldırganlaşıyor!..
  Sermaye meclisinden savaş tezkeresi çıktı...
Düzen cephesinde savaş hali...
Kirli savaş kampanyası tırmandırılıyor...
Türk Telekom’da 25 bin işçi greve çıktı...
Telekom işçileriyle grev süreci üzerine konuştuk...
  “Telekom işçisi yalnız değildir!”
  İslamın çocukları emekçilere karşı:
“Türk” Telekom grevi
Yüksel Akkaya
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk…
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Seçimler ve yeni dönem / 6
  Kübra Gül’ün düğünü üzerine...
  Pakistan’da seçim mizanseni…
  Dünyadan...
  Avrasya üzerine kavgalar kızışıyor
Abu Şehmuz Demir
  “Küreselleşme”, sendikasızlaştırma
ve yoksullaştırma / 2
Yüksel Akkaya
  Tezkere ve “milli seferberlik”...
M. Can Yüce
  İnkar edilen bir halkın yazarı: Mehmet Uzun
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan...

Sermaye meclisi 17 Ekim günü savaş tezkeresini kabul etti. Böylece haftalardır savaş tamtamları çalan sermaye düzeninin tüm kişi, kurum ve kuruluşları cepte tezkere savaş ve saldırganlık için hazır kıta beklemektedir. Sermaye devleti bu adımla bir kez daha “kararlılığı”nı ifade etmiş oluyor. Kuşkusuz tezkerenin çıkarılması hemen uygulamaya geçirileceği anlamına gelmiyor. Ancak sermaye meclisinin aldığı bu karar Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımadığının da yeni bir kanıtını oluşturmaktadır. Nitekim düzen cephesinden yansıyanlar bunun gösteriyor. Böyle bir kararın içeride baskı ve terör, dışarıda ise savaş ve saldırganlık demek olacağı açıktır. Bu karar tüm ilerici, devrimci güçlere ve Kürt hareketine karşı pervasız bir saldırının önünü açacaktır. Diğer yandan ise dışarda Güney Kürdistan’a yönelik bir savaş ve saldırganlığın da önü açılmış bulunmaktadır.

Haftalardır düzen partileri, generaller ve medya kanalıyla estirilen şovenist dalga en üst boyuta çıkarılmış bulunuyor. Bu gerici-şoven dalganın kırılması ve bir karşı dalganın oluşturulması ihtiyaçtır. Savaş kışkırtıcılığına karşı “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarıyla sınıf ve kitle mücadelesini yükseltmek tüm ilerici, devrimci güçlerin güncel ve ertelenemez bir görevidir. Bu gerici ve zehirleyici havayı dağıtmanın en etkili yolu sınıf mücadelesini yükseltmekten geçmektedir.

***

T. Haber-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Türk Telekom işletmelerinde grev başladı. 25 bin işçiyi kapsayan grev hareketi bir oldu-bitti ile sonuçlanmazsa eğer, sınıf hareketini bir parça canlandırması bakımından işlevsel olacaktır. Nitekim grevin başladığı saatlerden itibaren grevle dayanışma eylemleri gerçekleşmeye başladı. Çeşitli sendikalar, ilerici kurumlar ve devrimci güçler Telekom greviyle dayanışmak için harekete geçtiler.

Grevle dayanışmayı büyütmek, sınıfın tüm bölüklerinin desteğini ve dayanışmasını alabilmek büyük bir önem taşımaktadır. Zehirli ve boğucu havayı dağıtmanın en etkili zemini bu olacaktır.

***

9 Aralık 2007 tarihinde gerçekleştirilmesi karar altına alınan 2. Tersane İşçileri Kurultayı’na hazırlanan Tersane İşçileri Birliği, kurultay hazırlıklarına devam ediyor. Tersane İşçileri Birliği, daha önce kamuoyuna yaptığı yazılı bir açıklama ile 21 Ekim günü saat 13.00’te Taksim Galatasaray’da “İşçi sağlığı ve iş güvenliği” gündemli kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştireceğini duyurmuştu. Ancak 21 Ekim günü yapılacak “Anayasa referandumu”ndan dolayı eylem, seçim yasakları kapsamına girmiş bulunuyor. Bu nedenle 21 Ekim Pazar günü yapılması planlanan eylem zorunlu olarak 28 Ekim Pazar tarihine ertelenmiş bulunuyor.