29 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/09

  Kızıl Bayrak'tan
  TSK, ABD emperyalizminin icazetiyle Güney Kürdistan’a kara saldırısı başlattı…
  Emperyalizmin desteğinde Kürt halkının özlemlerini boğmak istiyorlar!..
Kendi aralarında dalaşan düzen güçleri, Kürt halkına düşmanlıkta kenetlendiler!..
Tersane cehenneminde direniş:
Emekçi Kadın Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi! 
Emekçi Kadın Kurultayı’na mesajlardan...
  Emekçi kadınlar bir adım öne çıktı! / Z. Us
  Türk halkı bir tercih yapmak zorunda... / A. Eylül
  ABD, Türkiye ve Kürt sorunu
  DİSK Genel Kurulu üzerine
  TEKEL işçisine yeni oyunlar...
  İlbek işçisinin direnişi sürüyor!
  SSGSS tasarısına karşı eylemler sürüyor...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 5. Toplantısı Sonuç Bildirgesi:
  Fidel Castro: Devrime adanmış bütün bir ömür!
E. Bahri
  Güney Kıbrıs halkının değişim isteği…
  Ermenistan’da onbinler sokakta!
  Güney işgal hareketi!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 5. Toplantısı Sonuç Bildirgesi:

Gençlik hareketinin gündemleri, birleşik bir gençlik örgütü ve mücadelesi!

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 5. Toplantısı 23 Şubat Cumartesi günü Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde toplandı. Yaklaşık 25 üniversiteden 80 öğrencinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda “Yeni dönem gençlik hareketinin gündemleri ve gençlik mücadelesi” ve “Birleşik bir gençlik örgütü ve mücadelesi, bu eksende Genç-Sen” gündemleri iki ayrı oturumda tartışıldı ve bu konulara ilişkin somut kararlar alındı.

“Yeni dönem gençlik hareketinin gündemleri ve gençlik mücadelesi” gündemine ilişkin yürütülen tartışmalar sonucunda aşağıdaki kararlar alınmıştır:

1- Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın göreve gelir gelmez paralı eğitime geçilmesinin bir zorunluluk olduğuna ilişkin yaptığı açıklamalar, önümüzdeki dönemde ticari eğitim saldırısının derinleşeceğinin ciddi bir göstergesidir. Bu aynı zamanda, önümüzdeki dönemde gençlik hareketinin temel gündemlerinin başında, genelde ticari eğitim saldırısı ve özelde bu saldırının en güncel ayağı olarak paralı eğitim saldırısı olacağını ortaya koymaktadır.

2- Paralı eğitim saldırısının önemi ve gündemin yakıcılığı ortadadır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri, önümüzdeki dönemde bütün gücüyle ticarileşen eğitime ve özelde paralı eğitim saldırısına karşı mücadeleyi örgütlemeyi temel bir hedef olarak ele alacaktır.

3- Oluşturulacak mücadele ekseni mutlak surette YÖK düzeninin bütününün teşhirini hedefleyecek, bütün üniversitelerde hem eğitimde ticarileşmenin ve YÖK’ün genel teşhiri yapılacak, hem de her bir üniversite özelinde ortaya çıkan yerel sorun ve gündemler üzerinden bu saldırının sonuçlarına karşı mücadele yükseltilecektir. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri önümüzdeki dönemde paralı eğitime ve ticari eğitimin açığa çıkan her bir özgün sonucuna ilişkin etkin bir gençlik mücadelesinin zeminini oluşturmanın adımlarını atmakla kendini yükümlü görmektedir.

4- Eğitim, sağlık vb. bir dizi alanda dönüşümlerin hız kazandığı bir süreçte türban tartışmalarının ortaya atılmış olması şaşırtıcı değildir. Türban, sermaye düzeninin saldırılarının üstünü örtmekte kullanılmaktadır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri, türban tartışmalarının iki karşıt tarafıymış gibi görünen sözde laik ordu ve CHP, ve sözde demokrat AKP’nin gerçek yüzünü teşhir edecek, türban tartışmasının aslında bir maskeden ibaret olduğunu gençlik kesimlerine her fırsatta anlatacaktır.

5- Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri gençliğin kafasını karıştırmak ve gençlik kesimlerini hedef alan saldırıların üstünü örtmekte kullanılan ve bugün açısından açıkça düzen içi bir tartışma olan türban tartışmalarında taraf değildir. Önümüzdeki dönemde gençlik kesimlerini de bu tartışmalarda taraf olmamaya çağıracaktır. “Türban tartışması geleceksizliğin ve paralı eğitimin maskesidir!”, “Gericilikten gericilik beğenmiyoruz! Paralı eğitime ve geleceksizliğe hayır!” şiarı, Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun türban sorununa ilişkin yaklaşımını özlü bir biçimde anlatmaktadır.

6- Bugün gençlik kesimlerinin, özellikle de ilerici gençlik kesimlerinin artan saldırılar karşısında en son ihtiyacı, sermaye klikleri arası taraflaşmanın bir yansıması olan türban tartışmaları üzerinden bölünmektir. Gençlik, böyle suni bir gündem üzerinden bölünmek yerine ticari eğitim karşıtı mücadele ekseninde birleşmeli ve saldırıları ortak bir biçimde püskürtmeye çağrılmalıdır. Dolayısıyla, Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri, önümüzdeki dönemde sol adına gençliği türban tartışmalarında taraf olmaya çağıran ve gençlik kesimlerinin düzene yedeklenmesi dışında hiçbir sonuç doğurmayan eğilimlere karşı da pratik bir mücadele yürütmelidir.

7- Böyle bir pratik mücadelenin en somut görünümü, gençlik kesimlerinin karşısına “Gericilikten gericilik beğenmiyoruz! Parasız eğitim ve özerk demokratik üniversite için mücadeleye!” şiarı ile çıkabilmek ve üniversitelerde bu şiar üzerinden somut çalışmalar yürütmektir. Bu şiar, gerek düzen içi tartışmaları teşhir etmek, gerekse gençliğin bugünkü asli sorununun gelecek mücadelesi olduğunu vurgulamak açısından önemlidir.

8- Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu, gençliğe dönük saldırılarla kolkola bir biçimde Kürt halkına dönük saldırıların da devam ettiğinin, sınır ötesi opererasyonla bu saldırganlığın yeni bir boyut kazandığının bilincindedir. Koordinasyon bileşenleri önümüzdeki dönemde, sınır ötesi operasyona karşı halkların kardeşliğinin savunucusu olacak ve öğrenci gençliği de bu eksende tutum almayaa çağıracaktır.

9- Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri önümüzdeki dönemde, bu toplantı kapsamında tartışılan ve aktarılan deneyimler üzerinde özel bir biçimde duracaktır. Gençlik mücadelesi açısından oldukça önemli olduğu açık olan bu deneyimlerin ortaya çıkarttığı sonuçlar ışığında, olanaklı olan üniversitelerde yerel yayın faaliyeti, yurt çalışması, meslek yüksek okulu çalışması gibi özgün faaliyet alanlarına yönelinecek ve özgün çalışma araçları devreye sokulacaktır. Bu deneyimlere ilişkin olarak şu kararlara varılmıştır:

a- İlerici gençlik kesimleri siyasal gençlik örgütlenmelerine güvensiz oldukları kadar sol dünya görüşüne karşı da güvensizdirler. Bu güven sorununu aşmaya dönük bir çalışma hattı izlenmek zorundadır.

b- Verili güvensizlik durumuna rağmen, kendilerini hedef alan saldırılara dönük ciddi bir tepkiselliğin olduğu da bir gerçektir. Önemli sorunlardan bir tanesi, bu tepkilerin örgütlenebilmesi için uygun araçların yaratılabilmesidir.

c- Yerel yayın çalışması, gençliğin ilerici kesimlerini gerek kendi üniversitelerinde yaşanan sorunlara, gerekse genelde ticari eğitim gündemlerine ilişkin tepkilerini yansıtabildikleri, ülke ve dünya gündemlerine dair yaklaşımlarını ortaya koyabildikleri etkin bir araçtır. Bu araç, doğru bir örgütsel şekillenişle beraber, olanaklı olan bütün yerellerde hayata geçirilebilmelidir.

d- Yerel yayın faaliyeti salt bir bülten/dergi çıkarmak sınırında algılanmamalı, gündem belirlemesinden teknik hazırlığına, resimlerinin seçiminden yazılarının yazılmasına, dağıtımına kadar bir bütün olarak kolektif bir emeğin ürünü olabilmesinin zemini yaratılabilmeli, aynı zamanda kurumsal bir faaliyetin de çeşitli komisyonlaşmalar vb. ile adımları atılabilmelidir.

e- Yurtlar ve Meslek Yüksek Okulları ise özel olarak ticarileşen eğitimin sonuçlarını en yakıcı bir biçimde hisseden alt sınıflara mensup gençlik kesimlerinin bulunduğu alanlardır. Geleceksizlik saldırılarının en doğrudan muhataplarının bulunduğu bu alanlara faaliyet götürmek, buralardaki öğrencileri mücadelenin bir parçası haline getirmek özel bir önem taşımaktadır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri önümüzdeki dönemde olanak olan tüm yerellerde bu alanlara dönük özgün kampanyalar örgütlemeyi hedeflemektedir.

10 - “Yeni dönem gençlik hareketinin gündemleri ve gençlik mücadelesi” başlığı altında ele alınan diğer bir konu, önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi beklenen TMMOB 2. Öğrenci Üye Kurultayı’dır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 5. Toplantısı bünyesinde, bu Kurultay ve Kurultay öncesinde oluşturulan birliktelik tartışılmış, Kurultay sürecinin nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin bir kapsam oluşturulmuştur. Bu bağlamda;

a- TMMOB 2. Öğrenci Üye Kurultayı alışılagelmiş olduğu gibi fason bir kurultay değil, aksine tabanın inisiyatifine açılmış, mühendislik, mimarlık ve planlama öğrencilerinin gündemlerinin ve sorunlarının ele alındığı bir kurultay olarak örgütlenmelidir. Kurultay masa başında ve TMMOB bürokratlarının belirleyiciliğinde değil, Kurultay’ın muhataplarının bulunduğu üniversitelerde ve öğrenci üyelerin belirleyiciliğinde şekillenmelidir.

b- İstanbul’da bulunan Oda Öğrenci Komisyonları’nın oluşturdukları birliktelik ve bu birlikteliğin önüne temel bir hedef olarak TMMOB 2. Öğrenci Üye Kurultayı’nı alması, bütün eksikliklerine rağmen anlamlıdır. Bugün İstanbul Oda Öğrenci Komisyonları’nın önüne alması gereken temel hedef Kurultay’a ilişkin tartışmalarını diğer illerde bulunan Öğrenci Komisyonları’na taşımak ve kayıtlı bulundukları üniversitelerdeki mimarlık, mühendislik ve planlama öğrencilerinin gündemine sokmaktır. Koordinasyon bileşenleri İstanbul’da oluşan bu birlikteliğin deneyimlerini kendi illerindeki Komisyonlara taşıyacaktır.

c- Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri Öğrenci Komisyonları’nda bu hedef doğrultusunda yer alacak, kurultayın öğrenci gençlikle bütünleşmiş bir biçimde örgütlenebilmesinin zeminini yaratmak için mücadele edecektir. Kurultay’ın tabanın iradesini yansıtabilmesi için, tabanın bu alandaki inisiyatifini açığa çıkartma çabası harcayacaktır.


Koordinasyon toplantısında,“Birleşik bir gençlik örgütü ve mücadelesi, bu eksende Genç-Sen” gündemine ilişkin yürütülen tartışmalar sonucunda aşağıdaki kararlar alınmıştır:

1- Bugün açısından hala öğrenci gençlik mücadelesi içerisinde sınanmamış olmasına rağmen Genç-Sen, taşıdığı birleşik olanaklar üzerinden önemsenmeli ve gençliğin asli sorunlarına karşı birleşik temelde bir mücadeleyi örgütleme hedefi ile ele alınmalıdır. Doğru bir temelde ele alındığı koşullarda, Genç-Sen birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik mücadelesi için etkin bir araç haline gelebilecektir.

2- Gençliğin kitlesel örgütlenmesi olma hedefini taşıması gereken Genç-Sen, bu bağlamda taban inisiyatifini esas almalı ve her yerelde gençlik kesimlerinin inisiyatifini açığa çıkarmanın yol ve yöntemlerini tartışmalı, geliştirmelidir. Tartışmalar kamuoyuna açık yürütülmeli ve dileyen herkesin görüşlerini ifade edebileceği, düşüncelerini savunabileceği bir işleyiş hayata geçirilebilmelidir.

3- Genç-Sen, gençliğin bugün içine sıkıştığı sorunlara karşı hak alıcı bir mücadele eksenini esas almalı ve bunu kapalı kapılar ardında tartışmanın ötesinde, pratik içerisinde örgütlemeye soyunmalıdır. Mücadele örgütü olmanın gereği budur. Ve yine bugün Genç-Sen’in öğrenci gençliğin geniş kesimlerini kapsayabilmesinin tek koşulu, gençliğin sorunlarına karşı somutta söylediği söz ve yürüttüğü pratik mücadeledir.

4- Gençliğin birleşik kitlesel örgütlenmesi olma hedefiyle yola çıkması gereken Genç-Sen kendini hiçbir koşulda yasal bir eksene sıkıştırmamalı, birleşik-kitlesel bir gençlik örgütlenmesinin doğası gereği fiili-meşru mücadelesinden güç almalı, bu zeminde yol yürümelidir.

5- Birleşik bir gençlik örgütlenmesinin temel alması gereken bu ilkelerin dışına düşen, icazetçi, yasalcı, anti-demokratik, dayatmacı vb. her türden anlayışla ilkelere dayalı temelde mücadele etmek, Genç-Sen’in ölü bir örgütlenme olarak doğmasının önüne geçme, gençlik hareketi açısından önemli bir olanağın heba edilmesine engel olma çabasının bir gereğidir. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşeni olarak bu çerçevede hedefimiz, ilk dört maddede sıraladığımız ilkeler de dahil olmak üzere bir bütün olarak bu ilkesel çerçevenin takipçisi ve uygulayıcısı olmak, bu çerçevenin dışına çıkan her anlayışın karşısına ilkelere dayalı bir tutumla çıkmaktır.

6- Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri Genç-Sen’i tanımladığımız ilkeler çerçevesinde şekillendirmek için etkin bir pratik çabanın yürütücüsü olacaktır. Zira Genç-Sen doğru bir eksene oturtulamazsa, gençlik mücadelesi açısından bir anlam taşımayacaktır. Genç-Sen’e bugün itibariyle MYK düzleminde hakim olan anlayışın, birleşik bir mücadelenin ihtiyaçlarını gözetmenin çok uzağında olduğu, gençlik hareketinin önündeki bir olanağı koltuk sevdası ile heba etmek eğiliminin taşıyıcılığına soyunduğu açıktır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşenleri olarak Genç-Sen içerisindeki tutumumuz, bu ve benzeri eğilimlerin karşısında, tam da gençlik mücadelesinin ihtiyaçları merkezli olacaktır. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu bileşeni, Genç-Sen içerisinde savunucusu olduğu bu tutumu “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” bünyesinde ifade edecektir.

7- “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” Genç-Sen’in gençlik hareketinin ihtiyaçları ile uyumlu, birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik örgütlenmesi olarak ele alınması gerektiği yaklaşımıyla hareket edecek, bu temelde bir pratik çabanın yürütücüsü olacaktır.

8- “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, Genç-Sen’in daha baştan icazetçi-yasalcı, anti-demokratik ve bürokratik bir temele sıkıştıran eğilimler karşısında, taban inisiyatifine dayanan, gençlik hareketinin gündemlerine müdahale temelinde kendini var eden bir Genç-Sen oluşturmak için etkin bir çaba ortaya koyacaklardır. Genç-Sen’i taban inisiyatifine dayanan, birleşik kitlesel, devrimci bir gençlik örgütlenmesi haline getirmeyi hedefleyen her anlayışla politik ve pratik olarak bir araya gelmenin, bu temelde Genç-Sen’i hareketin ihtiyaçlarına yanıt veren bir örgüt haline getirmenin yol, yöntem ve araçlarını geliştirmeyi hedefleyecektir. Bu çerçevede Genç-Sen içinde pratik-politik bir taraflaşma güncel ve ertelenemez bir sorumluluktur.

9- “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, varoldukları tüm üniversitelerde, Genç-Sen’i, mücadeleyi ve taban inisiyatifini esas alan bir örgütlenme biçimine dönüştürmenin etkin çabasını harcayacaktır. Bu bağlamda, gençlik hareketinin ihtiyaçlarının karşısına çıkabilecek bürokratik, uzlaşmacı, tüzüğe dayandırılan olası engellemelere takılmayacağını bugünden ilan etmektedir. Zira öncelikli olan etkin bir taban inisiyatifi ve hedefli bir politik faaliyettir. Bunu engelleyen her dayatmayı, gençlik hareketine ve mevcut olanaklarla birleşik örgütlenme çabasına ihanet olarak değerlendirecektir.

10- Genç-Sen’in 15 Mart’ta gerçekleşecek olan Temsilciler Kurulu toplantısı öncesinde yapılacak olan seçimleri ve seçim çalışmalarını da aynı ilkesel yaklaşımla ele alacak, hiçbir tüzüksel tartışmanın ya da hiçbir ek başlığın pratik mücadelenin önüne geçmesine izin vermeyecektir.

11- Koordinasyon bileşenleri, vakit kaybetmeksizin bütün üniversitelerde gençlik mücadelesinin gündemleri ekseninde Genç-Sen’i örgütlemek, bu gündemlerle Genç-Sen üzerinden bir mücadele süreci örmek doğrultusunda hareket edecektir. Bu bağlamda Koordinasyon bileşenleri, bulundukları alanlarda paralı eğitim, geleceksizlik, diplomalı işsizlik vb. gündemler ekseninde kampanyalar örgütleme çabası içinde olacak ve örülecek kampanyaların pratik güvencesi olarak konumlanacaktır.

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu


LPG faaliyetlerinden...

Meslek liselerinde bildiri dağıtımı...

Sefaköy İLGP olarak, meslek liselerine yönelik bildiri dağıtımlarımıza devam ediyoruz. 25 Şubat’ta bir meslek lisesi çıkışında bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. Alana yönelik olarak ilk kez bildiri dağıtmamıza rağmen oldukça anlamlı tepkiler aldık.

Kimi liseliler İLGP’nin ne olduğunu, nerelerde örgütlendiğini sordular. İLGP’nin liselerde yaşanan sorunlara karşı mücadele yürüten bir platform olduğunu ve bütün liselilere açık olduğunu belirttik.

Bildirimizi alan birkaç liseli bize nasıl ulaşabileceklerini sordular. Okulun öğrenci servisinden öğrenciler de servis arabasının camlarını açarak bildiri aldılar.

Çalışmamız bir başlangıç olarak anlamlıydı. Dağıtımlar vasıtasıyla gündemlerimizi taşımak ve öğrenciler ile sohbet etmek, çalışmamızı geliştirmek için zemin yarattı.

Sefaköy İLGP


İzmir LGP Girişimi faaliyetlerinden… 

İki hafta önce başladığımız ticari eğitim karşıtı çalışmamız sürüyor. Bu çalışma kapsamında bu hafta sonu Alsancak Çarşısı ve Karşıyaka İş Bankası önünde YÖK Başkanı Y. Z. Özcan’ın açıklamalarını protesto eden imza masaları açtık. Etkili ajitasyon konuşmaları eşliğinde, 4 saate yakın her iki merkezde de imzalarımızı topladık. Liselilerin Sesi satışının da yapıldığı faaliyetimiz boyunca çok sayıda lise öğrencisiyle tanıştık. Halkın ilgisinin de yoğun olduğu faaliyetimiz esnasında 200’ü aşkın imza topladık.

Ayrıca ticari eğitime, gerici disiplin yönetmeliklerine ve emperyalist savaşlara karşı İzmir Liseli Gençlik Platformu’nun kurulacağını müjdeleyen propagandamız ilgi topladı. İLGP’ye yürüyerek mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.

İzmir LGP Girişimi